Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod
[Current trends of fish species identification by molecular-biological methods]

S. Lencová, K. Zdeňková, D. Akhatova, K. Demnerová

. 2019 ; 113 (5) : 292-300.

Status minimální Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc19026256

Nowadays, food adulteration is a common problem. Fish meat is a typical commodity which is adulterated very often. Therefore, it is necessary to find effective methods for fish meat authentication. Molecular-biological methods based on the analysis of mitochondrial and genomic markers were proved to be suitable for this purpose. Especially, polymerase chain reaction is commonly used, but there are new methods like Loop-mediated Isothermal Amplification or Multi-Analyte Profiling with a huge potential for fish species identification. In this paper, advantages and disadvantages of a use of different markers and three molecular-biological methods for the purpose of fish fraud detection are summarized.

Current trends of fish species identification by molecular-biological methods

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc19026256
003      
CZ-PrNML
005      
20230417124121.0
007      
ta
008      
190731s2019 xr ad f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Lencová, Simona $7 ola2018980931 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
245    10
$a Aktuální trendy druhové identifikace rybího masa pomocí molekulárně-biologických metod / $c S. Lencová, K. Zdeňková, D. Akhatova, K. Demnerová
246    31
$a Current trends of fish species identification by molecular-biological methods
504    __
$a Literatura
520    9_
$a Nowadays, food adulteration is a common problem. Fish meat is a typical commodity which is adulterated very often. Therefore, it is necessary to find effective methods for fish meat authentication. Molecular-biological methods based on the analysis of mitochondrial and genomic markers were proved to be suitable for this purpose. Especially, polymerase chain reaction is commonly used, but there are new methods like Loop-mediated Isothermal Amplification or Multi-Analyte Profiling with a huge potential for fish species identification. In this paper, advantages and disadvantages of a use of different markers and three molecular-biological methods for the purpose of fish fraud detection are summarized.
700    1_
$a Zdeňková, Kamila $7 ola2018980922 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
700    1_
$a Akhatova, Diliara $7 _AN102202 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha; Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i., Praha
700    1_
$a Demnerová, Kateřina, $d 1947- $7 jn20000400453 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha
773    0_
$t Chemické listy $x 0009-2770 $g Roč. 113, č. 5 (2019), s. 292-300 $w MED00011010
856    41
$u http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/3354/3310 $y domovská stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 1918 $c 395 $y 0 $z 0
990    __
$a 20190731170336 $b ABA008
991    __
$a 20230417124119 $b ABA008
999    __
$a min $b bmc $g 1428168 $s 1064687
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2019 $b 113 $c 5 $d 292-300 $i 0009-2770 $m Chemické listy $n Chem. Listy $x MED00011010
LZP    __
$a NLK 2019-30/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...