-
Something wrong with this record ?
Charakterizace bakterií rodu Kocuria
[Characteristic of the genus Kocuria]
Anastasiia Vasyliuk
Language Czech Country Czech Republic
Document type Research Support, Non-U.S. Gov't, Review
- MeSH
- Gram-Positive Bacterial Infections MeSH
- Humans MeSH
- Micrococcaceae * MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Research Support, Non-U.S. Gov't MeSH
- Review MeSH
Bakterie rodu Kocuria patří mezi gram -pozitivní, nesporulující, převážně aerobní koky, které se vyskytují ve dvojicích, krátkých řetízkách či tetrádách. Dříve byl tento rod řazen mezi bakterie rodu Micrococcus, ale na základě fylogenetických a chemotaxonomických analýz byl začleněn do samostatného rodu Kocuria. Bakterie rodu Kocuria jsou morfologicky podobné bakteriím Staphylococcus a Micrococcus. S bakteriemi Staphylococcus jsou často zaměňovány při běžných fenotypových testech. V současné době je známo 28 druhů Kocuria, které se vyskytují v půdě, ve vodě, na kůži či sliznici lidí a zvířat. Některé druhy Kocuria mohou způsobovat zdravotní problémy, které jsou spojeny s dalšími nemocemi. Některé druhy se naopak mohou využít k produkci enzymů, biosurfaktantů či pigmentů v potravinářském, kosmetickém či farmaceutickém průmyslu. Jejich produkce extrémofilními kmeny rodu Kocuria má velký potenciál díky zvýšené stabilitě mikrobiálních produktů.
All of the recognize species of Kocuria are gram -positive coccoid, non -endospore -forming, aerobic, which are arranged in pairs, short chains or tetrads. The genus Kocuria was previously belongs to the family Micrococcaceae. On the basis of the phylogenetic and chemotaxonomic analyses, it was incorporated into a separate genus Kocuria. Kocuria are morphologically similar to bacteria Staphylococcus and Micrococcus. They are often confused with bacteria Staphylococcus by conventional phenotypic tests. At present, there are known 28 species of Kocuria, which occur in soil, water, skin or mucous membranes of humans and animals. Some species of Kocuria can cause healthy problems that are associated with other diseases. On the other hand some species can be used to produce enzymes, biosurfactants or pigments in the food, cosmetic or pharmaceutical industries. Their production of extremophilic strains of the genus Kocuria has great potential due to the increased stability of microbial products.
Characteristic of the genus Kocuria
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc20004611
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20210929133631.0
- 007
- ta
- 008
- 200513s2020 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Vasyliuk, Anastasiia $7 _AN105688 $u Ústav Biotechnologie, VŠCHT v Praze
- 245 10
- $a Charakterizace bakterií rodu Kocuria / $c Anastasiia Vasyliuk
- 246 31
- $a Characteristic of the genus Kocuria
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Bakterie rodu Kocuria patří mezi gram -pozitivní, nesporulující, převážně aerobní koky, které se vyskytují ve dvojicích, krátkých řetízkách či tetrádách. Dříve byl tento rod řazen mezi bakterie rodu Micrococcus, ale na základě fylogenetických a chemotaxonomických analýz byl začleněn do samostatného rodu Kocuria. Bakterie rodu Kocuria jsou morfologicky podobné bakteriím Staphylococcus a Micrococcus. S bakteriemi Staphylococcus jsou často zaměňovány při běžných fenotypových testech. V současné době je známo 28 druhů Kocuria, které se vyskytují v půdě, ve vodě, na kůži či sliznici lidí a zvířat. Některé druhy Kocuria mohou způsobovat zdravotní problémy, které jsou spojeny s dalšími nemocemi. Některé druhy se naopak mohou využít k produkci enzymů, biosurfaktantů či pigmentů v potravinářském, kosmetickém či farmaceutickém průmyslu. Jejich produkce extrémofilními kmeny rodu Kocuria má velký potenciál díky zvýšené stabilitě mikrobiálních produktů.
- 520 9_
- $a All of the recognize species of Kocuria are gram -positive coccoid, non -endospore -forming, aerobic, which are arranged in pairs, short chains or tetrads. The genus Kocuria was previously belongs to the family Micrococcaceae. On the basis of the phylogenetic and chemotaxonomic analyses, it was incorporated into a separate genus Kocuria. Kocuria are morphologically similar to bacteria Staphylococcus and Micrococcus. They are often confused with bacteria Staphylococcus by conventional phenotypic tests. At present, there are known 28 species of Kocuria, which occur in soil, water, skin or mucous membranes of humans and animals. Some species of Kocuria can cause healthy problems that are associated with other diseases. On the other hand some species can be used to produce enzymes, biosurfactants or pigments in the food, cosmetic or pharmaceutical industries. Their production of extremophilic strains of the genus Kocuria has great potential due to the increased stability of microbial products.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a Micrococcaceae $7 D008835
- 650 _2
- $a grampozitivní bakteriální infekce $7 D016908
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 655 _2
- $a přehledy $7 D016454
- 773 0_
- $t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 30, č. 1 (2020), s. 6-9 $w MED00011027
- 856 41
- $u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_c.1_2.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20200513204227 $b ABA008
- 991 __
- $a 20210929133627 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1522304 $s 1094663
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2020 $b 30 $c 1 $d 6-9 $i 1210-1737 $m Bioprospect $x MED00011027
- LZP __
- $c NLK109 $d 20210929 $a NLK 2020-29/kv