Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Preparation and evaluation of hydrophilic cream with propolis extract [Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem]

Bernatoniené J., Davalgiené J., Masteiková R., Muselík J., Drakšiené G., Lazauskas R., Pečiúra R., Chalupová Z.

Language English Country Czech Republic

Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem Cílem práce bylo příprava a hodnocení hydrofilního krému s širokým spektrem účinku. Krém byl stabilizován komplexním emulgátorem a karbomerovým gelem – oba vznikly in situ během přípravy. Jako účinná složka se použil hustý propolisový extrakt v koncentraci 0,8 %. Krém s propolisem vykazoval antioxidační aktivitu související s celkovým množstvím polyfenolů a celkovým množstvím flavonů a flavonolů. Krémový základ a krém s propolisovým extraktem se připravovaly při různých rychlostech míchání. Jako závislé proměnné se hodnotily tyto vlastnosti přípravků: odolnost k centrifugaci, viskozita a velikost částic (kapek) vnitřní fáze. Výsledky hodnocení ukázaly, že rychlost míchání během procesu přípravy patří mezi významné faktory, ovlivňující některé důležité charakteristiky přípravku, především reologické vlastnosti a velikost částic, které jsou vzájemně propojené, a následně předpovídají stabilitu krémových přípravků během uchovávání. Pokud rychlost míchání je určená správně, má krém optimální viskozitu a uniformita částic stejně jako jeho stabilita vzrůstá.

The aim of the study was the preparation and evaluation of a multifunctional hydrophylic cream. The cream was stabilised with a complex emulsifier and carbomer gel, both formed in situ during preparation. The active ingredient was a thick propolis extract in the concentration of 0.8%. The cream with propolis showed antioxidant activity due to the total phenolics content, total flavone and flavonol content. The cream base and the cream with the propolis extract were prepared using various mixing velocities. The properties of preparations studied as response variables were: resistance to centrifugation, viscosity and internal phase particles (droplets) size. The results of examination showed that mixing velocity during preparation process is a significant factor that influences some important characteristics of formulation, mainly rheological properties (viscosity) and particle size, which are closely interlinked and consequently predict the stability of cream preparations during the storage. When the mixing velocity is selected properly, the viscosity of the cream is optimal, and the particle size uniformity as well as the stability of preparation are increased.

Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem

Bibliography, etc.

Lit.: 29

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10012095
003      
CZ-PrNML
005      
20111210163107.0
008      
100518s2010 xr e eng||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a eng $b cze
044    __
$a xr
100    1_
$a Bernatoniené, J.
245    10
$a Preparation and evaluation of hydrophilic cream with propolis extract / $c Bernatoniené J., Davalgiené J., Masteiková R., Muselík J., Drakšiené G., Lazauskas R., Pečiúra R., Chalupová Z.
246    11
$a Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem
314    __
$a Kaunas University of Medicine, Faculty of Pharmacy, Department of Drug Technology ?and Social Pharmacy, Lithuania
504    __
$a Lit.: 29
520    3_
$a Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem Cílem práce bylo příprava a hodnocení hydrofilního krému s širokým spektrem účinku. Krém byl stabilizován komplexním emulgátorem a karbomerovým gelem – oba vznikly in situ během přípravy. Jako účinná složka se použil hustý propolisový extrakt v koncentraci 0,8 %. Krém s propolisem vykazoval antioxidační aktivitu související s celkovým množstvím polyfenolů a celkovým množstvím flavonů a flavonolů. Krémový základ a krém s propolisovým extraktem se připravovaly při různých rychlostech míchání. Jako závislé proměnné se hodnotily tyto vlastnosti přípravků: odolnost k centrifugaci, viskozita a velikost částic (kapek) vnitřní fáze. Výsledky hodnocení ukázaly, že rychlost míchání během procesu přípravy patří mezi významné faktory, ovlivňující některé důležité charakteristiky přípravku, především reologické vlastnosti a velikost částic, které jsou vzájemně propojené, a následně předpovídají stabilitu krémových přípravků během uchovávání. Pokud rychlost míchání je určená správně, má krém optimální viskozitu a uniformita částic stejně jako jeho stabilita vzrůstá.
520    9_
$a The aim of the study was the preparation and evaluation of a multifunctional hydrophylic cream. The cream was stabilised with a complex emulsifier and carbomer gel, both formed in situ during preparation. The active ingredient was a thick propolis extract in the concentration of 0.8%. The cream with propolis showed antioxidant activity due to the total phenolics content, total flavone and flavonol content. The cream base and the cream with the propolis extract were prepared using various mixing velocities. The properties of preparations studied as response variables were: resistance to centrifugation, viscosity and internal phase particles (droplets) size. The results of examination showed that mixing velocity during preparation process is a significant factor that influences some important characteristics of formulation, mainly rheological properties (viscosity) and particle size, which are closely interlinked and consequently predict the stability of cream preparations during the storage. When the mixing velocity is selected properly, the viscosity of the cream is optimal, and the particle size uniformity as well as the stability of preparation are increased.
650    _2
$a propolis $x aplikace a dávkování $x terapeutické užití $7 D011429
650    _2
$a masti $x terapeutické užití $7 D009824
650    _2
$a masťové základy $x aplikace a dávkování $x terapeutické užití $7 D009823
650    _2
$a příprava léků $7 D004339
650    _2
$a stabilita léku $7 D004355
650    _2
$a viskozita $7 D014783
650    _2
$a fenoly $x analýza $x terapeutické užití $7 D010636
650    _2
$a flavony $x aplikace a dávkování $x terapeutické užití $7 D047309
650    _2
$a velikost částic $7 D010316
700    1_
$a Davalgiené, J.
700    1_
$a Masteiková, Ruta, $d 1957- $7 mzk2005317999
700    1_
$a Muselík, Jan $7 xx0100243
700    1_
$a Drakšiené, G.
700    1_
$a Lazauskas, R.
700    1_
$a Pečiúra, R.
700    1_
$a Chalupová, Zuzana, $d 1953- $7 mzk2005318108
773    0_
$w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 59, č. 1 (2010), s. 11-17 $x 1210-7816
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-farmacie/2010-1-4/preparation-and-evaluation-of-hydrophilic-cream-with-propolis-extract-31468 $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 8
990    __
$a 20100518145857 $b ABA008
991    __
$a 20101111172841 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 725952 $s 589105
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2010 $b 59 $c 1 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977 $y 64325 $d 11-17
LZP    __
$a 2010-25/vtmv

Find record