Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Charakterizace bakterií rodu Kocuria
[Characteristic of the genus Kocuria]

Anastasiia Vasyliuk

. 2020 ; 30 (1) : 6-9.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Review

Bakterie rodu Kocuria patří mezi gram -pozitivní, nesporulující, převážně aerobní koky, které se vyskytují ve dvojicích, krátkých řetízkách či tetrádách. Dříve byl tento rod řazen mezi bakterie rodu Micrococcus, ale na základě fylogenetických a chemotaxonomických analýz byl začleněn do samostatného rodu Kocuria. Bakterie rodu Kocuria jsou morfologicky podobné bakteriím Staphylococcus a Micrococcus. S bakteriemi Staphylococcus jsou často zaměňovány při běžných fenotypových testech. V současné době je známo 28 druhů Kocuria, které se vyskytují v půdě, ve vodě, na kůži či sliznici lidí a zvířat. Některé druhy Kocuria mohou způsobovat zdravotní problémy, které jsou spojeny s dalšími nemocemi. Některé druhy se naopak mohou využít k produkci enzymů, biosurfaktantů či pigmentů v potravinářském, kosmetickém či farmaceutickém průmyslu. Jejich produkce extrémofilními kmeny rodu Kocuria má velký potenciál díky zvýšené stabilitě mikrobiálních produktů.

All of the recognize species of Kocuria are gram -positive coccoid, non -endospore -forming, aerobic, which are arranged in pairs, short chains or tetrads. The genus Kocuria was previously belongs to the family Micrococcaceae. On the basis of the phylogenetic and chemotaxonomic analyses, it was incorporated into a separate genus Kocuria. Kocuria are morphologically similar to bacteria Staphylococcus and Micrococcus. They are often confused with bacteria Staphylococcus by conventional phenotypic tests. At present, there are known 28 species of Kocuria, which occur in soil, water, skin or mucous membranes of humans and animals. Some species of Kocuria can cause healthy problems that are associated with other diseases. On the other hand some species can be used to produce enzymes, biosurfactants or pigments in the food, cosmetic or pharmaceutical industries. Their production of extremophilic strains of the genus Kocuria has great potential due to the increased stability of microbial products.

Characteristic of the genus Kocuria

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc20004611
003      
CZ-PrNML
005      
20210929133631.0
007      
ta
008      
200513s2020 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Vasyliuk, Anastasiia $7 _AN105688 $u Ústav Biotechnologie, VŠCHT v Praze
245    10
$a Charakterizace bakterií rodu Kocuria / $c Anastasiia Vasyliuk
246    31
$a Characteristic of the genus Kocuria
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Bakterie rodu Kocuria patří mezi gram -pozitivní, nesporulující, převážně aerobní koky, které se vyskytují ve dvojicích, krátkých řetízkách či tetrádách. Dříve byl tento rod řazen mezi bakterie rodu Micrococcus, ale na základě fylogenetických a chemotaxonomických analýz byl začleněn do samostatného rodu Kocuria. Bakterie rodu Kocuria jsou morfologicky podobné bakteriím Staphylococcus a Micrococcus. S bakteriemi Staphylococcus jsou často zaměňovány při běžných fenotypových testech. V současné době je známo 28 druhů Kocuria, které se vyskytují v půdě, ve vodě, na kůži či sliznici lidí a zvířat. Některé druhy Kocuria mohou způsobovat zdravotní problémy, které jsou spojeny s dalšími nemocemi. Některé druhy se naopak mohou využít k produkci enzymů, biosurfaktantů či pigmentů v potravinářském, kosmetickém či farmaceutickém průmyslu. Jejich produkce extrémofilními kmeny rodu Kocuria má velký potenciál díky zvýšené stabilitě mikrobiálních produktů.
520    9_
$a All of the recognize species of Kocuria are gram -positive coccoid, non -endospore -forming, aerobic, which are arranged in pairs, short chains or tetrads. The genus Kocuria was previously belongs to the family Micrococcaceae. On the basis of the phylogenetic and chemotaxonomic analyses, it was incorporated into a separate genus Kocuria. Kocuria are morphologically similar to bacteria Staphylococcus and Micrococcus. They are often confused with bacteria Staphylococcus by conventional phenotypic tests. At present, there are known 28 species of Kocuria, which occur in soil, water, skin or mucous membranes of humans and animals. Some species of Kocuria can cause healthy problems that are associated with other diseases. On the other hand some species can be used to produce enzymes, biosurfactants or pigments in the food, cosmetic or pharmaceutical industries. Their production of extremophilic strains of the genus Kocuria has great potential due to the increased stability of microbial products.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a Micrococcaceae $7 D008835
650    _2
$a grampozitivní bakteriální infekce $7 D016908
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
655    _2
$a přehledy $7 D016454
773    0_
$t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 30, č. 1 (2020), s. 6-9 $w MED00011027
856    41
$u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c.1_2.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y p $z 0
990    __
$a 20200513204227 $b ABA008
991    __
$a 20210929133627 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1522304 $s 1094663
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2020 $b 30 $c 1 $d 6-9 $i 1210-1737 $m Bioprospect $x MED00011027
LZP    __
$c NLK109 $d 20210929 $a NLK 2020-29/kv

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...