-
Something wrong with this record ?
Fenomén „zdravé výživy“ v českých zemích 1945-1989
[Phenomenon of the „healthy nutrition“ in czech region 1945–1989]
Martin Franc
Language Czech Country Czech Republic
Document type Historical Article
- Keywords
- výživová strategie 1945–1989, zdravotnický a ideologický pohled,
- MeSH
- Academies and Institutes history organization & administration utilization MeSH
- History, 20th Century MeSH
- History of Medicine MeSH
- Humans MeSH
- Obesity MeSH
- Diet, Reducing methods utilization MeSH
- Societies, Medical MeSH
- Nutrition Policy history economics trends MeSH
- Check Tag
- History, 20th Century MeSH
- Humans MeSH
- Publication type
- Historical Article MeSH
- Geographicals
- Czechoslovakia MeSH
Podán přehled pokusů o racionalizaci výživy v období od r. 1945–1989. Státní zájem vedl ke vzniku Společnosti pro racionální výživu a Ústavu pro výzkum výživy lidu. V dalším vývoji se uplatnily vlivy sovětské školy. Velká spotřeba uhlovodanů vedla k problému nárůstu obezity. Její řešení bylo ideologicky zkresleno. Společenské změny v 90. letech otevřely cestu k mnoha alternativním koncepcím a oslabily zdravotnické racionální řešení.
Immediately after year 1945 came into existence the first state attempts to rationalize in the population habits of diet regimen and to define the nutrition strategy. During autumn 1945 took up activities the Society for rational nutrition (Společnost pro racionální výživu ) with its journal People‘s nutrition (Výživa lidu). and later the Institute for research on people‘s nutrition (Ústav pro výzkum výživy lidu). At the beginning of fifties there were strong influences from the USSR, especially as regards the proteins‘ importance. At the end of this decade dominated, by contrast, questions of overweight and obesity and its´ reduction. A high carbohydrates consumption was the problem.Health obesity risk gained the ears of top politicians in an oversimplified form. Since the middle eighties it is possible to observe that various alternative eating concepts came into vogue. But their real boom began not until the nineties, when in context of all-society changes came to the distinct weakening of the medical positions in the discussion on rational healthy nutrition strategy.
Phenomenon of the „healthy nutrition“ in czech region 1945–1989
Lit.: 9
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc10025074
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210192010.0
- 008
- 101012s2010 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Franc, Martin, $d 1973- $7 xx0014763
- 245 10
- $a Fenomén „zdravé výživy“ v českých zemích 1945-1989 / $c Martin Franc
- 246 11
- $a Phenomenon of the „healthy nutrition“ in czech region 1945–1989
- 314 __
- $a Masarykův ústav a archiv Akademie věd ČR, Praha
- 504 __
- $a Lit.: 9
- 520 3_
- $a Podán přehled pokusů o racionalizaci výživy v období od r. 1945–1989. Státní zájem vedl ke vzniku Společnosti pro racionální výživu a Ústavu pro výzkum výživy lidu. V dalším vývoji se uplatnily vlivy sovětské školy. Velká spotřeba uhlovodanů vedla k problému nárůstu obezity. Její řešení bylo ideologicky zkresleno. Společenské změny v 90. letech otevřely cestu k mnoha alternativním koncepcím a oslabily zdravotnické racionální řešení.
- 520 9_
- $a Immediately after year 1945 came into existence the first state attempts to rationalize in the population habits of diet regimen and to define the nutrition strategy. During autumn 1945 took up activities the Society for rational nutrition (Společnost pro racionální výživu ) with its journal People‘s nutrition (Výživa lidu). and later the Institute for research on people‘s nutrition (Ústav pro výzkum výživy lidu). At the beginning of fifties there were strong influences from the USSR, especially as regards the proteins‘ importance. At the end of this decade dominated, by contrast, questions of overweight and obesity and its´ reduction. A high carbohydrates consumption was the problem.Health obesity risk gained the ears of top politicians in an oversimplified form. Since the middle eighties it is possible to observe that various alternative eating concepts came into vogue. But their real boom began not until the nineties, when in context of all-society changes came to the distinct weakening of the medical positions in the discussion on rational healthy nutrition strategy.
- 650 _2
- $a výživová politika $x dějiny $x ekonomika $x trendy $7 D018673
- 650 _2
- $a společnosti lékařské $7 D012955
- 650 _2
- $a dějiny lékařství $7 D006666
- 650 _2
- $a dějiny 20. století $7 D049673
- 650 _2
- $a obezita $7 D009765
- 650 _2
- $a redukční dieta $x metody $x využití $7 D004038
- 650 _2
- $a akademie a ústavy $x dějiny $x organizace a řízení $x využití $7 D000047
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 651 _2
- $a Československo $7 D003604
- 653 00
- $a výživová strategie 1945–1989
- 653 00
- $a zdravotnický a ideologický pohled
- 655 _2
- $a historické články $7 D016456
- 773 0_
- $w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 12, č. 3 (2010), s. 163-166 $x 1212-3536
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/images/stories/Alergie/2010/03/08_franc_al_3-10.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 7
- 990 __
- $a 20101011183734 $b ABA008
- 991 __
- $a 20110408090228 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 799787 $s 664627
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2010 $b 12 $c 3 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406 $d 163-166
- LZP __
- $a 2010-39/dkal