Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Senescence a možnosti její regulace u rostlin
[Senescence and means of its regulation in plants]

Andrea Volejníková

. 2009 ; 19 (3-4) : 57-62.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc10001604

Senescence u rostlin má svůj charakteristický průběh a projevy. Nejvýraznější jsou barevné změny listů nebo jiných částí rostliny, které předchází jeho úplnému odumření. Dochází k změnám na úrovni genové exprese, které můžeme sledovat pomocí DNA mikročipu. Mezi hlavní trendy patří utlumení fotosyntézy a zvýšení katabolismu (produkce proteas, amylas...). Zásobní i funkční složky buněk jsou degradovány a převedeny na transportovaletlnou formu a přesunuty jinam. Tím rostlina šetří se svými omezenými zdroji živin. Barevné projevy jsou způsobeny především odbouráváním chlorofylu. Pro vznik senescence hrají důležitou úlohu vnější vlivy - sezónní změny, mechanické poškození, infekce patogeny atd. Jindy bývá spojena s přirozeným vývojem jedince - s kompeticí jeho částí o světlo (degradace neefektivně využívaných částO či s jeho generativním vývojem (dozrávání plodů a semen na úkor zbytku rostliny). Tyto pochody jsou řízeny fytohormony a zásahem do jejich rovnováhy může me ovlivnit senescenci. Její rozvoj urychluje ethylen a naopak cytokininy ji inhibují. Je možné přidávání hormonů nebo zásah do genomu. Důmyslný systém byl vytvořen při inhibici senescence pomocí autoregulační produkce cytokininů u P sag12 - IPT mutantu tabáku. Tyto poznatky mají kromě poznávání přirozeného procesu i velký potenciální hospodářský význam. Nástup senescence limituje dobu dozrávání plodin (rýže, kukuřice) a také omezuje skladovatelnost zeleniny (brokolice).

Plant senescence has its own characteristic development and manifestation. The most marked are the colour changes in leaves or other parts of the plant, preceding their decay. There are changes on the level of gene expression that can be observed by DNA-microarray. Among the main trends the attenuation of photosynthesis and increase in catabolism (protease, amylase production ...) can be seen. The storage and functior^ onal components of cells are downgraded and transformed into a transportable form and moved to another place. This is the way how the plants spare their limited sources of nutritients. The colour changes are caused mainly by the degradation of chlorophyll. External factors play an important role in the development of senescence - season changes, mechanical injury, pathogen infection etc. In the other cases it is connected with the ontogenesis of a plant - competition for light of its parts (degradation of inefficiently used parts) or generative development (crop and seed maturing to the detriment of the rest of the plant). This process is regulated by the phytohormones. The senescence can be influenced by interference with their balance. A sophisticated system was created in the inhibition of senescence by means of autoregulated production of cytokinins in tobacco P sag12 - IPT mutant. These findings, besides bringing knowledge to the natural processes, are also of a great potential economic importance. The coming senescence limits the time of crop ripening (rise, corn) and vegetable storage stability (broccoli).

Senescence and means of its regulation in plants

Bibliografie atd.

Lit.: 19

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10001604
003      
CZ-PrNML
005      
20171024105119.0
008      
100125s2009 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Volejníková, Andrea. $7 _AN043534
245    10
$a Senescence a možnosti její regulace u rostlin / $c Andrea Volejníková
246    11
$a Senescence and means of its regulation in plants
314    __
$a Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT, Praha
504    __
$a Lit.: 19
520    3_
$a Senescence u rostlin má svůj charakteristický průběh a projevy. Nejvýraznější jsou barevné změny listů nebo jiných částí rostliny, které předchází jeho úplnému odumření. Dochází k změnám na úrovni genové exprese, které můžeme sledovat pomocí DNA mikročipu. Mezi hlavní trendy patří utlumení fotosyntézy a zvýšení katabolismu (produkce proteas, amylas...). Zásobní i funkční složky buněk jsou degradovány a převedeny na transportovaletlnou formu a přesunuty jinam. Tím rostlina šetří se svými omezenými zdroji živin. Barevné projevy jsou způsobeny především odbouráváním chlorofylu. Pro vznik senescence hrají důležitou úlohu vnější vlivy - sezónní změny, mechanické poškození, infekce patogeny atd. Jindy bývá spojena s přirozeným vývojem jedince - s kompeticí jeho částí o světlo (degradace neefektivně využívaných částO či s jeho generativním vývojem (dozrávání plodů a semen na úkor zbytku rostliny). Tyto pochody jsou řízeny fytohormony a zásahem do jejich rovnováhy může me ovlivnit senescenci. Její rozvoj urychluje ethylen a naopak cytokininy ji inhibují. Je možné přidávání hormonů nebo zásah do genomu. Důmyslný systém byl vytvořen při inhibici senescence pomocí autoregulační produkce cytokininů u P sag12 - IPT mutantu tabáku. Tyto poznatky mají kromě poznávání přirozeného procesu i velký potenciální hospodářský význam. Nástup senescence limituje dobu dozrávání plodin (rýže, kukuřice) a také omezuje skladovatelnost zeleniny (brokolice).
520    9_
$a Plant senescence has its own characteristic development and manifestation. The most marked are the colour changes in leaves or other parts of the plant, preceding their decay. There are changes on the level of gene expression that can be observed by DNA-microarray. Among the main trends the attenuation of photosynthesis and increase in catabolism (protease, amylase production ...) can be seen. The storage and functior^ onal components of cells are downgraded and transformed into a transportable form and moved to another place. This is the way how the plants spare their limited sources of nutritients. The colour changes are caused mainly by the degradation of chlorophyll. External factors play an important role in the development of senescence - season changes, mechanical injury, pathogen infection etc. In the other cases it is connected with the ontogenesis of a plant - competition for light of its parts (degradation of inefficiently used parts) or generative development (crop and seed maturing to the detriment of the rest of the plant). This process is regulated by the phytohormones. The senescence can be influenced by interference with their balance. A sophisticated system was created in the inhibition of senescence by means of autoregulated production of cytokinins in tobacco P sag12 - IPT mutant. These findings, besides bringing knowledge to the natural processes, are also of a great potential economic importance. The coming senescence limits the time of crop ripening (rise, corn) and vegetable storage stability (broccoli).
650    _2
$a fyziologie rostlin $x fyziologie $x genetika $7 D018521
650    _2
$a ethyleny $x farmakokinetika $x farmakologie $7 D005030
650    _2
$a regulace genové exprese enzymů $x fyziologie $7 D015971
773    0_
$w MED00011027 $t Bioprospect $g Roč. 19, č. 3-4 (2009), s. 57-62 $x 1210-1737
856    41
$u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospekt_c.3_final.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $y 8 $b B 1892 $c 83 $z 0
990    __
$a 20100125055233 $b ABA008
991    __
$a 20171024105200 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 707529 $s 570327
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2009 $b 19 $c 3-4 $d 57-62 $i 1210-1737 $m Bioprospect $x MED00011027
LZP    __
$b přidání abstraktu $a 2010-03/vtmv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...