• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií
[Role of a dietitian in the therapy of food allergies]

Martin Krobot, Veronika Spáčilová, Dana Hrnčířová

. 2020 ; 22 (3) : 197-199.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc20016203

Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči.

The essential means of food allergy therapy is the elimination diet. However, the exclusion of some food groups could pose a nutrition risk to the patient, mainly in terms of a limited intake of micronutrients. This can be prevented by cooperating with a dietitian. The dietitian can take part in diagnosis, anthropometrical data collection and mainly in the education of the patient in terms of safe and nutritionally adequate diet, risky foods, or food labelling. The dietitian can also use a nutrition software to assess the intake of micronutrients. However, the liaison of allergists and dietitians is not frequent in the Czech Republic. For this reason, the Czech Association of Dietitians, together with the Food Allergy Workgroup, is currently working on a guideline in an effort to guarantee an adequate nutrition care for all the food allergy patients.

Role of a dietitian in the therapy of food allergies

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc20016203
003      
CZ-PrNML
005      
20220110151254.0
007      
ta
008      
201018s2020 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Krobot, Martin $7 xx0235430 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno2
245    10
$a Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií / $c Martin Krobot, Veronika Spáčilová, Dana Hrnčířová
246    31
$a Role of a dietitian in the therapy of food allergies
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči.
520    9_
$a The essential means of food allergy therapy is the elimination diet. However, the exclusion of some food groups could pose a nutrition risk to the patient, mainly in terms of a limited intake of micronutrients. This can be prevented by cooperating with a dietitian. The dietitian can take part in diagnosis, anthropometrical data collection and mainly in the education of the patient in terms of safe and nutritionally adequate diet, risky foods, or food labelling. The dietitian can also use a nutrition software to assess the intake of micronutrients. However, the liaison of allergists and dietitians is not frequent in the Czech Republic. For this reason, the Czech Association of Dietitians, together with the Food Allergy Workgroup, is currently working on a guideline in an effort to guarantee an adequate nutrition care for all the food allergy patients.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a nutriční poradci $x normy $x organizace a řízení $x trendy $7 D064686
650    _2
$a potravinová alergie $x dietoterapie $x terapie $7 D005512
650    _2
$a mezioborová komunikace $7 D033183
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Spáčilová, Veronika $7 xx0252980 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
700    1_
$a Hrnčířová, Dana $7 xx0083083 $u Ústav hygieny, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha
773    0_
$t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 22, č. 3 (2020), s. 197-199 $w MED00011406
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
990    __
$a 20201018135411 $b ABA008
991    __
$a 20220110151253 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1573807 $s 1106378
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2020 $b 22 $c 3 $d 197-199 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK189 $d 20210327 $a NLK 2020-38/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...