karagenan [Carrageenan]
- Termíny
-
E407
iota karagenan
kappa karagenan
karagen
karagenan iota typu
karagenan iota-typu
karagenan kappa typu
karagenan lambda typu
karagenín
lambda karagenan
-
Carrageenin
iota-Carrageenan
kappa-Carrageenan
lambda-Carrageenan
Ve vodě rozpustná směs sulfatovaných polysacharidů extrahovaných z červených řas. Hlavními zdroji jsou irský mech (Chondrus crispus) a Gigartina stellata. Používá se v potravinářství jako stabilizátor, pro suspendování kakaa při výrobě čokolády a ke klarifikaci (čiření) nápojů.
A water-soluble extractive mixture of sulfated polysaccharides from RED ALGAE. Chief sources are the Irish moss CHONDRUS CRISPUS (Carrageen), and Gigartina stellata. It is used as a stabilizer, for suspending COCOA in chocolate manufacture, and to clarify BEVERAGES.
- DUI
- D002351 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0003555
- RN
- 9000-07-1
- CAS
- Carrageenan
- Historická pozn.
- 66(64)
- Veřejná pozn.
- 66
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AN
- analýza 0
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 9
- BI
- biosyntéza 1
- CS
- chemická syntéza 0
- CH
- chemie 3
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 0
- PD
- farmakologie 5
- PH
- fyziologie 0
- GE
- genetika 0
- IM
- imunologie 1
- IP
- izolace a purifikace 1
- CL
- klasifikace 0
- BL
- krev 0
- ME
- metabolismus 1
- UR
- moč 0
- CF
- mozkomíšní mok 0
- ST
- normy 0
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 7
- TU
- terapeutické užití 1
- TO
- toxicita 6
- RE
- účinky záření 0
- UL
- ultrastruktura 0
- SD
- zásobování a distribuce 0