Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Bakteriální kontaminace cigaret
[Bacterial contamination of cigarettes]

Hrubá D.

. 2010 ; 90 (1) : 48-49.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc10007290

Aktivní i pasivní kouření je spojeno s významně větší kolonizací dýchacího ústrojí patogenními bakteriemi a se zvýšeným rizikem akutních bakteriálních onemocnění horních i dolních cest dýchacích. Studie zaměřené na zkoumání kvality tabáku zjistily přítomnost mnoha druhů grampozitivních i gramnegativních bakterií, z nichž mnohé jsou zařazeny mezi lidské patogeny či podmíněné patogeny. Ke kontaminaci dochází při pěstební činnosti a bakterie mohou přežívat nejen v procesu výroby kuřiva, ale dokonce i expozici vysokým teplotám a plynům ze zapálené cigarety. Některé bakterie produkují bioaktivní endotoxiny, které byly zjištěny jak v cigaretovém kouři vdechovaném kuřákem, tak i v v kouři, který je emitován ze zapáleného konce do kuřákova okolí. Zjištěné nálezy jsou dalším důvodem pro striktní dodržování zákazu kouření i manipulace s kuřivem v zařízeních pro nemocné a děti, kteří jsou zvýšeně vnímaví k bakteriálním infekcím.

Both active and passive smoking are associated with significantly enhanced colonization of the respiratory tract by bacterial pathogens and with a higher risk of acute infectious diseases of upper and distal respiratory tract. Studies concerned about the measurement of tobacco quality have found many species of Gram-positive and Gram-negative bacteria, many of which are human pathogens or opportunistic pathogens. The bacterial contamination occurs during the tobacco growing process and bacterial species can survive not only the tobacco product manufacturing process, but also exposure to high temperatures and gases from a lit cigarette. Some species release bioactive endotoxins, which are present both in the mainstream and sidestream of tobacco smoke. These results are another reason for the urgent introduction of a complete ban on smoking, and on the manipulation of tobacco, in places where sick persons and children are living, as they are more vulnerable to bacterial infections.

Bacterial contamination of cigarettes

Bibliografie atd.

Lit.: 20

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10007290
003      
CZ-PrNML
005      
20210427151538.0
008      
101117s2010 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Hrubá, Drahoslava, $d 1938- $7 jn20000401088
245    10
$a Bakteriální kontaminace cigaret / $c Hrubá D.
246    11
$a Bacterial contamination of cigarettes
314    __
$a Ústav preventivního lékařství, MU, Brno
504    __
$a Lit.: 20
520    3_
$a Aktivní i pasivní kouření je spojeno s významně větší kolonizací dýchacího ústrojí patogenními bakteriemi a se zvýšeným rizikem akutních bakteriálních onemocnění horních i dolních cest dýchacích. Studie zaměřené na zkoumání kvality tabáku zjistily přítomnost mnoha druhů grampozitivních i gramnegativních bakterií, z nichž mnohé jsou zařazeny mezi lidské patogeny či podmíněné patogeny. Ke kontaminaci dochází při pěstební činnosti a bakterie mohou přežívat nejen v procesu výroby kuřiva, ale dokonce i expozici vysokým teplotám a plynům ze zapálené cigarety. Některé bakterie produkují bioaktivní endotoxiny, které byly zjištěny jak v cigaretovém kouři vdechovaném kuřákem, tak i v v kouři, který je emitován ze zapáleného konce do kuřákova okolí. Zjištěné nálezy jsou dalším důvodem pro striktní dodržování zákazu kouření i manipulace s kuřivem v zařízeních pro nemocné a děti, kteří jsou zvýšeně vnímaví k bakteriálním infekcím.
520    9_
$a Both active and passive smoking are associated with significantly enhanced colonization of the respiratory tract by bacterial pathogens and with a higher risk of acute infectious diseases of upper and distal respiratory tract. Studies concerned about the measurement of tobacco quality have found many species of Gram-positive and Gram-negative bacteria, many of which are human pathogens or opportunistic pathogens. The bacterial contamination occurs during the tobacco growing process and bacterial species can survive not only the tobacco product manufacturing process, but also exposure to high temperatures and gases from a lit cigarette. Some species release bioactive endotoxins, which are present both in the mainstream and sidestream of tobacco smoke. These results are another reason for the urgent introduction of a complete ban on smoking, and on the manipulation of tobacco, in places where sick persons and children are living, as they are more vulnerable to bacterial infections.
650    _2
$a kouření $7 D012907
650    _2
$a tabák $x mikrobiologie $7 D014026
650    _2
$a infekční nemoci $x etiologie $x přenos $7 D003141
650    _2
$a lidé $7 D006801
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $g Roč. 90, č. 1 (2010), s. 48-49 $x 0032-6739
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2010-1/bakterialni-kontaminace-cigaret-31275 $y nutná registrace
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 8 $z 0
990    __
$a 20100329092827 $b ABA008
991    __
$a 20210427151534 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 721185 $s 584266
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2010 $b 90 $c 1 $d 48-49 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074
LZP    __
$a 2010-16/ipmv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...