-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií
[Role of a dietitian in the therapy of food allergies]
Martin Krobot, Veronika Spáčilová, Dana Hrnčířová
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- MeSH
- lidé MeSH
- mezioborová komunikace MeSH
- nutriční poradci normy organizace a řízení trendy MeSH
- potravinová alergie dietoterapie terapie MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči.
The essential means of food allergy therapy is the elimination diet. However, the exclusion of some food groups could pose a nutrition risk to the patient, mainly in terms of a limited intake of micronutrients. This can be prevented by cooperating with a dietitian. The dietitian can take part in diagnosis, anthropometrical data collection and mainly in the education of the patient in terms of safe and nutritionally adequate diet, risky foods, or food labelling. The dietitian can also use a nutrition software to assess the intake of micronutrients. However, the liaison of allergists and dietitians is not frequent in the Czech Republic. For this reason, the Czech Association of Dietitians, together with the Food Allergy Workgroup, is currently working on a guideline in an effort to guarantee an adequate nutrition care for all the food allergy patients.
Ústav hygieny 3 lékařská fakulta Univerzita Karlova Praha
Ústav ochrany a podpory zdraví Lékařská fakulta Masarykova univerzita Brno
Ústav ochrany a podpory zdraví Lékařská fakulta Masarykova univerzita Brno2
Role of a dietitian in the therapy of food allergies
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc20016203
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20220110151254.0
- 007
- ta
- 008
- 201018s2020 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Krobot, Martin $7 xx0235430 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno2
- 245 10
- $a Role nutričního terapeuta v terapii potravinových alergií / $c Martin Krobot, Veronika Spáčilová, Dana Hrnčířová
- 246 31
- $a Role of a dietitian in the therapy of food allergies
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Základním terapeutickým nástrojem v případě potravinových alergií je eliminační dieta. Vyloučení některých skupin potravin však může pro pacienta znamenat vysoké nutriční riziko s ohledem na snížení přívodu některých živin, zejména mikronutrientů. Tomuto riziku lze předejít spoluprací s nutričním terapeutem. Ten se může podílet na diagnostice, sběru antropometrických dat a zejména na edukaci pacienta v oblastech sestavení bezpečné a plnohodnotné diety, rizikových potravin či čtení potravinových obalů. Zároveň může pomocí nutričního softwaru zhodnotit přívod mikronutrientů a případně doporučit suplementaci. Spolupráce alergologa a nutričního terapeuta však v českém prostředí není běžná. Proto Česká asociace nutričních terapeutů a Pracovní skupina potravinové alergie připravuje standard, který by měl zajistit všem pacientům s potravinovou alergií adekvátní nutriční péči.
- 520 9_
- $a The essential means of food allergy therapy is the elimination diet. However, the exclusion of some food groups could pose a nutrition risk to the patient, mainly in terms of a limited intake of micronutrients. This can be prevented by cooperating with a dietitian. The dietitian can take part in diagnosis, anthropometrical data collection and mainly in the education of the patient in terms of safe and nutritionally adequate diet, risky foods, or food labelling. The dietitian can also use a nutrition software to assess the intake of micronutrients. However, the liaison of allergists and dietitians is not frequent in the Czech Republic. For this reason, the Czech Association of Dietitians, together with the Food Allergy Workgroup, is currently working on a guideline in an effort to guarantee an adequate nutrition care for all the food allergy patients.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a nutriční poradci $x normy $x organizace a řízení $x trendy $7 D064686
- 650 _2
- $a potravinová alergie $x dietoterapie $x terapie $7 D005512
- 650 _2
- $a mezioborová komunikace $7 D033183
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Spáčilová, Veronika $7 xx0252980 $u Ústav ochrany a podpory zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
- 700 1_
- $a Hrnčířová, Dana $7 xx0083083 $u Ústav hygieny, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha
- 773 0_
- $t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 22, č. 3 (2020), s. 197-199 $w MED00011406
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20201018135411 $b ABA008
- 991 __
- $a 20220110151253 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1573807 $s 1106378
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2020 $b 22 $c 3 $d 197-199 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $c NLK189 $d 20210327 $a NLK 2020-38/dk