-
Something wrong with this record ?
Preparation and evaluation of hydrophilic cream with propolis extract [Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem]
Bernatoniené J., Davalgiené J., Masteiková R., Muselík J., Drakšiené G., Lazauskas R., Pečiúra R., Chalupová Z.
Language English Country Czech Republic
- MeSH
- Phenols analysis therapeutic use MeSH
- Flavones administration & dosage therapeutic use MeSH
- Ointments therapeutic use MeSH
- Ointment Bases administration & dosage therapeutic use MeSH
- Drug Compounding MeSH
- Propolis administration & dosage therapeutic use MeSH
- Drug Stability MeSH
- Particle Size MeSH
- Viscosity MeSH
Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem Cílem práce bylo příprava a hodnocení hydrofilního krému s širokým spektrem účinku. Krém byl stabilizován komplexním emulgátorem a karbomerovým gelem – oba vznikly in situ během přípravy. Jako účinná složka se použil hustý propolisový extrakt v koncentraci 0,8 %. Krém s propolisem vykazoval antioxidační aktivitu související s celkovým množstvím polyfenolů a celkovým množstvím flavonů a flavonolů. Krémový základ a krém s propolisovým extraktem se připravovaly při různých rychlostech míchání. Jako závislé proměnné se hodnotily tyto vlastnosti přípravků: odolnost k centrifugaci, viskozita a velikost částic (kapek) vnitřní fáze. Výsledky hodnocení ukázaly, že rychlost míchání během procesu přípravy patří mezi významné faktory, ovlivňující některé důležité charakteristiky přípravku, především reologické vlastnosti a velikost částic, které jsou vzájemně propojené, a následně předpovídají stabilitu krémových přípravků během uchovávání. Pokud rychlost míchání je určená správně, má krém optimální viskozitu a uniformita částic stejně jako jeho stabilita vzrůstá.
The aim of the study was the preparation and evaluation of a multifunctional hydrophylic cream. The cream was stabilised with a complex emulsifier and carbomer gel, both formed in situ during preparation. The active ingredient was a thick propolis extract in the concentration of 0.8%. The cream with propolis showed antioxidant activity due to the total phenolics content, total flavone and flavonol content. The cream base and the cream with the propolis extract were prepared using various mixing velocities. The properties of preparations studied as response variables were: resistance to centrifugation, viscosity and internal phase particles (droplets) size. The results of examination showed that mixing velocity during preparation process is a significant factor that influences some important characteristics of formulation, mainly rheological properties (viscosity) and particle size, which are closely interlinked and consequently predict the stability of cream preparations during the storage. When the mixing velocity is selected properly, the viscosity of the cream is optimal, and the particle size uniformity as well as the stability of preparation are increased.
Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem
Lit.: 29
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc10012095
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210163107.0
- 008
- 100518s2010 xr e eng||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a eng $b cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bernatoniené, J.
- 245 10
- $a Preparation and evaluation of hydrophilic cream with propolis extract / $c Bernatoniené J., Davalgiené J., Masteiková R., Muselík J., Drakšiené G., Lazauskas R., Pečiúra R., Chalupová Z.
- 246 11
- $a Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem
- 314 __
- $a Kaunas University of Medicine, Faculty of Pharmacy, Department of Drug Technology ?and Social Pharmacy, Lithuania
- 504 __
- $a Lit.: 29
- 520 3_
- $a Příprava a hodnocení hydrofilního krému s propolisovým extraktem Cílem práce bylo příprava a hodnocení hydrofilního krému s širokým spektrem účinku. Krém byl stabilizován komplexním emulgátorem a karbomerovým gelem – oba vznikly in situ během přípravy. Jako účinná složka se použil hustý propolisový extrakt v koncentraci 0,8 %. Krém s propolisem vykazoval antioxidační aktivitu související s celkovým množstvím polyfenolů a celkovým množstvím flavonů a flavonolů. Krémový základ a krém s propolisovým extraktem se připravovaly při různých rychlostech míchání. Jako závislé proměnné se hodnotily tyto vlastnosti přípravků: odolnost k centrifugaci, viskozita a velikost částic (kapek) vnitřní fáze. Výsledky hodnocení ukázaly, že rychlost míchání během procesu přípravy patří mezi významné faktory, ovlivňující některé důležité charakteristiky přípravku, především reologické vlastnosti a velikost částic, které jsou vzájemně propojené, a následně předpovídají stabilitu krémových přípravků během uchovávání. Pokud rychlost míchání je určená správně, má krém optimální viskozitu a uniformita částic stejně jako jeho stabilita vzrůstá.
- 520 9_
- $a The aim of the study was the preparation and evaluation of a multifunctional hydrophylic cream. The cream was stabilised with a complex emulsifier and carbomer gel, both formed in situ during preparation. The active ingredient was a thick propolis extract in the concentration of 0.8%. The cream with propolis showed antioxidant activity due to the total phenolics content, total flavone and flavonol content. The cream base and the cream with the propolis extract were prepared using various mixing velocities. The properties of preparations studied as response variables were: resistance to centrifugation, viscosity and internal phase particles (droplets) size. The results of examination showed that mixing velocity during preparation process is a significant factor that influences some important characteristics of formulation, mainly rheological properties (viscosity) and particle size, which are closely interlinked and consequently predict the stability of cream preparations during the storage. When the mixing velocity is selected properly, the viscosity of the cream is optimal, and the particle size uniformity as well as the stability of preparation are increased.
- 650 _2
- $a propolis $x aplikace a dávkování $x terapeutické užití $7 D011429
- 650 _2
- $a masti $x terapeutické užití $7 D009824
- 650 _2
- $a masťové základy $x aplikace a dávkování $x terapeutické užití $7 D009823
- 650 _2
- $a příprava léků $7 D004339
- 650 _2
- $a stabilita léku $7 D004355
- 650 _2
- $a viskozita $7 D014783
- 650 _2
- $a fenoly $x analýza $x terapeutické užití $7 D010636
- 650 _2
- $a flavony $x aplikace a dávkování $x terapeutické užití $7 D047309
- 650 _2
- $a velikost částic $7 D010316
- 700 1_
- $a Davalgiené, J.
- 700 1_
- $a Masteiková, Ruta, $d 1957- $7 mzk2005317999
- 700 1_
- $a Muselík, Jan $7 xx0100243
- 700 1_
- $a Drakšiené, G.
- 700 1_
- $a Lazauskas, R.
- 700 1_
- $a Pečiúra, R.
- 700 1_
- $a Chalupová, Zuzana, $d 1953- $7 mzk2005318108
- 773 0_
- $w MED00010977 $t Česká a slovenská farmacie $g Roč. 59, č. 1 (2010), s. 11-17 $x 1210-7816
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/ceska-slovenska-farmacie/2010-1-4/preparation-and-evaluation-of-hydrophilic-cream-with-propolis-extract-31468 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 555 $c 220 $y 8
- 990 __
- $a 20100518145857 $b ABA008
- 991 __
- $a 20101111172841 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 725952 $s 589105
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2010 $b 59 $c 1 $m Česká a slovenská farmacie $x MED00010977 $y 64325 $d 11-17
- LZP __
- $a 2010-25/vtmv