-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy
[Profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations]
Martin Liška
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- alergeny imunologie MeSH
- alergie na arašídy diagnóza imunologie MeSH
- čočka imunologie MeSH
- Fabaceae imunologie klasifikace MeSH
- Glycine max imunologie MeSH
- imunoglobulin E analýza MeSH
- lidé MeSH
- potravinová alergie * diagnóza etiologie imunologie MeSH
- zásobní proteiny semen imunologie MeSH
- zkřížené reakce imunologie MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny. Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX®. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny. Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24 %) byla senzibilizována na některou z luštěnin. Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n = 122) a sóju (n = 98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n = 11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n = 17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů). V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.
Legumes are important food allergens. Their major allergenic components are seed storage proteins and PR-10 proteins. We decided to investigate the sensitization profiles of specific IgE antibodies to distinct legumes in a large group of patients examined by multiplex system ALEX ®. We also studied the history of clinical reactions to legumes in sensitized patients and possible cross-reactivity to other allergens, i.e., tree nuts, seeds, or PR-10 proteins. Our study group included 689 patients; almost a quarter of them (24%) was sensitized to some legume. Sensitization to peanuts (n = 122) and soybean (n = 98) prevailed, being followed by sensitization to lentil and the relative legumes. A positive history of clinical reactions was most frequently to peanuts (17 patients); however, clinical reactions to lentil and the relative legumes prevailed (11 patients) over that induced by soybean (4 patients). The clinical reactions were predominantly systemic, mainly due to sensitization to seed storage proteins. Though lentil and the relative legumes are not considered to be prominent food allergens, their importance is significantly higher in our country compared to soybean, and thus we should pay increased attention to them.
Profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21023662
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20220323101935.0
- 007
- ta
- 008
- 211004s2021 xr ad f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Liška, Martin $7 xx0115264 $u Ústav imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice, Plzeň
- 245 10
- $a Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy / $c Martin Liška
- 246 31
- $a Profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny. Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX®. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny. Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24 %) byla senzibilizována na některou z luštěnin. Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n = 122) a sóju (n = 98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n = 11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n = 17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů). V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.
- 520 9_
- $a Legumes are important food allergens. Their major allergenic components are seed storage proteins and PR-10 proteins. We decided to investigate the sensitization profiles of specific IgE antibodies to distinct legumes in a large group of patients examined by multiplex system ALEX ®. We also studied the history of clinical reactions to legumes in sensitized patients and possible cross-reactivity to other allergens, i.e., tree nuts, seeds, or PR-10 proteins. Our study group included 689 patients; almost a quarter of them (24%) was sensitized to some legume. Sensitization to peanuts (n = 122) and soybean (n = 98) prevailed, being followed by sensitization to lentil and the relative legumes. A positive history of clinical reactions was most frequently to peanuts (17 patients); however, clinical reactions to lentil and the relative legumes prevailed (11 patients) over that induced by soybean (4 patients). The clinical reactions were predominantly systemic, mainly due to sensitization to seed storage proteins. Though lentil and the relative legumes are not considered to be prominent food allergens, their importance is significantly higher in our country compared to soybean, and thus we should pay increased attention to them.
- 650 17
- $a potravinová alergie $x diagnóza $x etiologie $x imunologie $7 D005512 $2 czmesh
- 650 _7
- $a alergeny $x imunologie $7 D000485 $2 czmesh
- 650 _7
- $a Fabaceae $x imunologie $x klasifikace $7 D007887 $2 czmesh
- 650 _7
- $a alergie na arašídy $x diagnóza $x imunologie $7 D021183 $2 czmesh
- 650 _7
- $a čočka $x imunologie $7 D027806 $2 czmesh
- 650 _7
- $a Glycine max $x imunologie $7 D013025 $2 czmesh
- 650 _7
- $a zásobní proteiny semen $x imunologie $7 D055314 $2 czmesh
- 650 _7
- $a zkřížené reakce $x imunologie $7 D003429 $2 czmesh
- 650 _7
- $a imunoglobulin E $x analýza $7 D007073 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 773 0_
- $t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 23, č. 3 (2021), s. 155-159 $w MED00011406
- 856 41
- $u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20211004151445 $b ABA008
- 991 __
- $a 20220323101918 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1704772 $s 1144156
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2021 $b 23 $c 3 $d 155-159 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
- LZP __
- $c NLK125 $d 20220323 $a NLK 2021-36/dk