• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Apigenin - antimutagenní účinky a prevence rakoviny
[Apigenin - antimutagenic effects and cancer prevention]

Zdeňka Navrátilová, Jiří Patočka

. 2012 ; 8 (1) : 94-102.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc12029739

Rakovina je jednou z hlavních příčin ohrožení života, což dokládá každým rokem přibližně 7 milionů úmrtí na celém světě. Výskyt rakoviny je však dramaticky odlišný v různých regionech a v různých populacích, zvláště mezi rozvojovými a rozvinutými zeměmi. Epidemiologické nálezy ukazují, že výskyt rakoviny je ovlivněn mnoha faktory životního prostředí včetně stravy a že nemoci lze do značné míry předcházet. Přístupy k prevenci rakoviny zahrnují dvě překrývající se strategie: chemoprevence nebo prevence rakoviny dietou. Chemoprevence se zaměřuje na prevenci či narušení zahajovací fáze karcinogeneze nebo zastavení progrese karcinogeneze pomocí přirozeně se vyskytujících složek potravy nebo podávání farmakologicky účinné látky. Prevence rakoviny pomocí stravy může být dosaženo zejména podstatným zvýšením spotřeby ovoce a zeleniny. Značná pozornost byla věnována identifikaci rostlinných látek ve stravě, které by mohly být využity jako vhodná chemoprotektiva. Jednou z těchto přirozeně se vyskytujících látek, která hledá uplatnění, je flavon apigenin. Tato sloučenina je ve značném množství přítomná v běžném ovoci a zelenině, včetně petržele, cibule, pomerančů, čaje, heřmánku, pšeničných klíčků a některých druhů koření. Bylo prokázáno, že apigenin má významné protizánětlivé, antioxidační a protinádorové účinky. V posledních několika letech došlo k významnému pokroku při studiu biologických účinků apigeninu na buněčné a molekulární úrovni. Tato práce se zabývá chemoprotektivními účinky apigeninu na orgánově specifické úrovni a hodnotí jeho omezení a jeho potenciál pro vývoj nového léčiva pro prevenci rakoviny.

Cancer is one of main causes of endangering the human life, which is every year documented by about seven million deaths worldwide. The occurrence of cancer is, however, dramatically different in different regions and populations, particularly between developing and developed countries. Epidemiological findings indicate that the occurrence of cancer is affected by many environmental factors including the food and that diseases can be prevented to a considerable extent. Approaches to the cancer prevention include two overlapping strategies: chemoprevention or prevention of cancer by diet. Chemoprevention is focused on prevention or disruption of the initiating stage of carcinogenesis or discontinuation of the carcinogenesis progression with the help of natural food components or by administering pharmacologically effective substances. The cancer prevention with food may be particularly achieved by essential enhancement of the intake of the fruits and vegetables. A considerable attention was paid to the identification of plant substances in the food, which could be used as suitable chemoprotectants. One of these natural substances searching for their successful use is a flavone apigenin. This substance is comprised in considerable amounts in usual fruits and vegetables, including parsley, onion, orange, tea, chamomile, wheat germs and some types of spices. Apigenin was demonstrated to have considerable anti-inflammatory, anti-oxidative and anti-cancer effects. Over recent years, a considerable progress was achieved in the study of biological effects of apigenin at cellular and molecular levels. The work presented here deals with chemoprotective effects of apigenin at an organ-specific level and evaluates its restriction and potential for the development of a new medicine for the cancer prevention.

Apigenin - antimutagenic effects and cancer prevention

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12029739
003      
CZ-PrNML
005      
20121005112412.0
007      
ta
008      
120913s2012 xr df f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Navrátilová, Zdeňka. $7 xx0227443 $u Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, katedra botaniky, Praha
245    10
$a Apigenin - antimutagenní účinky a prevence rakoviny / $c Zdeňka Navrátilová, Jiří Patočka
246    31
$a Apigenin - antimutagenic effects and cancer prevention
504    __
$a Literatura $b 55
520    3_
$a Rakovina je jednou z hlavních příčin ohrožení života, což dokládá každým rokem přibližně 7 milionů úmrtí na celém světě. Výskyt rakoviny je však dramaticky odlišný v různých regionech a v různých populacích, zvláště mezi rozvojovými a rozvinutými zeměmi. Epidemiologické nálezy ukazují, že výskyt rakoviny je ovlivněn mnoha faktory životního prostředí včetně stravy a že nemoci lze do značné míry předcházet. Přístupy k prevenci rakoviny zahrnují dvě překrývající se strategie: chemoprevence nebo prevence rakoviny dietou. Chemoprevence se zaměřuje na prevenci či narušení zahajovací fáze karcinogeneze nebo zastavení progrese karcinogeneze pomocí přirozeně se vyskytujících složek potravy nebo podávání farmakologicky účinné látky. Prevence rakoviny pomocí stravy může být dosaženo zejména podstatným zvýšením spotřeby ovoce a zeleniny. Značná pozornost byla věnována identifikaci rostlinných látek ve stravě, které by mohly být využity jako vhodná chemoprotektiva. Jednou z těchto přirozeně se vyskytujících látek, která hledá uplatnění, je flavon apigenin. Tato sloučenina je ve značném množství přítomná v běžném ovoci a zelenině, včetně petržele, cibule, pomerančů, čaje, heřmánku, pšeničných klíčků a některých druhů koření. Bylo prokázáno, že apigenin má významné protizánětlivé, antioxidační a protinádorové účinky. V posledních několika letech došlo k významnému pokroku při studiu biologických účinků apigeninu na buněčné a molekulární úrovni. Tato práce se zabývá chemoprotektivními účinky apigeninu na orgánově specifické úrovni a hodnotí jeho omezení a jeho potenciál pro vývoj nového léčiva pro prevenci rakoviny.
520    9_
$a Cancer is one of main causes of endangering the human life, which is every year documented by about seven million deaths worldwide. The occurrence of cancer is, however, dramatically different in different regions and populations, particularly between developing and developed countries. Epidemiological findings indicate that the occurrence of cancer is affected by many environmental factors including the food and that diseases can be prevented to a considerable extent. Approaches to the cancer prevention include two overlapping strategies: chemoprevention or prevention of cancer by diet. Chemoprevention is focused on prevention or disruption of the initiating stage of carcinogenesis or discontinuation of the carcinogenesis progression with the help of natural food components or by administering pharmacologically effective substances. The cancer prevention with food may be particularly achieved by essential enhancement of the intake of the fruits and vegetables. A considerable attention was paid to the identification of plant substances in the food, which could be used as suitable chemoprotectants. One of these natural substances searching for their successful use is a flavone apigenin. This substance is comprised in considerable amounts in usual fruits and vegetables, including parsley, onion, orange, tea, chamomile, wheat germs and some types of spices. Apigenin was demonstrated to have considerable anti-inflammatory, anti-oxidative and anti-cancer effects. Over recent years, a considerable progress was achieved in the study of biological effects of apigenin at cellular and molecular levels. The work presented here deals with chemoprotective effects of apigenin at an organ-specific level and evaluates its restriction and potential for the development of a new medicine for the cancer prevention.
650    _2
$a apigenin $x aplikace a dávkování $x terapeutické užití $7 D047310
650    _2
$a flavonoidy $x fyziologie $7 D005419
650    _2
$a primární prevence $7 D011322
650    _2
$a chemoprofylaxe $x využití $7 D018890
650    _2
$a antimutagenní látky $x terapeutické užití $7 D016587
650    _2
$a biologie buňky $7 D003585
650    _2
$a nádory $x patofyziologie $x prevence a kontrola $7 D009369
650    _2
$a fytoterapie $x využití $7 D008517
650    _2
$a farmakoterapie $x využití $7 D004358
650    _2
$a funkční potraviny $7 D055951
650    _2
$a terapeutické užití $7 D045506
650    _2
$a lidé $7 D006801
653    00
$a strava
653    00
$a chemoprevence
700    1_
$a Patočka, Jiří, $d 1939- $7 jn20000401939 $u Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, katedra radiologie a toxikologie, České Budějovice
773    0_
$t Prevence úrazů, otrav a násilí $x 1801-0261 $g Roč. 8, č. 1 (2012), s. 94-102 $w MED00152401
856    41
$u http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/prevence-urazu-otrav-a-nasili/administrace/clankyfile/20120725094641010278.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 4217 $c 1237 $y 2
990    __
$a 20120913065252 $b ABA008
991    __
$a 20121005112601 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 951991 $s 787123
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2012 $b 8 $c 1 $d 94-102 $i 1801-0261 $m Prevence úrazů, otrav a násilí $n Prev. úrazů otrav násilí $x MED00152401
LZP    __
$a 2012-40/ipeh

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...