Detail
Článek
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Změny ve výživě českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti (HBSC 2002–2014)
[Changes in dietary habits among adolescents in relation to body weight (HBSC 2002–2014)]

Voráčová J., Sigmund E., Sigmundová D.

. 2017 ; 97 (2) : 82-86.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc17016138

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje NLK Online

Cíl: Hlavním cílem této studie bylo popsat vývojové trendy šesti stravovacích návyků u českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti v letech 2002–2014. Dílčím cílem bylo sledovat rozdíly ve stravovacích návycích mezi adolescenty s normální hmotností a obezitou v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Metodika: Data byla získána z dotazníkového šetření české HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) studie, která se uskutečnila v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Úroveň tělesné hmotnosti byla odvozena pomocí body mass indexu (BMI) a stravovací návyky byly zjišťovány pomocí dotazníku, který byl vyplněn 11, 13 a 15 letými školáky. Trendy vývoje stravovacích návyků pro každou váhovou kategorii byly zjišťovány pomocí logistické regrese (Enter method) (poměr šancí – OR a 95% konfidenční interval – CI) a rozdíly mezi adolescenty s normální váhou a obezitou byly vypočítány pomocí chí kvadrátu. Výsledky: V letech 2002–2014 došlo u všech váhových kategorií k významnému poklesu konzumace slazených nápojů (normální hmotnost OR: 0,47; CI = 0,42–0,52; nadváha OR: 0,47; CI = 0,36–0,63; obezita OR: 0,47; CI = 0,29–0,75). Navíc byly zaznamenány významné změny u denní konzumace sladkostí (OR: 0,81; CI = 0,74–0,90), ovoce (OR: 0,81; CI = 0,74–0,88) a snídání ve všedních dnech (OR: 1,28; CI = 1,17–1,39), ale statisticky významná změna byla pouze u adolescentů s normální hmotností. Konzumace zeleniny a snídání o víkendech zůstala v tomto období nezměněna. Nižší výskyt konzumace sladkostí (všechny sledované roky), slazených nápojů (pouze 2006) a snídání ve všedních dnech/o víkendech (pouze 2006) byl pozorován u obézních adolescentů. Závěry: Zjišťování trendů ve výživě českých adolescentů pro jednotlivé váhové kategorie je nezbytné pro evaluaci současných projektů a pro vytvoření nových programů zaměřených na snížení rozdílů mezi váhovými kategoriemi adolescentů.

Objective: The main aim of the present study was to evaluate trends in six eating behaviours of Czech adolescents in relation to their body weight between 2002–2014. The partial aim was to monitor the differences in eating behaviours between adolescents with normal body weight and obesity in 2002, 2006, 2010 and 2014. Methods: The data was obtained from the Czech HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) survey in 2002, 2006, 2010 and 2014. Body weight category was determined by body mass index (BMI) and eating behaviours were obtained from a questionnaire filled by 11-, 13- and 15-year-old adolescents. Logistic regression (Enter method) (odds ratio – OR and 95% confidence interval – CI) was used to analyse changes in eating behaviours and the differences between body weight categories were calculated by chi-square test. Results: From 2002 to 2014, the data showed a significant decrease in consumption of soft drinks (normal body weight OR: 0.47; CI = 0.42–0.52; overweight OR: 0.47; CI = 0.36–0.63, and obesity OR: 0.47; CI = 0.29–0.75). In addition, the changes in trends were seen in daily consumption of sweets (OR: 0.81; CI = 0.74–0.90), fruit (OR: 0.81; CI = 0.74–0.88) and breakfast on weekdays (OR: 1.28; CI = 1.17–1.39), however, significant change was only in adolescents with normal body weight. There was no change in consumption of vegetable or breakfast on weekends. Lower prevalence was reported in consumption of sweets (all survey years), soft drinks (only in 2006) and breakfast on weekdays/weekends (only in 2006) in obese adolescents. Conclusions: Monitoring dietary trends in Czech adolescents in relation to body weight category is important for evaluation of current projects and development of new programmes targeted to decrease differences between body weight categories in adolescents.

Changes in dietary habits among adolescents in relation to body weight (HBSC 2002–2014)

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc17016138
003      
CZ-PrNML
005      
20170519080315.0
007      
ta
008      
170509s2017 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Voráčová, Jaroslava $u Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Institut aktivního životního stylu $7 xx0240303
245    10
$a Změny ve výživě českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti (HBSC 2002–2014) / $c Voráčová J., Sigmund E., Sigmundová D.
246    31
$a Changes in dietary habits among adolescents in relation to body weight (HBSC 2002–2014)
520    3_
$a Cíl: Hlavním cílem této studie bylo popsat vývojové trendy šesti stravovacích návyků u českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti v letech 2002–2014. Dílčím cílem bylo sledovat rozdíly ve stravovacích návycích mezi adolescenty s normální hmotností a obezitou v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Metodika: Data byla získána z dotazníkového šetření české HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) studie, která se uskutečnila v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Úroveň tělesné hmotnosti byla odvozena pomocí body mass indexu (BMI) a stravovací návyky byly zjišťovány pomocí dotazníku, který byl vyplněn 11, 13 a 15 letými školáky. Trendy vývoje stravovacích návyků pro každou váhovou kategorii byly zjišťovány pomocí logistické regrese (Enter method) (poměr šancí – OR a 95% konfidenční interval – CI) a rozdíly mezi adolescenty s normální váhou a obezitou byly vypočítány pomocí chí kvadrátu. Výsledky: V letech 2002–2014 došlo u všech váhových kategorií k významnému poklesu konzumace slazených nápojů (normální hmotnost OR: 0,47; CI = 0,42–0,52; nadváha OR: 0,47; CI = 0,36–0,63; obezita OR: 0,47; CI = 0,29–0,75). Navíc byly zaznamenány významné změny u denní konzumace sladkostí (OR: 0,81; CI = 0,74–0,90), ovoce (OR: 0,81; CI = 0,74–0,88) a snídání ve všedních dnech (OR: 1,28; CI = 1,17–1,39), ale statisticky významná změna byla pouze u adolescentů s normální hmotností. Konzumace zeleniny a snídání o víkendech zůstala v tomto období nezměněna. Nižší výskyt konzumace sladkostí (všechny sledované roky), slazených nápojů (pouze 2006) a snídání ve všedních dnech/o víkendech (pouze 2006) byl pozorován u obézních adolescentů. Závěry: Zjišťování trendů ve výživě českých adolescentů pro jednotlivé váhové kategorie je nezbytné pro evaluaci současných projektů a pro vytvoření nových programů zaměřených na snížení rozdílů mezi váhovými kategoriemi adolescentů.
520    9_
$a Objective: The main aim of the present study was to evaluate trends in six eating behaviours of Czech adolescents in relation to their body weight between 2002–2014. The partial aim was to monitor the differences in eating behaviours between adolescents with normal body weight and obesity in 2002, 2006, 2010 and 2014. Methods: The data was obtained from the Czech HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) survey in 2002, 2006, 2010 and 2014. Body weight category was determined by body mass index (BMI) and eating behaviours were obtained from a questionnaire filled by 11-, 13- and 15-year-old adolescents. Logistic regression (Enter method) (odds ratio – OR and 95% confidence interval – CI) was used to analyse changes in eating behaviours and the differences between body weight categories were calculated by chi-square test. Results: From 2002 to 2014, the data showed a significant decrease in consumption of soft drinks (normal body weight OR: 0.47; CI = 0.42–0.52; overweight OR: 0.47; CI = 0.36–0.63, and obesity OR: 0.47; CI = 0.29–0.75). In addition, the changes in trends were seen in daily consumption of sweets (OR: 0.81; CI = 0.74–0.90), fruit (OR: 0.81; CI = 0.74–0.88) and breakfast on weekdays (OR: 1.28; CI = 1.17–1.39), however, significant change was only in adolescents with normal body weight. There was no change in consumption of vegetable or breakfast on weekends. Lower prevalence was reported in consumption of sweets (all survey years), soft drinks (only in 2006) and breakfast on weekdays/weekends (only in 2006) in obese adolescents. Conclusions: Monitoring dietary trends in Czech adolescents in relation to body weight category is important for evaluation of current projects and development of new programmes targeted to decrease differences between body weight categories in adolescents.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a praktičtí lékaři $7 D058005
650    12
$a mladiství $7 D000293
650    12
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    _2
$a tělesná hmotnost $7 D001835
650    _2
$a průzkumy a dotazníky $7 D011795
650    _2
$a interpretace statistických dat $7 D003627
650    _2
$a obezita dětí a dospívajících $7 D063766
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Sigmund, Erik, $u Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Institut aktivního životního stylu $d 1974- $7 ola2002158417
700    1_
$a Sigmundová, Dagmar $u Univerzita Palackého v Olomouci Fakulta tělesné kultury Institut aktivního životního stylu $7 xx0101797
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 97, č. 2 (2017), s. 82-86
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2017-2/zmeny-ve-vyzive-ceskych-adolescentu-vzhledem-k-jejich-telesne-hmotnosti-hbsc-2002-2014-60784 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 4 $z 0
990    __
$a 20170509 $b ABA008
991    __
$a 20170519080705 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1204905 $s 976938
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2017 $b 97 $c 2 $d 82-86 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 99981
LZP    __
$c NLK182 $d 20170519 $b NLK111 $a Meditorial-20170509

Citační ukazatele

Nahrávání dat...

Možnosti archivace

Nahrávání dat...