• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vliv auxinů na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L
[Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L]

Tomáš Siatka, M. Kašparová

. 2003 ; Roč. 52 (č. 4) : s. 186-188.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc03014238

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Byl sledován vliv vybraných auxinů (kyselina 2,4-dichlorfenoxyoctová, kyselina α-naftyloctová, kyselina β-indolyloctová, kyselina β-indolylmáselná; každý ve čtyřech koncentracích - 0,2; 2; 10 a 20 mg/l) na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L. kultivované ve tmě a za stálého osvětlení (3500 luxů). Bylo zjištěno, že produkce kumarinů je významně ovlivňována auxiny, a to jejich typem a koncentraci. Vliv světelného režimu je, v provonání s auxiny. méně výrazný - obsah kumarinů je při kultivaci za stálého osvětlení a ve tmě většinou srovnatelný. Nejvyšší obsah kumarinů byl dosažen s kyselinou α-naftyloctovou v koncentraci 0,2 mg/l při kultivaci ve tmě.

The paper examined the effect of selected auxins (2,4-dichlorophenoxyacetic acid, α-naphthaleneacetic acid, β-indoleacetic acid, β-indoleburytic acid; each in four concentrations - 0.2,2,10, and 20 mg/l) on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L. cultinated in the dark and under permanent lighting (3500 lux). The effect of the light regimen is, in comparison with auxins, less marked - the content of coumarins is mostly comparable both under permanent lighting and in the dark. The highest coumarin content was achieved with the use of α-naphthaleneacetic acid in a concentration of 0.2 mg/l with cultivation in the dark.

Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L

Vliv auxinů na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L = Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L /

Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L /

Bibliografie atd.

Lit: 22

Bibliografie atd.

Souhrn: eng

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc03014238
003      
CZ-PrNML
005      
20200102110233.0
008      
030900s2003 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Siatka, Tomáš, $d 1964- $4 aut $7 xx0103774
245    10
$a Vliv auxinů na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L = $b Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L / $c Tomáš Siatka, M. Kašparová
246    11
$a Effect of auxins on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L
314    __
$a Katedra farmakognozie, Farmaceutická fakulta UK, Hradec Králové, CZ
504    __
$a Lit: 22
504    __
$a Souhrn: eng
520    3_
$a Byl sledován vliv vybraných auxinů (kyselina 2,4-dichlorfenoxyoctová, kyselina α-naftyloctová, kyselina β-indolyloctová, kyselina β-indolylmáselná; každý ve čtyřech koncentracích - 0,2; 2; 10 a 20 mg/l) na produkci kumarinů v suspenzní kultuře Angelica archangelica L. kultivované ve tmě a za stálého osvětlení (3500 luxů). Bylo zjištěno, že produkce kumarinů je významně ovlivňována auxiny, a to jejich typem a koncentraci. Vliv světelného režimu je, v provonání s auxiny. méně výrazný - obsah kumarinů je při kultivaci za stálého osvětlení a ve tmě většinou srovnatelný. Nejvyšší obsah kumarinů byl dosažen s kyselinou α-naftyloctovou v koncentraci 0,2 mg/l při kultivaci ve tmě.
520    9_
$a The paper examined the effect of selected auxins (2,4-dichlorophenoxyacetic acid, α-naphthaleneacetic acid, β-indoleacetic acid, β-indoleburytic acid; each in four concentrations - 0.2,2,10, and 20 mg/l) on the production of coumarins in the suspension culture of Angelica archangelica L. cultinated in the dark and under permanent lighting (3500 lux). The effect of the light regimen is, in comparison with auxins, less marked - the content of coumarins is mostly comparable both under permanent lighting and in the dark. The highest coumarin content was achieved with the use of α-naphthaleneacetic acid in a concentration of 0.2 mg/l with cultivation in the dark.
650    _2
$a kyseliny indoloctové $7 D007210
650    _2
$a Angelica archangelica $7 D029970
650    _2
$a suspenze $7 D013535
650    _2
$a kumariny $7 D003374
650    _2
$a průtoková injekční analýza $7 D017022
700    1_
$a Kašparová, Marie $4 aut $7 xx0081384
773    0_
$w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 52, č. 4 (2003), s. 186-188 $x 1210-7816
910    __
$a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 0 $z 0
990    __
$a 20031108 $b ABA008
991    __
$a 20200102110556 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2003 $b Roč. 52 $c č. 4 $d s. 186-188 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace