-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Vliv auxinů na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L
[Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L]
Tomáš Siatka, M. Kašparová
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- Angelica archangelica MeSH
- kumariny MeSH
- kyseliny indoloctové MeSH
- průtoková injekční analýza MeSH
- suspenze MeSH
Byl sledován vliv vybraných auxinů (kyselina 2,4-dichlorfenoxyoctová, kyselina α-naftyloctová, kyselina β-indolyloctová, kyselina β-indolylmáselná; každý ve čtyřech koncentracích - 0,2; 2; 10 a 20 mg/l) na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L. kultivované ve tmě a za stálého osvětlení (3500 luxů). Bylo zjištěno, že produkce kumarinů je významně ovlivňována auxiny, a to jejich typem a koncentraci. Vliv světelného režimu je, v provonání s auxiny. méně výrazný - obsah kumarinů je při kultivaci za stálého osvětlení a ve tmě většinou srovnatelný. Nejvyšší obsah kumarinů byl dosažen s kyselinou α-naftyloctovou v koncentraci 0,2 mg/l při kultivaci ve tmě.
The paper examined the effect of selected auxins (2,4-dichlorophenoxyacetic acid, α-naphthaleneacetic acid, β-indoleacetic acid, β-indoleburytic acid; each in four concentrations - 0.2,2,10, and 20 mg/l) on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L. cultinated in the dark and under permanent lighting (3500 lux). The effect of the light regimen is, in comparison with auxins, less marked - the content of coumarins is mostly comparable both under permanent lighting and in the dark. The highest coumarin content was achieved with the use of α-naphthaleneacetic acid in a concentration of 0.2 mg/l with cultivation in the dark.
Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L
Vliv auxinů na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L = Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L /
Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L /
Lit: 22
Bibliografie atd.Souhrn: eng
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc03014238
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20200102110233.0
- 008
- 030900s2003 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Siatka, Tomáš, $d 1964- $4 aut $7 xx0103774
- 245 10
- $a Vliv auxinů na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L = $b Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L / $c Tomáš Siatka, M. Kašparová
- 246 11
- $a Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L
- 314 __
- $a Katedra farmakognozie, Farmaceutická fakulta UK, Hradec Králové, CZ
- 504 __
- $a Lit: 22
- 504 __
- $a Souhrn: eng
- 520 3_
- $a Byl sledován vliv vybraných auxinů (kyselina 2,4-dichlorfenoxyoctová, kyselina α-naftyloctová, kyselina β-indolyloctová, kyselina β-indolylmáselná; každý ve čtyřech koncentracích - 0,2; 2; 10 a 20 mg/l) na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L. kultivované ve tmě a za stálého osvětlení (3500 luxů). Bylo zjištěno, že produkce kumarinů je významně ovlivňována auxiny, a to jejich typem a koncentraci. Vliv světelného režimu je, v provonání s auxiny. méně výrazný - obsah kumarinů je při kultivaci za stálého osvětlení a ve tmě většinou srovnatelný. Nejvyšší obsah kumarinů byl dosažen s kyselinou α-naftyloctovou v koncentraci 0,2 mg/l při kultivaci ve tmě.
- 520 9_
- $a The paper examined the effect of selected auxins (2,4-dichlorophenoxyacetic acid, α-naphthaleneacetic acid, β-indoleacetic acid, β-indoleburytic acid; each in four concentrations - 0.2,2,10, and 20 mg/l) on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L. cultinated in the dark and under permanent lighting (3500 lux). The effect of the light regimen is, in comparison with auxins, less marked - the content of coumarins is mostly comparable both under permanent lighting and in the dark. The highest coumarin content was achieved with the use of α-naphthaleneacetic acid in a concentration of 0.2 mg/l with cultivation in the dark.
- 650 _2
- $a kyseliny indoloctové $7 D007210
- 650 _2
- $a Angelica archangelica $7 D029970
- 650 _2
- $a suspenze $7 D013535
- 650 _2
- $a kumariny $7 D003374
- 650 _2
- $a průtoková injekční analýza $7 D017022
- 700 1_
- $a Kašparová, Marie $4 aut $7 xx0081384
- 773 0_
- $w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 52, č. 4 (2003), s. 186-188 $x 1210-7816
- 910 __
- $a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20031108 $b ABA008
- 991 __
- $a 20200102110556 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2003 $b Roč. 52 $c č. 4 $d s. 186-188 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977
- LZP __
- $b přidání abstraktu