oligosacharidy [Oligosaccharides]

tematický
207
Termíny

Oligosaccharide

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D009844
Definice

Skládají se ze dvou až deseti monosacharidů spojených alfa- nebo beta- glykosidickou vazbou. Často podléhají procesu, který nazýváme hydrolýza. Za účasti vody se rozštěpí na jednotlivé monosacharidy, ze kterých se skládají. Hydrolýza může proběhnout díky kyselinám nebo zásadám, ale také díky enzymům. Právě enzymy rozkládají oligosacharidy na monosacharidy v našem těle při trávení. Nacházejí se v celé přírodě ve volné i vázané formě. Důležité oligosacharidy jsou maltóza, laktóza a sacharóza. (uprav. podle https://www.webchemie.cz/oligosacharidy.html)

Carbohydrates consisting of between two (DISACCHARIDES) and ten MONOSACCHARIDES connected by either an alpha- or beta-glycosidic link. They are found throughout nature in both the free and bound form.

Anotace
general or unspecified; prefer specifics
obecné, dej přednost přesnějšímu deskriptoru
DUI
D009844 MeSH Prohlížeč
CUI
M0015281