-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Hodnocení nutričního stavu v těhotenství
[Nutritional assessment of the pregnant woman]
Jolana Rambousková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
Grantová podpora
NJ6120
MZ0
CEP - Centrální evidence projektů
Digitální knihovna NLK
Plný text - Část
Zdroj
- MeSH
- anemie epidemiologie krev prevence a kontrola MeSH
- finanční podpora výzkumu jako téma MeSH
- hodnocení stavu výživy MeSH
- lidé MeSH
- nutriční nároky MeSH
- nutriční stav MeSH
- prenatální péče normy statistika a číselné údaje trendy MeSH
- těhotenství MeSH
- vitaminy fyziologie škodlivé účinky terapeutické užití MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- těhotenství MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Optimální nutriční stav v těhotenství se odráží nejen na zdravotním stavu ženy, ale též na dobrém nutričním stavu dítěte. Hodnocení nutričního stavu v těhotenství by mělo být součástí rutinního prenatálního vyšetření. Součástí vyšetření nutričního stavu je anamnéza se zaměřením na nutriční anamnézu, fyzikální vyšetření se zjištěním antropometrických údajů (výška, váha, BMI, kožní řasy), doplněné laboratorními testy krve a moče. Doporučené hmotnostní přírůstky vychází z hodnot BMI a činí pro hodnotu BMI 19,8 – 26 11,5 –16,0 kg. U BMI >29 činí doporučený přírůstek maximálně 6kg. Při sledování laboratorních hodnot je třeba upozornit na fyziologickou hyperlipoproteinémii, která se vrací k výchozím hodnotám do 3 měsíců po porodu. Hladina funkčních esenciálních mastných kyselin se během těhotenství snižuje a k normalizaci dochází během 6 měsíců po porodu. Podle WHO trpí během těhotenství asi 56% žen v rozvojových zemích a 18% žen v průmyslových zemích anemií. Optimální koncentrace hemoglobinu činí 110 g/l, hodnota hematokritu 30-33%. Z hodnot vitaminů v séru nebo plazmě je důležitá hladina kyseliny listové (>6 Mg/l), vitaminu A (>0,20 mg/l), b-karotenu (>0,80 mg/l), vitaminu E (>6,0 mg/l), kyseliny askorbové (>2 mg/l). Důležitou částí vyšetření je také hodnocení spotřeby potravin např. pomocí nutričního skóre. Zhodnocení nutričního stavu v těhotenství pomáhá identifikovat ženy, které potřebují důraz na zdravou výživu, pomoc s plánováním adekvátní diety nebo zvláštní doporučení ve výživě.
Optimal nutritional status in pregnancy reflects health condition of the mother, however even at good nutritional status of the infant. The nutritional assessment in pregnancy should be incorporate into routine prenatal care. The history intent on a nutritional history, clinical evaluation with anthropometric measurements (body height and weight, BMI, skin folds thickness) and laboratory values of blood and urine are the parts of the nutritional status assessment. Recommendation of the weight gain depends from value BMI and it is for value BMI 19,8 - 26 11,5 -16,0 kg. At BMI >29 is advised weight gain maximally 6kg. At monitoring of laboratory values it is necessary to warn on physiological hyperlipoproteinemia, which restores back to starting value until 3 month after childbirth. The level of polyunsaturated fatty acids during gravidity decreased and setting down to normal value during 6 month after delivery. According WHO suffers within pregnancy about 56% women in developing country and 18% women in industrial countries by anemia. Optimum concentration of hemoglobin makes 110 g/l, the value of hematocrit 30-33%. From value vitamins in serum or plasma is important level of folic acid (>6 Mg/l), vitamin A (>0, 20 mg/l), b-carotene (>0, 80 mg/l), vitamin E (>6, 0 mg/l), ascorbic acid (>2 mg/l). The dietary information and their evaluation is also the important part of the examination. The nutritional status assessment in pregnancy helps to identify women who need emphasis on healthful diet, assistance with obtaining adequate intake, or special nutritional recommendation.
Nutritional assessment of the pregnant woman
Hodnocení nutričního stavu v těhotenství = Nutritional assessment of the pregnant woman /
Nutritional assessment of the pregnant woman /
Lit: 48
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc03003770
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20131219110414.0
- 008
- 030200s2002 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Rambousková, Jolana $4 aut
- 245 10
- $a Hodnocení nutričního stavu v těhotenství = $b Nutritional assessment of the pregnant woman / $c Jolana Rambousková
- 246 11
- $a Nutritional assessment of the pregnant woman
- 314 __
- $a Oddělení výživy Centra preventivního lékařství 3. LF UK, Praha 10, CZ
- 504 __
- $a Lit: 48
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Optimální nutriční stav v těhotenství se odráží nejen na zdravotním stavu ženy, ale též na dobrém nutričním stavu dítěte. Hodnocení nutričního stavu v těhotenství by mělo být součástí rutinního prenatálního vyšetření. Součástí vyšetření nutričního stavu je anamnéza se zaměřením na nutriční anamnézu, fyzikální vyšetření se zjištěním antropometrických údajů (výška, váha, BMI, kožní řasy), doplněné laboratorními testy krve a moče. Doporučené hmotnostní přírůstky vychází z hodnot BMI a činí pro hodnotu BMI 19,8 – 26 11,5 –16,0 kg. U BMI >29 činí doporučený přírůstek maximálně 6kg. Při sledování laboratorních hodnot je třeba upozornit na fyziologickou hyperlipoproteinémii, která se vrací k výchozím hodnotám do 3 měsíců po porodu. Hladina funkčních esenciálních mastných kyselin se během těhotenství snižuje a k normalizaci dochází během 6 měsíců po porodu. Podle WHO trpí během těhotenství asi 56% žen v rozvojových zemích a 18% žen v průmyslových zemích anemií. Optimální koncentrace hemoglobinu činí 110 g/l, hodnota hematokritu 30-33%. Z hodnot vitaminů v séru nebo plazmě je důležitá hladina kyseliny listové (>6 Mg/l), vitaminu A (>0,20 mg/l), b-karotenu (>0,80 mg/l), vitaminu E (>6,0 mg/l), kyseliny askorbové (>2 mg/l). Důležitou částí vyšetření je také hodnocení spotřeby potravin např. pomocí nutričního skóre. Zhodnocení nutričního stavu v těhotenství pomáhá identifikovat ženy, které potřebují důraz na zdravou výživu, pomoc s plánováním adekvátní diety nebo zvláštní doporučení ve výživě.
- 520 9_
- $a Optimal nutritional status in pregnancy reflects health condition of the mother, however even at good nutritional status of the infant. The nutritional assessment in pregnancy should be incorporate into routine prenatal care. The history intent on a nutritional history, clinical evaluation with anthropometric measurements (body height and weight, BMI, skin folds thickness) and laboratory values of blood and urine are the parts of the nutritional status assessment. Recommendation of the weight gain depends from value BMI and it is for value BMI 19,8 - 26 11,5 -16,0 kg. At BMI >29 is advised weight gain maximally 6kg. At monitoring of laboratory values it is necessary to warn on physiological hyperlipoproteinemia, which restores back to starting value until 3 month after childbirth. The level of polyunsaturated fatty acids during gravidity decreased and setting down to normal value during 6 month after delivery. According WHO suffers within pregnancy about 56% women in developing country and 18% women in industrial countries by anemia. Optimum concentration of hemoglobin makes 110 g/l, the value of hematocrit 30-33%. From value vitamins in serum or plasma is important level of folic acid (>6 Mg/l), vitamin A (>0, 20 mg/l), b-carotene (>0, 80 mg/l), vitamin E (>6, 0 mg/l), ascorbic acid (>2 mg/l). The dietary information and their evaluation is also the important part of the examination. The nutritional status assessment in pregnancy helps to identify women who need emphasis on healthful diet, assistance with obtaining adequate intake, or special nutritional recommendation.
- 650 _2
- $a hodnocení stavu výživy $7 D015596
- 650 _2
- $a těhotenství $7 D011247
- 650 _2
- $a nutriční stav $7 D009752
- 650 _2
- $a prenatální péče $x NORMY $x STATISTIKA A ČÍSELNÉ ÚDAJE $x TRENDY $7 D011295
- 650 _2
- $a vitaminy $x FYZIOLOGIE $x škodlivé účinky $x TERAPEUTICKÉ UŽITÍ $7 D014815
- 650 _2
- $a nutriční nároky $7 D009751
- 650 _2
- $a anemie $x EPIDEMIOLOGIE $x KREV $x PREVENCE A KONTROLA $7 D000740
- 650 _2
- $a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 773 0_
- $w MED00010999 $t Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $g Roč. 5, č. 4 (2002), s. 243-248 $x 1211-9326
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2034 $c 136 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20030415 $b ABA008
- 991 __
- $a 20131219111058 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2002 $b Roč. 5 $c č. 4 $d s. 243-248 $i 1211-9326 $m Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa $x MED00010999
- GRA __
- $a NJ6120 $p MZ0
- LZP __
- $b přidání abstraktu