• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Některé biochemické, organoleptické a nutraceutické vlastnosti vína se zvláštním zřetelem k vínům moldavským: víno jako medicamentum
[Some biochemical, organoleptic and nutraceutical properties of wine with special emphasis on Moldovan wines: wine as medicamentum]

Hana Kalová, Brigita Janečková, Miroslav Verner, Petr Šimek, Andrej Šintaj, Hana Šťastná, Petr Petr

. 2014 ; 10 (1) : 38-52.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc14081910

Autoři v krátkém přehledu předkládají historii vína a připomínají jeho tisíciletou historii jako nápoje a látky s možnými pozitivními i negativními účinky na lidské zdraví. Zmiňují souvislosti historické, kulturní, náboženské a zdravotní. Dále připojují popis a výsledky vlastního šetření, zaměřeného na organoleptické vlastnosti vína a na jeho možné nutraceutické účinky. Podávají přehled obsahu polyfenolů, zejména resveratrolu, ve vzorcích moldavských vín spolu se zmínkou o obsahu resveratrolu ve vínech obecně. Předkládají nástroje k posouzení organoleptických vlastností a příklad jednoduché a levné metody na posouzení případného příznivého vlivu pravidelného mírného požívání vína na obranyschopnost u člověka. Diskutuje se vliv současné přítomnosti etanolu a resveratrolu ve víně na možné nutraceutické účinky. Zmiňuje se a diskutuje také skutečnost, že resveratrol je užíván jako doplněk stravy i izolovaně, tedy samostatně. Kritické náhledy na možnou negativní interakci mezi takovýmto užíváním resveratrolu a pravidelným cvičebním režimem jsou zmíněny a diskutovány. Připomíná se skutečnost, že víno bylo po staletí oficinální lékopisnou položkou, a nabízí se otázka, zda současný, v tomto ohledu restriktivní stav je vhodný a výhodný.

The authors present a brief overview of the history of wine and recall its thousand-year history as a drink and a substance with both possible positive and negative effects on human health. They mention its historical, cultural, religious and medical context. They also attach a description of the results of their own investigation, focusing on the organoleptic characteristics of wine and its possible nutraceutical effects. They provide an overview of the content of polyphenols, particularly resveratrol, in samples of Moldovan wines, along with information about the content of resveratrol in wine in general. They present instruments to assess the organoleptic properties and an example of a simple and inexpensive method to assess the possible positive impact of regular, moderate wine consumption on immunity in humans. It discusses the influence of the presence of ethanol and resveratrol together in wine on possible nutraceutical effects. The authors mention and discuss the fact that isolated resveratrol is also used as a dietary supplement. Critical insight into possible negative interactions between the use of resveratrol and a regular exercise regime, are also mentioned and discussed. It reminds us that wine has been a medicinal pharmacopoeia product for centuries and asks the question whether the present, rather restrictive condition placed on wine, is appropriate and effective.

Some biochemical, organoleptic and nutraceutical properties of wine with special emphasis on Moldovan wines: wine as medicamentum

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc14081910
003      
CZ-PrNML
005      
20150210101207.0
007      
ta
008      
141209s2014 xr f 000 0cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kalová, Hana, $d 1962- $7 mzk2006337257 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Pracoviště klinické farmakologie; Nadační fond EMA (European Medical Agency)
245    10
$a Některé biochemické, organoleptické a nutraceutické vlastnosti vína se zvláštním zřetelem k vínům moldavským: víno jako medicamentum / $c Hana Kalová, Brigita Janečková, Miroslav Verner, Petr Šimek, Andrej Šintaj, Hana Šťastná, Petr Petr
246    31
$a Some biochemical, organoleptic and nutraceutical properties of wine with special emphasis on Moldovan wines: wine as medicamentum
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Autoři v krátkém přehledu předkládají historii vína a připomínají jeho tisíciletou historii jako nápoje a látky s možnými pozitivními i negativními účinky na lidské zdraví. Zmiňují souvislosti historické, kulturní, náboženské a zdravotní. Dále připojují popis a výsledky vlastního šetření, zaměřeného na organoleptické vlastnosti vína a na jeho možné nutraceutické účinky. Podávají přehled obsahu polyfenolů, zejména resveratrolu, ve vzorcích moldavských vín spolu se zmínkou o obsahu resveratrolu ve vínech obecně. Předkládají nástroje k posouzení organoleptických vlastností a příklad jednoduché a levné metody na posouzení případného příznivého vlivu pravidelného mírného požívání vína na obranyschopnost u člověka. Diskutuje se vliv současné přítomnosti etanolu a resveratrolu ve víně na možné nutraceutické účinky. Zmiňuje se a diskutuje také skutečnost, že resveratrol je užíván jako doplněk stravy i izolovaně, tedy samostatně. Kritické náhledy na možnou negativní interakci mezi takovýmto užíváním resveratrolu a pravidelným cvičebním režimem jsou zmíněny a diskutovány. Připomíná se skutečnost, že víno bylo po staletí oficinální lékopisnou položkou, a nabízí se otázka, zda současný, v tomto ohledu restriktivní stav je vhodný a výhodný.
520    9_
$a The authors present a brief overview of the history of wine and recall its thousand-year history as a drink and a substance with both possible positive and negative effects on human health. They mention its historical, cultural, religious and medical context. They also attach a description of the results of their own investigation, focusing on the organoleptic characteristics of wine and its possible nutraceutical effects. They provide an overview of the content of polyphenols, particularly resveratrol, in samples of Moldovan wines, along with information about the content of resveratrol in wine in general. They present instruments to assess the organoleptic properties and an example of a simple and inexpensive method to assess the possible positive impact of regular, moderate wine consumption on immunity in humans. It discusses the influence of the presence of ethanol and resveratrol together in wine on possible nutraceutical effects. The authors mention and discuss the fact that isolated resveratrol is also used as a dietary supplement. Critical insight into possible negative interactions between the use of resveratrol and a regular exercise regime, are also mentioned and discussed. It reminds us that wine has been a medicinal pharmacopoeia product for centuries and asks the question whether the present, rather restrictive condition placed on wine, is appropriate and effective.
650    12
$a víno $x analýza $x dějiny $7 D014920
650    _2
$a stilbeny $x metabolismus $7 D013267
650    _2
$a fenoly $7 D010636
650    _2
$a antiflogistika nesteroidní $7 D000894
650    _2
$a antikarcinogenní látky $7 D016588
650    _2
$a antimutagenní látky $7 D016587
650    _2
$a fytogenní protinádorové látky $7 D000972
650    _2
$a antioxidancia $7 D000975
650    _2
$a inhibitory enzymů $7 D004791
650    _2
$a inhibitory agregace trombocytů $7 D010975
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a polyfenoly $7 D059808
650    _2
$a resveratrol $7 D000077185
651    _2
$a Moldavsko $7 D008966
653    00
$a měkké bobulovité plody/soft berries
653    00
$a etanol
653    00
$a francouzský paradox
700    1_
$a Janečková, Brigita $7 xx0283357 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Pracoviště klinické farmakologie
700    1_
$a Verner, Miroslav, $d 1959- $7 jn20000402513 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Centrální laboratoře
700    1_
$a Šimek, Petr, $d 1960- $7 xx0081986 $u Akademie věd ČR, Biologické centrum, v. v. i.
700    1_
$a Šintaj, Andrej $7 xx0222456 $u Ústavní lékárna, lékárna pro veřejnost, Nemocnice České Budějovice, a. s.
700    1_
$a Tykalová, Hana $7 xx0247411 $u Regionální agrární komora Jihočeského kraje
700    1_
$a Petr, Petr, $d 1947- $7 xx0008390 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Pracoviště klinické farmakologie; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra klinických a preklinických oborů
773    0_
$t Prevence úrazů, otrav a násilí $x 1801-0261 $g Roč. 10, č. 1 (2014), s. 38-52 $w MED00152401
856    41
$u http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/prevence-urazu-otrav-a-nasili/administrace/clankyfile/20140630143603636020.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 4217 $c 1237 $y 4 $z 0
990    __
$a 20141209084000 $b ABA008
991    __
$a 20150210101417 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1050291 $s 880985
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2014 $b 10 $c 1 $d 38-52 $i 1801-0261 $m Prevence úrazů, otrav a násilí $n Prev. úrazů otrav násilí $x MED00152401
LZP    __
$c NLK104 $d 20150210 $a NLK 2014-37/pk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...