• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů
[Lupine as a source of prebiotic oligosaccharides]

Vlková, E., Kodešová, T., Švejstil, R., Skřivanová, E., Musilová, Š.

. 2018 ; 73 (3) : 76-78.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc18019501

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Jednou z možností pozitivního ovlivnění střevní mikrobioty je konzumace potravin bohatých na prebiotické oligosacharidy. Takovou potravinou jsou i semena sladkých odrůd lupiny bílé obsahující vysoký podíl oligosacharidů rafinózové řady (RSO). Zastoupení těchto látek se může měnit i v závislosti na stanovišti, proto bylo našim cílem stanovit množství RSO v lupině bílé pěstované v České republice. K tomuto účelu byl použit enzymatický test Raffinose/Sucrose/D-Glucose Assay Kit (Megazyme®). Průměrné množství RSO bylo 8 g/100 g lupinové mouky. Vzhledem k tomu, že dostatečnou podporu růstu probiotických bakterií v tlustém střevě zajistí dávka 1 až 2 g RSO/den, konzumace 25 g lupinové mouky denně je zcela dostačující k dosažení prebiotického efektu.

Foods rich in prebiotic oligosaccharides have a positive effect on intestinal microbiota composition. High proportion of prebiotic raffinose series oligosaccharides (RSO) is characteristic for sweet varieties of lupine. Amount of RSO is variable, dependent also on growing habitat. The aim of this study was to evaluate the presence of RSO in lupine grown in Czech Republic. Enzymatic test Raffinose/Sucrose/DGlucose Assay Kit (Megazyme®) was used. Mean content of RSO in lupine meal was 8 g/100 g. A sufficient daily intake of RSO for supporting the growth of probiotic intestinal bacteria is 1–2 g, therefore daily consumption of 25 g lupine flour is sufficient to achieve a prebiotic effect.

Lupine as a source of prebiotic oligosaccharides

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc18019501
003      
CZ-PrNML
005      
20211109102403.0
007      
ta
008      
180530s2018 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vlková, Eva, $d 1977- $7 xx0035179 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
245    10
$a Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů / $c Vlková, E., Kodešová, T., Švejstil, R., Skřivanová, E., Musilová, Š.
246    31
$a Lupine as a source of prebiotic oligosaccharides
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Jednou z možností pozitivního ovlivnění střevní mikrobioty je konzumace potravin bohatých na prebiotické oligosacharidy. Takovou potravinou jsou i semena sladkých odrůd lupiny bílé obsahující vysoký podíl oligosacharidů rafinózové řady (RSO). Zastoupení těchto látek se může měnit i v závislosti na stanovišti, proto bylo našim cílem stanovit množství RSO v lupině bílé pěstované v České republice. K tomuto účelu byl použit enzymatický test Raffinose/Sucrose/D-Glucose Assay Kit (Megazyme®). Průměrné množství RSO bylo 8 g/100 g lupinové mouky. Vzhledem k tomu, že dostatečnou podporu růstu probiotických bakterií v tlustém střevě zajistí dávka 1 až 2 g RSO/den, konzumace 25 g lupinové mouky denně je zcela dostačující k dosažení prebiotického efektu.
520    9_
$a Foods rich in prebiotic oligosaccharides have a positive effect on intestinal microbiota composition. High proportion of prebiotic raffinose series oligosaccharides (RSO) is characteristic for sweet varieties of lupine. Amount of RSO is variable, dependent also on growing habitat. The aim of this study was to evaluate the presence of RSO in lupine grown in Czech Republic. Enzymatic test Raffinose/Sucrose/DGlucose Assay Kit (Megazyme®) was used. Mean content of RSO in lupine meal was 8 g/100 g. A sufficient daily intake of RSO for supporting the growth of probiotic intestinal bacteria is 1–2 g, therefore daily consumption of 25 g lupine flour is sufficient to achieve a prebiotic effect.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
650    12
$a střevní mikroflóra $7 D000069196
650    12
$a prebiotika $7 D056692
650    _2
$a oligosacharidy $7 D009844
650    12
$a Fabaceae $7 D007887
653    10
$a lupina bílá
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Kodešová, Tereza $7 xx0224959 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
700    1_
$a Švejstil, Roman $7 xx0225287 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
700    1_
$a Skřivanová, Eva, $d 1978- $7 xx0040472 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
700    1_
$a Musilová, Šárka, $d 1984- $7 xx0126188 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 73, č. 3 (2018), s. 76-78 $w MED00011119
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
990    __
$a 20180530084249 $b ABA008
991    __
$a 20211109102400 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1305382 $s 1016349
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2018 $b 73 $c 3 $d 76-78 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK109 $d 20190411 $a NLK 2018-23/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace