-
Something wrong with this record ?
Salmonelózy v České republice v letech 1989-1998
[Salmonelloses in the Czech Republic in 1989-1998]
Helena Šrámová, R. Karpíšková, Č. Beneš
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Child MeSH
- Adult MeSH
- Bacteriophage Typing methods MeSH
- Humans MeSH
- Salmonella Food Poisoning epidemiology etiology MeSH
- Food MeSH
- Salmonella enterica pathogenicity MeSH
- Salmonella typhimurium pathogenicity MeSH
- Salmonella Infections epidemiology MeSH
- Eggs MeSH
- Check Tag
- Child MeSH
- Adult MeSH
- Humans MeSH
V České republice v roce 1989 trojnásobně stoupla roční incidence salmonelóz, bylo hlášeno 34 435případů. Od tohoto roku trend nemocnosti kolísá mezi 400 až 500 případy na 100 tisíc obyvatel.Dominujícím agens (95 % a více) je Salmonella Enteritidis PT8. Epidemický výskyt byl zaznamenánna celém území ČR, nejvíce na Moravě a ve Východočeském kraji. Specifická nemocnost je nejvyššíu skupiny dětí do jednoho roku věku a 1 – 4letých dětí. Sezonní výskyt má dvouvrcholový průběh,s výjimkou roku 1997. Během období 1989–1996 významně vzrostl počet epidemií salmonelóz v souvislosti s potravinářskými výrobnami včetně soukromých cukráren, restaurací a pouličních stánků.Nejvýznamnějším vehikulem jsou vejce a výrobky z vajec, zejména cukrářské zákusky. SalmonellaTyphimurium DT104 se v ČR vyskytuje ojediněle. První epidemie (15 postižených) vznikla v roce1998.
In the Czech Republic in 1989 a triple increase of the incidence of salmonelloses was recorded:34 435 cases. Since that year the morbidity trend varies between 400 and 500 cases per 100 000population. The dominating agent (95% and more) is Salmonella Enteritidis PT8. The epidemicincidence was recorded on the whole territory of the Czech Republic mainly in Moravia and in theEast Bohemian region. The specific morbidity is highest in 0 and 1 – 4 year-old children. The seasonalincidence has two peaks with the exception of 1997. During the period between 1989 and 1996 therewas a significant increase of epidemics of salmonellosis in conjunction with food production incl.private confectionery shops, restaurants and the sale of foods in the streets. The most importantvehicle are eggs and egg products, in particular confectionery. Salmonella Typhimurium DT104 isfound only rarely in the Czech Republic. The first epidemic (15 cases) developed in 1998.
Salmonelloses in the Czech Republic in 1989-1998
Salmonelózy v České republice v letech 1989-1998 = Salmonelloses in the Czech Republic in 1989-1998 /
Lit: 27
Bibliography, etc.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc00004167
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20140324115630.0
- 008
- 000300s2000 xr u cze||
- 009
- AR
- 035 __
- $a (PubMed)10802950
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Šrámová, Helena $4 aut
- 245 10
- $a Salmonelózy v České republice v letech 1989-1998 = $b Salmonelloses in the Czech Republic in 1989-1998 / $c Helena Šrámová, R. Karpíšková, Č. Beneš
- 246 11
- $a Salmonelloses in the Czech Republic in 1989-1998
- 314 __
- $a Státní zdravotní ústav, Praha, CZ
- 504 __
- $a Lit: 27
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a V České republice v roce 1989 trojnásobně stoupla roční incidence salmonelóz, bylo hlášeno 34 435případů. Od tohoto roku trend nemocnosti kolísá mezi 400 až 500 případy na 100 tisíc obyvatel.Dominujícím agens (95 % a více) je Salmonella Enteritidis PT8. Epidemický výskyt byl zaznamenánna celém území ČR, nejvíce na Moravě a ve Východočeském kraji. Specifická nemocnost je nejvyššíu skupiny dětí do jednoho roku věku a 1 – 4letých dětí. Sezonní výskyt má dvouvrcholový průběh,s výjimkou roku 1997. Během období 1989–1996 významně vzrostl počet epidemií salmonelóz v souvislosti s potravinářskými výrobnami včetně soukromých cukráren, restaurací a pouličních stánků.Nejvýznamnějším vehikulem jsou vejce a výrobky z vajec, zejména cukrářské zákusky. SalmonellaTyphimurium DT104 se v ČR vyskytuje ojediněle. První epidemie (15 postižených) vznikla v roce1998.
- 520 9_
- $a In the Czech Republic in 1989 a triple increase of the incidence of salmonelloses was recorded:34 435 cases. Since that year the morbidity trend varies between 400 and 500 cases per 100 000population. The dominating agent (95% and more) is Salmonella Enteritidis PT8. The epidemicincidence was recorded on the whole territory of the Czech Republic mainly in Moravia and in theEast Bohemian region. The specific morbidity is highest in 0 and 1 – 4 year-old children. The seasonalincidence has two peaks with the exception of 1997. During the period between 1989 and 1996 therewas a significant increase of epidemics of salmonellosis in conjunction with food production incl.private confectionery shops, restaurants and the sale of foods in the streets. The most importantvehicle are eggs and egg products, in particular confectionery. Salmonella Typhimurium DT104 isfound only rarely in the Czech Republic. The first epidemic (15 cases) developed in 1998.
- 650 _2
- $a salmonelóza $x EPIDEMIOLOGIE $7 D012480
- 650 _2
- $a Salmonella enterica $x PATOGENITA $7 D019779
- 650 _2
- $a otrava salmonelou $x EPIDEMIOLOGIE $x ETIOLOGIE $7 D012478
- 650 _2
- $a fagotypizace $x METODY $7 D001434
- 650 _2
- $a Salmonella typhimurium $x PATOGENITA $7 D012486
- 650 _2
- $a vejce $7 D004531
- 650 _2
- $a potraviny $7 D005502
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a dospělí $7 D000328
- 700 1_
- $a Karpíšková, R. $4 aut
- 700 1_
- $a Beneš, Čestmír $4 aut $7 xx0059773
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $g Roč. 49, č. 1 (2000), s. 34-38 $x 1210-7913
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20000426 $b ABA008
- 991 __
- $a 20140324115703 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2000 $b Roč. 49 $c č. 1 $d s. 34-38 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002
- LZP __
- $b přidání abstraktu