oligosacharidy [Oligosaccharides]
- Termíny
-
Oligosaccharide
Skládají se ze dvou až deseti monosacharidů spojených alfa- nebo beta- glykosidickou vazbou. Často podléhají procesu, který nazýváme hydrolýza. Za účasti vody se rozštěpí na jednotlivé monosacharidy, ze kterých se skládají. Hydrolýza může proběhnout díky kyselinám nebo zásadám, ale také díky enzymům. Právě enzymy rozkládají oligosacharidy na monosacharidy v našem těle při trávení. Nacházejí se v celé přírodě ve volné i vázané formě. Důležité oligosacharidy jsou maltóza, laktóza a sacharóza. (uprav. podle https://www.webchemie.cz/oligosacharidy.html)
Carbohydrates consisting of between two (DISACCHARIDES) and ten MONOSACCHARIDES connected by either an alpha- or beta-glycosidic link. They are found throughout nature in both the free and bound form.
- Anotace
- general or unspecified; prefer specifics
- obecné, dej přednost přesnějšímu deskriptoru
- DUI
- D009844 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0015281
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AN
- analýza 22
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 12
- BI
- biosyntéza 13
- CS
- chemická syntéza 7
- CH
- chemie 56
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 2
- PD
- farmakologie 20
- PH
- fyziologie 8
- GE
- genetika 0
- IM
- imunologie 16
- IP
- izolace a purifikace 8
- CL
- klasifikace 3
- BL
- krev 0
- ME
- metabolismus 57
- UR
- moč 2
- CF
- mozkomíšní mok 0
- DF
- nedostatek 0
- ST
- normy 1
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 5
- TU
- terapeutické užití 25
- TO
- toxicita 0
- RE
- účinky záření 0
- UL
- ultrastruktura 0
- SD
- zásobování a distribuce 0