-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Rostlinné steroly jako funkční potraviny
[Phytosterols as a functional food]
Marek Vecka, Aleš Žák, E. Tvrzická
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
- MeSH
- cholesterol farmakologie klasifikace metabolismus MeSH
- dieta klasifikace využití MeSH
- finanční podpora výzkumu jako téma MeSH
- fytosteroly farmakologie metabolismus terapeutické užití MeSH
- karotenoidy farmakokinetika metabolismus MeSH
- lidé MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Návrat k dietě bohaté na složky rostlinného původu je zdrojem mnoha doporučení, která si kladou za cíl snížení hladin celkového (resp. LDL) cholesterolu. Rostliny syntetizují sloučeniny podobné cholesterolu, tzv. fytosteroly a fytostanoly, které jsou v západoevropské dietě přijímány v množství od 200 do 500 mg denně. Fytosteroly a fytostanoly sdílejí společné mechanizmy absorpce s cholesterolem a ovlivňují metabolizmus cholesterolu uvnitř enterocytu; oba typy fytoanalogů cholesterolu jsou účinné v redukci plazmatických hladin LDL-cholesterolu a jejich denní příjem v dávce 2 g/den sníží tuto hladinu o cca 15 %. Mechanizmus snižování hladin celkového i LDL cholesterolu tkví především v zamezení absorpce cholesterolu v lumen střeva, přičemž fytosteroly mohou zasahovat více do metabolizmu, protože na rozdíl od fytostanolů přecházejí do krevního oběhu a dosahují až 1 % z plazmatické koncentrace cholesterolu. Účinnost fytosterolů i fytostanolů lze ještě zvýšit jejich kombinací s dietními (n-3 vícenenasycené mastné kyseliny, vláknina) a farmakologickými (statiny) režimy. Rostlinné steroly a stanoly představují bezpečný dietní přístup ke snižování hladin cholesterolu při současném monitorování hladin karotenoidů.
Many dietary recommendations which try to lower the concentration of total, respectively LDL cholesterol, force us to look back to vegetable-based diet. The plants synthesize many compounds similar to cholesterol, called phytosterols and phytostanols, and these sterols are consumed in average Western diet in amounts ranging from 200 to 500 mg/day. Phytosterols and phytostanols share the mechanisms of absorption with cholesterol molecule and influence the cholesterol metabolism inside the enterocytes. Both types of phytoanalogs of cholesterol were proven to be potent cholesterol-reducing agents; their daily intake about 2 g/day reduces the LDL-cholesterol by 15 %. The underlying mechanisms involve the prevention of cholesterol absorption from the gut lumen and slower esterification rate of phytosterols (phytostanols) inside the enterocytes. In contrary to phytostanols, phytosterols are absorbed with yet-tobe- considered efficiency, appearing in plasma with concentrations reaching as much as 1 % that of total cholesterol. The hypocholesterolemic effect of phytosterols (phytostanols) can be further supported with the combination of dietary (n-3 polyunsaturated fatty acids, fibre) regimen as well as pharmacological intervention (statins). To conclude, plant sterols represent safe dietary approach to lowering of plasma total cholesterol with the attention paid to the intake of lipid soluble vitamins.
Phytosterols as a functional food
Rostlinné steroly jako funkční potraviny = Phytosterols as a functional food /
Phytosterols as a functional food /
Lit. 62
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc07009346
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20130725121532.0
- 008
- 070807s2007 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vecka, Marek $4 aut
- 245 10
- $a Rostlinné steroly jako funkční potraviny = $b Phytosterols as a functional food / $c Marek Vecka, Aleš Žák, E. Tvrzická
- 246 11
- $a Phytosterols as a functional food
- 314 __
- $a 4. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha 2, CZ
- 504 __
- $a Lit. 62
- 520 3_
- $a Návrat k dietě bohaté na složky rostlinného původu je zdrojem mnoha doporučení, která si kladou za cíl snížení hladin celkového (resp. LDL) cholesterolu. Rostliny syntetizují sloučeniny podobné cholesterolu, tzv. fytosteroly a fytostanoly, které jsou v západoevropské dietě přijímány v množství od 200 do 500 mg denně. Fytosteroly a fytostanoly sdílejí společné mechanizmy absorpce s cholesterolem a ovlivňují metabolizmus cholesterolu uvnitř enterocytu; oba typy fytoanalogů cholesterolu jsou účinné v redukci plazmatických hladin LDL-cholesterolu a jejich denní příjem v dávce 2 g/den sníží tuto hladinu o cca 15 %. Mechanizmus snižování hladin celkového i LDL cholesterolu tkví především v zamezení absorpce cholesterolu v lumen střeva, přičemž fytosteroly mohou zasahovat více do metabolizmu, protože na rozdíl od fytostanolů přecházejí do krevního oběhu a dosahují až 1 % z plazmatické koncentrace cholesterolu. Účinnost fytosterolů i fytostanolů lze ještě zvýšit jejich kombinací s dietními (n-3 vícenenasycené mastné kyseliny, vláknina) a farmakologickými (statiny) režimy. Rostlinné steroly a stanoly představují bezpečný dietní přístup ke snižování hladin cholesterolu při současném monitorování hladin karotenoidů.
- 520 9_
- $a Many dietary recommendations which try to lower the concentration of total, respectively LDL cholesterol, force us to look back to vegetable-based diet. The plants synthesize many compounds similar to cholesterol, called phytosterols and phytostanols, and these sterols are consumed in average Western diet in amounts ranging from 200 to 500 mg/day. Phytosterols and phytostanols share the mechanisms of absorption with cholesterol molecule and influence the cholesterol metabolism inside the enterocytes. Both types of phytoanalogs of cholesterol were proven to be potent cholesterol-reducing agents; their daily intake about 2 g/day reduces the LDL-cholesterol by 15 %. The underlying mechanisms involve the prevention of cholesterol absorption from the gut lumen and slower esterification rate of phytosterols (phytostanols) inside the enterocytes. In contrary to phytostanols, phytosterols are absorbed with yet-tobe- considered efficiency, appearing in plasma with concentrations reaching as much as 1 % that of total cholesterol. The hypocholesterolemic effect of phytosterols (phytostanols) can be further supported with the combination of dietary (n-3 polyunsaturated fatty acids, fibre) regimen as well as pharmacological intervention (statins). To conclude, plant sterols represent safe dietary approach to lowering of plasma total cholesterol with the attention paid to the intake of lipid soluble vitamins.
- 650 _2
- $a fytosteroly $x farmakologie $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D010840
- 650 _2
- $a cholesterol $x farmakologie $x klasifikace $x metabolismus $7 D002784
- 650 _2
- $a dieta $x klasifikace $x využití $7 D004032
- 650 _2
- $a karotenoidy $x farmakokinetika $x metabolismus $7 D002338
- 650 _2
- $a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 700 1_
- $a Žák, Aleš, $d 1951- $4 aut $7 mzk2007382175
- 700 1_
- $a Tvrzická, Eva $4 aut $7 xx0076496
- 773 0_
- $w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 146, č. 4 (2007), s. 337-342 $x 0008-7335
- 856 41
- $y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2007-4/rostlinne-steroly-jako-funkcni-potraviny-2892
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 0
- 913 __
- $a CZ $b MSM 0021620820
- 990 __
- $a 20070814 $b ABA008
- 991 __
- $a 20130725122024 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2007 $b Roč. 146 $c č. 4 $d s. 337-342 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976
- LZP __
- $b přidání abstraktu