• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vliv diagnostické hypoalergenní diety u pacientů s atopickým ekzémem na intenzitu zánětu, svědění a nespavost
[Hypoallergenic Diet Influence on the Inflammation Intensity, Itching and Sleeplessness in Atopic Patients]

Čelakovská J., Ettlerová K., Ettler K., Vaněčková J., Bukač J.

. 2012 ; 87 (3) : 93-97.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc12037315

Cíl: Zhodnotit, jak u pacientů s atopickým ekzémem ovlivní diagnostická hypoalergenní dieta intenzitu onemocnění a subjektivní parametry (nespavost a svědění). Metodika: Pacientům s atopickým ekzémem v rámci diagnostiky potravinové alergie byla doporučena diagnostická hypoalergenní dieta na dobu tří týdnů. Intenzita onemocnění (erytém, edém, krusty, exkoriace, lichenifikace, suchost) a subjektivní parametry (nespavost a svědění) v rámci SCORAD vyšetření byly u všech pacientů vyhodnoceny před zahájením této diety a po jejím ukončení. Výsledky: Diagnostickou hypoalergenní dietu dokončilo 149 osob – 41 mužů a 108 žen (průměrný věk 26,16, s. d. 9,6, minimální věk 14 a maximální věk 63 let). Po ukončení diety došlo ke statisticky významnému zlepšení všech sledovaných parametrů intenzity onemocnění kromě lichenifikace, dále statisticky významně ustoupilo svědění a zmírnila se nespavost. Závěr: Na základě našich výsledků doporučujeme zavedení této hypoalergenní diety jako přechodné léčebné opatření u pacientů s těžkou a středně těžkou formou atopického ekzému vzhledem k možnému snížení intenzity zánětu a ke zmírnění pruritu a nespavosti. Dále tuto dietu doporučujeme v rámci diagnostiky potravinové alergie před provedením expozičních testů.

Aim: To evaluate the possible influence of the diagnostic hypoallergenic diet on disease intensity and subjective parameters in patients suffering from atopic dermatitis. Methods: The diagnostic hypoallergenic diet for the period of 3 weeks was recommended to patients with atopic eczema. Severity of eczema was scored according to the SCORAD score and intensity criteria (erythema, oedema, crusting, excoriations, lichenification, dryness) and subjective parameters (pruritus, sleeplessness) were evaluated at the beginning and at the end of the diet. Results: 149 patients, including 108 women and 41 men, with the average age of 26.03 (s. d. 9.6 years), range from 14 to 63 years, completed the diet. There was a statistically significant reduction in the severity of sleeplessness and pruritus and a reduction in all of the intensity criteria except for lichenification at the end of this diet. Conclusion: The diagnostic hypoallergenic diet can improve the intensity and subjective parameters of atopic dermatitis evaluated by SCORAD index except for lichenification. We recommend to introduce the diet as a temporary medical tool in patients suffering from moderate or severe atopic dermatitis and as well as a diagnostic tool in the diagnosis of food allergy.

Hypoallergenic Diet Influence on the Inflammation Intensity, Itching and Sleeplessness in Atopic Patients

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc12037315
003      
CZ-PrNML
005      
20121211113813.0
007      
ta
008      
121121s2012 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Čelakovská, Jarmila $7 xx0146633 $u Klinika nemocí kožních a pohlavních FN a LF UK Hradec Králové
245    10
$a Vliv diagnostické hypoalergenní diety u pacientů s atopickým ekzémem na intenzitu zánětu, svědění a nespavost / $c Čelakovská J., Ettlerová K., Ettler K., Vaněčková J., Bukač J.
246    31
$a Hypoallergenic Diet Influence on the Inflammation Intensity, Itching and Sleeplessness in Atopic Patients
520    3_
$a Cíl: Zhodnotit, jak u pacientů s atopickým ekzémem ovlivní diagnostická hypoalergenní dieta intenzitu onemocnění a subjektivní parametry (nespavost a svědění). Metodika: Pacientům s atopickým ekzémem v rámci diagnostiky potravinové alergie byla doporučena diagnostická hypoalergenní dieta na dobu tří týdnů. Intenzita onemocnění (erytém, edém, krusty, exkoriace, lichenifikace, suchost) a subjektivní parametry (nespavost a svědění) v rámci SCORAD vyšetření byly u všech pacientů vyhodnoceny před zahájením této diety a po jejím ukončení. Výsledky: Diagnostickou hypoalergenní dietu dokončilo 149 osob – 41 mužů a 108 žen (průměrný věk 26,16, s. d. 9,6, minimální věk 14 a maximální věk 63 let). Po ukončení diety došlo ke statisticky významnému zlepšení všech sledovaných parametrů intenzity onemocnění kromě lichenifikace, dále statisticky významně ustoupilo svědění a zmírnila se nespavost. Závěr: Na základě našich výsledků doporučujeme zavedení této hypoalergenní diety jako přechodné léčebné opatření u pacientů s těžkou a středně těžkou formou atopického ekzému vzhledem k možnému snížení intenzity zánětu a ke zmírnění pruritu a nespavosti. Dále tuto dietu doporučujeme v rámci diagnostiky potravinové alergie před provedením expozičních testů.
520    9_
$a Aim: To evaluate the possible influence of the diagnostic hypoallergenic diet on disease intensity and subjective parameters in patients suffering from atopic dermatitis. Methods: The diagnostic hypoallergenic diet for the period of 3 weeks was recommended to patients with atopic eczema. Severity of eczema was scored according to the SCORAD score and intensity criteria (erythema, oedema, crusting, excoriations, lichenification, dryness) and subjective parameters (pruritus, sleeplessness) were evaluated at the beginning and at the end of the diet. Results: 149 patients, including 108 women and 41 men, with the average age of 26.03 (s. d. 9.6 years), range from 14 to 63 years, completed the diet. There was a statistically significant reduction in the severity of sleeplessness and pruritus and a reduction in all of the intensity criteria except for lichenification at the end of this diet. Conclusion: The diagnostic hypoallergenic diet can improve the intensity and subjective parameters of atopic dermatitis evaluated by SCORAD index except for lichenification. We recommend to introduce the diet as a temporary medical tool in patients suffering from moderate or severe atopic dermatitis and as well as a diagnostic tool in the diagnosis of food allergy.
650    12
$a atopická dermatitida $x dietoterapie $7 D003876
650    12
$a dieta $x metody $7 D004032
650    _2
$a pruritus $7 D011537
650    _2
$a poruchy iniciace a udržování spánku $7 D007319
650    _2
$a zánět $7 D007249
650    _2
$a statistika jako téma $7 D013223
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a mladiství $7 D000293
650    _2
$a mladý dospělý $7 D055815
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a potravinová alergie $7 D005512
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a stupeň závažnosti nemoci $7 D012720
650    _2
$a klinické zkoušky jako téma $7 D002986
653    00
$a hodnocení SCORAD
653    00
$a diagnostická hypoalergenní dieta
700    1_
$a Ettlerová, Květuše $7 xx0068506 $u Ambulance klinické imunologie a alergologie, Hradec Králové
700    1_
$a Ettler, Karel, $d 1957- $7 nlk19990073134 $u Klinika nemocí kožních a pohlavních FN a LF UK Hradec Králové
700    1_
$a Vaněčková, Jaroslava, $d 1945- $7 jn20020220009 $u Klinika nemocí kožních a pohlavních FN a LF UK Hradec Králové
700    1_
$a Bukač, Josef, $d 1947- $7 hka0110782 $u Ústav lékařské biofyziky LF UK Hradec Králové
773    0_
$w MED00010989 $t Česko-slovenská dermatologie $x 0009-0514 $g Roč. 87, č. 3 (2012), s. 93-97
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-dermatologie/2012-3/vliv-diagnosticke-hypoalergenni-diety-u-pacientu-s-atopickym-ekzemem-na-intenzitu-zanetu-svedeni-a-nespavost-39038 $y plný text volně dostupný
910    __
$y 3 $a ABA008 $b A 64 $c 115
990    __
$a 20121121 $b ABA008
991    __
$a 20121211113851 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 961119 $s 794863
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2012 $b 87 $c 3 $d 93-97 $i 0009-0514 $m Československá dermatologie $x MED00010989 $y 87273
LZP    __
$c NLK108 $d 20121211 $b NLK111 $a Meditorial-20121121

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...