• Something wrong with this record ?

Některé ukazatele zdravotního stavu dětí z druhých tříd ZŠ z oblastí s různým stupněm znečištění životního prostředí
[Some indicators of the health status of children from second forms of elementary schools with a different environmental contamination]

Narcisa Vitnerová, J. Nožička, D. Smitková

. 1999 ; Roč. 44 (Suppl.) : s. 40-49.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Comparative Study

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Cílem studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje pobyt ve znečištěném prostředí rozvoj dětského organismu. Sledovaným souborem bylo 394 dětí ze znečištěné oblasti okresu Teplice a 172 dětí z kontrolního okresu Prachatice. Všem rodičům byl rozdán dotazník, týkající se zdravotního stavu dítěte, jeho stravovacích návyků, kouřeni rodičů a týdenní záznam stravy. Zároveň byly děti podrobeny klinickému vyšetření, odběru slin, kapilární krve pro stanovení ukazatelů humorální imunity a červeného krevního obrazu. Analýza imunologických parametrů není předmětem tohoto sdělení. Autoři zjistili významně vyšší procento kuřáků i kuřáckých rodin v Teplicích. Muži udávali kouření častěji než ženy. Průměrní rodiče-kuřáci v Teplicích vykouřili za svůj život o 40 % více cigaret než průměrní rodiče-kuřáci v Prachaticích. Antropometrické ukazatele byly vyšší u dětí z Prachatic. Teplické děti měly významně častěji zarudlé spojivky, zvětšené a rozbrázděné mandle a zvětšené uzliny. Prachatické děti udávaly v anamnéze častěji onemocnění dýchacího traktu a záněty středouší. Naproti tomu však teplické děti měly delší průměrnou dobu absence a byly v posledních 12 měsících významně častěji léčeny antibiotiky. Ve stravě prachatických dětí bylo významně vyšší zastoupení tuků a cholesterolu. naopak nižší zastoupení vitaminu C z přirozených zdrojů. Příjem energie, živočišných a rostlinných bílkovin, sacharidů a fosforu se pohyboval u všech skupin čišných a rostlinných bílkovin, sacharidů a fosforu se pohyboval u všech skupin níku a železa (pod 60 % denní doporučené hodnoty). Kunzumace obědů ve školní jídelně se zúčastnilo 95 % dětí z Prachatic a 70 % dětí z Teplic. Bezplatné školní přesnídávky konzumovalo 96 % dětí postižené oblasti. Autoři prokázali rozdíl ve zdravotním stavu dětí, na kterém se podílí odlišná kvalita vnějšího i vnitřního životního prostředí, ale i odlišný životní styl, především způsob stravování.

The objective of the investigation was to assess how life in a contaminated environment affects the development of the child organism. A total of 394 children from the contaminated area of the Teplice district were foUowed up and 172 controls from the Prachatice district. All parents were given a questionnaire pertaining to the chilďs health status, his dietary habits and smoking of parents and weekly food consumption records. At the samé time the children had a clinical examination, saliva and capillary blood samples were taken for assessment of indicators of humoral immunity and the red cell haemogram. Analysis of immunological parameters is not the subject of the present paper. The authors found a significantly higher percentage of smokers and smokers' families in Teplice. Men reported smoking more often than women. Mean smokerparents in Teplice smoked during their life by 40% more cigarettes than parentssmokers in Prachatice. Anthropometric indicators were higher in children from Prachatice. The Teplice children had significantly more often reddish conjunctivae, enlarged and grooved tonsils and enlarged nodes. Children from Prachatice reported in their case-history more frequently diseases of the airways and otitis media. However, children from Teplice had a longer mean period of absence and were during the last 12 months significantly more frequently treated with antibiotics. The values of the red cell haemogram were always higher in the children from Prachatice.In the diet of children from Prachatice there was a significantly higher ratio of fats and cholesterol and a smaller amount of vitamin C from natural sources. The intake of energy and animal and vegetable proteins, carbohydrates and phos>sphorus varied in all groups of children within the range of 80-100% of the daily recommended allowance.There was a marked calcium and iron deficiency (less than 60% of the daily recommended allowance). In Prachatice 95% of the children took school lunches and only 70% in Teplice. 96% of the affected area had free snacks at school. The authors provided evidence of a difference in the health status of the children.This difference is due to the different quality of the outdoor and indoor environment as well as a different lifestyle, in pariicular a different diet.

Some indicators of the health status of children from second forms of elementary schools with a different environmental contamination

Některé ukazatele zdravotního stavu dětí z druhých tříd ZŠ z oblastí s různým stupněm znečištění životního prostředí = Some indicators of the health status of children from second forms of elementary schools with a different environmental contamination /

Some indicators of the health status of children from second forms of elementary schools with a different environmental contamination /

Bibliography, etc.

Lit: 15

Bibliography, etc.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc00005149
003      
CZ-PrNML
005      
20161230110145.0
008      
000200s1999 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vitnerová, Narcisa $4 aut
245    10
$a Některé ukazatele zdravotního stavu dětí z druhých tříd ZŠ z oblastí s různým stupněm znečištění životního prostředí = $b Some indicators of the health status of children from second forms of elementary schools with a different environmental contamination / $c Narcisa Vitnerová, J. Nožička, D. Smitková
246    11
$a Some indicators of the health status of children from second forms of elementary schools with a different environmental contamination
314    __
$a Okresní hygienická stanice, Teplice, CZ
504    __
$a Lit: 15
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Cílem studie bylo zjistit, zda a jakým způsobem ovlivňuje pobyt ve znečištěném prostředí rozvoj dětského organismu. Sledovaným souborem bylo 394 dětí ze znečištěné oblasti okresu Teplice a 172 dětí z kontrolního okresu Prachatice. Všem rodičům byl rozdán dotazník, týkající se zdravotního stavu dítěte, jeho stravovacích návyků, kouřeni rodičů a týdenní záznam stravy. Zároveň byly děti podrobeny klinickému vyšetření, odběru slin, kapilární krve pro stanovení ukazatelů humorální imunity a červeného krevního obrazu. Analýza imunologických parametrů není předmětem tohoto sdělení. Autoři zjistili významně vyšší procento kuřáků i kuřáckých rodin v Teplicích. Muži udávali kouření častěji než ženy. Průměrní rodiče-kuřáci v Teplicích vykouřili za svůj život o 40 % více cigaret než průměrní rodiče-kuřáci v Prachaticích. Antropometrické ukazatele byly vyšší u dětí z Prachatic. Teplické děti měly významně častěji zarudlé spojivky, zvětšené a rozbrázděné mandle a zvětšené uzliny. Prachatické děti udávaly v anamnéze častěji onemocnění dýchacího traktu a záněty středouší. Naproti tomu však teplické děti měly delší průměrnou dobu absence a byly v posledních 12 měsících významně častěji léčeny antibiotiky. Ve stravě prachatických dětí bylo významně vyšší zastoupení tuků a cholesterolu. naopak nižší zastoupení vitaminu C z přirozených zdrojů. Příjem energie, živočišných a rostlinných bílkovin, sacharidů a fosforu se pohyboval u všech skupin čišných a rostlinných bílkovin, sacharidů a fosforu se pohyboval u všech skupin níku a železa (pod 60 % denní doporučené hodnoty). Kunzumace obědů ve školní jídelně se zúčastnilo 95 % dětí z Prachatic a 70 % dětí z Teplic. Bezplatné školní přesnídávky konzumovalo 96 % dětí postižené oblasti. Autoři prokázali rozdíl ve zdravotním stavu dětí, na kterém se podílí odlišná kvalita vnějšího i vnitřního životního prostředí, ale i odlišný životní styl, především způsob stravování.
520    9_
$a The objective of the investigation was to assess how life in a contaminated environment affects the development of the child organism. A total of 394 children from the contaminated area of the Teplice district were foUowed up and 172 controls from the Prachatice district. All parents were given a questionnaire pertaining to the chilďs health status, his dietary habits and smoking of parents and weekly food consumption records. At the samé time the children had a clinical examination, saliva and capillary blood samples were taken for assessment of indicators of humoral immunity and the red cell haemogram. Analysis of immunological parameters is not the subject of the present paper. The authors found a significantly higher percentage of smokers and smokers' families in Teplice. Men reported smoking more often than women. Mean smokerparents in Teplice smoked during their life by 40% more cigarettes than parentssmokers in Prachatice. Anthropometric indicators were higher in children from Prachatice. The Teplice children had significantly more often reddish conjunctivae, enlarged and grooved tonsils and enlarged nodes. Children from Prachatice reported in their case-history more frequently diseases of the airways and otitis media. However, children from Teplice had a longer mean period of absence and were during the last 12 months significantly more frequently treated with antibiotics. The values of the red cell haemogram were always higher in the children from Prachatice.In the diet of children from Prachatice there was a significantly higher ratio of fats and cholesterol and a smaller amount of vitamin C from natural sources. The intake of energy and animal and vegetable proteins, carbohydrates and phos>sphorus varied in all groups of children within the range of 80-100% of the daily recommended allowance.There was a marked calcium and iron deficiency (less than 60% of the daily recommended allowance). In Prachatice 95% of the children took school lunches and only 70% in Teplice. 96% of the affected area had free snacks at school. The authors provided evidence of a difference in the health status of the children.This difference is due to the different quality of the outdoor and indoor environment as well as a different lifestyle, in pariicular a different diet.
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a znečištění životního prostředí $7 D004787
650    _2
$a ukazatele zdravotního stavu $7 D006305
650    _2
$a kouření $7 D012907
650    _2
$a krevní obraz $7 D001772
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a srovnávací studie $7 D003160
700    1_
$a Nožička, J. $4 aut
700    1_
$a Smitková, D. $4 aut
773    0_
$w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 44, č. 2 (1999), s. 40-49 $x 1802-6281
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $y 0 $z 0
990    __
$a 20000510 $b ABA008
991    __
$a 20161230110228 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 1999 $b Roč. 44 $c Suppl. $d s. 40-49 $i 1802-6281 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019
LZP    __
$b přidání abstraktu

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...