Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Příjem soli ve stravě školních dětí
[Salt intake in the diet of schoolchildren]

Bc. Barbora Mičulková, prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., Dr.h.c.

. 2019 ; 20 (3) : 171-173.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc19024934

Příjem soli v civilizovaných zemích v současnosti mnohonásobně převyšuje doporučené množství, které Světová zdravotnická organizace stanovila na méně než 5 g za den. V České republice je dávka překračována až trojnásobně už od tří let věku dítěte. Cílem práce bylo zhodnotit množství soli v obědech dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením. Výzkumný soubor tvořilo pět školních jídelen, u kterých byly hodnoceny polední pětidenní jídelníčky. Dítě školního věku má denně přijmout maximálně 5 g soli. Jelikož oběd tvoří 35 % denní energetické dávky, měl by oběd ve školních jídelnách obsahovat 1,75 g soli. Z výsledků vyplývá, že všechny sledované školní jídelny překročily doporučenou dávku 1,75 g soli ve všech sledovaných obědech. Dítě školního věku průměrně přijme 3,004 g soli v obědě, což je o 72 % více, než je doporučováno. Ke skupinám potravin, které svým vysokým obsahem soli značně ovlivnily výslednou hodnotu, řadíme pekárenské výrobky, sýry a masné výrobky.

In developed countries, the salt intake is currently above the amount recommended by World Health Organization, which is less than 5 g of salt per day. In Czech Republic, after the child is above the age of three years, the amount exceeds three times. The aim of this study was to evaluate the amount of salt in lunch meals in school canteens for children due to the current nutritional recommendations. The research set consists of five school canteens, where the five-day lunch menus were rated. A recommended maximum amount of salt for school-age child is 5 g a day. Since the lunch provides approximately 35% of the daily energy intake, the lunch at school should have 1,75 g of salt.The results show that all monitored school canteens exceeded the recommended dose of 1,75 g of salt in all monitored lunch meals. The school-age child has an average income 3 004 g of salt in lunch meal, which is 72% more than recommended. Groups of food that significantly affect the resulting value are bakery products, cheeses and meat products.

Salt intake in the diet of schoolchildren

Citace poskytuje Crossref.org

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc19024934
003      
CZ-PrNML
005      
20200204174709.0
007      
ta
008      
190705s2019 xr f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.36290/ped.2019.036 $2 doi
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Mičulková, Barbora $7 xx0237787 $u Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
245    10
$a Příjem soli ve stravě školních dětí / $c Bc. Barbora Mičulková, prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., Dr.h.c.
246    31
$a Salt intake in the diet of schoolchildren
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Příjem soli v civilizovaných zemích v současnosti mnohonásobně převyšuje doporučené množství, které Světová zdravotnická organizace stanovila na méně než 5 g za den. V České republice je dávka překračována až trojnásobně už od tří let věku dítěte. Cílem práce bylo zhodnotit množství soli v obědech dětí ve školních jídelnách vzhledem k současným výživovým doporučením. Výzkumný soubor tvořilo pět školních jídelen, u kterých byly hodnoceny polední pětidenní jídelníčky. Dítě školního věku má denně přijmout maximálně 5 g soli. Jelikož oběd tvoří 35 % denní energetické dávky, měl by oběd ve školních jídelnách obsahovat 1,75 g soli. Z výsledků vyplývá, že všechny sledované školní jídelny překročily doporučenou dávku 1,75 g soli ve všech sledovaných obědech. Dítě školního věku průměrně přijme 3,004 g soli v obědě, což je o 72 % více, než je doporučováno. Ke skupinám potravin, které svým vysokým obsahem soli značně ovlivnily výslednou hodnotu, řadíme pekárenské výrobky, sýry a masné výrobky.
520    9_
$a In developed countries, the salt intake is currently above the amount recommended by World Health Organization, which is less than 5 g of salt per day. In Czech Republic, after the child is above the age of three years, the amount exceeds three times. The aim of this study was to evaluate the amount of salt in lunch meals in school canteens for children due to the current nutritional recommendations. The research set consists of five school canteens, where the five-day lunch menus were rated. A recommended maximum amount of salt for school-age child is 5 g a day. Since the lunch provides approximately 35% of the daily energy intake, the lunch at school should have 1,75 g of salt.The results show that all monitored school canteens exceeded the recommended dose of 1,75 g of salt in all monitored lunch meals. The school-age child has an average income 3 004 g of salt in lunch meal, which is 72% more than recommended. Groups of food that significantly affect the resulting value are bakery products, cheeses and meat products.
650    12
$a kuchyňská sůl $x normy $x škodlivé účinky $7 D017673
650    _2
$a strava, jídlo, výživa $7 D000066888
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a analýza dat $7 D000078332
650    _2
$a stravovací služby $7 D005522
650    _2
$a hodnocení rizik $7 D018570
700    1_
$a Velemínský, Miloš, $d 1936- $7 jk01141966 $u Ústav laboratorní diagnostiky a veřejného zdraví, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
773    0_
$t Pediatrie pro praxi $x 1213-0494 $g Roč. 20, č. 3 (2019), s. 171-173 $w MED00011583
856    41
$u https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2019/03/09.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2226 $c 729 $y p $z 0
990    __
$a 20190705073829 $b ABA008
991    __
$a 20200204175056 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1421476 $s 1063352
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2019 $b 20 $c 3 $d 171-173 $i 1213-0494 $m Pediatrie pro praxi $x MED00011583
LZP    __
$c NLK192 $d 20200204 $a NLK 2019-38/vt

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...