-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Registr potravinových alergií DAFALL - konečné výsledky sledování
[Database of food allergies DAFALL – final results]
Simona Bělohlávková, Eliška Kopelentová, Jakub Štádler, Petr Víšek, Ivana Šetinová, Radka Galanská, Jana Poloniová, Jana Novobílská, Štěpánka Mikulová, Martina Minářová, Martin Liška, Eva Orálková, Veronika Solařová, Zdenka Koldová, Marie...
Jazyk čeština Země Česko
- Klíčová slova
- DAFALL (Database of Food Alergies),
- MeSH
- databáze faktografické MeSH
- epidemiologické metody MeSH
- lidé MeSH
- potravinová alergie * epidemiologie imunologie MeSH
- sběr dat MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Prevalence potravinové alergie v průběhu posledních let roste, mezi lety 1999–2011 stoupla téměr na dvojnásobek. V Evropě se v současné době vyskytuje v 6–8 % u dětí a 3–6 % u dospělých. Spektrum nejčastějších spouštěcích potravin, typy potravinové senzibilizace i symptomy potravinové alergie se v jednotlivých geografických oblastech liší. Cílem naší práce byl prospektivní sběr epidemiologických dat týkajících se potravinové alergie u pacientů z různých regionů České republiky. V průběhu tříletého sledování bylo do registru zařazeno 1 747 pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií z téměř celé České republiky, z toho 22 % kojenců, 26 % dětí od 1 do 6 let věku, 25 % dětí mezi 7. a 18. rokem a 27 % pacientů dospělých. Bylo sledováno spektrum nejčastějších spouštěcích potravin v závislosti na věku, typ projevů, četnost IgE senzibilizace v kontextu dosud udávaných dat z jiných oblastí Evropy i světa. Zjištěné spektrum potravinové alergie u nás má určitá specifika. Mezi nejvýznamnější patří nízký výskyt reakcí na sóju a pšeničnou mouku, vysoký výskyt reakcí na semena (zejména mák) a vzrůstající význam kešú ořechu, zejména u malých dětí. Třetím nejčastějším alergenem u dětí ve věku 1–18 let byl překvapivě arašíd. Přes určité limity představuje publikovaná práce první údaje o epidemiologii potravinové alergie v České republice na rozsáhlém souboru pacientů.
Food allergy prevalence is rising in recent years; it almost doubled between 1999 and 2011. In Europe, it currently occurs in 6–8 % of children and 3–6 % of adults. The spectrum of most frequent triggering foods, types of food sensitization, and symptoms of food allergy are geographi-cally unevenly distributed and differ. The aim of our work was to prospectively gather epidemiological data on food allergies in patients from different regions of the Czech republic. During the 3 years of follow up, we enrolled 1 747 patients into the registry with newly diagnosed food allergy from almost the whole country, 22 % breastfed infants, 26 % children at the age of 1 to 6 years, 25 % kids between 7 and 18 years and 27 % adults. We compared the types of the most frequent triggering foods in relation to age, type of presenting symptoms, the prevalence of IgE sensitization considering the context of available data from the other parts of Europe, and the rest of the world. We have found that the spectrum of food allergies in the Czech republic bears a certain specific pattern. Among the most important, it is the low occurrence of reactions to soy and wheat flour, high occurrence of reactions to seeds (mainly the poppy), and increasing significance of cashew nuts, mainly in smaller children. Surprisingly, the third most common allergen in kids of 1 to 18 years of age was the peanut. Despite certain limitations, this work introduces the first data on the epidemiology of food allergies in the Czech republic using such a large population sample.
Albertinum Ambulance alergologie a klinické imunologie Žamberk
Alergolog a klin imunolog Kroměříž
Alergologicko imunologická ambulance Vratimov
Alergologie M and M s r o Přerov
Alergologie Škopková s r o Ostrava
Alergologie Vyškov s r o Vyškov
Ambulance alergologie a klinické imunologie Litomyšl
Ambulance alergologie a klinické imunologie Nemocnice Prostějov
Ambulance alergologie a klinické imunologie Olomouc
Dětská klinika LF a FN FN Hradec Králové
Dětské oddělení Oblastní nemocnice Kolín 4Ústav imunologie 2 LF UK FN Motol Praha
Immunia s r o Praha7Ústav imunologie a alergologie FN Plzeň
Lékařská fakulta Plzeň Univerzita Karlova Praha
Medipont s r o České Budějovice
Oddělení klinické imunologie a alergologie Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem
Database of food allergies DAFALL – final results
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21014803
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20240313094919.0
- 007
- ta
- 008
- 210518s2021 xr bd f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bělohlávková, Simona $7 xx0153131 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha; Lékařská fakulta Plzeň, Univerzita Karlova Praha
- 245 10
- $a Registr potravinových alergií DAFALL - konečné výsledky sledování / $c Simona Bělohlávková, Eliška Kopelentová, Jakub Štádler, Petr Víšek, Ivana Šetinová, Radka Galanská, Jana Poloniová, Jana Novobílská, Štěpánka Mikulová, Martina Minářová, Martin Liška, Eva Orálková, Veronika Solařová, Zdenka Koldová, Marie Tichá, Jana Šilarová, Jarmila Richterová, Olga Škopková, Milena Jeřábková, Jiřina Chládková, Kateřina Kopecká, Eva Dědková, Hana Janíčková, Tatiana Gvozdiaková, Renáta Říhová, Eva Tilšarová, Michal Huptych
- 246 31
- $a Database of food allergies DAFALL – final results
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Prevalence potravinové alergie v průběhu posledních let roste, mezi lety 1999–2011 stoupla téměr na dvojnásobek. V Evropě se v současné době vyskytuje v 6–8 % u dětí a 3–6 % u dospělých. Spektrum nejčastějších spouštěcích potravin, typy potravinové senzibilizace i symptomy potravinové alergie se v jednotlivých geografických oblastech liší. Cílem naší práce byl prospektivní sběr epidemiologických dat týkajících se potravinové alergie u pacientů z různých regionů České republiky. V průběhu tříletého sledování bylo do registru zařazeno 1 747 pacientů s nově diagnostikovanou potravinovou alergií z téměř celé České republiky, z toho 22 % kojenců, 26 % dětí od 1 do 6 let věku, 25 % dětí mezi 7. a 18. rokem a 27 % pacientů dospělých. Bylo sledováno spektrum nejčastějších spouštěcích potravin v závislosti na věku, typ projevů, četnost IgE senzibilizace v kontextu dosud udávaných dat z jiných oblastí Evropy i světa. Zjištěné spektrum potravinové alergie u nás má určitá specifika. Mezi nejvýznamnější patří nízký výskyt reakcí na sóju a pšeničnou mouku, vysoký výskyt reakcí na semena (zejména mák) a vzrůstající význam kešú ořechu, zejména u malých dětí. Třetím nejčastějším alergenem u dětí ve věku 1–18 let byl překvapivě arašíd. Přes určité limity představuje publikovaná práce první údaje o epidemiologii potravinové alergie v České republice na rozsáhlém souboru pacientů.
- 520 9_
- $a Food allergy prevalence is rising in recent years; it almost doubled between 1999 and 2011. In Europe, it currently occurs in 6–8 % of children and 3–6 % of adults. The spectrum of most frequent triggering foods, types of food sensitization, and symptoms of food allergy are geographi-cally unevenly distributed and differ. The aim of our work was to prospectively gather epidemiological data on food allergies in patients from different regions of the Czech republic. During the 3 years of follow up, we enrolled 1 747 patients into the registry with newly diagnosed food allergy from almost the whole country, 22 % breastfed infants, 26 % children at the age of 1 to 6 years, 25 % kids between 7 and 18 years and 27 % adults. We compared the types of the most frequent triggering foods in relation to age, type of presenting symptoms, the prevalence of IgE sensitization considering the context of available data from the other parts of Europe, and the rest of the world. We have found that the spectrum of food allergies in the Czech republic bears a certain specific pattern. Among the most important, it is the low occurrence of reactions to soy and wheat flour, high occurrence of reactions to seeds (mainly the poppy), and increasing significance of cashew nuts, mainly in smaller children. Surprisingly, the third most common allergen in kids of 1 to 18 years of age was the peanut. Despite certain limitations, this work introduces the first data on the epidemiology of food allergies in the Czech republic using such a large population sample.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a potravinová alergie $x epidemiologie $x imunologie $7 D005512
- 650 _2
- $a sběr dat $7 D003625
- 650 _2
- $a epidemiologické metody $7 D004812
- 650 _2
- $a databáze faktografické $7 D016208
- 653 00
- $a DAFALL (Database of Food Alergies)
- 700 1_
- $a Kopelentová, Eliška $7 xx0230923 $u Dětské oddělení, Oblastní nemocnice Kolín 4Ústav imunologie 2. LF UK, FN Motol, Praha
- 700 1_
- $a Štádler, Jakub, $d 1980- $7 xx0238554 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
- 700 1_
- $a Víšek, Petr $7 xx0089710 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, Litomyšl
- 700 1_
- $a Šetinová, Ivana $7 xx0217054 $u Immunia, s.r.o., Praha7Ústav imunologie a alergologie, FN Plzeň
- 700 1_
- $a Galanská, Radka $7 xx0230916 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
- 700 1_
- $a Poloniová, Jana $7 xx0314787 $u Medipont, s.r.o., České Budějovice
- 700 1_
- $a Novobílská, Jana $7 xx0314788 $u Alergologicko-imunologická ambulance, Vratimov
- 700 1_
- $a Mikulová, Štěpánka $7 xx0314789 $u Alergosan, s.r.o., Litoměřice; Oddělení klinické imunologie a alergologie, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem
- 700 1_
- $a Minářová, Martina $7 xx0314790 $u IMMUNO-ZLÍN, s.r.o., Zlín
- 700 1_
- $a Liška, Martin $7 xx0115264 $u Ústav imunologie a alergologie, FN Plzeň
- 700 1_
- $a Orálková, Eva $7 xx0314791 $u ALERG-IM, s.r.o., Brno
- 700 1_
- $a Solařová, Veronika $7 xx0198229 $u Alergocentrum, s.r.o., Šumperk
- 700 1_
- $a Koldová, Zdenka $7 xx0009498 $u Alergologie Vyškov, s.r.o., Vyškov
- 700 1_
- $a Tichá, Marie $7 xx0259638 $u Alergologie M & M, s.r.o.,Přerov
- 700 1_
- $a Šilarová, Jana $7 xx0217749 $u Albertinum, Ambulance alergologie a klinické imunologie, Žamberk
- 700 1_
- $a Richterová, Jarmila, $d 1964- $7 jx20091021012 $u KlinAl, s.r.o., Třebíč
- 700 1_
- $a Škopková, Olga $7 xx0098741 $u Alergologie Škopková, s.r.o., Ostrava
- 700 1_
- $a Jeřábková, Milena $7 xx0300589 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, Nemocnice Prostějov
- 700 1_
- $a Chládková, Jiřina, $d 1963- $7 xx0076213 $u Dětská klinika LF a FN, FN Hradec Králové
- 700 1_
- $a Kopecká, Kateřina $7 xx0147629 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha; 22ALERG, s.r.o., Praha
- 700 1_
- $a Dědková, Eva $7 xx026015101 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
- 700 1_
- $a Janíčková, Hana, $d 1960- $7 mzk2003195755 $u Alergocentrum, s.r.o., Šumperk
- 700 1_
- $a Gvozdiaková, Tatiana $7 xx0315724 $u Ambulance alergologie a klinické imunologie, Olomouc
- 700 1_
- $a Říhová, Renata $7 xx0256690 $u Immuno-flow, s.r.o., Praha
- 700 1_
- $a Tilšarová, Eva $7 xx0315726 $u Alergolog a klin. imunolog, Kroměříž
- 700 1_
- $a Huptych, Michal $7 xx0124697 $u ČVUT v Praze, Praha
- 773 0_
- $t Alergie (Praha, Print) $x 1212-3536 $g Roč. 23, Suppl. 1 (2021), s. 6-15 $w MED00011406
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20210518142820 $b ABA008
- 991 __
- $a 20240313094914 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1654493 $s 1135197
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2021 $b 23 $c Suppl. 1 $d 6-15 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $c NLK197 $d 20220124 $a NLK 2021-22/dk