• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Antioxidační aktivita tinktur připravených z hlohových plodů a nati srdečníku
[Antioxidant activity of tinctures prepared from hawthorn fruits and motherwort herb]

Ruta Masteiková, Jan Muselík, J. Bernatoniene, D. Majiene, A. Savickas, F. Malinauskas, R. Bernatoniene, R. Pečiura, Zuzana Chalupová, Kateřina Dvořáčková

. 2008 ; 57 (1) : 35-38.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07504423

Cílem práce bylo stanovit a porovnat antioxidační aktivitu dvou tinktur a vybraných flavonoidů přítomných v tinkturách. Tinktury byly připraveny z hlohových plodů a nati srdečníku. Skupina vybraných flavonoidů zahrnovala rutin, kvercetin, hyperozid, epikatechin a procyanidin B2. Ke stanovení antioxidační aktivity sloužily dvě metody: Byla měřena inhibice peroxynitritem indukované nitrace tyrosinu a schopnost zhášet radikály byla sledována pomocí stabilního radikálu 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylu (DPPH). Obě zkoumané tinktury byly schopné zhášet radikály a reaktivní formy kyslíku a dusíku. Účinnější byla tinktura z nati srdečníku, avšak neprokázal se přímý vliv fenolických sloučenin na rozsah antioxidační aktivity. Celkový obsah polyfenolů byl v tinktuře z nati srdečníku o 163 % větší, přesto antiperoxynitritová aktivita byla vyšší jen o 19 % (p < 0,05), a schopnost redukce DPPH se u obou tinktur lišila minimálně. Z jednotlivých flavonoidů se nejvíce na antioxidační aktivitě podílely látky, přítomné v tinkturách ve vyšších koncentracích. V tinktuře z hlohových plodů to byly epikatechin a hyperozid, kdežto v tinktuře z nati srdečníku rutin.

The paper aimed to determine and compare the antioxidant activity of two tinctures and selected flavonoids present in the tinctures. The tinctures were prepared from hawthorn fruits and motherwort herb. The group of selected flavonoids included rutin, quercetin, hyperosid, epicatechine, and procyanidin B2. Two methods were employed to determine antioxidant activities: the inhibition of peroxynitrite-induced nitration of tyrosine was measured, and the ability to quench radicals was examined by of the stable radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). Both tinctures under study were able to quench radicals and reactive forms of oxygen and nitrogen. The motherwort herb tincture was more effective, but no direct effect of phenolic compounds on the extent of antioxidant activity was demonstrated. The total content of polyphenols in the motherwort herb tincture was higher by 163 %, nevertheless antiperoxynitrite activity was higher just by 19 % (p < 0.05), and the ability to reduce DPPH differed in both tinctures in a minimal manner. Of the individual flavonoids, the substances present in the tinctures in higher concentrations contributedmost to antioxidant activity. In the hawthorn fruit tincture it was epicatechine and hyperosid, whereas in the motherwort herb tincture it was rutin.

Antioxidant activity of tinctures prepared from hawthorn fruits and motherwort herb

Bibliografie atd.

Lit.: 33

000      
04701naa 2200493 a 4500
001      
bmc07504423
003      
CZ-PrNML
005      
20111210122032.0
008      
080530s2008 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Masteiková, Ruta, $d 1957- $7 mzk2005317999
245    10
$a Antioxidační aktivita tinktur připravených z hlohových plodů a nati srdečníku / $c Ruta Masteiková, Jan Muselík, J. Bernatoniene, D. Majiene, A. Savickas, F. Malinauskas, R. Bernatoniene, R. Pečiura, Zuzana Chalupová, Kateřina Dvořáčková
246    11
$a Antioxidant activity of tinctures prepared from hawthorn fruits and motherwort herb
314    __
$a Farmaceutická fakulta, Ústav technologie léků, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
504    __
$a Lit.: 33
520    3_
$a Cílem práce bylo stanovit a porovnat antioxidační aktivitu dvou tinktur a vybraných flavonoidů přítomných v tinkturách. Tinktury byly připraveny z hlohových plodů a nati srdečníku. Skupina vybraných flavonoidů zahrnovala rutin, kvercetin, hyperozid, epikatechin a procyanidin B2. Ke stanovení antioxidační aktivity sloužily dvě metody: Byla měřena inhibice peroxynitritem indukované nitrace tyrosinu a schopnost zhášet radikály byla sledována pomocí stabilního radikálu 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazylu (DPPH). Obě zkoumané tinktury byly schopné zhášet radikály a reaktivní formy kyslíku a dusíku. Účinnější byla tinktura z nati srdečníku, avšak neprokázal se přímý vliv fenolických sloučenin na rozsah antioxidační aktivity. Celkový obsah polyfenolů byl v tinktuře z nati srdečníku o 163 % větší, přesto antiperoxynitritová aktivita byla vyšší jen o 19 % (p < 0,05), a schopnost redukce DPPH se u obou tinktur lišila minimálně. Z jednotlivých flavonoidů se nejvíce na antioxidační aktivitě podílely látky, přítomné v tinkturách ve vyšších koncentracích. V tinktuře z hlohových plodů to byly epikatechin a hyperozid, kdežto v tinktuře z nati srdečníku rutin.
520    9_
$a The paper aimed to determine and compare the antioxidant activity of two tinctures and selected flavonoids present in the tinctures. The tinctures were prepared from hawthorn fruits and motherwort herb. The group of selected flavonoids included rutin, quercetin, hyperosid, epicatechine, and procyanidin B2. Two methods were employed to determine antioxidant activities: the inhibition of peroxynitrite-induced nitration of tyrosine was measured, and the ability to quench radicals was examined by of the stable radical 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH). Both tinctures under study were able to quench radicals and reactive forms of oxygen and nitrogen. The motherwort herb tincture was more effective, but no direct effect of phenolic compounds on the extent of antioxidant activity was demonstrated. The total content of polyphenols in the motherwort herb tincture was higher by 163 %, nevertheless antiperoxynitrite activity was higher just by 19 % (p < 0.05), and the ability to reduce DPPH differed in both tinctures in a minimal manner. Of the individual flavonoids, the substances present in the tinctures in higher concentrations contributedmost to antioxidant activity. In the hawthorn fruit tincture it was epicatechine and hyperosid, whereas in the motherwort herb tincture it was rutin.
650    _2
$a srdečník $7 D031332
650    _2
$a Crataegus $7 D027825
650    _2
$a rostlinné přípravky $x analýza $x chemie $7 D028321
650    _2
$a flavonoidy $x izolace a purifikace $7 D005419
650    _2
$a fenoly $x izolace a purifikace $7 D010636
650    _2
$a antioxidancia $x izolace a purifikace $7 D000975
650    _2
$a fytoterapie $7 D008517
700    1_
$a Muselík, Jan
700    1_
$a Bernatoniene, J.
700    1_
$a Majiene, D.
700    1_
$a Savickas, A.
700    1_
$a Malinauskas, F.
700    1_
$a Bernatoniene, R
700    1_
$a Pečiura, R.
700    1_
$a Chalupová, Zuzana, $d 1953-
700    1_
$a Dvořáčková, Kateřina, $d 1973- $7 xx0138801
773    0_
$w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 57, č. 1 (2008), s. 35-38 $x 1210-7816
856    41
$y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-farmacie/2008-1/antioxidacni-aktivita-tinktur-pripravenych-z-hlohovych-plodu-a-nati-srdecniku-1183
910    __
$a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 1
990    __
$a 20080529154232 $b ABA008
991    __
$a 20080709152037 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 620042 $s 472475
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 57 $c 1 $d 35-38 $i 1210-7816 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977
LZP    __
$a 2008-C/mkrk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace