• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie
[Asthma bronchiale as a symptom of food allergy]

Pavel Turčáni, J. Jančíková, J. Skřičková

. 2003 ; Roč. 55 (č. 1) : s. 23-25.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu kazuistiky

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc03007884

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u něj vyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všech onemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou, dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpí pekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosem diagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšuje i bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.

Asthma bronchiale can be one of the symptoms of food allergy. If the patient gets into contact with a food which causes difficulties in his occupation and if this food is the cause of asthma, occupational asthma bronchiale is involved. Of all cases of asthma occupational accounts for 2–20% cases. Noxious substances which cause occupational asthma are described in the literature and their number is as high as ca 250. The most frequent harmful substance causing occupational asthma is flour, therefore bakers and confectioners are most frequently affected. In a submitted case-report the authors describe the procedure used for assessment of the diagnosis and its importance for clinicians. The greatest benefit of the diagnosis of occupational asthma is the possibility to use restriction of the noxious substance within the framework of therapy. The patient’s condition thus improves without long-term medication.

Asthma bronchiale as a symptom of food allergy

Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie = Asthma bronchiale as a symptom of food allergy /

Asthma bronchiale as a symptom of food allergy /

Bibliografie atd.

Lit: 9

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc03007884
003      
CZ-PrNML
005      
20131024133007.0
008      
030400s2003 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Turčáni, Pavel $4 aut
245    10
$a Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie = $b Asthma bronchiale as a symptom of food allergy / $c Pavel Turčáni, J. Jančíková, J. Skřičková
246    11
$a Asthma bronchiale as a symptom of food allergy
314    __
$a Klinika nemocí plicních a tuberkulózy LF MU a FN, Brno, CZ
504    __
$a Lit: 9
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u něj vyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všech onemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou, dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpí pekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosem diagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšuje i bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.
520    9_
$a Asthma bronchiale can be one of the symptoms of food allergy. If the patient gets into contact with a food which causes difficulties in his occupation and if this food is the cause of asthma, occupational asthma bronchiale is involved. Of all cases of asthma occupational accounts for 2–20% cases. Noxious substances which cause occupational asthma are described in the literature and their number is as high as ca 250. The most frequent harmful substance causing occupational asthma is flour, therefore bakers and confectioners are most frequently affected. In a submitted case-report the authors describe the procedure used for assessment of the diagnosis and its importance for clinicians. The greatest benefit of the diagnosis of occupational asthma is the possibility to use restriction of the noxious substance within the framework of therapy. The patient’s condition thus improves without long-term medication.
650    _2
$a bronchiální astma $x DIAGNÓZA $x ETIOLOGIE $7 D001249
650    _2
$a bronchiální hyperreaktivita $x DIAGNÓZA $x ETIOLOGIE $7 D016535
650    _2
$a potravinová alergie $x DIAGNÓZA $x IMUNOLOGIE $7 D005512
650    _2
$a příznaky a symptomy $7 D012816
650    _2
$a noxy $7 D009676
650    _2
$a nemoci z povolání $7 D009784
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a lidé středního věku $7 D008875
655    _2
$a kazuistiky $7 D002363
700    1_
$a Jančíková, J. $4 aut
700    1_
$a Skřičková, J. $4 aut
773    0_
$w MED00011063 $t Pracovní lékařství $g Roč. 55, č. 1 (2003), s. 23-25 $x 0032-6291
910    __
$a ABA008 $b B 424 $c 888 $y 0 $z 0
990    __
$a 20030607 $b ABA008
991    __
$a 20131024133601 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2003 $b Roč. 55 $c č. 1 $d s. 23-25 $i 0032-6291 $m Pracovní lékařství $x MED00011063
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...