Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Změny složení mastných kyselin v séru a tukové tkáni v závislosti na obsahu tuků v nízkoenergetické dietě
[Changes in serum and adipose tissue fatty acid composition after low calorie diet with respect to dietary fat content in obese]

Marek Vecka, B. Richterová, A. Žák

. 2006 ; Roč. 145 (č. 6) : s. 464-469.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Typ dokumentu randomizované kontrolované studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc06010115

Východisko. V poslední době je opět věnována pozornost možnému příznivému účinku diet s vysokým podílem tuku na redukci tělesné hmotnosti a metabolický profil obézních jedinců. Cílem práce bylo srovnat účinky dvou diet s rozdílným podílem tuku na složení mastných kyselin v krvi a tukové tkáni. Metody a výsledky. Čtyřiačtyřicet obézních jedinců dodržovalo po dobu 10 týdnů nízkoenergetickou dietu. Účastníci byli randomizováni do 1. skupiny s nízkým podílem tuku v dietě (LFD) (20–25 % energetické hodnoty) a 2. skupiny s vysokým podílem tuku (HFD) (40–45 % energetické hodnoty). Před počátkem a na konci intervence byly odebrány vzorky krve a podkožní tukové tkáně pro následnou analýzu složení mastných kyselin. Dietou navozený úbytek váhy a tuku nebyl mezi oběma dietami rozdílný. Plazmatické triacylglyceroly byly sníženy pouze při HFD. Obě diety vedly ke snížení zastoupení n-3 vícenenasycených mastných kyselin v tukové tkáni a zvýšení podílu nasycených mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Mezi dietami nebyl v těchto změnách rozdíl, pouze HFD vedla ke zvýšení mononenasycených mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Diety nevedly k dalším změnám v zastoupení hlavních tříd mastných kyselin. V zastoupení jednotlivých mastných kyselin byla pozorována řada dietou vyvolaných změn, bez rozdílu mezi oběma dietami. Závěry. Nízkoenergetické diety vyvolávají řadu změn v zastoupení jednotlivých mastných kyselin v krvi a tukové tkáni. Většina těchto změn není odlišná u diet s rozdílným podílem tuku. Výsledky nasvědčují tomu, že změny v profilu mastných kyselin v krvi a tukové tkáni vyvolané dietou jsou regulovány kalorickým deficitem v dietním příjmu a zastoupení tuků v dietě má menší význam.

Background. Recently, a new attention has been paid to beneficial effects of high-fat diet on the body weight reduction and metabolic profile in obese subjects. In this study we compared the effects of two hypocaloric diets with different proportion of fat on fatty acid composition (FA) in blood and adipose tissue (AT). Methods and Results. Forty-four obese subjects were submitted to 10 weeks' low-calorie diet. Subjects were randomized into low-fat diet (LFD) (20–25 % of energy content) and high-fat diet groups (HFD) (40–45 %). Before and at the end of the intervention, samples of blood and subcutaneous AT were taken for the analysis of fatty acid composition. The diet-induced body weight and fat mass reduction were not different between the two diets. Plasma triacylglycerols (TAG) were reduced during HFD only. Both diets reduced proportion of n-3 polyunsaturated fatty acids in AT and of saturated fatty acid in blood TAG, with no difference between the diets. HFD induced a higher increase of monounsaturated fatty acids in blood TAG. No other diet-induced changes were found in proportion of major classes of fatty acids. In respect to individual fatty acids, the diets induced a number of changes in AT and blood, the changes, however, not being different between the diets. Conclusion. Hypocaloric diets induce a number of changes in fatty acid composition in blood and adipose tissue, with little differences in respect to the proportion of fat in the diet. The results suggest the diet-induced changes in fatty acid composition are controlled by the calorie deficit of the diet and the proportion of dietary fat plays a minor role.

Changes in serum and adipose tissue fatty acid composition after low calorie diet with respect to dietary fat content in obese

Změny složení mastných kyselin v séru a tukové tkáni v závislosti na obsahu tuků v nízkoenergetické dietě = Changes in serum and adipose tissue fatty acid composition after low calorie diet with respect to dietary fat content in obese /

Changes in serum and adipose tissue fatty acid composition after low calorie diet with respect to dietary fat content in obese /

Bibliografie atd.

Lit. 21

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc06010115
003      
CZ-PrNML
005      
20130725101951.0
008      
061005s2006 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vecka, Marek, $d 1976- $4 aut $7 xx0076497
245    10
$a Změny složení mastných kyselin v séru a tukové tkáni v závislosti na obsahu tuků v nízkoenergetické dietě = $b Changes in serum and adipose tissue fatty acid composition after low calorie diet with respect to dietary fat content in obese / $c Marek Vecka, B. Richterová, A. Žák
246    11
$a Changes in serum and adipose tissue fatty acid composition after low calorie diet with respect to dietary fat content in obese
314    __
$a 4. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha 2, CZ
504    __
$a Lit. 21
520    3_
$a Východisko. V poslední době je opět věnována pozornost možnému příznivému účinku diet s vysokým podílem tuku na redukci tělesné hmotnosti a metabolický profil obézních jedinců. Cílem práce bylo srovnat účinky dvou diet s rozdílným podílem tuku na složení mastných kyselin v krvi a tukové tkáni. Metody a výsledky. Čtyřiačtyřicet obézních jedinců dodržovalo po dobu 10 týdnů nízkoenergetickou dietu. Účastníci byli randomizováni do 1. skupiny s nízkým podílem tuku v dietě (LFD) (20–25 % energetické hodnoty) a 2. skupiny s vysokým podílem tuku (HFD) (40–45 % energetické hodnoty). Před počátkem a na konci intervence byly odebrány vzorky krve a podkožní tukové tkáně pro následnou analýzu složení mastných kyselin. Dietou navozený úbytek váhy a tuku nebyl mezi oběma dietami rozdílný. Plazmatické triacylglyceroly byly sníženy pouze při HFD. Obě diety vedly ke snížení zastoupení n-3 vícenenasycených mastných kyselin v tukové tkáni a zvýšení podílu nasycených mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Mezi dietami nebyl v těchto změnách rozdíl, pouze HFD vedla ke zvýšení mononenasycených mastných kyselin v triacylglycerolech v krvi. Diety nevedly k dalším změnám v zastoupení hlavních tříd mastných kyselin. V zastoupení jednotlivých mastných kyselin byla pozorována řada dietou vyvolaných změn, bez rozdílu mezi oběma dietami. Závěry. Nízkoenergetické diety vyvolávají řadu změn v zastoupení jednotlivých mastných kyselin v krvi a tukové tkáni. Většina těchto změn není odlišná u diet s rozdílným podílem tuku. Výsledky nasvědčují tomu, že změny v profilu mastných kyselin v krvi a tukové tkáni vyvolané dietou jsou regulovány kalorickým deficitem v dietním příjmu a zastoupení tuků v dietě má menší význam.
520    9_
$a Background. Recently, a new attention has been paid to beneficial effects of high-fat diet on the body weight reduction and metabolic profile in obese subjects. In this study we compared the effects of two hypocaloric diets with different proportion of fat on fatty acid composition (FA) in blood and adipose tissue (AT). Methods and Results. Forty-four obese subjects were submitted to 10 weeks' low-calorie diet. Subjects were randomized into low-fat diet (LFD) (20–25 % of energy content) and high-fat diet groups (HFD) (40–45 %). Before and at the end of the intervention, samples of blood and subcutaneous AT were taken for the analysis of fatty acid composition. The diet-induced body weight and fat mass reduction were not different between the two diets. Plasma triacylglycerols (TAG) were reduced during HFD only. Both diets reduced proportion of n-3 polyunsaturated fatty acids in AT and of saturated fatty acid in blood TAG, with no difference between the diets. HFD induced a higher increase of monounsaturated fatty acids in blood TAG. No other diet-induced changes were found in proportion of major classes of fatty acids. In respect to individual fatty acids, the diets induced a number of changes in AT and blood, the changes, however, not being different between the diets. Conclusion. Hypocaloric diets induce a number of changes in fatty acid composition in blood and adipose tissue, with little differences in respect to the proportion of fat in the diet. The results suggest the diet-induced changes in fatty acid composition are controlled by the calorie deficit of the diet and the proportion of dietary fat plays a minor role.
650    _2
$a obezita $x dietoterapie $7 D009765
650    _2
$a dieta s omezením tuků $7 D018752
650    _2
$a redukční dieta $7 D004038
650    _2
$a tuková tkáň $7 D000273
650    _2
$a mastné kyseliny $x krev $7 D005227
650    _2
$a lipidy $x krev $7 D008055
650    _2
$a kalorická restrikce $7 D031204
650    _2
$a nenasycené mastné kyseliny $x krev $7 D005231
650    _2
$a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a randomizované kontrolované studie $7 D016449
700    1_
$a Richterová, B. $4 aut
700    1_
$a Žák, Aleš, $d 1951- $4 aut $7 mzk2007382175
700    1_
$a Tvrzická, Eva $4 aut $7 xx0076496
700    1_
$a Šrámková, P. $4 aut
700    1_
$a Staňková, Barbora $4 aut $7 xx0133413
700    1_
$a Klimčáková, Eva $4 aut $7 xx0081734
700    1_
$a Štich, V. $4 aut
773    0_
$w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 145, č. 6 (2006), s. 464-469 $x 0008-7335
856    41
$y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2006-6/zmeny-slozeni-mastnych-kyselin-v-seru-a-tukove-tkani-v-zavislosti-na-obsahu-tuku-v-nizkoenergeticke-diete-3096
910    __
$a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 0
913    __
$a CZ $b 94 2004 C Univerzita Karlova. Grantová agentura
990    __
$a 20061011 $b ABA008
991    __
$a 20130725102442 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2006 $b Roč. 145 $c č. 6 $d s. 464-469 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...