Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Přehled přístupů k ovlivnění vlastností enzymů
[Overview of approaches to influence the properties of enzymes]

Iva Hlaváčková

. 2011 ; 21 (4) : 94-96.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc12006912

Enzymy jsou jako biokatalyzátory s prospěchem využívány v mnoha průmyslových odvětvích. Použití enzymových technologií je omezeno nízkou stabilitou enzymů při technologických výrobních procesech. Na enzymy jsou kladeny vysoké nároky z hlediska jejich stability (pn skladováni teplotní a v rozpouštědlech), katalytické aktivity a specifity. Často jsou potřeba enzymy s novými vlastnostmi Nejdéle používaným způsobem zvýšení stability enzymů je imobilizace, dále lze použít stabilizační činidla nebo kovalentní modifikace. Vlastnosti enzymů lze také částečně ovlivnit změnou podmínek, v nichž probíhá reakce, může to být např. změna rozpouštědla či tlaku. Novějšími metodami umožňujícími získat enzymy s novými vlastnostmi jsou rekombinantní techniky využívající postupy racionální nebo kombinatorické.

Enzymes as biocatalysts are used with benefit in many industrial processes. The use of enzyme technology is limited by the low stability of enzymes in technological production processes. The technological processes are demanding in terms of enzyme stability (during storage, temperature stabiirty and stability in orgnic solvents), catalytic activity and specificity. There are often needs for enzymes with new properties. The longest used way to enhance the stability of the enzyme is immobilization, also the stabilizing agents can be used, or covalent modifications. Properties of enzymes may also be partially affected by changing conditions in which the reaction takes place, a solvent or pressure can be changed for example. Newer methods which allow production of enzymes with new properties are recombinant techniques using rational and combinatorial methods.

Overview of approaches to influence the properties of enzymes

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12006912
003      
CZ-PrNML
005      
20171018123315.0
007      
ta
008      
120306s2011 xr f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Hlaváčková, Iva. $7 xx0270460 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT, Praha
245    10
$a Přehled přístupů k ovlivnění vlastností enzymů / $c Iva Hlaváčková
246    31
$a Overview of approaches to influence the properties of enzymes
504    __
$a Literatura $b 12
520    3_
$a Enzymy jsou jako biokatalyzátory s prospěchem využívány v mnoha průmyslových odvětvích. Použití enzymových technologií je omezeno nízkou stabilitou enzymů při technologických výrobních procesech. Na enzymy jsou kladeny vysoké nároky z hlediska jejich stability (pn skladováni teplotní a v rozpouštědlech), katalytické aktivity a specifity. Často jsou potřeba enzymy s novými vlastnostmi Nejdéle používaným způsobem zvýšení stability enzymů je imobilizace, dále lze použít stabilizační činidla nebo kovalentní modifikace. Vlastnosti enzymů lze také částečně ovlivnit změnou podmínek, v nichž probíhá reakce, může to být např. změna rozpouštědla či tlaku. Novějšími metodami umožňujícími získat enzymy s novými vlastnostmi jsou rekombinantní techniky využívající postupy racionální nebo kombinatorické.
520    9_
$a Enzymes as biocatalysts are used with benefit in many industrial processes. The use of enzyme technology is limited by the low stability of enzymes in technological production processes. The technological processes are demanding in terms of enzyme stability (during storage, temperature stabiirty and stability in orgnic solvents), catalytic activity and specificity. There are often needs for enzymes with new properties. The longest used way to enhance the stability of the enzyme is immobilization, also the stabilizing agents can be used, or covalent modifications. Properties of enzymes may also be partially affected by changing conditions in which the reaction takes place, a solvent or pressure can be changed for example. Newer methods which allow production of enzymes with new properties are recombinant techniques using rational and combinatorial methods.
650    _2
$a bioinženýrství $x klasifikace $x metody $7 D057005
650    _2
$a enzymy imobilizované $x biosyntéza $x farmakologie $7 D004800
650    _2
$a rekombinantní proteiny $x biosyntéza $7 D011994
650    _2
$a imobilizace $7 D007103
653    00
$a rekombinantní techniky
653    00
$a enzymové inženýrství
773    0_
$t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 21, č. 4 (2011), s. 94-96 $w MED00011027
856    41
$u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect2011_4.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y 2 $z 0
990    __
$a 20120306092320 $b ABA008
991    __
$a 20171018123348 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 900003 $s 763757
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2011 $b 21 $c 4 $d 94-96 $i 1210-1737 $m Bioprospect $n Bioprospect (Praha) $x MED00011027
LZP    __
$b přidání abstraktu $a 2012-14/ipmv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...