• Something wrong with this record ?

Fenomén „zdravé výživy“ v českých zemích 1945-1989
[Phenomenon of the „healthy nutrition“ in czech region 1945–1989]

Martin Franc

. 2010 ; 12 (3) : 163-166.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Historical Article

Podán přehled pokusů o racionalizaci výživy v období od r. 1945–1989. Státní zájem vedl ke vzniku Společnosti pro racionální výživu a Ústavu pro výzkum výživy lidu. V dalším vývoji se uplatnily vlivy sovětské školy. Velká spotřeba uhlovodanů vedla k problému nárůstu obezity. Její řešení bylo ideologicky zkresleno. Společenské změny v 90. letech otevřely cestu k mnoha alternativním koncepcím a oslabily zdravotnické racionální řešení.

Immediately after year 1945 came into existence the first state attempts to rationalize in the population habits of diet regimen and to define the nutrition strategy. During autumn 1945 took up activities the Society for rational nutrition (Společnost pro racionální výživu ) with its journal People‘s nutrition (Výživa lidu). and later the Institute for research on people‘s nutrition (Ústav pro výzkum výživy lidu). At the beginning of fifties there were strong influences from the USSR, especially as regards the proteins‘ importance. At the end of this decade dominated, by contrast, questions of overweight and obesity and its´ reduction. A high carbohydrates consumption was the problem.Health obesity risk gained the ears of top politicians in an oversimplified form. Since the middle eighties it is possible to observe that various alternative eating concepts came into vogue. But their real boom began not until the nineties, when in context of all-society changes came to the distinct weakening of the medical positions in the discussion on rational healthy nutrition strategy.

Phenomenon of the „healthy nutrition“ in czech region 1945–1989

Bibliography, etc.

Lit.: 9

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc10025074
003      
CZ-PrNML
005      
20111210192010.0
008      
101012s2010 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Franc, Martin, $d 1973- $7 xx0014763
245    10
$a Fenomén „zdravé výživy“ v českých zemích 1945-1989 / $c Martin Franc
246    11
$a Phenomenon of the „healthy nutrition“ in czech region 1945–1989
314    __
$a Masarykův ústav a archiv Akademie věd ČR, Praha
504    __
$a Lit.: 9
520    3_
$a Podán přehled pokusů o racionalizaci výživy v období od r. 1945–1989. Státní zájem vedl ke vzniku Společnosti pro racionální výživu a Ústavu pro výzkum výživy lidu. V dalším vývoji se uplatnily vlivy sovětské školy. Velká spotřeba uhlovodanů vedla k problému nárůstu obezity. Její řešení bylo ideologicky zkresleno. Společenské změny v 90. letech otevřely cestu k mnoha alternativním koncepcím a oslabily zdravotnické racionální řešení.
520    9_
$a Immediately after year 1945 came into existence the first state attempts to rationalize in the population habits of diet regimen and to define the nutrition strategy. During autumn 1945 took up activities the Society for rational nutrition (Společnost pro racionální výživu ) with its journal People‘s nutrition (Výživa lidu). and later the Institute for research on people‘s nutrition (Ústav pro výzkum výživy lidu). At the beginning of fifties there were strong influences from the USSR, especially as regards the proteins‘ importance. At the end of this decade dominated, by contrast, questions of overweight and obesity and its´ reduction. A high carbohydrates consumption was the problem.Health obesity risk gained the ears of top politicians in an oversimplified form. Since the middle eighties it is possible to observe that various alternative eating concepts came into vogue. But their real boom began not until the nineties, when in context of all-society changes came to the distinct weakening of the medical positions in the discussion on rational healthy nutrition strategy.
650    _2
$a výživová politika $x dějiny $x ekonomika $x trendy $7 D018673
650    _2
$a společnosti lékařské $7 D012955
650    _2
$a dějiny lékařství $7 D006666
650    _2
$a dějiny 20. století $7 D049673
650    _2
$a obezita $7 D009765
650    _2
$a redukční dieta $x metody $x využití $7 D004038
650    _2
$a akademie a ústavy $x dějiny $x organizace a řízení $x využití $7 D000047
650    _2
$a lidé $7 D006801
651    _2
$a Československo $7 D003604
653    00
$a výživová strategie 1945–1989
653    00
$a zdravotnický a ideologický pohled
655    _2
$a historické články $7 D016456
773    0_
$w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 12, č. 3 (2010), s. 163-166 $x 1212-3536
856    41
$u http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2010/03/08_franc_al_3-10.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 7
990    __
$a 20101011183734 $b ABA008
991    __
$a 20110408090228 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 799787 $s 664627
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2010 $b 12 $c 3 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406 $d 163-166
LZP    __
$a 2010-39/dkal

Find record