-
Something wrong with this record ?
Dietní opatření při arteriální hypertenzi. I. část, Vliv „fastfoodové“ potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA
[Diet and arterial hypertension. Part I, Content of socium in so-caller "fast food" meals]
Jiří Bednář, Vilma Vranová
Language Czech Country Czech Republic
- Keywords
- GDA, fastfood,
- MeSH
- Diet, Sodium-Restricted standards MeSH
- Diet standards MeSH
- Diet Fads adverse effects MeSH
- Hypertension prevention & control therapy MeSH
- Humans MeSH
- Fast Foods analysis adverse effects MeSH
- Sodium adverse effects MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Článek pojednává o obsahu sodíku v pokrmech nazývaných pojmem „fastfood“, a to jak v pokrmech připravovaných a prodávaných ve fastfoodových centrech supermarketů, tak ve výrobcích známých značek, a to Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds a Crocodille. Umožní rychlou orientaci o obsahu sodíku v jednotlivých typech těchto potravin pomocí hodnoty „Guideline Daily Amounts“ (doporučené denní množství), běžně užívané pod zkratkou GDA. V našem sdělení uvádíme množství sodíku v jedné porci výrobku, což pacientům usnadní výběr potravin. Cílem práce je poskytnout pacientům informace, kterých výrobků se buď přímo vyvarovat, nebo alespoň jejich příjem omezit na minimum.
The content of sodium in so-called „fast food” meals The article deals with the content of sodium in so-called „fast food“ meals, both in ready-made meals sold in supermarket fast-food stands or kiosks and in various products of well-known brands such as Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds and the Crocodille. It gives you a quick overview of the content of sodium in different types of these meals using the „Guideline Daily Amounts“ value (the Recommended Daily Amount), commonly abbreviated as GDA. In our material we state the amount of sodium per one product serving helping patients to make their choice of food easy. The goal is to provide patients with information which products they should either avoid or at least limit their intake to the minimum.
Ústav aplikované farmacie Farmaceutická fakulta Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Ústav biochemie chemie a fyziky Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Diet and arterial hypertension. Part I, Content of socium in so-caller "fast food" meals
Vliv "fastfoodové" potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA
Content of socium in so-caller "fast food" meals
Obsahuje 2 tabulky
Bibliography, etc.Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc12018140
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20200303105234.0
- 007
- ta
- 008
- 120611s2012 xr f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bednář, Jiří. $7 _AN058702 $u Ústav biochemie, chemie a fyziky, Fakulta veterinární hygieny a ekologie; Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- 245 10
- $a Dietní opatření při arteriální hypertenzi. $n I. část, $p Vliv „fastfoodové“ potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA / $c Jiří Bednář, Vilma Vranová
- 246 31
- $a Diet and arterial hypertension. $n Part I, $p Content of socium in so-caller "fast food" meals
- 246 30
- $a Vliv "fastfoodové" potravinové kultury na celkový denní příjem sodíku vyjádřené jako hodnoty GDA
- 246 30
- $a Content of socium in so-caller "fast food" meals
- 500 __
- $a Obsahuje 2 tabulky
- 504 __
- $a Literatura $b 8
- 520 3_
- $a Článek pojednává o obsahu sodíku v pokrmech nazývaných pojmem „fastfood“, a to jak v pokrmech připravovaných a prodávaných ve fastfoodových centrech supermarketů, tak ve výrobcích známých značek, a to Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds a Crocodille. Umožní rychlou orientaci o obsahu sodíku v jednotlivých typech těchto potravin pomocí hodnoty „Guideline Daily Amounts“ (doporučené denní množství), běžně užívané pod zkratkou GDA. V našem sdělení uvádíme množství sodíku v jedné porci výrobku, což pacientům usnadní výběr potravin. Cílem práce je poskytnout pacientům informace, kterých výrobků se buď přímo vyvarovat, nebo alespoň jejich příjem omezit na minimum.
- 520 9_
- $a The content of sodium in so-called „fast food” meals The article deals with the content of sodium in so-called „fast food“ meals, both in ready-made meals sold in supermarket fast-food stands or kiosks and in various products of well-known brands such as Kentucky Fried Chicken (KFC), McDonalds and the Crocodille. It gives you a quick overview of the content of sodium in different types of these meals using the „Guideline Daily Amounts“ value (the Recommended Daily Amount), commonly abbreviated as GDA. In our material we state the amount of sodium per one product serving helping patients to make their choice of food easy. The goal is to provide patients with information which products they should either avoid or at least limit their intake to the minimum.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a hypertenze $x prevence a kontrola $x terapie $7 D006973
- 650 _2
- $a dieta $x normy $7 D004032
- 650 _2
- $a dietní záliby $x škodlivé účinky $7 D004033
- 650 _2
- $a dieta s nízkým obsahem soli $x normy $7 D004039
- 650 _2
- $a průmyslově zpracované potraviny $x analýza $x škodlivé účinky $7 D057140
- 650 _2
- $a sodík $x škodlivé účinky $7 D012964
- 653 00
- $a GDA
- 653 00
- $a fastfood
- 700 1_
- $a Vranová, Vilma, $d 1968- $7 xx0218135 $u Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
- 773 0_
- $t Praktické lékárenství $x 1801-2434 $g Roč. 8, č. 3 (2012), s. 143-145 $w MED00014027
- 856 41
- $u https://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2012/03/11.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2396 $c 222 $y 2 $z 0
- 990 __
- $a 20120610162511 $b ABA008
- 991 __
- $a 20200303105647 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 912093 $s 775327
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2012 $b 8 $c 3 $d 143-145 $i 1801-2434 $m Praktické lékárenství $n Prakt. lékárenství $x MED00014027
- LZP __
- $a 2012-28/dkaš