-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Farmaceutický význam Allium sativum L. 1. organické sloučeniny síry a jejich transformace podle současných poznatků
[Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge]
Marie Sovová, P. Sova
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- česneky MeSH
- farmaceutická technologie MeSH
- organické látky chemie MeSH
- síra MeSH
- sloučeniny síry farmakologie chemie metabolismus MeSH
- vinylové sloučeniny farmakologie chemie metabolismus MeSH
- výzkum MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Práce shrnuje nové experimentální poznatky týkající se jednotlivých skupin organických sirnýchlátek česneku: sulfoxidů, thiosulfinátů, ajoenů, vinyldithiinů, alkyl a alkensulfidů a glutamylpep-tidů sirných aminokyselin, jejich transformačních reakcí (daných teplotou, pH, extrakčním prostře-dím a časem) a výsledných produktů transformací (obr. 1 a 2). Zabývá se aktivitou enzymu alliinázynezbytné pro přeměnu sulfoxidů přítomných v celistvém česneku, její izolací a stabilitou, jakoži stabilitou dominantního thiosulfinátu allicinu v různých prostředích a simulovaných tělních teku-tinách. Poukazuje na studie metabolizmu a přeměn nejdůležitějších sirných komponent in vitro nahepatocytech a na izolovaných játrech potkanů a in vivo na potkanech včetně skladby vydechova -ného vzduchu. Z publikovaných prací vyplývá, že všechny rozdílné degradační produkty thiosulfi-nátů, hlavně převažujícího allicinu, jsou nositeli rozmanitých biologických aktivit. Práce rovněžuvádí typy komerčních preparátů připravovaných z česneku, jejich rozdílnosti a značnou variabilituv obsahu účinných látek.
The paper sums up new experimental knowledge concerning the individual groups of organicsulfurous substances of the garlic: sulfoxides, thiosulfinates, ajoens, vinyldithiines, alkyl and alkenesulfides and glutamylpeptides of sulfurous amino acids, their transformation reactions (based onthe temperature, pH, extraction medium, and time) and the final products of transformations(Scheme 1, 2). It deals with the activity of the enzyme alliinase necessary for the transformation ofsulfoxides present in the whole garlic, its isolation and stability as well as the stability of thedominant thiosulfinate allicin in various media and simulated body fluids. It refers to the studiesof the metabolism and transformations of the most important sulfurous components performed invitro on the hepatocytes and on the isolated rat liver, and those carried out in vivo on the rats andincluding the examination of the composition of the exhaled air. It follows from published papersthat all different degradation products of thiosulfinates, mainly the prevailing allicin, are carriersof various biological activities. The paper also lists the types of commercial preparations preparedfrom the garlic, their differences, and considerable variability of their contents of active principles.
Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge
Farmaceutický význam Allium sativum L. 1. organické sloučeniny síry a jejich transformace podle současných poznatků = Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge /
Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge /
Lit: 100
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc01005198
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191217125939.0
- 008
- 010300s2001 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Sovová, Marie, $4 aut $d 1932- $7 jo2008464855
- 245 10
- $a Farmaceutický význam Allium sativum L. 1. organické sloučeniny síry a jejich transformace podle současných poznatků = $b Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge / $c Marie Sovová, P. Sova
- 246 11
- $a Pharmaceutical importance of Allium sativum L. 1. Organic compounds of sulfur and its transformation according to contemporary knowledge
- 314 __
- $a Katedra farmaceutické botaniky a ekologie FaF UK, Hradec Králové, CZ
- 504 __
- $a Lit: 100
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Práce shrnuje nové experimentální poznatky týkající se jednotlivých skupin organických sirnýchlátek česneku: sulfoxidů, thiosulfinátů, ajoenů, vinyldithiinů, alkyl a alkensulfidů a glutamylpep-tidů sirných aminokyselin, jejich transformačních reakcí (daných teplotou, pH, extrakčním prostře-dím a časem) a výsledných produktů transformací (obr. 1 a 2). Zabývá se aktivitou enzymu alliinázynezbytné pro přeměnu sulfoxidů přítomných v celistvém česneku, její izolací a stabilitou, jakoži stabilitou dominantního thiosulfinátu allicinu v různých prostředích a simulovaných tělních teku-tinách. Poukazuje na studie metabolizmu a přeměn nejdůležitějších sirných komponent in vitro nahepatocytech a na izolovaných játrech potkanů a in vivo na potkanech včetně skladby vydechova -ného vzduchu. Z publikovaných prací vyplývá, že všechny rozdílné degradační produkty thiosulfi-nátů, hlavně převažujícího allicinu, jsou nositeli rozmanitých biologických aktivit. Práce rovněžuvádí typy komerčních preparátů připravovaných z česneku, jejich rozdílnosti a značnou variabilituv obsahu účinných látek.
- 520 9_
- $a The paper sums up new experimental knowledge concerning the individual groups of organicsulfurous substances of the garlic: sulfoxides, thiosulfinates, ajoens, vinyldithiines, alkyl and alkenesulfides and glutamylpeptides of sulfurous amino acids, their transformation reactions (based onthe temperature, pH, extraction medium, and time) and the final products of transformations(Scheme 1, 2). It deals with the activity of the enzyme alliinase necessary for the transformation ofsulfoxides present in the whole garlic, its isolation and stability as well as the stability of thedominant thiosulfinate allicin in various media and simulated body fluids. It refers to the studiesof the metabolism and transformations of the most important sulfurous components performed invitro on the hepatocytes and on the isolated rat liver, and those carried out in vivo on the rats andincluding the examination of the composition of the exhaled air. It follows from published papersthat all different degradation products of thiosulfinates, mainly the prevailing allicin, are carriersof various biological activities. The paper also lists the types of commercial preparations preparedfrom the garlic, their differences, and considerable variability of their contents of active principles.
- 650 _2
- $a česneky $7 D019697
- 650 _2
- $a síra $7 D013455
- 650 _2
- $a organické látky $x CHEMIE $7 D009930
- 650 _2
- $a sloučeniny síry $x FARMAKOLOGIE $x CHEMIE $x METABOLISMUS $7 D013457
- 650 _2
- $a vinylové sloučeniny $x FARMAKOLOGIE $x CHEMIE $x METABOLISMUS $7 D014753
- 650 _2
- $a farmaceutická technologie $7 D013678
- 650 _2
- $a výzkum $7 D012106
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 700 1_
- $a Sova, Petr $4 aut $7 xx0140826
- 773 0_
- $w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 50, č. 1 (2001), s. 12-20 $x 1210-7816
- 910 __
- $a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20010517 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191217130245 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2001 $b Roč. 50 $c č. 1 $d s. 12-20 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977
- LZP __
- $b přidání abstraktu