-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007–2017
[Analysis of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic, 2007–2017]
M. Špačková, M. Gašpárek
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- infekce viry z čeledi Caliciviridae epidemiologie MeSH
- kampylobakterové infekce epidemiologie patologie MeSH
- lidé MeSH
- nemoci přenášené potravou * epidemiologie mortalita MeSH
- rotavirové infekce epidemiologie MeSH
- salmonelóza epidemiologie patologie MeSH
- statistika jako téma MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Geografické názvy
- Česká republika MeSH
Cíl: analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007-2017. Metody: Provedli jsme deskriptivní analýzu dat nejběžnějších alimentárních onemocnění v rámci systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) za období 2007-2017 a zvlášť pak s detailním zaměřením na rok 2017. Výsledky: Z analýzy dat systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) vyplývá, že v České republice (ČR) patří mezi nejvýznamnější onemocnění alimentárního původu s nejvyšším počtem případů kampylobakteriózy, salmonelózy a průjmy virového původu. Trend výskytu těchto onemocnění se v letech 2007-2017 měnil pouze mírně. V letech 2007-2017 byl v ČR v rámci alimentárních nákaz zaznamenán nejvyšší výskyt kampylobakterióz (celkem 232 380 případů) a salmonelóz (127 788 případů), jež byly následovány virovými a jinými specifikovanými střevními infekcemi (99 631 případů). Závěr: Trendy alimentárních nákaz se v České republice v posledních letech nemění. Z hlediska jejich prevence má nadále zásadní význam dodržování správné hygienické praxe při manipulaci s potravinami, přepravě, skladování a podávání potravy. Rizikovými skupinami jsou zejména děti mladší 5 let a imunokompromitované osoby.
Aim: Analysis of trends and other main epidemiological characteristics of the most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. Methods: We performed descriptive analysis of most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. The data used for the analysis were taken from Czech National Electronic Surveillance System called EpiDat. Results: The most common food-and water-borne diseases captured within the Czech National Electronic Surveillance System with the highest number of cases reported per year were campylobacteriosis (total 232 380 cases), salmonelosis (total 127 788 cases) and viral gastrointestinal infections (total 99 631 cases) caused mainly by rotaviruses and noroviruses. The epidemiological trends changed only slightly in the analyzed years. No significant differences were observed. Conclusions: The epidemiological trends of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic changed only slightly in the years 2007-2017. Main prevention measures for food-and water-borne diseases control in the Czech Republic remains the same with special attention to the risk groups, particularly immunocompromised and children younger than 5 years old.
Analysis of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic, 2007–2017
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc19005765
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20190308090646.0
- 007
- ta
- 008
- 190207s2018 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Špačková, Michaela $u Státní zdravotní ústav, Praha, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí, Centrum epidemiologie a mikrobiologie $7 xx0232062
- 245 10
- $a Analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007–2017 / $c M. Špačková, M. Gašpárek
- 246 31
- $a Analysis of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic, 2007–2017
- 520 3_
- $a Cíl: analýza výskytu nejběžnějších alimentárních onemocnění v České republice v letech 2007-2017. Metody: Provedli jsme deskriptivní analýzu dat nejběžnějších alimentárních onemocnění v rámci systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) za období 2007-2017 a zvlášť pak s detailním zaměřením na rok 2017. Výsledky: Z analýzy dat systému hlášení pro infekční nemoci (EpiDat) vyplývá, že v České republice (ČR) patří mezi nejvýznamnější onemocnění alimentárního původu s nejvyšším počtem případů kampylobakteriózy, salmonelózy a průjmy virového původu. Trend výskytu těchto onemocnění se v letech 2007-2017 měnil pouze mírně. V letech 2007-2017 byl v ČR v rámci alimentárních nákaz zaznamenán nejvyšší výskyt kampylobakterióz (celkem 232 380 případů) a salmonelóz (127 788 případů), jež byly následovány virovými a jinými specifikovanými střevními infekcemi (99 631 případů). Závěr: Trendy alimentárních nákaz se v České republice v posledních letech nemění. Z hlediska jejich prevence má nadále zásadní význam dodržování správné hygienické praxe při manipulaci s potravinami, přepravě, skladování a podávání potravy. Rizikovými skupinami jsou zejména děti mladší 5 let a imunokompromitované osoby.
- 520 9_
- $a Aim: Analysis of trends and other main epidemiological characteristics of the most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. Methods: We performed descriptive analysis of most prevalent food-and water-borne diseases in the Czech Republic in the years 2007-2017. The data used for the analysis were taken from Czech National Electronic Surveillance System called EpiDat. Results: The most common food-and water-borne diseases captured within the Czech National Electronic Surveillance System with the highest number of cases reported per year were campylobacteriosis (total 232 380 cases), salmonelosis (total 127 788 cases) and viral gastrointestinal infections (total 99 631 cases) caused mainly by rotaviruses and noroviruses. The epidemiological trends changed only slightly in the analyzed years. No significant differences were observed. Conclusions: The epidemiological trends of the most common food-and water-borne diseases in the Czech Republic changed only slightly in the years 2007-2017. Main prevention measures for food-and water-borne diseases control in the Czech Republic remains the same with special attention to the risk groups, particularly immunocompromised and children younger than 5 years old.
- 650 12
- $a nemoci přenášené potravou $x epidemiologie $x mortalita $7 D005517
- 650 _2
- $a statistika jako téma $7 D013223
- 650 _2
- $a kampylobakterové infekce $x epidemiologie $x patologie $7 D002169
- 650 _2
- $a salmonelóza $x epidemiologie $x patologie $7 D012480
- 650 _2
- $a rotavirové infekce $x epidemiologie $7 D012400
- 650 _2
- $a infekce viry z čeledi Caliciviridae $x epidemiologie $7 D017250
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 651 _2
- $a Česká republika $7 D018153
- 700 1_
- $a Gašpárek, Martin $7 xx0233197 $u Národní referenční centrum pro analýzu epidemiologických dat, Oddělení biostatistiky
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 98, č. 6 (2018), s. 260-265
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2018-6-9/analyza-vyskytu-nejbeznejsich-alimentarnich-onemocneni-v-ceske-republice-v-letech-2007-2017-107332 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20190207 $b ABA008
- 991 __
- $a 20190308091001 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1378297 $s 1043981
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2018 $b 98 $c 6 $d 260-265 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 107332
- LZP __
- $c NLK182 $d 20190308 $b NLK111 $a Meditorial-20190207