-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky
[Update on dietary guidelines for diabetic patients]
Zdeněk Rušavý, Silvie Lacigová
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
- MeSH
- diabetes mellitus dietoterapie metabolismus MeSH
- finanční podpora výzkumu jako téma MeSH
- fytosteroly metabolismus MeSH
- glykemický index MeSH
- lidé MeSH
- mastné kyseliny metabolismus MeSH
- metabolický syndrom dietoterapie komplikace metabolismus MeSH
- potravní vláknina využití MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Práce uvádí novinky v oblasti dietologie diabetu. Hlouběji se zabývá třemi chorobnými jednotkami metabolického syndromu: obezitou, hyperlipoproteinémií a diabetem 2. typu, protože u těchto chorob má dietoterapie zásadní význam. V moderní dietologii je kladen důraz na „zdravou“ hmotnost, proto jsou krátce zmíněny i základy využití fyzické aktivity. Zásadní je změna životního stylu, redukční dieta při BMI nad 25 kg/m2 + fyzická aktivita 3–5x týdně minimálně 30 minut. V dietě je třeba maximálně preferovat vlákninu, nejvýhodnější je rozpustná vláknina (zelenina, luštěniny, ovoce) pro pozitivní metabolické účinky. Důležitější než celkové množství tuku v potravě je jejich složení. Aterogenní a trombogenní a možná i kancerogenní jsou nasycené mastné kyseliny, výhodné jsou mono a polyenové mastné kyseliny. Využití fytosterolů v dietě je významnou možností dietní hypolipidemické léčby. V práci jsou ukázány dietní možnosti při ovlivnění postprandiální glykemie u diabetiků i u zdravých jedinců. Využívání potravin s pomalým vstřebáváním cukru (s nízkým glykemickým indexem) vede nejen ke snížení postprandiální glykemie, ale i ke snížení inzulinové rezistence.
The article presents update in the area of dietology in diabetes mellitus. It discusses in detail 3 pathologic entities of metabolic syndrome: obesity, hyperlipoproteinemia and type II diabetes mellitus, because in this disease dietary therapy plays a key role. „A healthy weight“is stressed in modern dietology that is why the basics of application of physical activity are briefly discussed. Life style change is essential, reduction diet at BMI over 25 kg/m2 and physical activity 3–5x weakly at least for 30 minutes. Dietary fiber is necessary to prefer, the most advantageous is soluble fiber (vegetable, legume, fruit) thanks to positive metabolic effect. More important than the total amount of fat is its composition. Saturated fatty acids are atherogenic and thrombogenic and possibly carcinogenic, mono and polyunsaturated fatty acids are on the other hand beneficial. Use of fytosterols in diet is an important option of dietary hypolipidemic therapy. The article shows dietary options for postprandial effect on blood glucose levels in diabetics and healthy individuals. Use of food with slow resorbtion of sugar low blood glucose index) leads not only to lowering postprandial blood sugar level, but also lowering of insulin resistance.
Update on dietary guidelines for diabetic patients
Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky = Update on dietary guidelines for diabetic patients /
Update on dietary guidelines for diabetic patients /
Lit. 17
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc07010003
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20130425140248.0
- 008
- 070905s2007 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Rušavý, Zdeněk, $d 1952- $4 aut $7 jn19990216158
- 245 10
- $a Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky = $b Update on dietary guidelines for diabetic patients / $c Zdeněk Rušavý, Silvie Lacigová
- 246 11
- $a Update on dietary guidelines for diabetic patients
- 314 __
- $a Diabetologické centrum, 1. interní klinika, FN a LF UK, Plzeň, CZ
- 504 __
- $a Lit. 17
- 520 3_
- $a Práce uvádí novinky v oblasti dietologie diabetu. Hlouběji se zabývá třemi chorobnými jednotkami metabolického syndromu: obezitou, hyperlipoproteinémií a diabetem 2. typu, protože u těchto chorob má dietoterapie zásadní význam. V moderní dietologii je kladen důraz na „zdravou“ hmotnost, proto jsou krátce zmíněny i základy využití fyzické aktivity. Zásadní je změna životního stylu, redukční dieta při BMI nad 25 kg/m2 + fyzická aktivita 3–5x týdně minimálně 30 minut. V dietě je třeba maximálně preferovat vlákninu, nejvýhodnější je rozpustná vláknina (zelenina, luštěniny, ovoce) pro pozitivní metabolické účinky. Důležitější než celkové množství tuku v potravě je jejich složení. Aterogenní a trombogenní a možná i kancerogenní jsou nasycené mastné kyseliny, výhodné jsou mono a polyenové mastné kyseliny. Využití fytosterolů v dietě je významnou možností dietní hypolipidemické léčby. V práci jsou ukázány dietní možnosti při ovlivnění postprandiální glykemie u diabetiků i u zdravých jedinců. Využívání potravin s pomalým vstřebáváním cukru (s nízkým glykemickým indexem) vede nejen ke snížení postprandiální glykemie, ale i ke snížení inzulinové rezistence.
- 520 9_
- $a The article presents update in the area of dietology in diabetes mellitus. It discusses in detail 3 pathologic entities of metabolic syndrome: obesity, hyperlipoproteinemia and type II diabetes mellitus, because in this disease dietary therapy plays a key role. „A healthy weight“is stressed in modern dietology that is why the basics of application of physical activity are briefly discussed. Life style change is essential, reduction diet at BMI over 25 kg/m2 and physical activity 3–5x weakly at least for 30 minutes. Dietary fiber is necessary to prefer, the most advantageous is soluble fiber (vegetable, legume, fruit) thanks to positive metabolic effect. More important than the total amount of fat is its composition. Saturated fatty acids are atherogenic and thrombogenic and possibly carcinogenic, mono and polyunsaturated fatty acids are on the other hand beneficial. Use of fytosterols in diet is an important option of dietary hypolipidemic therapy. The article shows dietary options for postprandial effect on blood glucose levels in diabetics and healthy individuals. Use of food with slow resorbtion of sugar low blood glucose index) leads not only to lowering postprandial blood sugar level, but also lowering of insulin resistance.
- 650 _2
- $a diabetes mellitus $x dietoterapie $x metabolismus $7 D003920
- 650 _2
- $a potravní vláknina $x využití $7 D004043
- 650 _2
- $a glykemický index $7 D038321
- 650 _2
- $a mastné kyseliny $x metabolismus $7 D005227
- 650 _2
- $a fytosteroly $x metabolismus $7 D010840
- 650 _2
- $a metabolický syndrom $x dietoterapie $x komplikace $x metabolismus $7 D024821
- 650 _2
- $a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 700 1_
- $a Lacigová, Silvie, $d 1955- $4 aut $7 jn20000401590
- 773 0_
- $w MED00011399 $t Interní medicína pro praxi $g Roč. 9, č. 3 (2007), s. 110-113 $x 1212-7299
- 856 41
- $u https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2007/03/02.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 0
- 913 __
- $a CZ $b MSM 0021620814 VZ 3. LF UK
- 990 __
- $a 20070912 $b ABA008
- 991 __
- $a 20130425140537 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2007 $b 9 $c 3 $d 110-113 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $x MED00011399
- LZP __
- $b přidání abstraktu