-
Something wrong with this record ?
Databáze složení potravin České republiky
Marie Macháčková, Marie Holasová, Eva Mašková
Language Czech Country Czech Republic
- Keywords
- Databáze složení potravin České republiky,
- MeSH
- Food Analysis MeSH
- Databases, Factual history MeSH
- Databases as Topic * MeSH
- Nutritive Value MeSH
- Data Collection methods MeSH
- Geographicals
- Czech Republic MeSH
Příspěvek informuje o Databázi složení potravin České republiky (www.nutridatabaze.cz)zhlediska organizační struktury, sběru a dokumentace dat a jejich zveřejnění na internetu. Jepředstavena stručná historie vývoje databází vzahraničí a vtuzemsku. Vsoučasné doběagendu zajišťuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací zpověření a za podporyMinisterstva zemědělství ČR (MZe). Realizace projektu je koordinována s mezinárodní sítídatabází složení potravin EuroFIR (www.eurofir.org). Při sběru dat jsou využívána data získanáchemickou analýzou potravin, výpočtem, kompilací zliteratury a vomezené míře i odvýrobců. Je zajištěna dohledatelnost zdrojů dat pro každou hodnotu vloženou do databáze.Data jsou dokumentována na základě mezinárodní metodiky EuroFIR. Databáze je přístupnázdarma na internetu včeské a anglické verzi. Vaktuální verzi 5.15 jsou zpřístupněna data protéměř 700 potravin. Struktura databáze je plně kompatibilní s požadavky EuroFIR aumožňuje transfer dat a jejich začlenění do informačních systémů EuroFIR, např. do aplikaceEuroFIR FoodEXplorer - jednotného vyhledávacího rozhraní pro přístup do 28 národníchdatabází složení potravin.
The Czech Food Composition Database (www.nutridatabaze.cz - NDB) is characterized inrelation to organization structure of the project, procedures for data collection anddocumentation and its dissemination on the Internet. A brief history of development of foodcomposition databases (FCD) abroad and in the Czech Republic is presented. Currently, theNDB agenda is provided by the Institute of Agricultural Economics and Information in Praguein cooperation with EuroFIR (European Food Information Resource - www.eurofir.org). Thiswork is supported and supervised by The Ministry of Agriculture of the Czech Republic. Datasources comprise results of chemical analyses of foods, data from other national databases,calculated and estimated values and to less extend data from producers. Data aredocumented according to the harmonized EuroFIR methodology. Traceability of data sourcesis provided for all values inserted into the database. The database is available online free ofcharge in Czech and English version. Data for almost 700 foods are presented. The databasestructure is fully compatible with EuroFIR requirements that enables is integration intoEuroFIR information systems, e.g. into a unified interface EuroFIR FoodEXplorer forsimultaneous assessment to 28 national food composition databases.
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc16031878
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20191030075308.0
- 007
- ta
- 008
- 161108s2016 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Macháčková, Marie, $d 1961- $7 uzp2006361326 $u Ústav zemědělské ekonomiky a informací, Praha
- 245 10
- $a Databáze složení potravin České republiky / $c Marie Macháčková, Marie Holasová, Eva Mašková
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Příspěvek informuje o Databázi složení potravin České republiky (www.nutridatabaze.cz)zhlediska organizační struktury, sběru a dokumentace dat a jejich zveřejnění na internetu. Jepředstavena stručná historie vývoje databází vzahraničí a vtuzemsku. Vsoučasné doběagendu zajišťuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací zpověření a za podporyMinisterstva zemědělství ČR (MZe). Realizace projektu je koordinována s mezinárodní sítídatabází složení potravin EuroFIR (www.eurofir.org). Při sběru dat jsou využívána data získanáchemickou analýzou potravin, výpočtem, kompilací zliteratury a vomezené míře i odvýrobců. Je zajištěna dohledatelnost zdrojů dat pro každou hodnotu vloženou do databáze.Data jsou dokumentována na základě mezinárodní metodiky EuroFIR. Databáze je přístupnázdarma na internetu včeské a anglické verzi. Vaktuální verzi 5.15 jsou zpřístupněna data protéměř 700 potravin. Struktura databáze je plně kompatibilní s požadavky EuroFIR aumožňuje transfer dat a jejich začlenění do informačních systémů EuroFIR, např. do aplikaceEuroFIR FoodEXplorer - jednotného vyhledávacího rozhraní pro přístup do 28 národníchdatabází složení potravin.
- 520 9_
- $a The Czech Food Composition Database (www.nutridatabaze.cz - NDB) is characterized inrelation to organization structure of the project, procedures for data collection anddocumentation and its dissemination on the Internet. A brief history of development of foodcomposition databases (FCD) abroad and in the Czech Republic is presented. Currently, theNDB agenda is provided by the Institute of Agricultural Economics and Information in Praguein cooperation with EuroFIR (European Food Information Resource - www.eurofir.org). Thiswork is supported and supervised by The Ministry of Agriculture of the Czech Republic. Datasources comprise results of chemical analyses of foods, data from other national databases,calculated and estimated values and to less extend data from producers. Data aredocumented according to the harmonized EuroFIR methodology. Traceability of data sourcesis provided for all values inserted into the database. The database is available online free ofcharge in Czech and English version. Data for almost 700 foods are presented. The databasestructure is fully compatible with EuroFIR requirements that enables is integration intoEuroFIR information systems, e.g. into a unified interface EuroFIR FoodEXplorer forsimultaneous assessment to 28 national food composition databases.
- 650 _2
- $a databáze faktografické $x dějiny $7 D016208
- 650 _2
- $a analýza potravin $7 D005504
- 650 _2
- $a sběr dat $x metody $7 D003625
- 650 _2
- $a nutriční hodnota $7 D009753
- 650 12
- $a databáze jako téma $7 D019992
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 653 00
- $a Databáze složení potravin České republiky
- 700 1_
- $a Holasová, Marie, $d 1946- $7 ola2003206264 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
- 700 1_
- $a Mašková, Eva $7 uzp2012691120 $u Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 71, č. 5 (2016), s. 118-121 $w MED00011119
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20161107101904 $b ABA008
- 991 __
- $a 20191030075748 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1171815 $s 956549
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2016 $b 71 $c 5 $d 118-121 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK120 $d 20170119 $a NLK 2016-38/pk