Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007–2017
[Analysis of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic, 2007–2017]

M. Špačková, M. Gašpárek

. 2018 ; 98 (6) : 260-265.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc19005765

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Cíl: analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007-2017. Metody: Provedli jsme deskriptivní analýzu dat nejběžnějších alimentárních onemocnění v rámci systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) za období 2007-2017 a zvlášť pak s detailním zaměřením na rok 2017. Výsledky: Z analýzy dat systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) vyplývá, že v České republice (ČR) patří mezi nejvýznamnější onemocnění alimentárního původu s nejvyšším počtem případů kampylobakteriózy, salmonelózy a průjmy virového původu. Trend výskytu těchto onemocnění se v letech 2007-2017 měnil pouze mírně. V letech 2007-2017 byl v ČR v rámci alimentárních nákaz zaznamenán nejvyšší výskyt kampylobakterióz (celkem 232 380 případů) a salmonelóz (127 788 případů), jež byly následovány virovými a jinými specifikovanými střevními infekcemi (99 631 případů). Závěr: Trendy alimentárních nákaz se v České republice v posledních letech nemění. Z hlediska jejich prevence má nadále zásadní význam dodržování správné hygienické praxe při manipulaci s potravinami, přepravě, skladování a podávání potravy. Rizikovými skupinami jsou zejména děti mladší 5 let a imunokompromitované osoby.

Aim: Analysis of trends and other main epidemiological characteristics of the most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. Methods: We performed descriptive analysis of most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. The data used for the analysis were taken from Czech National Electronic Surveillance System called EpiDat. Results: The most common food-and water-borne diseases captured within the Czech National Electronic Surveillance System with the highest number of cases reported per year were campylobacteriosis (total 232 380 cases), salmonelosis (total 127 788 cases) and viral gastrointestinal infections (total 99 631 cases) caused mainly by rotaviruses and noroviruses. The epidemiological trends changed only slightly in the analyzed years. No significant differences were observed. Conclusions: The epidemiological trends of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic changed only slightly in the years 2007-2017. Main prevention measures for food-and water-borne diseases control in the Czech Republic remains the same with special attention to the risk groups, particularly immunocompromised and children younger than 5 years old.

Analysis of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic, 2007–2017

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc19005765
003      
CZ-PrNML
005      
20190308090646.0
007      
ta
008      
190207s2018 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Špačková, Michaela $u Státní zdravotní ústav, Praha, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí, Centrum epidemiologie a mikrobiologie $7 xx0232062
245    10
$a Analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007–2017 / $c M. Špačková, M. Gašpárek
246    31
$a Analysis of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic, 2007–2017
520    3_
$a Cíl: analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007-2017. Metody: Provedli jsme deskriptivní analýzu dat nejběžnějších alimentárních onemocnění v rámci systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) za období 2007-2017 a zvlášť pak s detailním zaměřením na rok 2017. Výsledky: Z analýzy dat systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) vyplývá, že v České republice (ČR) patří mezi nejvýznamnější onemocnění alimentárního původu s nejvyšším počtem případů kampylobakteriózy, salmonelózy a průjmy virového původu. Trend výskytu těchto onemocnění se v letech 2007-2017 měnil pouze mírně. V letech 2007-2017 byl v ČR v rámci alimentárních nákaz zaznamenán nejvyšší výskyt kampylobakterióz (celkem 232 380 případů) a salmonelóz (127 788 případů), jež byly následovány virovými a jinými specifikovanými střevními infekcemi (99 631 případů). Závěr: Trendy alimentárních nákaz se v České republice v posledních letech nemění. Z hlediska jejich prevence má nadále zásadní význam dodržování správné hygienické praxe při manipulaci s potravinami, přepravě, skladování a podávání potravy. Rizikovými skupinami jsou zejména děti mladší 5 let a imunokompromitované osoby.
520    9_
$a Aim: Analysis of trends and other main epidemiological characteristics of the most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. Methods: We performed descriptive analysis of most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. The data used for the analysis were taken from Czech National Electronic Surveillance System called EpiDat. Results: The most common food-and water-borne diseases captured within the Czech National Electronic Surveillance System with the highest number of cases reported per year were campylobacteriosis (total 232 380 cases), salmonelosis (total 127 788 cases) and viral gastrointestinal infections (total 99 631 cases) caused mainly by rotaviruses and noroviruses. The epidemiological trends changed only slightly in the analyzed years. No significant differences were observed. Conclusions: The epidemiological trends of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic changed only slightly in the years 2007-2017. Main prevention measures for food-and water-borne diseases control in the Czech Republic remains the same with special attention to the risk groups, particularly immunocompromised and children younger than 5 years old.
650    12
$a nemoci přenášené potravou $x epidemiologie $x mortalita $7 D005517
650    _2
$a statistika jako téma $7 D013223
650    _2
$a kampylobakterové infekce $x epidemiologie $x patologie $7 D002169
650    _2
$a salmonelóza $x epidemiologie $x patologie $7 D012480
650    _2
$a rotavirové infekce $x epidemiologie $7 D012400
650    _2
$a infekce viry z čeledi Caliciviridae $x epidemiologie $7 D017250
650    _2
$a lidé $7 D006801
651    _2
$a Česká republika $7 D018153
700    1_
$a Gašpárek, Martin $7 xx0233197 $u Národní referenční centrum pro analýzu epidemiologických dat, Oddělení biostatistiky
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 98, č. 6 (2018), s. 260-265
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2018-6-9/analyza-vyskytu-nejbeznejsich-alimentarnich-onemocneni-v-ceske-republice-v-letech-2007-2017-107332 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 4 $z 0
990    __
$a 20190207 $b ABA008
991    __
$a 20190308091001 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1378297 $s 1043981
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2018 $b 98 $c 6 $d 260-265 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 107332
LZP    __
$c NLK182 $d 20190308 $b NLK111 $a Meditorial-20190207

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...