• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy
[Profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations]

Martin Liška

. 2021 ; 23 (3) : 155-159.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc21023662

Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny. Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX®. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny. Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24 %) byla senzibilizována na některou z luštěnin. Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n = 122) a sóju (n = 98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n = 11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n = 17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů). V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.

Legumes are important food allergens. Their major allergenic components are seed storage proteins and PR-10 proteins. We decided to investigate the sensitization profiles of specific IgE antibodies to distinct legumes in a large group of patients examined by multiplex system ALEX ®. We also studied the history of clinical reactions to legumes in sensitized patients and possible cross-reactivity to other allergens, i.e., tree nuts, seeds, or PR-10 proteins. Our study group included 689 patients; almost a quarter of them (24%) was sensitized to some legume. Sensitization to peanuts (n = 122) and soybean (n = 98) prevailed, being followed by sensitization to lentil and the relative legumes. A positive history of clinical reactions was most frequently to peanuts (17 patients); however, clinical reactions to lentil and the relative legumes prevailed (11 patients) over that induced by soybean (4 patients). The clinical reactions were predominantly systemic, mainly due to sensitization to seed storage proteins. Though lentil and the relative legumes are not considered to be prominent food allergens, their importance is significantly higher in our country compared to soybean, and thus we should pay increased attention to them.

Profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21023662
003      
CZ-PrNML
005      
20220323101935.0
007      
ta
008      
211004s2021 xr ad f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Liška, Martin $7 xx0115264 $u Ústav imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice, Plzeň
245    10
$a Profily IgE mediované senzibilizace na luštěniny a jejich klinické projevy / $c Martin Liška
246    31
$a Profiles of IgE-mediated sensitization to legumes and their clinical manifestations
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Luštěniny jsou významnými potravinovými alergeny. K jejich hlavním alergenním složkám patří seed storage proteiny a PR-10 proteiny. Rozhodli jsme se prozkoumat senzibilizační profily specifických IgE protilátek na jednotlivé luštěniny u velkého souboru pacientů vyšetřených pomocí multiplexu ALEX®. Současně jsme sledovali anamnestický výskyt a charakter klinických reakcí na luštěniny a také senzibilizaci a klinické reakce na zkříženě reagující alergeny, konkrétně ořechy, semena a PR-10 proteiny. Vyšetřeno bylo celkem 685 pacientů. Téměř čtvrtina z nich (24 %) byla senzibilizována na některou z luštěnin. Mezi nimi převažovala senzibilizace na arašídy (n = 122) a sóju (n = 98), s velkým odstupem za nimi následovala čočka a příbuzné luštěniny (n = 11). V anamnéze udávali pacienti nejčastěji klinické reakce na arašídy (n = 17), nicméně sóju (4 pacienti) v tomto případě předstihly právě čočka a jí příbuzné luštěniny (celkem 11 pacientů). V klinických reakcích převažovaly reakce systémové, jejichž podkladem byla nejčastěji senzibilizace na seed storage proteiny. Čočka a příbuzné luštěniny sice nepatří mezi přední původce alergických reakcí na potraviny, avšak v našich podmínkách podle všeho významem předstihují sóju a měla by jim proto být věnována větší pozornost.
520    9_
$a Legumes are important food allergens. Their major allergenic components are seed storage proteins and PR-10 proteins. We decided to investigate the sensitization profiles of specific IgE antibodies to distinct legumes in a large group of patients examined by multiplex system ALEX ®. We also studied the history of clinical reactions to legumes in sensitized patients and possible cross-reactivity to other allergens, i.e., tree nuts, seeds, or PR-10 proteins. Our study group included 689 patients; almost a quarter of them (24%) was sensitized to some legume. Sensitization to peanuts (n = 122) and soybean (n = 98) prevailed, being followed by sensitization to lentil and the relative legumes. A positive history of clinical reactions was most frequently to peanuts (17 patients); however, clinical reactions to lentil and the relative legumes prevailed (11 patients) over that induced by soybean (4 patients). The clinical reactions were predominantly systemic, mainly due to sensitization to seed storage proteins. Though lentil and the relative legumes are not considered to be prominent food allergens, their importance is significantly higher in our country compared to soybean, and thus we should pay increased attention to them.
650    17
$a potravinová alergie $x diagnóza $x etiologie $x imunologie $7 D005512 $2 czmesh
650    _7
$a alergeny $x imunologie $7 D000485 $2 czmesh
650    _7
$a Fabaceae $x imunologie $x klasifikace $7 D007887 $2 czmesh
650    _7
$a alergie na arašídy $x diagnóza $x imunologie $7 D021183 $2 czmesh
650    _7
$a čočka $x imunologie $7 D027806 $2 czmesh
650    _7
$a Glycine max $x imunologie $7 D013025 $2 czmesh
650    _7
$a zásobní proteiny semen $x imunologie $7 D055314 $2 czmesh
650    _7
$a zkřížené reakce $x imunologie $7 D003429 $2 czmesh
650    _7
$a imunoglobulin E $x analýza $7 D007073 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
773    0_
$t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 23, č. 3 (2021), s. 155-159 $w MED00011406
856    41
$u http://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y p $z 0
990    __
$a 20211004151445 $b ABA008
991    __
$a 20220323101918 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1704772 $s 1144156
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2021 $b 23 $c 3 $d 155-159 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK125 $d 20220323 $a NLK 2021-36/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace