• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky
[Update on dietary guidelines for diabetic patients]

Zdeněk Rušavý, Silvie Lacigová

. 2007 ; 9 (3) : 110-113.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07010003

Práce uvádí novinky v oblasti dietologie diabetu. Hlouběji se zabývá třemi chorobnými jednotkami metabolického syndromu: obezitou, hyperlipoproteinémií a diabetem 2. typu, protože u těchto chorob má dietoterapie zásadní význam. V moderní dietologii je kladen důraz na „zdravou“ hmotnost, proto jsou krátce zmíněny i základy využití fyzické aktivity. Zásadní je změna životního stylu, redukční dieta při BMI nad 25 kg/m2 + fyzická aktivita 3–5x týdně minimálně 30 minut. V dietě je třeba maximálně preferovat vlákninu, nejvýhodnější je rozpustná vláknina (zelenina, luštěniny, ovoce) pro pozitivní metabolické účinky. Důležitější než celkové množství tuku v potravě je jejich složení. Aterogenní a trombogenní a možná i kancerogenní jsou nasycené mastné kyseliny, výhodné jsou mono a polyenové mastné kyseliny. Využití fytosterolů v dietě je významnou možností dietní hypolipidemické léčby. V práci jsou ukázány dietní možnosti při ovlivnění postprandiální glykemie u diabetiků i u zdravých jedinců. Využívání potravin s pomalým vstřebáváním cukru (s nízkým glykemickým indexem) vede nejen ke snížení postprandiální glykemie, ale i ke snížení inzulinové rezistence.

The article presents update in the area of dietology in diabetes mellitus. It discusses in detail 3 pathologic entities of metabolic syndrome: obesity, hyperlipoproteinemia and type II diabetes mellitus, because in this disease dietary therapy plays a key role. „A healthy weight“is stressed in modern dietology that is why the basics of application of physical activity are briefly discussed. Life style change is essential, reduction diet at BMI over 25 kg/m2 and physical activity 3–5x weakly at least for 30 minutes. Dietary fiber is necessary to prefer, the most advantageous is soluble fiber (vegetable, legume, fruit) thanks to positive metabolic effect. More important than the total amount of fat is its composition. Saturated fatty acids are atherogenic and thrombogenic and possibly carcinogenic, mono and polyunsaturated fatty acids are on the other hand beneficial. Use of fytosterols in diet is an important option of dietary hypolipidemic therapy. The article shows dietary options for postprandial effect on blood glucose levels in diabetics and healthy individuals. Use of food with slow resorbtion of sugar low blood glucose index) leads not only to lowering postprandial blood sugar level, but also lowering of insulin resistance.

Update on dietary guidelines for diabetic patients

Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky = Update on dietary guidelines for diabetic patients /

Update on dietary guidelines for diabetic patients /

Bibliografie atd.

Lit. 17

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc07010003
003      
CZ-PrNML
005      
20130425140248.0
008      
070905s2007 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Rušavý, Zdeněk, $d 1952- $4 aut $7 jn19990216158
245    10
$a Novinky v dietních doporučeních pro diabetiky = $b Update on dietary guidelines for diabetic patients / $c Zdeněk Rušavý, Silvie Lacigová
246    11
$a Update on dietary guidelines for diabetic patients
314    __
$a Diabetologické centrum, 1. interní klinika, FN a LF UK, Plzeň, CZ
504    __
$a Lit. 17
520    3_
$a Práce uvádí novinky v oblasti dietologie diabetu. Hlouběji se zabývá třemi chorobnými jednotkami metabolického syndromu: obezitou, hyperlipoproteinémií a diabetem 2. typu, protože u těchto chorob má dietoterapie zásadní význam. V moderní dietologii je kladen důraz na „zdravou“ hmotnost, proto jsou krátce zmíněny i základy využití fyzické aktivity. Zásadní je změna životního stylu, redukční dieta při BMI nad 25 kg/m2 + fyzická aktivita 3–5x týdně minimálně 30 minut. V dietě je třeba maximálně preferovat vlákninu, nejvýhodnější je rozpustná vláknina (zelenina, luštěniny, ovoce) pro pozitivní metabolické účinky. Důležitější než celkové množství tuku v potravě je jejich složení. Aterogenní a trombogenní a možná i kancerogenní jsou nasycené mastné kyseliny, výhodné jsou mono a polyenové mastné kyseliny. Využití fytosterolů v dietě je významnou možností dietní hypolipidemické léčby. V práci jsou ukázány dietní možnosti při ovlivnění postprandiální glykemie u diabetiků i u zdravých jedinců. Využívání potravin s pomalým vstřebáváním cukru (s nízkým glykemickým indexem) vede nejen ke snížení postprandiální glykemie, ale i ke snížení inzulinové rezistence.
520    9_
$a The article presents update in the area of dietology in diabetes mellitus. It discusses in detail 3 pathologic entities of metabolic syndrome: obesity, hyperlipoproteinemia and type II diabetes mellitus, because in this disease dietary therapy plays a key role. „A healthy weight“is stressed in modern dietology that is why the basics of application of physical activity are briefly discussed. Life style change is essential, reduction diet at BMI over 25 kg/m2 and physical activity 3–5x weakly at least for 30 minutes. Dietary fiber is necessary to prefer, the most advantageous is soluble fiber (vegetable, legume, fruit) thanks to positive metabolic effect. More important than the total amount of fat is its composition. Saturated fatty acids are atherogenic and thrombogenic and possibly carcinogenic, mono and polyunsaturated fatty acids are on the other hand beneficial. Use of fytosterols in diet is an important option of dietary hypolipidemic therapy. The article shows dietary options for postprandial effect on blood glucose levels in diabetics and healthy individuals. Use of food with slow resorbtion of sugar low blood glucose index) leads not only to lowering postprandial blood sugar level, but also lowering of insulin resistance.
650    _2
$a diabetes mellitus $x dietoterapie $x metabolismus $7 D003920
650    _2
$a potravní vláknina $x využití $7 D004043
650    _2
$a glykemický index $7 D038321
650    _2
$a mastné kyseliny $x metabolismus $7 D005227
650    _2
$a fytosteroly $x metabolismus $7 D010840
650    _2
$a metabolický syndrom $x dietoterapie $x komplikace $x metabolismus $7 D024821
650    _2
$a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
650    _2
$a lidé $7 D006801
700    1_
$a Lacigová, Silvie, $d 1955- $4 aut $7 jn20000401590
773    0_
$w MED00011399 $t Interní medicína pro praxi $g Roč. 9, č. 3 (2007), s. 110-113 $x 1212-7299
856    41
$u https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2007/03/02.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2174 $c 1043 $y 0
913    __
$a CZ $b MSM 0021620814 VZ 3. LF UK
990    __
$a 20070912 $b ABA008
991    __
$a 20130425140537 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2007 $b 9 $c 3 $d 110-113 $i 1212-7299 $m Interní medicína pro praxi $x MED00011399
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...