-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Screening nutriční úrovně školního stravování v České republice
[Screening nutritional levels of school meals in the Czech Republic]
Miroslava Slavíková, Lenka Vlčková, Jiří Skorkovský
Jazyk čeština Země Česko
Digitální knihovna NLK
Plný text - Článek
Číslo
Ročník
Zdroj
Zdroj
NLK
Free Medical Journals
od 2007
- Klíčová slova
- školní jídelny, doporučené dávky,
- MeSH
- dítě MeSH
- energetický příjem MeSH
- fyziologie výživy dětí MeSH
- hodnocení stavu výživy MeSH
- interpretace statistických dat MeSH
- jídelníček normy MeSH
- lidé MeSH
- potraviny normy statistika a číselné údaje MeSH
- proteiny normy zásobování a distribuce MeSH
- stravovací služby normy statistika a číselné údaje MeSH
- vitaminy normy zásobování a distribuce MeSH
- živiny MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- lidé MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Měsíční jídelní lístky včetně výdejek vybraných školských zařízení byly vyhodnoceny nutričním programem Nutricom. Byly zjištěny hodnoty následujících nutričních ukazatelů: energie, bílkoviny živočišné, bílkoviny rostlinné, bílkoviny celkem, tuky, sacharidy, vápník, fosfor, železo, vitamin B1, vitamin B2, niacin, vitamin C a cholesterol. Vypočítané údaje byly porovnány s výživovými doporučenými dávkami ČR (1989) (dále jen VDD), podle kterých se školní stravování řídí (na základě tzv. spotřebního koše). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly mezi průměrnou nabídkou jednotlivých sledovaných živin ve stravovacích zařízeních a legislativou vyžadovanými hodnotami. V průměrné nabídce školních jídelen (ŠJ) při základních školách byla zjištěna nižší nabídka vápníku a mírně snížená nabídka vitaminu B1 oproti VDD (1989). V ŠJ při mateřských školách byla zjištěna nižší nabídka živočišných bílkovin, vápníku a vitaminu C. Dále byly nutriční ukazatele porovnány s doporučenými dávkami německými DACH a evropskými EU (PRI). Zahraniční doporučení není namířeno cíleně na společné stravování uzavřeného typu. Uzavřený typ stravování s jednotným jídelním lístkem pro strávníky má svá specifika, což je nutno zohlednit při srovnání nabídky živin školních jídelen a v zahraničí doporučených dávek živin. Srovnáním byly dokumentovány rozdíly v doporučeních. Při porovnání se zahraničními doporučenými dávkami byly zjištěny zásadní rozdíly v požadavcích na nabídku bílkovin a rozdíly v požadavcích na nabídku vápníku a vitaminu C.
The monthly menus including stock release notes of selected educational establishments were evaluated by the Nutricom nutrition programme. Values of the following nutrients were identified: energy, animal-based proteins, plant-based proteins, total proteins, fats, carbohydrates, calcium, phosphorus, iron, vitamin B1 and B2, niacin, vitamin C and cholesterol. The calculated data were compared with daily recommended values in the Czech Republic from which school meals are derived (based on the so-called consumption basket). No major differences between the average input of the monitored nutrients in catering establishments and the values of nutrients stipulated by domestic legislation were found. On average, catering establishments in primary schools provided lower levels of calcium and slightly lower offer of vitamin B1, compared with the daily recommended values in the Czech Republic. In catering establishments in nursery schools there was a lower contribution of animal based proteins, calcium and vitamin C. Nutritional data were further compared with the daily recommended values of DACH and EU (PRI). Foreign recommendations are not aimed at joint catering of a closed type. The closed type of catering, with the unified menu, has specific properties, which need to be taken into account when comparing nutrients provided by school catering establishments and the recommended nutrient values abroad. In comparison with daily recommended values in other countries, significant differences as regards the offer of proteins, calcium and vitamin C were detected.
Screening nutritional levels of school meals in the Czech Republic
Lit.: 9
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc10020632
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210184341.0
- 008
- 101026s2010 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Slavíková, Miroslava $7 xx0139140
- 245 10
- $a Screening nutriční úrovně školního stravování v České republice / $c Miroslava Slavíková, Lenka Vlčková, Jiří Skorkovský
- 246 11
- $a Screening nutritional levels of school meals in the Czech Republic
- 314 __
- $a Krajská hygienická stanice, Ústí nad Labem
- 504 __
- $a Lit.: 9
- 520 3_
- $a Měsíční jídelní lístky včetně výdejek vybraných školských zařízení byly vyhodnoceny nutričním programem Nutricom. Byly zjištěny hodnoty následujících nutričních ukazatelů: energie, bílkoviny živočišné, bílkoviny rostlinné, bílkoviny celkem, tuky, sacharidy, vápník, fosfor, železo, vitamin B1, vitamin B2, niacin, vitamin C a cholesterol. Vypočítané údaje byly porovnány s výživovými doporučenými dávkami ČR (1989) (dále jen VDD), podle kterých se školní stravování řídí (na základě tzv. spotřebního koše). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly mezi průměrnou nabídkou jednotlivých sledovaných živin ve stravovacích zařízeních a legislativou vyžadovanými hodnotami. V průměrné nabídce školních jídelen (ŠJ) při základních školách byla zjištěna nižší nabídka vápníku a mírně snížená nabídka vitaminu B1 oproti VDD (1989). V ŠJ při mateřských školách byla zjištěna nižší nabídka živočišných bílkovin, vápníku a vitaminu C. Dále byly nutriční ukazatele porovnány s doporučenými dávkami německými DACH a evropskými EU (PRI). Zahraniční doporučení není namířeno cíleně na společné stravování uzavřeného typu. Uzavřený typ stravování s jednotným jídelním lístkem pro strávníky má svá specifika, což je nutno zohlednit při srovnání nabídky živin školních jídelen a v zahraničí doporučených dávek živin. Srovnáním byly dokumentovány rozdíly v doporučeních. Při porovnání se zahraničními doporučenými dávkami byly zjištěny zásadní rozdíly v požadavcích na nabídku bílkovin a rozdíly v požadavcích na nabídku vápníku a vitaminu C.
- 520 9_
- $a The monthly menus including stock release notes of selected educational establishments were evaluated by the Nutricom nutrition programme. Values of the following nutrients were identified: energy, animal-based proteins, plant-based proteins, total proteins, fats, carbohydrates, calcium, phosphorus, iron, vitamin B1 and B2, niacin, vitamin C and cholesterol. The calculated data were compared with daily recommended values in the Czech Republic from which school meals are derived (based on the so-called consumption basket). No major differences between the average input of the monitored nutrients in catering establishments and the values of nutrients stipulated by domestic legislation were found. On average, catering establishments in primary schools provided lower levels of calcium and slightly lower offer of vitamin B1, compared with the daily recommended values in the Czech Republic. In catering establishments in nursery schools there was a lower contribution of animal based proteins, calcium and vitamin C. Nutritional data were further compared with the daily recommended values of DACH and EU (PRI). Foreign recommendations are not aimed at joint catering of a closed type. The closed type of catering, with the unified menu, has specific properties, which need to be taken into account when comparing nutrients provided by school catering establishments and the recommended nutrient values abroad. In comparison with daily recommended values in other countries, significant differences as regards the offer of proteins, calcium and vitamin C were detected.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a fyziologie výživy dětí $7 D002664
- 650 _2
- $a hodnocení stavu výživy $7 D015596
- 650 _2
- $a stravovací služby $x normy $x statistika a číselné údaje $7 D005522
- 650 _2
- $a potraviny $x normy $x statistika a číselné údaje $7 D005502
- 650 _2
- $a jídelníček $x normy $7 D008612
- 650 _2
- $a proteiny $x normy $x zásobování a distribuce $7 D011506
- 650 _2
- $a vitaminy $x normy $x zásobování a distribuce $7 D014815
- 650 _2
- $a energetický příjem $7 D002149
- 650 _2
- $a interpretace statistických dat $7 D003627
- 650 _2
- $a živiny $7 D000078622
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 653 00
- $a školní jídelny
- 653 00
- $a doporučené dávky
- 700 1_
- $a Vlčková, Lenka. $7 _AN052868
- 700 1_
- $a Skorkovský, Jiří $7 xx0128143
- 773 0_
- $w MED00011019 $t Hygiena $g Roč. 55, č. 3 (2010), s. 77-85 $x 1802-6281
- 856 41
- $u https://hygiena.szu.cz/pdfs/hyg/2010/03/02.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y 7
- 990 __
- $a 20100913084203 $b ABA008
- 991 __
- $a 20101206203314 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 777447 $s 641582
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2010 $b 55 $c 3 $m Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print) $x MED00011019 $d 77-85
- LZP __
- $a 2010-39/ipas