• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Rostlinné steroly jako funkční potraviny
[Phytosterols as a functional food]

Marek Vecka, Aleš Žák, E. Tvrzická

. 2007 ; Roč. 146 (č. 4) : s. 337-342.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07009346

Návrat k dietě bohaté na složky rostlinného původu je zdrojem mnoha doporučení, která si kladou za cíl snížení hladin celkového (resp. LDL) cholesterolu. Rostliny syntetizují sloučeniny podobné cholesterolu, tzv. fytosteroly a fytostanoly, které jsou v západoevropské dietě přijímány v množství od 200 do 500 mg denně. Fytosteroly a fytostanoly sdílejí společné mechanizmy absorpce s cholesterolem a ovlivňují metabolizmus cholesterolu uvnitř enterocytu; oba typy fytoanalogů cholesterolu jsou účinné v redukci plazmatických hladin LDL-cholesterolu a jejich denní příjem v dávce 2 g/den sníží tuto hladinu o cca 15 %. Mechanizmus snižování hladin celkového i LDL cholesterolu tkví především v zamezení absorpce cholesterolu v lumen střeva, přičemž fytosteroly mohou zasahovat více do metabolizmu, protože na rozdíl od fytostanolů přecházejí do krevního oběhu a dosahují až 1 % z plazmatické koncentrace cholesterolu. Účinnost fytosterolů i fytostanolů lze ještě zvýšit jejich kombinací s dietními (n-3 vícenenasycené mastné kyseliny, vláknina) a farmakologickými (statiny) režimy. Rostlinné steroly a stanoly představují bezpečný dietní přístup ke snižování hladin cholesterolu při současném monitorování hladin karotenoidů.

Many dietary recommendations which try to lower the concentration of total, respectively LDL cholesterol, force us to look back to vegetable-based diet. The plants synthesize many compounds similar to cholesterol, called phytosterols and phytostanols, and these sterols are consumed in average Western diet in amounts ranging from 200 to 500 mg/day. Phytosterols and phytostanols share the mechanisms of absorption with cholesterol molecule and influence the cholesterol metabolism inside the enterocytes. Both types of phytoanalogs of cholesterol were proven to be potent cholesterol-reducing agents; their daily intake about 2 g/day reduces the LDL-cholesterol by 15 %. The underlying mechanisms involve the prevention of cholesterol absorption from the gut lumen and slower esterification rate of phytosterols (phytostanols) inside the enterocytes. In contrary to phytostanols, phytosterols are absorbed with yet-tobe- considered efficiency, appearing in plasma with concentrations reaching as much as 1 % that of total cholesterol. The hypocholesterolemic effect of phytosterols (phytostanols) can be further supported with the combination of dietary (n-3 polyunsaturated fatty acids, fibre) regimen as well as pharmacological intervention (statins). To conclude, plant sterols represent safe dietary approach to lowering of plasma total cholesterol with the attention paid to the intake of lipid soluble vitamins.

Phytosterols as a functional food

Rostlinné steroly jako funkční potraviny = Phytosterols as a functional food /

Phytosterols as a functional food /

Bibliografie atd.

Lit. 62

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc07009346
003      
CZ-PrNML
005      
20130725121532.0
008      
070807s2007 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vecka, Marek $4 aut
245    10
$a Rostlinné steroly jako funkční potraviny = $b Phytosterols as a functional food / $c Marek Vecka, Aleš Žák, E. Tvrzická
246    11
$a Phytosterols as a functional food
314    __
$a 4. interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha 2, CZ
504    __
$a Lit. 62
520    3_
$a Návrat k dietě bohaté na složky rostlinného původu je zdrojem mnoha doporučení, která si kladou za cíl snížení hladin celkového (resp. LDL) cholesterolu. Rostliny syntetizují sloučeniny podobné cholesterolu, tzv. fytosteroly a fytostanoly, které jsou v západoevropské dietě přijímány v množství od 200 do 500 mg denně. Fytosteroly a fytostanoly sdílejí společné mechanizmy absorpce s cholesterolem a ovlivňují metabolizmus cholesterolu uvnitř enterocytu; oba typy fytoanalogů cholesterolu jsou účinné v redukci plazmatických hladin LDL-cholesterolu a jejich denní příjem v dávce 2 g/den sníží tuto hladinu o cca 15 %. Mechanizmus snižování hladin celkového i LDL cholesterolu tkví především v zamezení absorpce cholesterolu v lumen střeva, přičemž fytosteroly mohou zasahovat více do metabolizmu, protože na rozdíl od fytostanolů přecházejí do krevního oběhu a dosahují až 1 % z plazmatické koncentrace cholesterolu. Účinnost fytosterolů i fytostanolů lze ještě zvýšit jejich kombinací s dietními (n-3 vícenenasycené mastné kyseliny, vláknina) a farmakologickými (statiny) režimy. Rostlinné steroly a stanoly představují bezpečný dietní přístup ke snižování hladin cholesterolu při současném monitorování hladin karotenoidů.
520    9_
$a Many dietary recommendations which try to lower the concentration of total, respectively LDL cholesterol, force us to look back to vegetable-based diet. The plants synthesize many compounds similar to cholesterol, called phytosterols and phytostanols, and these sterols are consumed in average Western diet in amounts ranging from 200 to 500 mg/day. Phytosterols and phytostanols share the mechanisms of absorption with cholesterol molecule and influence the cholesterol metabolism inside the enterocytes. Both types of phytoanalogs of cholesterol were proven to be potent cholesterol-reducing agents; their daily intake about 2 g/day reduces the LDL-cholesterol by 15 %. The underlying mechanisms involve the prevention of cholesterol absorption from the gut lumen and slower esterification rate of phytosterols (phytostanols) inside the enterocytes. In contrary to phytostanols, phytosterols are absorbed with yet-tobe- considered efficiency, appearing in plasma with concentrations reaching as much as 1 % that of total cholesterol. The hypocholesterolemic effect of phytosterols (phytostanols) can be further supported with the combination of dietary (n-3 polyunsaturated fatty acids, fibre) regimen as well as pharmacological intervention (statins). To conclude, plant sterols represent safe dietary approach to lowering of plasma total cholesterol with the attention paid to the intake of lipid soluble vitamins.
650    _2
$a fytosteroly $x farmakologie $x metabolismus $x terapeutické užití $7 D010840
650    _2
$a cholesterol $x farmakologie $x klasifikace $x metabolismus $7 D002784
650    _2
$a dieta $x klasifikace $x využití $7 D004032
650    _2
$a karotenoidy $x farmakokinetika $x metabolismus $7 D002338
650    _2
$a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
650    _2
$a lidé $7 D006801
700    1_
$a Žák, Aleš, $d 1951- $4 aut $7 mzk2007382175
700    1_
$a Tvrzická, Eva $4 aut $7 xx0076496
773    0_
$w MED00010976 $t Časopis lékařů českých $g Roč. 146, č. 4 (2007), s. 337-342 $x 0008-7335
856    41
$y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2007-4/rostlinne-steroly-jako-funkcni-potraviny-2892
910    __
$a ABA008 $b B 1 $c 1068 $y 0
913    __
$a CZ $b MSM 0021620820
990    __
$a 20070814 $b ABA008
991    __
$a 20130725122024 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2007 $b Roč. 146 $c č. 4 $d s. 337-342 $i 0008-7335 $m Časopis lékařů českých $x MED00010976
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...