• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Farmaceutický význam Allium sativum L. 1. organické sloučeniny síry a jejich transformace podle současných poznatků
[Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge]

Marie Sovová, P. Sova

. 2001 ; Roč. 50 (č. 1) : s. 12-20.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc01005198

Práce shrnuje nové experimentální poznatky týkající se jednotlivých skupin organických sirnýchlátek česneku: sulfoxidů, thiosulfinátů, ajoenů, vinyldithiinů, alkyl a alkensulfidů a glutamylpep-tidů sirných aminokyselin, jejich transformačních reakcí (daných teplotou, pH, extrakčním prostře-dím a časem) a výsledných produktů transformací (obr. 1 a 2). Zabývá se aktivitou enzymu alliinázynezbytné pro přeměnu sulfoxidů přítomných v celistvém česneku, její izolací a stabilitou, jakoži stabilitou dominantního thiosulfinátu allicinu v různých prostředích a simulovaných tělních teku-tinách. Poukazuje na studie metabolizmu a přeměn nejdůležitějších sirných komponent in vitro nahepatocytech a na izolovaných játrech potkanů a in vivo na potkanech včetně skladby vydechova -ného vzduchu. Z publikovaných prací vyplývá, že všechny rozdílné degradační produkty thiosulfi-nátů, hlavně převažujícího allicinu, jsou nositeli rozmanitých biologických aktivit. Práce rovněžuvádí typy komerčních preparátů připravovaných z česneku, jejich rozdílnosti a značnou variabilituv obsahu účinných látek.

The paper sums up new experimental knowledge concerning the individual groups of organicsulfurous substances of the garlic: sulfoxides, thiosulfinates, ajoens, vinyldithiines, alkyl and alkenesulfides and glutamylpeptides of sulfurous amino acids, their transformation reactions (based onthe temperature, pH, extraction medium, and time) and the final products of transformations(Scheme 1, 2). It deals with the activity of the enzyme alliinase necessary for the transformation ofsulfoxides present in the whole garlic, its isolation and stability as well as the stability of thedominant thiosulfinate allicin in various media and simulated body fluids. It refers to the studiesof the metabolism and transformations of the most important sulfurous components performed invitro on the hepatocytes and on the isolated rat liver, and those carried out in vivo on the rats andincluding the examination of the composition of the exhaled air. It follows from published papersthat all different degradation products of thiosulfinates, mainly the prevailing allicin, are carriersof various biological activities. The paper also lists the types of commercial preparations preparedfrom the garlic, their differences, and considerable variability of their contents of active principles.

Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge

Farmaceutický význam Allium sativum L. 1. organické sloučeniny síry a jejich transformace podle současných poznatků = Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge /

Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge /

Bibliografie atd.

Lit: 100

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc01005198
003      
CZ-PrNML
005      
20191217125939.0
008      
010300s2001 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Sovová, Marie, $4 aut $d 1932- $7 jo2008464855
245    10
$a Farmaceutický význam Allium sativum L. 1. organické sloučeniny síry a jejich transformace podle současných poznatků = $b Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge / $c Marie Sovová, P. Sova
246    11
$a Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge
314    __
$a Katedra farmaceutické botaniky a ekologie FaF UK, Hradec Králové, CZ
504    __
$a Lit: 100
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Práce shrnuje nové experimentální poznatky týkající se jednotlivých skupin organických sirnýchlátek česneku: sulfoxidů, thiosulfinátů, ajoenů, vinyldithiinů, alkyl a alkensulfidů a glutamylpep-tidů sirných aminokyselin, jejich transformačních reakcí (daných teplotou, pH, extrakčním prostře-dím a časem) a výsledných produktů transformací (obr. 1 a 2). Zabývá se aktivitou enzymu alliinázynezbytné pro přeměnu sulfoxidů přítomných v celistvém česneku, její izolací a stabilitou, jakoži stabilitou dominantního thiosulfinátu allicinu v různých prostředích a simulovaných tělních teku-tinách. Poukazuje na studie metabolizmu a přeměn nejdůležitějších sirných komponent in vitro nahepatocytech a na izolovaných játrech potkanů a in vivo na potkanech včetně skladby vydechova -ného vzduchu. Z publikovaných prací vyplývá, že všechny rozdílné degradační produkty thiosulfi-nátů, hlavně převažujícího allicinu, jsou nositeli rozmanitých biologických aktivit. Práce rovněžuvádí typy komerčních preparátů připravovaných z česneku, jejich rozdílnosti a značnou variabilituv obsahu účinných látek.
520    9_
$a The paper sums up new experimental knowledge concerning the individual groups of organicsulfurous substances of the garlic: sulfoxides, thiosulfinates, ajoens, vinyldithiines, alkyl and alkenesulfides and glutamylpeptides of sulfurous amino acids, their transformation reactions (based onthe temperature, pH, extraction medium, and time) and the final products of transformations(Scheme 1, 2). It deals with the activity of the enzyme alliinase necessary for the transformation ofsulfoxides present in the whole garlic, its isolation and stability as well as the stability of thedominant thiosulfinate allicin in various media and simulated body fluids. It refers to the studiesof the metabolism and transformations of the most important sulfurous components performed invitro on the hepatocytes and on the isolated rat liver, and those carried out in vivo on the rats andincluding the examination of the composition of the exhaled air. It follows from published papersthat all different degradation products of thiosulfinates, mainly the prevailing allicin, are carriersof various biological activities. The paper also lists the types of commercial preparations preparedfrom the garlic, their differences, and considerable variability of their contents of active principles.
650    _2
$a česneky $7 D019697
650    _2
$a síra $7 D013455
650    _2
$a organické látky $x CHEMIE $7 D009930
650    _2
$a sloučeniny síry $x FARMAKOLOGIE $x CHEMIE $x METABOLISMUS $7 D013457
650    _2
$a vinylové sloučeniny $x FARMAKOLOGIE $x CHEMIE $x METABOLISMUS $7 D014753
650    _2
$a farmaceutická technologie $7 D013678
650    _2
$a výzkum $7 D012106
655    _2
$a přehledy $7 D016454
700    1_
$a Sova, Petr $4 aut $7 xx0140826
773    0_
$w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 50, č. 1 (2001), s. 12-20 $x 1210-7816
910    __
$a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 0 $z 0
990    __
$a 20010517 $b ABA008
991    __
$a 20191217130245 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2001 $b Roč. 50 $c č. 1 $d s. 12-20 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace