• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Hodnocení tvorby biofilmu vybraných patogenů vyskytujících se v potravinářském průmyslu
[Detection of biofilm formation by selected pathogens relevant to the food industry]

Šilhová-Hrušková L., Moťková P., Šilha D., Vytřasová J.

. 2015 ; 64 (3) : 169-175.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem, srovnávací studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc15033059

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

NLK Medline Complete (EBSCOhost) od 2011-02-01

Cíl práce: Účelem této studie bylo detekování biofilmu patogenních mikroorganismů vyskytujících se v potravinářském průmyslu a porovnání jeho tvorby při různých kultivačních podmínkách. Materiál a metody: Ke studii byly zvoleny následující mikroorganismy – Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muyt-jensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni a Campylobacter coli. Pro detekci biofilmu vybraných mikroorganismů byla použita Christensenova metoda v mikrotitračních destičkách a metoda kultivace na kuponech z nerezové oceli. Výsledky: U všech sledovaných mikroorganismů byla potvrzena schopnost tvorby biofilmu, a to jak v mikrotitračních destičkách, tak na kuponech z nerezové oceli. Tvorba biofilmu byla ovlivněna jak kultivačním médiem, použitým materiálem a dobou kultivace, tak samotným mikroorganismem. Bylo prokázáno, že různé druhy a kmeny téhož rodu tvoří biofilm rozdílně. Rozdíl byl zjištěn i při porovnání sbírkových kultur a izolátů z prostředí. Některé bakterie tvořily biofilm ve větší míře na povrchu polyetylenových mikrotitračních destiček a na nerezových kuponech pak méně, nebo tomu bylo naopak. Některé patogeny byly schopny zvýšit denzitu planktonních buněk původní suspenze během 72 hodin až o 3 řády a zároveň vytvořit velké množství biofilmu. Závěry: Sledování tvorby biofilmu obávaných patogenů je velice důležité, a to nejen v potravinářském průmyslu. Podle získaných výsledků je zřejmé, že se bakteriální biofilmy formují již po relativně krátkém čase (v našem případě 24 hodin). Vzhledem ke struktuře těchto biofilmů je jejich likvidace velice náročná, je tedy žádoucí předcházet samotnému vzniku biofilmu. Klíčová slova: nerezová ocel – biofilm – patogeny – planktonní buňky – mikrotitrační destička

Objective: Detection of biofilm formation by microbial pathogens relevant to the food industry and comparison of biofilm formation under different conditions of culture. Material and methods: The following microorganisms were selected for the study: Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muytjensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni, and Campylobacter coli. To detect biofilm formation the microtiter plate assay, as described by Christensen and culture on stainless steel coupons were used. Results: The biofilm forming capacity was confirmed in all microorganisms tested, both on the microtiter plates and stainless steel coupons. Biofilm formation was influenced by the culture medium, material used, and culture duration as well as by the test microorganism. It was found that different species and strains of the same genus differ in biofilm formation. Differences were also found between the collection strains and isolates from the environment. Some bacteria tended to form biofilm more readily on the surface of the polyethylene microtiter plates and less readily on stainless steel coupons while others appeared to have an opposite tendency. Some pathogens were able to increase the planktonic cell density in the initial suspension even by three orders of magnitude within 72 hours while producing plenty of biofilm. Conclusions: The study of biofilm formation by high risk pathogens is of utmost importance, not only to the food industry. From the obtained results, it is evident that bacterial biofilms form rapidly (within 24 hours in the present study). Due to their architecture, these biofilms are difficult to eradi-cate, and therefore, it is crucial to prevent biofilm formation. Keywords: stainless steel – biofilm – pathogens – planktonic cells – microtiter plate

Detection of biofilm formation by selected pathogens relevant to the food industry

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc15033059
003      
CZ-PrNML
005      
20151102083806.0
007      
ta
008      
151015s2015 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Šilhová-Hrušková, Lucie $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $7 xx0218025
245    10
$a Hodnocení tvorby biofilmu vybraných patogenů vyskytujících se v potravinářském průmyslu / $c Šilhová-Hrušková L., Moťková P., Šilha D., Vytřasová J.
246    31
$a Detection of biofilm formation by selected pathogens relevant to the food industry
520    3_
$a Cíl práce: Účelem této studie bylo detekování biofilmu patogenních mikroorganismů vyskytujících se v potravinářském průmyslu a porovnání jeho tvorby při různých kultivačních podmínkách. Materiál a metody: Ke studii byly zvoleny následující mikroorganismy – Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muyt-jensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni a Campylobacter coli. Pro detekci biofilmu vybraných mikroorganismů byla použita Christensenova metoda v mikrotitračních destičkách a metoda kultivace na kuponech z nerezové oceli. Výsledky: U všech sledovaných mikroorganismů byla potvrzena schopnost tvorby biofilmu, a to jak v mikrotitračních destičkách, tak na kuponech z nerezové oceli. Tvorba biofilmu byla ovlivněna jak kultivačním médiem, použitým materiálem a dobou kultivace, tak samotným mikroorganismem. Bylo prokázáno, že různé druhy a kmeny téhož rodu tvoří biofilm rozdílně. Rozdíl byl zjištěn i při porovnání sbírkových kultur a izolátů z prostředí. Některé bakterie tvořily biofilm ve větší míře na povrchu polyetylenových mikrotitračních destiček a na nerezových kuponech pak méně, nebo tomu bylo naopak. Některé patogeny byly schopny zvýšit denzitu planktonních buněk původní suspenze během 72 hodin až o 3 řády a zároveň vytvořit velké množství biofilmu. Závěry: Sledování tvorby biofilmu obávaných patogenů je velice důležité, a to nejen v potravinářském průmyslu. Podle získaných výsledků je zřejmé, že se bakteriální biofilmy formují již po relativně krátkém čase (v našem případě 24 hodin). Vzhledem ke struktuře těchto biofilmů je jejich likvidace velice náročná, je tedy žádoucí předcházet samotnému vzniku biofilmu. Klíčová slova: nerezová ocel – biofilm – patogeny – planktonní buňky – mikrotitrační destička
520    9_
$a Objective: Detection of biofilm formation by microbial pathogens relevant to the food industry and comparison of biofilm formation under different conditions of culture. Material and methods: The following microorganisms were selected for the study: Staphylococcus aureus, Listeria innocua, Listeria ivanovii, Cronobacter sakazakii, Cronobacter muytjensii, Arcobacter butzleri, Arcobacter cryaerophilus, Campylobacter jejuni, and Campylobacter coli. To detect biofilm formation the microtiter plate assay, as described by Christensen and culture on stainless steel coupons were used. Results: The biofilm forming capacity was confirmed in all microorganisms tested, both on the microtiter plates and stainless steel coupons. Biofilm formation was influenced by the culture medium, material used, and culture duration as well as by the test microorganism. It was found that different species and strains of the same genus differ in biofilm formation. Differences were also found between the collection strains and isolates from the environment. Some bacteria tended to form biofilm more readily on the surface of the polyethylene microtiter plates and less readily on stainless steel coupons while others appeared to have an opposite tendency. Some pathogens were able to increase the planktonic cell density in the initial suspension even by three orders of magnitude within 72 hours while producing plenty of biofilm. Conclusions: The study of biofilm formation by high risk pathogens is of utmost importance, not only to the food industry. From the obtained results, it is evident that bacterial biofilms form rapidly (within 24 hours in the present study). Due to their architecture, these biofilms are difficult to eradi-cate, and therefore, it is crucial to prevent biofilm formation. Keywords: stainless steel – biofilm – pathogens – planktonic cells – microtiter plate
650    12
$a biofilmy $x růst a vývoj $7 D018441
650    _2
$a bakteriální adheze $7 D001422
650    12
$a nerezavějící ocel $7 D013193
650    _2
$a kultivační techniky $x metody $x statistika a číselné údaje $7 D046508
650    _2
$a potravinářský průmysl $7 D019649
650    _2
$a časové faktory $7 D013997
650    _2
$a povrchové vlastnosti $7 D013499
650    12
$a potravinářská mikrobiologie $7 D005516
650    _2
$a Staphylococcus aureus $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D013211
650    _2
$a Listeria $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D008087
650    _2
$a Cronobacter sakazakii $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D044083
650    _2
$a Cronobacter $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D059126
650    _2
$a Arcobacter $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D020640
650    _2
$a Campylobacter jejuni $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D016123
650    _2
$a Campylobacter coli $x fyziologie $x růst a vývoj $7 D017000
653    00
$a planktonní buňky
653    00
$a mikrotitrační destička
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
655    _2
$a srovnávací studie $7 D003160
700    1_
$a Moťková, Petra $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $7 _AN071708
700    1_
$a Šilha, David. $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $7 mzk2016922911
700    1_
$a Vytřasová, Jarmila, $u Katedra biologických a biochemických věd, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice $d 1945- $7 mzk2004221795
773    0_
$w MED00011002 $t Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x 1210-7913 $g Roč. 64, č. 3 (2015), s. 169-175
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/epidemiologie/2015-3/hodnoceni-tvorby-biofilmu-vybranych-patogenu-vyskytujicich-se-v-potravinarskem-prumyslu-56019 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b A 981 $c 560 $y 4 $z 0
990    __
$a 20151015 $b ABA008
991    __
$a 20151102083812 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1094558 $s 916190
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2015 $b 64 $c 3 $d 169-175 $i 1210-7913 $m Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie $x MED00011002 $y 78456
LZP    __
$c NLK188 $d 20151102 $b NLK118 $a Meditorial-20151015

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...