-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Ochratoxin A - hodnocení zdravotního rizika pro vybrané populační skupiny v ČR
řešitelé projektu Vladimír Ostrý, Jarmila Škarková a kolektiv ; spolupráce na projektu František Malíř ; nositel grantu Státní zdravotní ústav
- Publikováno
- Praha : Iga MZ ČR, 2014
- Edice
- Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- Stránkování
- Přeruš. str. : il., tab. ; 31 cm
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR
Grantová podpora
NT12051
MZ0 - CZ
CEP - Centrální evidence projektů
Digitální knihovna NLK
Neveřejné AZ-IP
Plný text - Kniha
- MeSH
- analýza potravin MeSH
- karcinogeneze MeSH
- kontaminace potravin MeSH
- lidé středního věku MeSH
- muži MeSH
- mykotoxiny škodlivé účinky MeSH
- nádory ledvin etiologie MeSH
- nemoci přenášené potravou MeSH
- ochratoxiny škodlivé účinky toxicita MeSH
- populační skupiny MeSH
- rizikové faktory MeSH
- ženy MeSH
- Check Tag
- lidé středního věku MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
- Konspekt
- Patologie. Klinická medicína
- NLK Obory
- toxikologie
- environmentální vědy
- onkologie
- NLK Publikační typ
- závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR
Ochratoxin A (OTA) patří mezi významné nefrotoxické mykotoxiny s karcinogenním účinkem. Je spojován s nádorovým onemocněním ledvin a varlat, jejichž incidence výskytu pro populaci v ČR je z hlediska mezinárodního srovnání vysoká. Na základě nových poznatků o OTA jako kompletním karcinogenu, informaci o nových expozičních zdrojích OTA a výsledcích exkrece OTA v 24-hod. moči mužů a žen ve věku 45-60 let v ČR navrhujeme realizovat projekt, ve kterém bude provedeno hodnocení dietární expozice a charakterizace zdravotního rizika OTA pro jednotlivé populační skupiny v ČR. Dále bude na základě získaných výsledků vyhodnoceno, jak se jednotlivé typy potravin ? expoziční zdroje OTA podílejí na celkové dietární expozici OTA pro jednotlivé populační skupiny. Tatodata pak mají mimo jiné i význam jako odborný podklad pro tvorbu hygienických limitů OTA v potravinách.; Ochratoxin A (OTA) belongs to important nephrotoxic mycotoxins with carcinogenic effects. It is associated with tumor diseases of kidney and testis, those frequencies among the Czech population is high in light of international comparison. On the base ofnew knowledge of OTA as a complete carcinogen, information about new OTA exposure sources and results of OTA excretion in 24-h urine of male and female of the 45-60 years age in the CR, we propose to realize the project, where will be carry out dietaryexposure assessment and health risk of OTA characterization for individual population groups in the CR. In the following will be on the base of obtained results evaluated participation of individual foodstuffs ? exposure sources of OTA on the whole OTA dietary exposure for individual population groups. These data then have importance as a scientific background for formation of hygiene limits in foodstuffs.
Doba řešení: 2011-2013
Vlastník | Detaily | Služby | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
NLK | NLK Signatura G 4691 [1] | ||||||
Nahrávání dat ...
|
- 000
- 00000nam 2200000 a 4500
- 001
- MED00185158
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150126182211.0
- 008
- 141124s2014 xr e cze||
- 009
- ND
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr $c CZ
- 072 _7
- $a 616 $x Patologie. Klinická medicína $2 Konspekt $7 sk136316
- 080 __
- $a 615.9 $2 h
- 080 __
- $a 615.099 $2 h
- 080 __
- $a 616-099 $2 h
- 080 __
- $a 616-006 $2 h
- 086 __
- $a NT12051 $p MZ0 $2 CZ
- 100 1_
- $a Ostrý, Vladimír, $d 1957- $4 aut $7 mzk2003169479
- 245 10
- $a Ochratoxin A - hodnocení zdravotního rizika pro vybrané populační skupiny v ČR / $c řešitelé projektu Vladimír Ostrý, Jarmila Škarková a kolektiv ; spolupráce na projektu František Malíř ; nositel grantu Státní zdravotní ústav
- 260 __
- $a Praha : $b Iga MZ ČR, $c 2014
- 300 __
- $a Přeruš. str. : $b il., tab. ; $c 31 cm
- 490 1_
- $a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- 500 __
- $a Doba řešení: 2011-2013
- 520 0_
- $a Ochratoxin A (OTA) patří mezi významné nefrotoxické mykotoxiny s karcinogenním účinkem. Je spojován s nádorovým onemocněním ledvin a varlat, jejichž incidence výskytu pro populaci v ČR je z hlediska mezinárodního srovnání vysoká. Na základě nových poznatků o OTA jako kompletním karcinogenu, informaci o nových expozičních zdrojích OTA a výsledcích exkrece OTA v 24-hod. moči mužů a žen ve věku 45-60 let v ČR navrhujeme realizovat projekt, ve kterém bude provedeno hodnocení dietární expozice a charakterizace zdravotního rizika OTA pro jednotlivé populační skupiny v ČR. Dále bude na základě získaných výsledků vyhodnoceno, jak se jednotlivé typy potravin ? expoziční zdroje OTA podílejí na celkové dietární expozici OTA pro jednotlivé populační skupiny. Tatodata pak mají mimo jiné i význam jako odborný podklad pro tvorbu hygienických limitů OTA v potravinách.
- 520 9_
- $a Ochratoxin A (OTA) belongs to important nephrotoxic mycotoxins with carcinogenic effects. It is associated with tumor diseases of kidney and testis, those frequencies among the Czech population is high in light of international comparison. On the base ofnew knowledge of OTA as a complete carcinogen, information about new OTA exposure sources and results of OTA excretion in 24-h urine of male and female of the 45-60 years age in the CR, we propose to realize the project, where will be carry out dietaryexposure assessment and health risk of OTA characterization for individual population groups in the CR. In the following will be on the base of obtained results evaluated participation of individual foodstuffs ? exposure sources of OTA on the whole OTA dietary exposure for individual population groups. These data then have importance as a scientific background for formation of hygiene limits in foodstuffs.
- 650 07
- $a toxikologie $2 mednas $7 nlk20040148281
- 650 07
- $a environmentální vědy $2 mednas $7 nlk20050172712
- 650 07
- $a onkologie $2 mednas $7 nlk20040148136
- 650 07
- $a kontaminace potravin $2 czmesh $7 D005506
- 650 07
- $a mykotoxiny $x škodlivé účinky $2 czmesh $7 D009183
- 650 07
- $a ochratoxiny $x škodlivé účinky $x toxicita $2 czmesh $7 D009793
- 650 07
- $a karcinogeneze $2 czmesh $7 D063646
- 650 07
- $a nádory ledvin $x etiologie $2 czmesh $7 D007680
- 650 07
- $a populační skupiny $2 czmesh $7 D044382
- 650 07
- $a rizikové faktory $2 czmesh $7 D012307
- 650 07
- $a nemoci přenášené potravou $2 czmesh $7 D005517
- 650 07
- $a analýza potravin $2 czmesh $7 D005504
- 650 07
- $a muži $2 czmesh $7 D008571
- 650 07
- $a ženy $2 czmesh $7 D014930
- 650 07
- $a lidé středního věku $2 czmesh $7 D008875
- 651 _7
- $a Česká republika $2 czmesh $7 D018153
- 655 _4
- $a závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR $7 nlk-pt176
- 700 1_
- $a Škarková, Jarmila, $d 1947- $4 aut $7 mzk2003169480
- 700 1_
- $a Malíř, František, $d 1953- $4 clb $7 mzk2003216397
- 710 2_
- $a Státní zdravotní ústav $7 jo2002100023
- 830 _0
- $a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- 856 41
- $u http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00185158-28d18834-00e0-42dc-8a1e-fa6bfad0c254 $y Digitální knihovna
- 910 __
- $a ABA008 $b G 4691 $y f
- 990 __
- $a 20141119140219 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150126182404 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b medvik21 $g 1047838 $s 191411
- BAS __
- $a 01 $a 05 $a 11
- LZP __
- $b Granty 5/2014