Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Screening nutriční úrovně školního stravování v České republice
[Screening nutritional levels of school meals in the Czech Republic]

Miroslava Slavíková, Lenka Vlčková, Jiří Skorkovský

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc10020632

Měsíční jídelní lístky včetně výdejek vybraných školských zařízení byly vyhodnoceny nutričním programem Nutricom. Byly zjištěny hodnoty následujících nutričních ukazatelů: energie, bílkoviny živočišné, bílkoviny rostlinné, bílkoviny celkem, tuky, sacharidy, vápník, fosfor, železo, vitamin B1, vitamin B2, niacin, vitamin C a cholesterol. Vypočítané údaje byly porovnány s výživovými doporučenými dávkami ČR (1989) (dále jen VDD), podle kterých se školní stravování řídí (na základě tzv. spotřebního koše). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly mezi průměrnou nabídkou jednotlivých sledovaných živin ve stravovacích zařízeních a legislativou vyžadovanými hodnotami. V průměrné nabídce školních jídelen (ŠJ) při základních školách byla zjištěna nižší nabídka vápníku a mírně snížená nabídka vitaminu B1 oproti VDD (1989). V ŠJ při mateřských školách byla zjištěna nižší nabídka živočišných bílkovin, vápníku a vitaminu C. Dále byly nutriční ukazatele porovnány s doporučenými dávkami německými DACH a evropskými EU (PRI). Zahraniční doporučení není namířeno cíleně na společné stravování uzavřeného typu. Uzavřený typ stravování s jednotným jídelním lístkem pro strávníky má svá specifika, což je nutno zohlednit při srovnání nabídky živin školních jídelen a v zahraničí doporučených dávek živin. Srovnáním byly dokumentovány rozdíly v doporučeních. Při porovnání se zahraničními doporučenými dávkami byly zjištěny zásadní rozdíly v požadavcích na nabídku bílkovin a rozdíly v požadavcích na nabídku vápníku a vitaminu C.

The monthly menus including stock release notes of selected educational establishments were evaluated by the Nutricom nutrition programme. Values of the following nutrients were identified: energy, animal-based proteins, plant-based proteins, total proteins, fats, carbohydrates, calcium, phosphorus, iron, vitamin B1 and B2, niacin, vitamin C and cholesterol. The calculated data were compared with daily recommended values in the Czech Republic from which school meals are derived (based on the so-called consumption basket). No major differences between the average input of the monitored nutrients in catering establishments and the values of nutrients stipulated by domestic legislation were found. On average, catering establishments in primary schools provided lower levels of calcium and slightly lower offer of vitamin B1, compared with the daily recommended values in the Czech Republic. In catering establishments in nursery schools there was a lower contribution of animal based proteins, calcium and vitamin C. Nutritional data were further compared with the daily recommended values of DACH and EU (PRI). Foreign recommendations are not aimed at joint catering of a closed type. The closed type of catering, with the unified menu, has specific properties, which need to be taken into account when comparing nutrients provided by school catering establishments and the recommended nutrient values abroad. In comparison with daily recommended values in other countries, significant differences as regards the offer of proteins, calcium and vitamin C were detected.

Screening nutritional levels of school meals in the Czech Republic

Bibliografie atd.

Lit.: 9

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10020632
003      
CZ-PrNML
005      
20111210184341.0
008      
101026s2010 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Slavíková, Miroslava $7 xx0139140
245    10
$a Screening nutriční úrovně školního stravování v České republice / $c Miroslava Slavíková, Lenka Vlčková, Jiří Skorkovský
246    11
$a Screening nutritional levels of school meals in the Czech Republic
314    __
$a Krajská hygienická stanice, Ústí nad Labem
504    __
$a Lit.: 9
520    3_
$a Měsíční jídelní lístky včetně výdejek vybraných školských zařízení byly vyhodnoceny nutričním programem Nutricom. Byly zjištěny hodnoty následujících nutričních ukazatelů: energie, bílkoviny živočišné, bílkoviny rostlinné, bílkoviny celkem, tuky, sacharidy, vápník, fosfor, železo, vitamin B1, vitamin B2, niacin, vitamin C a cholesterol. Vypočítané údaje byly porovnány s výživovými doporučenými dávkami ČR (1989) (dále jen VDD), podle kterých se školní stravování řídí (na základě tzv. spotřebního koše). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly mezi průměrnou nabídkou jednotlivých sledovaných živin ve stravovacích zařízeních a legislativou vyžadovanými hodnotami. V průměrné nabídce školních jídelen (ŠJ) při základních školách byla zjištěna nižší nabídka vápníku a mírně snížená nabídka vitaminu B1 oproti VDD (1989). V ŠJ při mateřských školách byla zjištěna nižší nabídka živočišných bílkovin, vápníku a vitaminu C. Dále byly nutriční ukazatele porovnány s doporučenými dávkami německými DACH a evropskými EU (PRI). Zahraniční doporučení není namířeno cíleně na společné stravování uzavřeného typu. Uzavřený typ stravování s jednotným jídelním lístkem pro strávníky má svá specifika, což je nutno zohlednit při srovnání nabídky živin školních jídelen a v zahraničí doporučených dávek živin. Srovnáním byly dokumentovány rozdíly v doporučeních. Při porovnání se zahraničními doporučenými dávkami byly zjištěny zásadní rozdíly v požadavcích na nabídku bílkovin a rozdíly v požadavcích na nabídku vápníku a vitaminu C.
520    9_
$a The monthly menus including stock release notes of selected educational establishments were evaluated by the Nutricom nutrition programme. Values of the following nutrients were identified: energy, animal-based proteins, plant-based proteins, total proteins, fats, carbohydrates, calcium, phosphorus, iron, vitamin B1 and B2, niacin, vitamin C and cholesterol. The calculated data were compared with daily recommended values in the Czech Republic from which school meals are derived (based on the so-called consumption basket). No major differences between the average input of the monitored nutrients in catering establishments and the values of nutrients stipulated by domestic legislation were found. On average, catering establishments in primary schools provided lower levels of calcium and slightly lower offer of vitamin B1, compared with the daily recommended values in the Czech Republic. In catering establishments in nursery schools there was a lower contribution of animal based proteins, calcium and vitamin C. Nutritional data were further compared with the daily recommended values of DACH and EU (PRI). Foreign recommendations are not aimed at joint catering of a closed type. The closed type of catering, with the unified menu, has specific properties, which need to be taken into account when comparing nutrients provided by school catering establishments and the recommended nutrient values abroad. In comparison with daily recommended values in other countries, significant differences as regards the offer of proteins, calcium and vitamin C were detected.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a fyziologie výživy dětí $7 D002664
650    _2
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    _2
$a stravovací služby $x normy $x statistika a číselné údaje $7 D005522
650    _2
$a potraviny $x normy $x statistika a číselné údaje $7 D005502
650    _2
$a jídelníček $x normy $7 D008612
650    _2
$a proteiny $x normy $x zásobování a distribuce $7 D011506
650    _2
$a vitaminy $x normy $x zásobování a distribuce $7 D014815
650    _2
$a energetický příjem $7 D002149
650    _2
$a interpretace statistických dat $7 D003627
650    _2
$a živiny $7 D000078622
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
653    00
$a školní jídelny
653    00
$a doporučené dávky
700    1_
$a Vlčková, Lenka. $7 _AN052868
700    1_
$a Skorkovský, Jiří $7 xx0128143
773    0_
$w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 55, č. 3 (2010), s. 77-85 $x 1802-6281
856    41
$u https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2010/03/02.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 7
990    __
$a 20100913084203 $b ABA008
991    __
$a 20101206203314 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 777447 $s 641582
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2010 $b 55 $c 3 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019 $d 77-85
LZP    __
$a 2010-39/ipas

Najít záznam