• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vegetariánství a zdraví
[Vegetariarianism and health]

Eva Kudlová

. 2021 ; 76 (5) : 114-117.

Status minimální Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc21029522

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Obliba vegetariánství v jeho různých podobách v posledních letech narůstá, stejně jako jeho mnohdy nekritická propagace v médiích. Observační studie ukazují nižší rizikové faktory metabolických a kardiovaskulárních onemocnění, nižší riziko výskytu nádorových onemocnění a ischemické choroby srdeční a úmrtí na ischemickou chorobu srdeční u vegetariánů ve srovnání s nevegetariány. Vegetariánství ale může souviset s vyšším výskytem zlomenin kostí, psychickým zdravím a zejména veganství může vést k projevům specifických nedostatků některých živin. Vyloučení živočišných potravin ze stravy samo o sobě nezajistí její dobrou kvalitu. Pro zajištění nutriční adekvátnosti rostlinné diety jsou potřebné znalosti konzumentů o vhodném složení stravy a měli by ji konzultovat s odborníky.

The popularity of vegetarianism in its various forms has been growing in recent years, as has its, often uncritical, publicity in the media. Observational studies show lower risk factors for metabolic and cardiovascular diseases, lower risk of cancer and ischemic heart disease, and death from ischemic heart disease in vegetarians compared to nonvegetarians. However, vegetarianism may be associated with a higher incidence of bone fractures, mental health and, especially veganism, may lead to manifestations of specific deficiencies of some nutrients. The exclusion of animal foods from the diet does not in itself ensure its good quality. To ensure the nutritional adequacy of the plant diet, consumers need to know about the appropriate composition of the diet and should consult with experts.

Vegetariarianism and health

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21029522
003      
CZ-PrNML
005      
20211207100300.0
007      
ta
008      
211207s2021 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kudlová, Eva, $d 1953- $7 jo2002105438 $u Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy
245    10
$a Vegetariánství a zdraví / $c Eva Kudlová
246    31
$a Vegetariarianism and health
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Obliba vegetariánství v jeho různých podobách v posledních letech narůstá, stejně jako jeho mnohdy nekritická propagace v médiích. Observační studie ukazují nižší rizikové faktory metabolických a kardiovaskulárních onemocnění, nižší riziko výskytu nádorových onemocnění a ischemické choroby srdeční a úmrtí na ischemickou chorobu srdeční u vegetariánů ve srovnání s nevegetariány. Vegetariánství ale může souviset s vyšším výskytem zlomenin kostí, psychickým zdravím a zejména veganství může vést k projevům specifických nedostatků některých živin. Vyloučení živočišných potravin ze stravy samo o sobě nezajistí její dobrou kvalitu. Pro zajištění nutriční adekvátnosti rostlinné diety jsou potřebné znalosti konzumentů o vhodném složení stravy a měli by ji konzultovat s odborníky.
520    9_
$a The popularity of vegetarianism in its various forms has been growing in recent years, as has its, often uncritical, publicity in the media. Observational studies show lower risk factors for metabolic and cardiovascular diseases, lower risk of cancer and ischemic heart disease, and death from ischemic heart disease in vegetarians compared to nonvegetarians. However, vegetarianism may be associated with a higher incidence of bone fractures, mental health and, especially veganism, may lead to manifestations of specific deficiencies of some nutrients. The exclusion of animal foods from the diet does not in itself ensure its good quality. To ensure the nutritional adequacy of the plant diet, consumers need to know about the appropriate composition of the diet and should consult with experts.
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 76, č. 5 (2021), s. 114-117 $w MED00011119
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2021/11/vegetari1.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 0 $z 0
990    __
$a 20211111145805 $b ABA008
991    __
$a 20211207100258 $b ABA008
999    __
$a min $b bmc $g 1731863 $s 1150075
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2021 $b 76 $c 5 $d 114-117 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
LZP    __
$a NLK 2021-47/kv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...