-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Některé biochemické, organoleptické a nutraceutické vlastnosti vína se zvláštním zřetelem k vínům moldavským: víno jako medicamentum
[Some biochemical, organoleptic and nutraceutical properties of wine with special emphasis on Moldovan wines: wine as medicamentum]
Hana Kalová, Brigita Janečková, Miroslav Verner, Petr Šimek, Andrej Šintaj, Hana Šťastná, Petr Petr
Jazyk čeština Země Česko
- Klíčová slova
- měkké bobulovité plody/soft berries, etanol, francouzský paradox,
- MeSH
- antiflogistika nesteroidní MeSH
- antikarcinogenní látky MeSH
- antimutagenní látky MeSH
- antioxidancia MeSH
- fenoly MeSH
- fytogenní protinádorové látky MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- inhibitory agregace trombocytů MeSH
- inhibitory enzymů MeSH
- lidé MeSH
- polyfenoly MeSH
- resveratrol MeSH
- stilbeny metabolismus MeSH
- víno * analýza dějiny MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Geografické názvy
- Moldavsko MeSH
Autoři v krátkém přehledu předkládají historii vína a připomínají jeho tisíciletou historii jako nápoje a látky s možnými pozitivními i negativními účinky na lidské zdraví. Zmiňují souvislosti historické, kulturní, náboženské a zdravotní. Dále připojují popis a výsledky vlastního šetření, zaměřeného na organoleptické vlastnosti vína a na jeho možné nutraceutické účinky. Podávají přehled obsahu polyfenolů, zejména resveratrolu, ve vzorcích moldavských vín spolu se zmínkou o obsahu resveratrolu ve vínech obecně. Předkládají nástroje k posouzení organoleptických vlastností a příklad jednoduché a levné metody na posouzení případného příznivého vlivu pravidelného mírného požívání vína na obranyschopnost u člověka. Diskutuje se vliv současné přítomnosti etanolu a resveratrolu ve víně na možné nutraceutické účinky. Zmiňuje se a diskutuje také skutečnost, že resveratrol je užíván jako doplněk stravy i izolovaně, tedy samostatně. Kritické náhledy na možnou negativní interakci mezi takovýmto užíváním resveratrolu a pravidelným cvičebním režimem jsou zmíněny a diskutovány. Připomíná se skutečnost, že víno bylo po staletí oficinální lékopisnou položkou, a nabízí se otázka, zda současný, v tomto ohledu restriktivní stav je vhodný a výhodný.
The authors present a brief overview of the history of wine and recall its thousand-year history as a drink and a substance with both possible positive and negative effects on human health. They mention its historical, cultural, religious and medical context. They also attach a description of the results of their own investigation, focusing on the organoleptic characteristics of wine and its possible nutraceutical effects. They provide an overview of the content of polyphenols, particularly resveratrol, in samples of Moldovan wines, along with information about the content of resveratrol in wine in general. They present instruments to assess the organoleptic properties and an example of a simple and inexpensive method to assess the possible positive impact of regular, moderate wine consumption on immunity in humans. It discusses the influence of the presence of ethanol and resveratrol together in wine on possible nutraceutical effects. The authors mention and discuss the fact that isolated resveratrol is also used as a dietary supplement. Critical insight into possible negative interactions between the use of resveratrol and a regular exercise regime, are also mentioned and discussed. It reminds us that wine has been a medicinal pharmacopoeia product for centuries and asks the question whether the present, rather restrictive condition placed on wine, is appropriate and effective.
Akademie věd ČR Biologické centrum v v i
Nemocnice České Budějovice a s Centrální laboratoře
Nemocnice České Budějovice a s Pracoviště klinické farmakologie
Regionální agrární komora Jihočeského kraje
Ústavní lékárna lékárna pro veřejnost Nemocnice České Budějovice a s
Some biochemical, organoleptic and nutraceutical properties of wine with special emphasis on Moldovan wines: wine as medicamentum
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc14081910
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150210101207.0
- 007
- ta
- 008
- 141209s2014 xr f 000 0cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kalová, Hana, $d 1962- $7 mzk2006337257 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Pracoviště klinické farmakologie; Nadační fond EMA (European Medical Agency)
- 245 10
- $a Některé biochemické, organoleptické a nutraceutické vlastnosti vína se zvláštním zřetelem k vínům moldavským: víno jako medicamentum / $c Hana Kalová, Brigita Janečková, Miroslav Verner, Petr Šimek, Andrej Šintaj, Hana Šťastná, Petr Petr
- 246 31
- $a Some biochemical, organoleptic and nutraceutical properties of wine with special emphasis on Moldovan wines: wine as medicamentum
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Autoři v krátkém přehledu předkládají historii vína a připomínají jeho tisíciletou historii jako nápoje a látky s možnými pozitivními i negativními účinky na lidské zdraví. Zmiňují souvislosti historické, kulturní, náboženské a zdravotní. Dále připojují popis a výsledky vlastního šetření, zaměřeného na organoleptické vlastnosti vína a na jeho možné nutraceutické účinky. Podávají přehled obsahu polyfenolů, zejména resveratrolu, ve vzorcích moldavských vín spolu se zmínkou o obsahu resveratrolu ve vínech obecně. Předkládají nástroje k posouzení organoleptických vlastností a příklad jednoduché a levné metody na posouzení případného příznivého vlivu pravidelného mírného požívání vína na obranyschopnost u člověka. Diskutuje se vliv současné přítomnosti etanolu a resveratrolu ve víně na možné nutraceutické účinky. Zmiňuje se a diskutuje také skutečnost, že resveratrol je užíván jako doplněk stravy i izolovaně, tedy samostatně. Kritické náhledy na možnou negativní interakci mezi takovýmto užíváním resveratrolu a pravidelným cvičebním režimem jsou zmíněny a diskutovány. Připomíná se skutečnost, že víno bylo po staletí oficinální lékopisnou položkou, a nabízí se otázka, zda současný, v tomto ohledu restriktivní stav je vhodný a výhodný.
- 520 9_
- $a The authors present a brief overview of the history of wine and recall its thousand-year history as a drink and a substance with both possible positive and negative effects on human health. They mention its historical, cultural, religious and medical context. They also attach a description of the results of their own investigation, focusing on the organoleptic characteristics of wine and its possible nutraceutical effects. They provide an overview of the content of polyphenols, particularly resveratrol, in samples of Moldovan wines, along with information about the content of resveratrol in wine in general. They present instruments to assess the organoleptic properties and an example of a simple and inexpensive method to assess the possible positive impact of regular, moderate wine consumption on immunity in humans. It discusses the influence of the presence of ethanol and resveratrol together in wine on possible nutraceutical effects. The authors mention and discuss the fact that isolated resveratrol is also used as a dietary supplement. Critical insight into possible negative interactions between the use of resveratrol and a regular exercise regime, are also mentioned and discussed. It reminds us that wine has been a medicinal pharmacopoeia product for centuries and asks the question whether the present, rather restrictive condition placed on wine, is appropriate and effective.
- 650 12
- $a víno $x analýza $x dějiny $7 D014920
- 650 _2
- $a stilbeny $x metabolismus $7 D013267
- 650 _2
- $a fenoly $7 D010636
- 650 _2
- $a antiflogistika nesteroidní $7 D000894
- 650 _2
- $a antikarcinogenní látky $7 D016588
- 650 _2
- $a antimutagenní látky $7 D016587
- 650 _2
- $a fytogenní protinádorové látky $7 D000972
- 650 _2
- $a antioxidancia $7 D000975
- 650 _2
- $a inhibitory enzymů $7 D004791
- 650 _2
- $a inhibitory agregace trombocytů $7 D010975
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a polyfenoly $7 D059808
- 650 _2
- $a resveratrol $7 D000077185
- 651 _2
- $a Moldavsko $7 D008966
- 653 00
- $a měkké bobulovité plody/soft berries
- 653 00
- $a etanol
- 653 00
- $a francouzský paradox
- 700 1_
- $a Janečková, Brigita $7 xx0283357 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Pracoviště klinické farmakologie
- 700 1_
- $a Verner, Miroslav, $d 1959- $7 jn20000402513 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Centrální laboratoře
- 700 1_
- $a Šimek, Petr, $d 1960- $7 xx0081986 $u Akademie věd ČR, Biologické centrum, v. v. i.
- 700 1_
- $a Šintaj, Andrej $7 xx0222456 $u Ústavní lékárna, lékárna pro veřejnost, Nemocnice České Budějovice, a. s.
- 700 1_
- $a Tykalová, Hana $7 xx0247411 $u Regionální agrární komora Jihočeského kraje
- 700 1_
- $a Petr, Petr, $d 1947- $7 xx0008390 $u Nemocnice České Budějovice, a. s., Pracoviště klinické farmakologie; Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, katedra klinických a preklinických oborů
- 773 0_
- $t Prevence úrazů, otrav a násilí $x 1801-0261 $g Roč. 10, č. 1 (2014), s. 38-52 $w MED00152401
- 856 41
- $u http://casopis-zsfju.zsf.jcu.cz/prevence-urazu-otrav-a-nasili/administrace/clankyfile/20140630143603636020.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 4217 $c 1237 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20141209084000 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150210101417 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1050291 $s 880985
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2014 $b 10 $c 1 $d 38-52 $i 1801-0261 $m Prevence úrazů, otrav a násilí $n Prev. úrazů otrav násilí $x MED00152401
- LZP __
- $c NLK104 $d 20150210 $a NLK 2014-37/pk