-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie
[Asthma bronchiale as a symptom of food allergy]
Pavel Turčáni, J. Jančíková, J. Skřičková
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu kazuistiky
- MeSH
- bronchiální astma diagnóza etiologie MeSH
- bronchiální hyperreaktivita diagnóza etiologie MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- nemoci z povolání MeSH
- noxy MeSH
- potravinová alergie diagnóza imunologie MeSH
- příznaky a symptomy MeSH
- Check Tag
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- kazuistiky MeSH
Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u něj vyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všech onemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou, dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpí pekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosem diagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšuje i bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.
Asthma bronchiale can be one of the symptoms of food allergy. If the patient gets into contact with a food which causes difficulties in his occupation and if this food is the cause of asthma, occupational asthma bronchiale is involved. Of all cases of asthma occupational accounts for 2–20% cases. Noxious substances which cause occupational asthma are described in the literature and their number is as high as ca 250. The most frequent harmful substance causing occupational asthma is flour, therefore bakers and confectioners are most frequently affected. In a submitted case-report the authors describe the procedure used for assessment of the diagnosis and its importance for clinicians. The greatest benefit of the diagnosis of occupational asthma is the possibility to use restriction of the noxious substance within the framework of therapy. The patient’s condition thus improves without long-term medication.
Asthma bronchiale as a symptom of food allergy
Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie = Asthma bronchiale as a symptom of food allergy /
Asthma bronchiale as a symptom of food allergy /
Lit: 9
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc03007884
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20131024133007.0
- 008
- 030400s2003 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Turčáni, Pavel $4 aut
- 245 10
- $a Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie = $b Asthma bronchiale as a symptom of food allergy / $c Pavel Turčáni, J. Jančíková, J. Skřičková
- 246 11
- $a Asthma bronchiale as a symptom of food allergy
- 314 __
- $a Klinika nemocí plicních a tuberkulózy LF MU a FN, Brno, CZ
- 504 __
- $a Lit: 9
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u něj vyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všech onemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou, dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpí pekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosem diagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšuje i bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.
- 520 9_
- $a Asthma bronchiale can be one of the symptoms of food allergy. If the patient gets into contact with a food which causes difficulties in his occupation and if this food is the cause of asthma, occupational asthma bronchiale is involved. Of all cases of asthma occupational accounts for 2–20% cases. Noxious substances which cause occupational asthma are described in the literature and their number is as high as ca 250. The most frequent harmful substance causing occupational asthma is flour, therefore bakers and confectioners are most frequently affected. In a submitted case-report the authors describe the procedure used for assessment of the diagnosis and its importance for clinicians. The greatest benefit of the diagnosis of occupational asthma is the possibility to use restriction of the noxious substance within the framework of therapy. The patient’s condition thus improves without long-term medication.
- 650 _2
- $a bronchiální astma $x DIAGNÓZA $x ETIOLOGIE $7 D001249
- 650 _2
- $a bronchiální hyperreaktivita $x DIAGNÓZA $x ETIOLOGIE $7 D016535
- 650 _2
- $a potravinová alergie $x DIAGNÓZA $x IMUNOLOGIE $7 D005512
- 650 _2
- $a příznaky a symptomy $7 D012816
- 650 _2
- $a noxy $7 D009676
- 650 _2
- $a nemoci z povolání $7 D009784
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a ženské pohlaví $7 D005260
- 650 _2
- $a lidé středního věku $7 D008875
- 655 _2
- $a kazuistiky $7 D002363
- 700 1_
- $a Jančíková, J. $4 aut
- 700 1_
- $a Skřičková, J. $4 aut
- 773 0_
- $w MED00011063 $t Pracovní lékařství $g Roč. 55, č. 1 (2003), s. 23-25 $x 0032-6291
- 910 __
- $a ABA008 $b B 424 $c 888 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20030607 $b ABA008
- 991 __
- $a 20131024133601 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2003 $b Roč. 55 $c č. 1 $d s. 23-25 $i 0032-6291 $m Pracovní lékařství $x MED00011063
- LZP __
- $b přidání abstraktu