• Something wrong with this record ?

Databáze složení potravin České republiky

Marie Macháčková, Marie Holasová, Eva Mašková

. 2016 ; 71 (5) : 118-121.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Příspěvek informuje o Databázi složení potravin České republiky (www.nutridatabaze.cz)zhlediska organizační struktury, sběru a dokumentace dat a jejich zveřejnění na internetu. Jepředstavena stručná historie vývoje databází vzahraničí a vtuzemsku. Vsoučasné doběagendu zajišťuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací zpověření a za podporyMinisterstva zemědělství ČR (MZe). Realizace projektu je koordinována s mezinárodní sítídatabází složení potravin EuroFIR (www.eurofir.org). Při sběru dat jsou využívána data získanáchemickou analýzou potravin, výpočtem, kompilací zliteratury a vomezené míře i odvýrobců. Je zajištěna dohledatelnost zdrojů dat pro každou hodnotu vloženou do databáze.Data jsou dokumentována na základě mezinárodní metodiky EuroFIR. Databáze je přístupnázdarma na internetu včeské a anglické verzi. Vaktuální verzi 5.15 jsou zpřístupněna data protéměř 700 potravin. Struktura databáze je plně kompatibilní s požadavky EuroFIR aumožňuje transfer dat a jejich začlenění do informačních systémů EuroFIR, např. do aplikaceEuroFIR FoodEXplorer - jednotného vyhledávacího rozhraní pro přístup do 28 národníchdatabází složení potravin.

The Czech Food Composition Database (www.nutridatabaze.cz - NDB) is characterized inrelation to organization structure of the project, procedures for data collection anddocumentation and its dissemination on the Internet. A brief history of development of foodcomposition databases (FCD) abroad and in the Czech Republic is presented. Currently, theNDB agenda is provided by the Institute of Agricultural Economics and Information in Praguein cooperation with EuroFIR (European Food Information Resource - www.eurofir.org). Thiswork is supported and supervised by The Ministry of Agriculture of the Czech Republic. Datasources comprise results of chemical analyses of foods, data from other national databases,calculated and estimated values and to less extend data from producers. Data aredocumented according to the harmonized EuroFIR methodology. Traceability of data sourcesis provided for all values inserted into the database. The database is available online free ofcharge in Czech and English version. Data for almost 700 foods are presented. The databasestructure is fully compatible with EuroFIR requirements that enables is integration intoEuroFIR information systems, e.g. into a unified interface EuroFIR FoodEXplorer forsimultaneous assessment to 28 national food composition databases.

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc16031878
003      
CZ-PrNML
005      
20191030075308.0
007      
ta
008      
161108s2016 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Macháčková, Marie, $d 1961- $7 uzp2006361326 $u Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha
245    10
$a Databáze složení potravin České republiky / $c Marie Macháčková, Marie Holasová, Eva Mašková
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Příspěvek informuje o Databázi složení potravin České republiky (www.nutridatabaze.cz)zhlediska organizační struktury, sběru a dokumentace dat a jejich zveřejnění na internetu. Jepředstavena stručná historie vývoje databází vzahraničí a vtuzemsku. Vsoučasné doběagendu zajišťuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací zpověření a za podporyMinisterstva zemědělství ČR (MZe). Realizace projektu je koordinována s mezinárodní sítídatabází složení potravin EuroFIR (www.eurofir.org). Při sběru dat jsou využívána data získanáchemickou analýzou potravin, výpočtem, kompilací zliteratury a vomezené míře i odvýrobců. Je zajištěna dohledatelnost zdrojů dat pro každou hodnotu vloženou do databáze.Data jsou dokumentována na základě mezinárodní metodiky EuroFIR. Databáze je přístupnázdarma na internetu včeské a anglické verzi. Vaktuální verzi 5.15 jsou zpřístupněna data protéměř 700 potravin. Struktura databáze je plně kompatibilní s požadavky EuroFIR aumožňuje transfer dat a jejich začlenění do informačních systémů EuroFIR, např. do aplikaceEuroFIR FoodEXplorer - jednotného vyhledávacího rozhraní pro přístup do 28 národníchdatabází složení potravin.
520    9_
$a The Czech Food Composition Database (www.nutridatabaze.cz - NDB) is characterized inrelation to organization structure of the project, procedures for data collection anddocumentation and its dissemination on the Internet. A brief history of development of foodcomposition databases (FCD) abroad and in the Czech Republic is presented. Currently, theNDB agenda is provided by the Institute of Agricultural Economics and Information in Praguein cooperation with EuroFIR (European Food Information Resource - www.eurofir.org). Thiswork is supported and supervised by The Ministry of Agriculture of the Czech Republic. Datasources comprise results of chemical analyses of foods, data from other national databases,calculated and estimated values and to less extend data from producers. Data aredocumented according to the harmonized EuroFIR methodology. Traceability of data sourcesis provided for all values inserted into the database. The database is available online free ofcharge in Czech and English version. Data for almost 700 foods are presented. The databasestructure is fully compatible with EuroFIR requirements that enables is integration intoEuroFIR information systems, e.g. into a unified interface EuroFIR FoodEXplorer forsimultaneous assessment to 28 national food composition databases.
650    _2
$a databáze faktografické $x dějiny $7 D016208
650    _2
$a analýza potravin $7 D005504
650    _2
$a sběr dat $x metody $7 D003625
650    _2
$a nutriční hodnota $7 D009753
650    12
$a databáze jako téma $7 D019992
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
653    00
$a Databáze složení potravin České republiky
700    1_
$a Holasová, Marie, $d 1946- $7 ola2003206264 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
700    1_
$a Mašková, Eva $7 uzp2012691120 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 5 (2016), s. 118-121 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20161107101904 $b ABA008
991    __
$a 20191030075748 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1171815 $s 956549
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2016 $b 71 $c 5 $d 118-121 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK120 $d 20170119 $a NLK 2016-38/pk

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...