Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Hodnocení nutričního stavu v těhotenství
[Nutritional assessment of the pregnant woman]

Jolana Rambousková

. 2002 ; Roč. 5 (č. 4) : s. 243-248.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc03003770

Grantová podpora
NJ6120 MZ0 CEP - Centrální evidence projektů

Digitální knihovna NLK
Plný text - Část
Zdroj

E-zdroje Online
Odkazy

Optimální nutriční stav v těhotenství se odráží nejen na zdravotním stavu ženy, ale též na dobrém nutričním stavu dítěte. Hodnocení nutričního stavu v těhotenství by mělo být součástí rutinního prenatálního vyšetření. Součástí vyšetření nutričního stavu je anamnéza se zaměřením na nutriční anamnézu, fyzikální vyšetření se zjištěním antropometrických údajů (výška, váha, BMI, kožní řasy), doplněné laboratorními testy krve a moče. Doporučené hmotnostní přírůstky vychází z hodnot BMI a činí pro hodnotu BMI 19,8 – 26 11,5 –16,0 kg. U BMI >29 činí doporučený přírůstek maximálně 6kg. Při sledování laboratorních hodnot je třeba upozornit na fyziologickou hyperlipoproteinémii, která se vrací k výchozím hodnotám do 3 měsíců po porodu. Hladina funkčních esenciálních mastných kyselin se během těhotenství snižuje a k normalizaci dochází během 6 měsíců po porodu. Podle WHO trpí během těhotenství asi 56% žen v rozvojových zemích a 18% žen v průmyslových zemích anemií. Optimální koncentrace hemoglobinu činí 110 g/l, hodnota hematokritu 30-33%. Z hodnot vitaminů v séru nebo plazmě je důležitá hladina kyseliny listové (>6 Mg/l), vitaminu A (>0,20 mg/l), b-karotenu (>0,80 mg/l), vitaminu E (>6,0 mg/l), kyseliny askorbové (>2 mg/l). Důležitou částí vyšetření je také hodnocení spotřeby potravin např. pomocí nutričního skóre. Zhodnocení nutričního stavu v těhotenství pomáhá identifikovat ženy, které potřebují důraz na zdravou výživu, pomoc s plánováním adekvátní diety nebo zvláštní doporučení ve výživě.

Optimal nutritional status in pregnancy reflects health condition of the mother, however even at good nutritional status of the infant. The nutritional assessment in pregnancy should be incorporate into routine prenatal care. The history intent on a nutritional history, clinical evaluation with anthropometric measurements (body height and weight, BMI, skin folds thickness) and laboratory values of blood and urine are the parts of the nutritional status assessment. Recommendation of the weight gain depends from value BMI and it is for value BMI 19,8 - 26 11,5 -16,0 kg. At BMI >29 is advised weight gain maximally 6kg. At monitoring of laboratory values it is necessary to warn on physiological hyperlipoproteinemia, which restores back to starting value until 3 month after childbirth. The level of polyunsaturated fatty acids during gravidity decreased and setting down to normal value during 6 month after delivery. According WHO suffers within pregnancy about 56% women in developing country and 18% women in industrial countries by anemia. Optimum concentration of hemoglobin makes 110 g/l, the value of hematocrit 30-33%. From value vitamins in serum or plasma is important level of folic acid (>6 Mg/l), vitamin A (>0, 20 mg/l), b-carotene (>0, 80 mg/l), vitamin E (>6, 0 mg/l), ascorbic acid (>2 mg/l). The dietary information and their evaluation is also the important part of the examination. The nutritional status assessment in pregnancy helps to identify women who need emphasis on healthful diet, assistance with obtaining adequate intake, or special nutritional recommendation.

Nutritional assessment of the pregnant woman

Hodnocení nutričního stavu v těhotenství = Nutritional assessment of the pregnant woman /

Nutritional assessment of the pregnant woman /

Bibliografie atd.

Lit: 48

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc03003770
003      
CZ-PrNML
005      
20131219110414.0
008      
030200s2002 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Rambousková, Jolana $4 aut
245    10
$a Hodnocení nutričního stavu v těhotenství = $b Nutritional assessment of the pregnant woman / $c Jolana Rambousková
246    11
$a Nutritional assessment of the pregnant woman
314    __
$a Oddělení výživy Centra preventivního lékařství 3. LF UK, Praha 10, CZ
504    __
$a Lit: 48
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Optimální nutriční stav v těhotenství se odráží nejen na zdravotním stavu ženy, ale též na dobrém nutričním stavu dítěte. Hodnocení nutričního stavu v těhotenství by mělo být součástí rutinního prenatálního vyšetření. Součástí vyšetření nutričního stavu je anamnéza se zaměřením na nutriční anamnézu, fyzikální vyšetření se zjištěním antropometrických údajů (výška, váha, BMI, kožní řasy), doplněné laboratorními testy krve a moče. Doporučené hmotnostní přírůstky vychází z hodnot BMI a činí pro hodnotu BMI 19,8 – 26 11,5 –16,0 kg. U BMI >29 činí doporučený přírůstek maximálně 6kg. Při sledování laboratorních hodnot je třeba upozornit na fyziologickou hyperlipoproteinémii, která se vrací k výchozím hodnotám do 3 měsíců po porodu. Hladina funkčních esenciálních mastných kyselin se během těhotenství snižuje a k normalizaci dochází během 6 měsíců po porodu. Podle WHO trpí během těhotenství asi 56% žen v rozvojových zemích a 18% žen v průmyslových zemích anemií. Optimální koncentrace hemoglobinu činí 110 g/l, hodnota hematokritu 30-33%. Z hodnot vitaminů v séru nebo plazmě je důležitá hladina kyseliny listové (>6 Mg/l), vitaminu A (>0,20 mg/l), b-karotenu (>0,80 mg/l), vitaminu E (>6,0 mg/l), kyseliny askorbové (>2 mg/l). Důležitou částí vyšetření je také hodnocení spotřeby potravin např. pomocí nutričního skóre. Zhodnocení nutričního stavu v těhotenství pomáhá identifikovat ženy, které potřebují důraz na zdravou výživu, pomoc s plánováním adekvátní diety nebo zvláštní doporučení ve výživě.
520    9_
$a Optimal nutritional status in pregnancy reflects health condition of the mother, however even at good nutritional status of the infant. The nutritional assessment in pregnancy should be incorporate into routine prenatal care. The history intent on a nutritional history, clinical evaluation with anthropometric measurements (body height and weight, BMI, skin folds thickness) and laboratory values of blood and urine are the parts of the nutritional status assessment. Recommendation of the weight gain depends from value BMI and it is for value BMI 19,8 - 26 11,5 -16,0 kg. At BMI >29 is advised weight gain maximally 6kg. At monitoring of laboratory values it is necessary to warn on physiological hyperlipoproteinemia, which restores back to starting value until 3 month after childbirth. The level of polyunsaturated fatty acids during gravidity decreased and setting down to normal value during 6 month after delivery. According WHO suffers within pregnancy about 56% women in developing country and 18% women in industrial countries by anemia. Optimum concentration of hemoglobin makes 110 g/l, the value of hematocrit 30-33%. From value vitamins in serum or plasma is important level of folic acid (>6 Mg/l), vitamin A (>0, 20 mg/l), b-carotene (>0, 80 mg/l), vitamin E (>6, 0 mg/l), ascorbic acid (>2 mg/l). The dietary information and their evaluation is also the important part of the examination. The nutritional status assessment in pregnancy helps to identify women who need emphasis on healthful diet, assistance with obtaining adequate intake, or special nutritional recommendation.
650    _2
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    _2
$a těhotenství $7 D011247
650    _2
$a nutriční stav $7 D009752
650    _2
$a prenatální péče $x NORMY $x STATISTIKA A ČÍSELNÉ ÚDAJE $x TRENDY $7 D011295
650    _2
$a vitaminy $x FYZIOLOGIE $x škodlivé účinky $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D014815
650    _2
$a nutriční nároky $7 D009751
650    _2
$a anemie $x EPIDEMIOLOGIE $x KREV $x PREVENCE A KONTROLA $7 D000740
650    _2
$a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$w MED00010999 $t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $g Roč. 5, č. 4 (2002), s. 243-248 $x 1211-9326
910    __
$a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 0 $z 0
990    __
$a 20030415 $b ABA008
991    __
$a 20131219111058 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2002 $b Roč. 5 $c č. 4 $d s. 243-248 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x MED00010999
GRA    __
$a NJ6120 $p MZ0
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...