• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Registr potravinových alergií DAFALL - konečné výsledky sledování
[Database of food allergies DAFALL – final results]

Simona Bělohlávková, Eliška Kopelentová, Jakub Štádler, Petr Víšek, Ivana Šetinová, Radka Galanská, Jana Poloniová, Jana Novobílská, Štěpánka Mikulová, Martina Minářová, Martin Liška, Eva Orálková, Veronika Solařová, Zdenka Koldová, Marie...

. 2021 ; 23 (Suppl. 1) : 6-15.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc21014803

Prevalence potravinové alergie v průběhu posledních let roste, mezi lety 1999–2011 stoupla téměr na dvojnásobek. V Evropě se v současné době vyskytuje v 6–8 % u dětí a 3–6 % u dospělých. Spektrum nejčastějších spouštěcích potravin, typy potravinové senzibilizace i symptomy potravinové alergie se v jednotlivých geografických oblastech liší. Cílem naší práce byl prospektivní sběr epidemiologických dat týkajících se potravinové alergie u pacientů z různých regionů České republiky. V průběhu tříletého sledování bylo do registru zařazeno 1 747 pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií z téměř celé České republiky, z toho 22 % kojenců, 26 % dětí od 1 do 6 let věku, 25 % dětí mezi 7. a 18. rokem a 27 % pacientů dospělých. Bylo sledováno spektrum nejčastějších spouštěcích potravin v závislosti na věku, typ projevů, četnost IgE senzibilizace v kontextu dosud udávaných dat z jiných oblastí Evropy i světa. Zjištěné spektrum potravinové alergie u nás má určitá specifika. Mezi nejvýznamnější patří nízký výskyt reakcí na sóju a pšeničnou mouku, vysoký výskyt reakcí na semena (zejména mák) a vzrůstající význam kešú ořechu, zejména u malých dětí. Třetím nejčastějším alergenem u dětí ve věku 1–18 let byl překvapivě arašíd. Přes určité limity představuje publikovaná práce první údaje o epidemiologii potravinové alergie v České republice na rozsáhlém souboru pacientů.

Food allergy prevalence is rising in recent years; it almost doubled between 1999 and 2011. In Europe, it currently occurs in 6–8 % of children and 3–6 % of adults. The spectrum of most frequent triggering foods, types of food sensitization, and symptoms of food allergy are geographi-cally unevenly distributed and differ. The aim of our work was to prospectively gather epidemiological data on food allergies in patients from different regions of the Czech republic. During the 3 years of follow up, we enrolled 1 747 patients into the registry with newly diagnosed food allergy from almost the whole country, 22 % breastfed infants, 26 % children at the age of 1 to 6 years, 25 % kids between 7 and 18 years and 27 % adults. We compared the types of the most frequent triggering foods in relation to age, type of presenting symptoms, the prevalence of IgE sensitization considering the context of available data from the other parts of Europe, and the rest of the world. We have found that the spectrum of food allergies in the Czech republic bears a certain specific pattern. Among the most important, it is the low occurrence of reactions to soy and wheat flour, high occurrence of reactions to seeds (mainly the poppy), and increasing significance of cashew nuts, mainly in smaller children. Surprisingly, the third most common allergen in kids of 1 to 18 years of age was the peanut. Despite certain limitations, this work introduces the first data on the epidemiology of food allergies in the Czech republic using such a large population sample.

Database of food allergies DAFALL – final results

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21014803
003      
CZ-PrNML
005      
20240313094919.0
007      
ta
008      
210518s2021 xr bd f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Bělohlávková, Simona $7 xx0153131 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha; Lékařská fakulta Plzeň, Univerzita Karlova Praha
245    10
$a Registr potravinových alergií DAFALL - konečné výsledky sledování / $c Simona Bělohlávková, Eliška Kopelentová, Jakub Štádler, Petr Víšek, Ivana Šetinová, Radka Galanská, Jana Poloniová, Jana Novobílská, Štěpánka Mikulová, Martina Minářová, Martin Liška, Eva Orálková, Veronika Solařová, Zdenka Koldová, Marie Tichá, Jana Šilarová, Jarmila Richterová, Olga Škopková, Milena Jeřábková, Jiřina Chládková, Kateřina Kopecká, Eva Dědková, Hana Janíčková, Tatiana Gvozdiaková, Renáta Říhová, Eva Tilšarová, Michal Huptych
246    31
$a Database of food allergies DAFALL – final results
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Prevalence potravinové alergie v průběhu posledních let roste, mezi lety 1999–2011 stoupla téměr na dvojnásobek. V Evropě se v současné době vyskytuje v 6–8 % u dětí a 3–6 % u dospělých. Spektrum nejčastějších spouštěcích potravin, typy potravinové senzibilizace i symptomy potravinové alergie se v jednotlivých geografických oblastech liší. Cílem naší práce byl prospektivní sběr epidemiologických dat týkajících se potravinové alergie u pacientů z různých regionů České republiky. V průběhu tříletého sledování bylo do registru zařazeno 1 747 pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií z téměř celé České republiky, z toho 22 % kojenců, 26 % dětí od 1 do 6 let věku, 25 % dětí mezi 7. a 18. rokem a 27 % pacientů dospělých. Bylo sledováno spektrum nejčastějších spouštěcích potravin v závislosti na věku, typ projevů, četnost IgE senzibilizace v kontextu dosud udávaných dat z jiných oblastí Evropy i světa. Zjištěné spektrum potravinové alergie u nás má určitá specifika. Mezi nejvýznamnější patří nízký výskyt reakcí na sóju a pšeničnou mouku, vysoký výskyt reakcí na semena (zejména mák) a vzrůstající význam kešú ořechu, zejména u malých dětí. Třetím nejčastějším alergenem u dětí ve věku 1–18 let byl překvapivě arašíd. Přes určité limity představuje publikovaná práce první údaje o epidemiologii potravinové alergie v České republice na rozsáhlém souboru pacientů.
520    9_
$a Food allergy prevalence is rising in recent years; it almost doubled between 1999 and 2011. In Europe, it currently occurs in 6–8 % of children and 3–6 % of adults. The spectrum of most frequent triggering foods, types of food sensitization, and symptoms of food allergy are geographi-cally unevenly distributed and differ. The aim of our work was to prospectively gather epidemiological data on food allergies in patients from different regions of the Czech republic. During the 3 years of follow up, we enrolled 1 747 patients into the registry with newly diagnosed food allergy from almost the whole country, 22 % breastfed infants, 26 % children at the age of 1 to 6 years, 25 % kids between 7 and 18 years and 27 % adults. We compared the types of the most frequent triggering foods in relation to age, type of presenting symptoms, the prevalence of IgE sensitization considering the context of available data from the other parts of Europe, and the rest of the world. We have found that the spectrum of food allergies in the Czech republic bears a certain specific pattern. Among the most important, it is the low occurrence of reactions to soy and wheat flour, high occurrence of reactions to seeds (mainly the poppy), and increasing significance of cashew nuts, mainly in smaller children. Surprisingly, the third most common allergen in kids of 1 to 18 years of age was the peanut. Despite certain limitations, this work introduces the first data on the epidemiology of food allergies in the Czech republic using such a large population sample.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    12
$a potravinová alergie $x epidemiologie $x imunologie $7 D005512
650    _2
$a sběr dat $7 D003625
650    _2
$a epidemiologické metody $7 D004812
650    _2
$a databáze faktografické $7 D016208
653    00
$a DAFALL (Database of Food Alergies)
700    1_
$a Kopelentová, Eliška $7 xx0230923 $u Dětské oddělení, Oblastní nemocnice Kolín 4Ústav imunologie 2. LF UK, FN Motol, Praha
700    1_
$a Štádler, Jakub, $d 1980- $7 xx0238554 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
700    1_
$a Víšek, Petr $7 xx0089710 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, Litomyšl
700    1_
$a Šetinová, Ivana $7 xx0217054 $u Immunia, s.r.o., Praha7Ústav imunologie a alergologie, FN Plzeň
700    1_
$a Galanská, Radka $7 xx0230916 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
700    1_
$a Poloniová, Jana $7 xx0314787 $u Medipont, s.r.o., České Budějovice
700    1_
$a Novobílská, Jana $7 xx0314788 $u Alergologicko-imunologická ambulance, Vratimov
700    1_
$a Mikulová, Štěpánka $7 xx0314789 $u Alergosan, s.r.o., Litoměřice; Oddělení klinické imunologie a alergologie, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem
700    1_
$a Minářová, Martina $7 xx0314790 $u IMMUNO-ZLÍN, s.r.o., Zlín
700    1_
$a Liška, Martin $7 xx0115264 $u Ústav imunologie a alergologie, FN Plzeň
700    1_
$a Orálková, Eva $7 xx0314791 $u ALERG-IM, s.r.o., Brno
700    1_
$a Solařová, Veronika $7 xx0198229 $u Alergocentrum, s.r.o., Šumperk
700    1_
$a Koldová, Zdenka $7 xx0009498 $u Alergologie Vyškov, s.r.o., Vyškov
700    1_
$a Tichá, Marie $7 xx0259638 $u Alergologie M & M, s.r.o.,Přerov
700    1_
$a Šilarová, Jana $7 xx0217749 $u Albertinum, Ambulance alergologie a klinické imunologie, Žamberk
700    1_
$a Richterová, Jarmila, $d 1964- $7 jx20091021012 $u KlinAl, s.r.o., Třebíč
700    1_
$a Škopková, Olga $7 xx0098741 $u Alergologie Škopková, s.r.o., Ostrava
700    1_
$a Jeřábková, Milena $7 xx0300589 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, Nemocnice Prostějov
700    1_
$a Chládková, Jiřina, $d 1963- $7 xx0076213 $u Dětská klinika LF a FN, FN Hradec Králové
700    1_
$a Kopecká, Kateřina $7 xx0147629 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha; 22ALERG, s.r.o., Praha
700    1_
$a Dědková, Eva $7 xx026015101 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
700    1_
$a Janíčková, Hana, $d 1960- $7 mzk2003195755 $u Alergocentrum, s.r.o., Šumperk
700    1_
$a Gvozdiaková, Tatiana $7 xx0315724 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, Olomouc
700    1_
$a Říhová, Renata $7 xx0256690 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
700    1_
$a Tilšarová, Eva $7 xx0315726 $u Alergolog a klin. imunolog, Kroměříž
700    1_
$a Huptych, Michal $7 xx0124697 $u ČVUT v Praze, Praha
773    0_
$t Alergie (Praha, Print) $x 1212-3536 $g Roč. 23, Suppl. 1 (2021), s. 6-15 $w MED00011406
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
990    __
$a 20210518142820 $b ABA008
991    __
$a 20240313094914 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1654493 $s 1135197
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2021 $b 23 $c Suppl. 1 $d 6-15 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK197 $d 20220124 $a NLK 2021-22/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...