Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Stravovací zvyklosti a změny ve výživě u klientů ve vybraných kontaktních centrech
[Dietary habits and changes in nutrition among clients of selected contact centres]

Konečná M., Čablová L.

. 2013 ; 13 (3-4) : 193-200.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14043996

VÝCHODISKA: Vliv výživy na zdraví patří mezi nejdiskutovanější témata současnosti, v kontextu adiktologických služeb se však zatím jedná o poměrně málo prozkoumanou oblast. Výzkumná studie se proto zaměřuje na kvalitu stravování a nutriční návyky klientů v nízkoprahových kontaktních centrech na území České republiky. CÍL: Cílem práce je zmapovat stravovací návyky z pohledu denního příjmu základních živin, vyváženosti diety, pitného řežimu a kvalitativních změn ve výživě u vybrané cílové skupiny uživatelů drog. SOUBOR: Výzkumný soubor činil 88 participantů. Procentuálně obsahoval soubor 42 % žen a 58 % mužů. Dle věku byli participanti rozděleni do pěti kategorií. METODY: Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření, kdy byly zjišťovány demografické údaje (věk, aktuální váha, výška, informace o bydlení a zaměstnáno, skutečnosti týkající se užívání návykových látek (druh, forma, frekvence) a stravovací návyky (frekvěnce příjmu základních živin a tekutin, nutriční preference a kvalitativní změny ve výživě). VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že u více než 50 % participantů se vykytují nevhodné nutriční návyky. Ve výsledcích se současně objevují významné kvalitativní rozdíly ve stravování mezi jednotlivými skupinami uživatelů (ztráta chuti a snížení hmotnosti u uživatelů opioidních látek a stimulancií; zvýšená chuť k jídlu u uživatelů konopí a halucinogenů).

BACKGROUND: While nutrition has a significant impact on health and is currently one of the most topical issues, in the context of addiction services, it has received little re- search interest. This study focuses on the quality of food and nutritional habits of the clients of selected low-threshold contact centres in the Czech Republic. OBJECTIVE: The aim is to explore eating habits in terms of the daily in- take of essential nutrients, a balanced diet, drinking regime, and qualitative changes in the diet of a selected target group of drug users. PARTICIPANTS: The sample consisted of 88 participants, with women and men accounting for 42% and 58% respectively. The participants were divided into five categories according to their age. DESIGN AND MEASUREMENTS: The research was conducted using a questionnaire survey, which collected demographic data (age, current height and weight, and information on housing and employment) and the factors related to substance use (type, form, and frequency) and eating habits (frequency of intake of essential nutrients and liquids, nutritional preferences, and qualitative changes in diet). RESULTS: The results indicate that more than 50% of the participants have inappropriate nutritional habits. The results also show qualitative differences in diet between specific groups of users (loss of appetite and weight loss in users of opioids and stimulants and increased appetite in users of cannabis and hallucinogens).

Dietary habits and changes in nutrition among clients of selected contact centres

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14043996
003      
CZ-PrNML
005      
20191024135211.0
007      
ta
008      
140129s2013 xr d f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Konečná, M. $7 _AN076583 $u Klinika adiktologie 1. LFl UK a VFN, Praha
245    10
$a Stravovací zvyklosti a změny ve výživě u klientů ve vybraných kontaktních centrech / $c Konečná M., Čablová L.
246    31
$a Dietary habits and changes in nutrition among clients of selected contact centres
504    __
$a Literatura
520    3_
$a VÝCHODISKA: Vliv výživy na zdraví patří mezi nejdiskutovanější témata současnosti, v kontextu adiktologických služeb se však zatím jedná o poměrně málo prozkoumanou oblast. Výzkumná studie se proto zaměřuje na kvalitu stravování a nutriční návyky klientů v nízkoprahových kontaktních centrech na území České republiky. CÍL: Cílem práce je zmapovat stravovací návyky z pohledu denního příjmu základních živin, vyváženosti diety, pitného řežimu a kvalitativních změn ve výživě u vybrané cílové skupiny uživatelů drog. SOUBOR: Výzkumný soubor činil 88 participantů. Procentuálně obsahoval soubor 42 % žen a 58 % mužů. Dle věku byli participanti rozděleni do pěti kategorií. METODY: Výzkum byl realizován prostřednictvím dotazníkového šetření, kdy byly zjišťovány demografické údaje (věk, aktuální váha, výška, informace o bydlení a zaměstnáno, skutečnosti týkající se užívání návykových látek (druh, forma, frekvence) a stravovací návyky (frekvěnce příjmu základních živin a tekutin, nutriční preference a kvalitativní změny ve výživě). VÝSLEDKY: Výsledky naznačují, že u více než 50 % participantů se vykytují nevhodné nutriční návyky. Ve výsledcích se současně objevují významné kvalitativní rozdíly ve stravování mezi jednotlivými skupinami uživatelů (ztráta chuti a snížení hmotnosti u uživatelů opioidních látek a stimulancií; zvýšená chuť k jídlu u uživatelů konopí a halucinogenů).
520    9_
$a BACKGROUND: While nutrition has a significant impact on health and is currently one of the most topical issues, in the context of addiction services, it has received little re- search interest. This study focuses on the quality of food and nutritional habits of the clients of selected low-threshold contact centres in the Czech Republic. OBJECTIVE: The aim is to explore eating habits in terms of the daily in- take of essential nutrients, a balanced diet, drinking regime, and qualitative changes in the diet of a selected target group of drug users. PARTICIPANTS: The sample consisted of 88 participants, with women and men accounting for 42% and 58% respectively. The participants were divided into five categories according to their age. DESIGN AND MEASUREMENTS: The research was conducted using a questionnaire survey, which collected demographic data (age, current height and weight, and information on housing and employment) and the factors related to substance use (type, form, and frequency) and eating habits (frequency of intake of essential nutrients and liquids, nutritional preferences, and qualitative changes in diet). RESULTS: The results indicate that more than 50% of the participants have inappropriate nutritional habits. The results also show qualitative differences in diet between specific groups of users (loss of appetite and weight loss in users of opioids and stimulants and increased appetite in users of cannabis and hallucinogens).
650    12
$a uživatelé drog $x klasifikace $7 D055030
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $7 D011795
650    12
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    12
$a hodnocení stavu výživy $7 D015596
650    _2
$a mladý dospělý $7 D055815
650    _2
$a lidé středního věku $7 D008875
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a ženské pohlaví $7 D005260
650    _2
$a dospělí $7 D000328
650    _2
$a mladiství $7 D000293
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Čablová, Lenka, $d 1986-2016 $7 xx0146121 $u Klinika adiktologie 1. LFl UK a VFN, Praha
773    0_
$t Adiktologie $x 1213-3841 $g Roč. 13, č. 3-4 (2013), s. 193-200 $w MED00012365
856    41
$u http://199757.w57.wedos.ws/wp-content/uploads/2018/09/2013_3-4_Konecna_Stravovaci-zvaklosti.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 4153 $c 611 $y 4 $z 0
990    __
$a 20140128171831 $b ABA008
991    __
$a 20191024135647 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1008685 $s 842524
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2013 $b 13 $c 3-4 $d 193-200 $i 1213-3841 $m Adiktologie $n Adiktologie (Tišnov) $x MED00012365
LZP    __
$b přidání abstraktu $c NLK125 $d 20140226 $a NLK 2014-06/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...