-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů
[Lupine as a source of prebiotic oligosaccharides]
Vlková, E., Kodešová, T., Švejstil, R., Skřivanová, E., Musilová, Š.
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- Klíčová slova
- lupina bílá,
- MeSH
- Fabaceae * MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- lidé MeSH
- oligosacharidy MeSH
- prebiotika * MeSH
- střevní mikroflóra * MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Jednou z možností pozitivního ovlivnění střevní mikrobioty je konzumace potravin bohatých na prebiotické oligosacharidy. Takovou potravinou jsou i semena sladkých odrůd lupiny bílé obsahující vysoký podíl oligosacharidů rafinózové řady (RSO). Zastoupení těchto látek se může měnit i v závislosti na stanovišti, proto bylo našim cílem stanovit množství RSO v lupině bílé pěstované v České republice. K tomuto účelu byl použit enzymatický test Raffinose/Sucrose/D-Glucose Assay Kit (Megazyme®). Průměrné množství RSO bylo 8 g/100 g lupinové mouky. Vzhledem k tomu, že dostatečnou podporu růstu probiotických bakterií v tlustém střevě zajistí dávka 1 až 2 g RSO/den, konzumace 25 g lupinové mouky denně je zcela dostačující k dosažení prebiotického efektu.
Foods rich in prebiotic oligosaccharides have a positive effect on intestinal microbiota composition. High proportion of prebiotic raffinose series oligosaccharides (RSO) is characteristic for sweet varieties of lupine. Amount of RSO is variable, dependent also on growing habitat. The aim of this study was to evaluate the presence of RSO in lupine grown in Czech Republic. Enzymatic test Raffinose/Sucrose/DGlucose Assay Kit (Megazyme®) was used. Mean content of RSO in lupine meal was 8 g/100 g. A sufficient daily intake of RSO for supporting the growth of probiotic intestinal bacteria is 1–2 g, therefore daily consumption of 25 g lupine flour is sufficient to achieve a prebiotic effect.
Lupine as a source of prebiotic oligosaccharides
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc18019501
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20211109102403.0
- 007
- ta
- 008
- 180530s2018 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vlková, Eva, $d 1977- $7 xx0035179 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
- 245 10
- $a Lupina jako zdroj prebiotických oligosacharidů / $c Vlková, E., Kodešová, T., Švejstil, R., Skřivanová, E., Musilová, Š.
- 246 31
- $a Lupine as a source of prebiotic oligosaccharides
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Jednou z možností pozitivního ovlivnění střevní mikrobioty je konzumace potravin bohatých na prebiotické oligosacharidy. Takovou potravinou jsou i semena sladkých odrůd lupiny bílé obsahující vysoký podíl oligosacharidů rafinózové řady (RSO). Zastoupení těchto látek se může měnit i v závislosti na stanovišti, proto bylo našim cílem stanovit množství RSO v lupině bílé pěstované v České republice. K tomuto účelu byl použit enzymatický test Raffinose/Sucrose/D-Glucose Assay Kit (Megazyme®). Průměrné množství RSO bylo 8 g/100 g lupinové mouky. Vzhledem k tomu, že dostatečnou podporu růstu probiotických bakterií v tlustém střevě zajistí dávka 1 až 2 g RSO/den, konzumace 25 g lupinové mouky denně je zcela dostačující k dosažení prebiotického efektu.
- 520 9_
- $a Foods rich in prebiotic oligosaccharides have a positive effect on intestinal microbiota composition. High proportion of prebiotic raffinose series oligosaccharides (RSO) is characteristic for sweet varieties of lupine. Amount of RSO is variable, dependent also on growing habitat. The aim of this study was to evaluate the presence of RSO in lupine grown in Czech Republic. Enzymatic test Raffinose/Sucrose/DGlucose Assay Kit (Megazyme®) was used. Mean content of RSO in lupine meal was 8 g/100 g. A sufficient daily intake of RSO for supporting the growth of probiotic intestinal bacteria is 1–2 g, therefore daily consumption of 25 g lupine flour is sufficient to achieve a prebiotic effect.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 650 12
- $a střevní mikroflóra $7 D000069196
- 650 12
- $a prebiotika $7 D056692
- 650 _2
- $a oligosacharidy $7 D009844
- 650 12
- $a Fabaceae $7 D007887
- 653 10
- $a lupina bílá
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Kodešová, Tereza $7 xx0224959 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
- 700 1_
- $a Švejstil, Roman $7 xx0225287 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
- 700 1_
- $a Skřivanová, Eva, $d 1978- $7 xx0040472 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
- 700 1_
- $a Musilová, Šárka, $d 1984- $7 xx0126188 $u Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita, Praha
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 73, č. 3 (2018), s. 76-78 $w MED00011119
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20180530084249 $b ABA008
- 991 __
- $a 20211109102400 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1305382 $s 1016349
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2018 $b 73 $c 3 $d 76-78 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK109 $d 20190411 $a NLK 2018-23/dk