-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Příjem soli ve stravě školních dětí
[Salt intake in the diet of schoolchildren]
Bc. Barbora Mičulková, prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., Dr.h.c.
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- analýza dat MeSH
- dítě MeSH
- hodnocení rizik MeSH
- kuchyňská sůl * normy škodlivé účinky MeSH
- strava, jídlo, výživa MeSH
- stravovací služby MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
Příjem soli v civilizovaných zemích v současnosti mnohonásobně převyšuje doporučené množství, které Světová zdravotnická organizace stanovila na méně než 5 g za den. V České republice je dávka překračována až trojnásobně už od tří let věku dítěte. Cílem práce bylo zhodnotit množství soli v obědech dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením. Výzkumný soubor tvořilo pět školních jídelen, u kterých byly hodnoceny polední pětidenní jídelníčky. Dítě školního věku má denně přijmout maximálně 5 g soli. Jelikož oběd tvoří 35 % denní energetické dávky, měl by oběd ve školních jídelnách obsahovat 1,75 g soli. Z výsledků vyplývá, že všechny sledované školní jídelny překročily doporučenou dávku 1,75 g soli ve všech sledovaných obědech. Dítě školního věku průměrně přijme 3,004 g soli v obědě, což je o 72 % více, než je doporučováno. Ke skupinám potravin, které svým vysokým obsahem soli značně ovlivnily výslednou hodnotu, řadíme pekárenské výrobky, sýry a masné výrobky.
In developed countries, the salt intake is currently above the amount recommended by World Health Organization, which is less than 5 g of salt per day. In Czech Republic, after the child is above the age of three years, the amount exceeds three times. The aim of this study was to evaluate the amount of salt in lunch meals in school canteens for children due to the current nutritional recommendations. The research set consists of five school canteens, where the five-day lunch menus were rated. A recommended maximum amount of salt for school-age child is 5 g a day. Since the lunch provides approximately 35% of the daily energy intake, the lunch at school should have 1,75 g of salt.The results show that all monitored school canteens exceeded the recommended dose of 1,75 g of salt in all monitored lunch meals. The school-age child has an average income 3 004 g of salt in lunch meal, which is 72% more than recommended. Groups of food that significantly affect the resulting value are bakery products, cheeses and meat products.
Salt intake in the diet of schoolchildren
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc19024934
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20200204174709.0
- 007
- ta
- 008
- 190705s2019 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.36290/ped.2019.036 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Mičulková, Barbora $7 xx0237787 $u Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
- 245 10
- $a Příjem soli ve stravě školních dětí / $c Bc. Barbora Mičulková, prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., Dr.h.c.
- 246 31
- $a Salt intake in the diet of schoolchildren
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Příjem soli v civilizovaných zemích v současnosti mnohonásobně převyšuje doporučené množství, které Světová zdravotnická organizace stanovila na méně než 5 g za den. V České republice je dávka překračována až trojnásobně už od tří let věku dítěte. Cílem práce bylo zhodnotit množství soli v obědech dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením. Výzkumný soubor tvořilo pět školních jídelen, u kterých byly hodnoceny polední pětidenní jídelníčky. Dítě školního věku má denně přijmout maximálně 5 g soli. Jelikož oběd tvoří 35 % denní energetické dávky, měl by oběd ve školních jídelnách obsahovat 1,75 g soli. Z výsledků vyplývá, že všechny sledované školní jídelny překročily doporučenou dávku 1,75 g soli ve všech sledovaných obědech. Dítě školního věku průměrně přijme 3,004 g soli v obědě, což je o 72 % více, než je doporučováno. Ke skupinám potravin, které svým vysokým obsahem soli značně ovlivnily výslednou hodnotu, řadíme pekárenské výrobky, sýry a masné výrobky.
- 520 9_
- $a In developed countries, the salt intake is currently above the amount recommended by World Health Organization, which is less than 5 g of salt per day. In Czech Republic, after the child is above the age of three years, the amount exceeds three times. The aim of this study was to evaluate the amount of salt in lunch meals in school canteens for children due to the current nutritional recommendations. The research set consists of five school canteens, where the five-day lunch menus were rated. A recommended maximum amount of salt for school-age child is 5 g a day. Since the lunch provides approximately 35% of the daily energy intake, the lunch at school should have 1,75 g of salt.The results show that all monitored school canteens exceeded the recommended dose of 1,75 g of salt in all monitored lunch meals. The school-age child has an average income 3 004 g of salt in lunch meal, which is 72% more than recommended. Groups of food that significantly affect the resulting value are bakery products, cheeses and meat products.
- 650 12
- $a kuchyňská sůl $x normy $x škodlivé účinky $7 D017673
- 650 _2
- $a strava, jídlo, výživa $7 D000066888
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a analýza dat $7 D000078332
- 650 _2
- $a stravovací služby $7 D005522
- 650 _2
- $a hodnocení rizik $7 D018570
- 700 1_
- $a Velemínský, Miloš, $d 1936- $7 jk01141966 $u Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
- 773 0_
- $t Pediatrie pro praxi $x 1213-0494 $g Roč. 20, č. 3 (2019), s. 171-173 $w MED00011583
- 856 41
- $u https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2019/03/09.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2226 $c 729 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20190705073829 $b ABA008
- 991 __
- $a 20200204175056 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1421476 $s 1063352
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2019 $b 20 $c 3 $d 171-173 $i 1213-0494 $m Pediatrie pro praxi $x MED00011583
- LZP __
- $c NLK192 $d 20200204 $a NLK 2019-38/vt