Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Dietní opatření při arteriální hypertenzi. I. část, Vliv „fastfoodové“ potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA
[Diet and arterial hypertension. Part I, Content of socium in so-caller "fast food" meals]

Jiří Bednář, Vilma Vranová

. 2012 ; 8 (3) : 143-145.

Language Czech Country Czech Republic

Článek pojednává o obsahu sodíku v pokrmech nazývaných pojmem „fastfood“, a to jak v pokrmech připravovaných a prodávaných ve fastfoodových centrech supermarketů, tak ve výrobcích známých značek, a to Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds a Crocodille. Umožní rychlou orientaci o obsahu sodíku v jednotlivých typech těchto potravin pomocí hodnoty „Guideline Daily Amounts“ (doporučené denní množství), běžně užívané pod zkratkou GDA. V našem sdělení uvádíme množství sodíku v jedné porci výrobku, což pacientům usnadní výběr potravin. Cílem práce je poskytnout pacientům informace, kterých výrobků se buď přímo vyvarovat, nebo alespoň jejich příjem omezit na minimum.

The content of sodium in so-called „fast food” meals The article deals with the content of sodium in so-called „fast food“ meals, both in ready-made meals sold in supermarket fast-food stands or kiosks and in various products of well-known brands such as Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds and the Crocodille. It gives you a quick overview of the content of sodium in different types of these meals using the „Guideline Daily Amounts“ value (the Recommended Daily Amount), commonly abbreviated as GDA. In our material we state the amount of sodium per one product serving helping patients to make their choice of food easy. The goal is to provide patients with information which products they should either avoid or at least limit their intake to the minimum.

Diet and arterial hypertension. Part I, Content of socium in so-caller "fast food" meals

Vliv "fastfoodové" potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA

Content of socium in so-caller "fast food" meals

Obsahuje 2 tabulky

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12018140
003      
CZ-PrNML
005      
20200303105234.0
007      
ta
008      
120611s2012 xr f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Bednář, Jiří. $7 _AN058702 $u Ústav biochemie, chemie a fyziky, Fakulta veterinární hygieny a ekologie; Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
245    10
$a Dietní opatření při arteriální hypertenzi. $n I. část, $p Vliv „fastfoodové“ potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA / $c Jiří Bednář, Vilma Vranová
246    31
$a Diet and arterial hypertension. $n Part I, $p Content of socium in so-caller "fast food" meals
246    30
$a Vliv "fastfoodové" potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA
246    30
$a Content of socium in so-caller "fast food" meals
500    __
$a Obsahuje 2 tabulky
504    __
$a Literatura $b 8
520    3_
$a Článek pojednává o obsahu sodíku v pokrmech nazývaných pojmem „fastfood“, a to jak v pokrmech připravovaných a prodávaných ve fastfoodových centrech supermarketů, tak ve výrobcích známých značek, a to Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds a Crocodille. Umožní rychlou orientaci o obsahu sodíku v jednotlivých typech těchto potravin pomocí hodnoty „Guideline Daily Amounts“ (doporučené denní množství), běžně užívané pod zkratkou GDA. V našem sdělení uvádíme množství sodíku v jedné porci výrobku, což pacientům usnadní výběr potravin. Cílem práce je poskytnout pacientům informace, kterých výrobků se buď přímo vyvarovat, nebo alespoň jejich příjem omezit na minimum.
520    9_
$a The content of sodium in so-called „fast food” meals The article deals with the content of sodium in so-called „fast food“ meals, both in ready-made meals sold in supermarket fast-food stands or kiosks and in various products of well-known brands such as Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds and the Crocodille. It gives you a quick overview of the content of sodium in different types of these meals using the „Guideline Daily Amounts“ value (the Recommended Daily Amount), commonly abbreviated as GDA. In our material we state the amount of sodium per one product serving helping patients to make their choice of food easy. The goal is to provide patients with information which products they should either avoid or at least limit their intake to the minimum.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a hypertenze $x prevence a kontrola $x terapie $7 D006973
650    _2
$a dieta $x normy $7 D004032
650    _2
$a dietní záliby $x škodlivé účinky $7 D004033
650    _2
$a dieta s nízkým obsahem soli $x normy $7 D004039
650    _2
$a průmyslově zpracované potraviny $x analýza $x škodlivé účinky $7 D057140
650    _2
$a sodík $x škodlivé účinky $7 D012964
653    00
$a GDA
653    00
$a fastfood
700    1_
$a Vranová, Vilma, $d 1968- $7 xx0218135 $u Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
773    0_
$t Praktické lékárenství $x 1801-2434 $g Roč. 8, č. 3 (2012), s. 143-145 $w MED00014027
856    41
$u https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2012/03/11.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2396 $c 222 $y 2 $z 0
990    __
$a 20120610162511 $b ABA008
991    __
$a 20200303105647 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 912093 $s 775327
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2012 $b 8 $c 3 $d 143-145 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $n Prakt. lékárenství $x MED00014027
LZP    __
$a 2012-28/dkaš

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...