-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Hodnocení tvorby biofilmu vybraných patogenů vyskytujících se v potravinářském průmyslu
[Detection of biofilm formation by selected pathogens relevant to the food industry]
Šilhová-Hrušková L., Moťková P., Šilha D., Vytřasová J.
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem, srovnávací studie
- Klíčová slova
- planktonní buňky, mikrotitrační destička,
- MeSH
- Arcobacter fyziologie růst a vývoj MeSH
- bakteriální adheze MeSH
- biofilmy * růst a vývoj MeSH
- Campylobacter coli fyziologie růst a vývoj MeSH
- Campylobacter jejuni fyziologie růst a vývoj MeSH
- časové faktory MeSH
- Cronobacter sakazakii fyziologie růst a vývoj MeSH
- Cronobacter fyziologie růst a vývoj MeSH
- kultivační techniky metody statistika a číselné údaje MeSH
- Listeria fyziologie růst a vývoj MeSH
- nerezavějící ocel * MeSH
- potravinářská mikrobiologie * MeSH
- potravinářský průmysl MeSH
- povrchové vlastnosti MeSH
- Staphylococcus aureus fyziologie růst a vývoj MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
- srovnávací studie MeSH
Cíl práce: Účelem této studie bylo detekování biofilmu patogenních mikroorganismů vyskytujících se v potravinářském průmyslu a porovnání jeho tvorby při různých kultivačních podmínkách. Materiál a metody: Ke studii byly zvoleny následující mikroorganismy – Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muyt-jensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni a Campylobacter coli. Pro detekci biofilmu vybraných mikroorganismů byla použita Christensenova metoda v mikrotitračních destičkách a metoda kultivace na kuponech z nerezové oceli. Výsledky: U všech sledovaných mikroorganismů byla potvrzena schopnost tvorby biofilmu, a to jak v mikrotitračních destičkách, tak na kuponech z nerezové oceli. Tvorba biofilmu byla ovlivněna jak kultivačním médiem, použitým materiálem a dobou kultivace, tak samotným mikroorganismem. Bylo prokázáno, že různé druhy a kmeny téhož rodu tvoří biofilm rozdílně. Rozdíl byl zjištěn i při porovnání sbírkových kultur a izolátů z prostředí. Některé bakterie tvořily biofilm ve větší míře na povrchu polyetylenových mikrotitračních destiček a na nerezových kuponech pak méně, nebo tomu bylo naopak. Některé patogeny byly schopny zvýšit denzitu planktonních buněk původní suspenze během 72 hodin až o 3 řády a zároveň vytvořit velké množství biofilmu. Závěry: Sledování tvorby biofilmu obávaných patogenů je velice důležité, a to nejen v potravinářském průmyslu. Podle získaných výsledků je zřejmé, že se bakteriální biofilmy formují již po relativně krátkém čase (v našem případě 24 hodin). Vzhledem ke struktuře těchto biofilmů je jejich likvidace velice náročná, je tedy žádoucí předcházet samotnému vzniku biofilmu. Klíčová slova: nerezová ocel – biofilm – patogeny – planktonní buňky – mikrotitrační destička
Objective: Detection of biofilm formation by microbial pathogens relevant to the food industry and comparison of biofilm formation under different conditions of culture. Material and methods: The following microorganisms were selected for the study: Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muytjensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni, and Campylobacter coli. To detect biofilm formation the microtiter plate assay, as described by Christensen and culture on stainless steel coupons were used. Results: The biofilm forming capacity was confirmed in all microorganisms tested, both on the microtiter plates and stainless steel coupons. Biofilm formation was influenced by the culture medium, material used, and culture duration as well as by the test microorganism. It was found that different species and strains of the same genus differ in biofilm formation. Differences were also found between the collection strains and isolates from the environment. Some bacteria tended to form biofilm more readily on the surface of the polyethylene microtiter plates and less readily on stainless steel coupons while others appeared to have an opposite tendency. Some pathogens were able to increase the planktonic cell density in the initial suspension even by three orders of magnitude within 72 hours while producing plenty of biofilm. Conclusions: The study of biofilm formation by high risk pathogens is of utmost importance, not only to the food industry. From the obtained results, it is evident that bacterial biofilms form rapidly (within 24 hours in the present study). Due to their architecture, these biofilms are difficult to eradi-cate, and therefore, it is crucial to prevent biofilm formation. Keywords: stainless steel – biofilm – pathogens – planktonic cells – microtiter plate
Detection of biofilm formation by selected pathogens relevant to the food industry
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc15033059
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20151102083806.0
- 007
- ta
- 008
- 151015s2015 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Šilhová-Hrušková, Lucie $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $7 xx0218025
- 245 10
- $a Hodnocení tvorby biofilmu vybraných patogenů vyskytujících se v potravinářském průmyslu / $c Šilhová-Hrušková L., Moťková P., Šilha D., Vytřasová J.
- 246 31
- $a Detection of biofilm formation by selected pathogens relevant to the food industry
- 520 3_
- $a Cíl práce: Účelem této studie bylo detekování biofilmu patogenních mikroorganismů vyskytujících se v potravinářském průmyslu a porovnání jeho tvorby při různých kultivačních podmínkách. Materiál a metody: Ke studii byly zvoleny následující mikroorganismy – Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muyt-jensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni a Campylobacter coli. Pro detekci biofilmu vybraných mikroorganismů byla použita Christensenova metoda v mikrotitračních destičkách a metoda kultivace na kuponech z nerezové oceli. Výsledky: U všech sledovaných mikroorganismů byla potvrzena schopnost tvorby biofilmu, a to jak v mikrotitračních destičkách, tak na kuponech z nerezové oceli. Tvorba biofilmu byla ovlivněna jak kultivačním médiem, použitým materiálem a dobou kultivace, tak samotným mikroorganismem. Bylo prokázáno, že různé druhy a kmeny téhož rodu tvoří biofilm rozdílně. Rozdíl byl zjištěn i při porovnání sbírkových kultur a izolátů z prostředí. Některé bakterie tvořily biofilm ve větší míře na povrchu polyetylenových mikrotitračních destiček a na nerezových kuponech pak méně, nebo tomu bylo naopak. Některé patogeny byly schopny zvýšit denzitu planktonních buněk původní suspenze během 72 hodin až o 3 řády a zároveň vytvořit velké množství biofilmu. Závěry: Sledování tvorby biofilmu obávaných patogenů je velice důležité, a to nejen v potravinářském průmyslu. Podle získaných výsledků je zřejmé, že se bakteriální biofilmy formují již po relativně krátkém čase (v našem případě 24 hodin). Vzhledem ke struktuře těchto biofilmů je jejich likvidace velice náročná, je tedy žádoucí předcházet samotnému vzniku biofilmu. Klíčová slova: nerezová ocel – biofilm – patogeny – planktonní buňky – mikrotitrační destička
- 520 9_
- $a Objective: Detection of biofilm formation by microbial pathogens relevant to the food industry and comparison of biofilm formation under different conditions of culture. Material and methods: The following microorganisms were selected for the study: Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muytjensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni, and Campylobacter coli. To detect biofilm formation the microtiter plate assay, as described by Christensen and culture on stainless steel coupons were used. Results: The biofilm forming capacity was confirmed in all microorganisms tested, both on the microtiter plates and stainless steel coupons. Biofilm formation was influenced by the culture medium, material used, and culture duration as well as by the test microorganism. It was found that different species and strains of the same genus differ in biofilm formation. Differences were also found between the collection strains and isolates from the environment. Some bacteria tended to form biofilm more readily on the surface of the polyethylene microtiter plates and less readily on stainless steel coupons while others appeared to have an opposite tendency. Some pathogens were able to increase the planktonic cell density in the initial suspension even by three orders of magnitude within 72 hours while producing plenty of biofilm. Conclusions: The study of biofilm formation by high risk pathogens is of utmost importance, not only to the food industry. From the obtained results, it is evident that bacterial biofilms form rapidly (within 24 hours in the present study). Due to their architecture, these biofilms are difficult to eradi-cate, and therefore, it is crucial to prevent biofilm formation. Keywords: stainless steel – biofilm – pathogens – planktonic cells – microtiter plate
- 650 12
- $a biofilmy $x růst a vývoj $7 D018441
- 650 _2
- $a bakteriální adheze $7 D001422
- 650 12
- $a nerezavějící ocel $7 D013193
- 650 _2
- $a kultivační techniky $x metody $x statistika a číselné údaje $7 D046508
- 650 _2
- $a potravinářský průmysl $7 D019649
- 650 _2
- $a časové faktory $7 D013997
- 650 _2
- $a povrchové vlastnosti $7 D013499
- 650 12
- $a potravinářská mikrobiologie $7 D005516
- 650 _2
- $a Staphylococcus aureus $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D013211
- 650 _2
- $a Listeria $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D008087
- 650 _2
- $a Cronobacter sakazakii $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D044083
- 650 _2
- $a Cronobacter $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D059126
- 650 _2
- $a Arcobacter $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D020640
- 650 _2
- $a Campylobacter jejuni $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D016123
- 650 _2
- $a Campylobacter coli $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D017000
- 653 00
- $a planktonní buňky
- 653 00
- $a mikrotitrační destička
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 655 _2
- $a srovnávací studie $7 D003160
- 700 1_
- $a Moťková, Petra $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $7 _AN071708
- 700 1_
- $a Šilha, David. $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $7 mzk2016922911
- 700 1_
- $a Vytřasová, Jarmila, $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $d 1945- $7 mzk2004221795
- 773 0_
- $w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 64, č. 3 (2015), s. 169-175
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2015-3/hodnoceni-tvorby-biofilmu-vybranych-patogenu-vyskytujicich-se-v-potravinarskem-prumyslu-56019 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20151015 $b ABA008
- 991 __
- $a 20151102083812 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1094558 $s 916190
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2015 $b 64 $c 3 $d 169-175 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 78456
- LZP __
- $c NLK188 $d 20151102 $b NLK118 $a Meditorial-20151015