-
Something wrong with this record ?
Analýza výživových norem v předškolním stravování
Eva Paulíčková, Martina Polochová, Martina Kovalová, Karin Petřeková
Status minimal Language Czech Country Czech Republic
Úvod: Školní stravování existuje v České republice dlouhou dobu. Jeho začátky sahají až do roku 1945, kdy v době po ukončení druhé světové války byla snaha, aby školní stravování pomohlo zlepšit celkový zdravotní stav dětí. Ovlivňování výživových zvyklostí dětí patří mezi jednu z hlavních priorit veřejného zdraví obyvatelstva České republiky. Cíl: Cílem výzkumného šetření bylo provést analýzu výživových norem v předškolním stravování a zjistit, zda jsou plněny výživové normy v zařízení školního stravování. Metodika: Podklady pro analýzu výživových norem byly získány sběrem dat ze spotřebních košů v zařízení předškolního stravování. Tato data byla analyzována podle jednotlivých komodit uvedených ve spotřebních koších za vybrané časové období. Jednotlivé položky byly sečteny podle druhů potravin a následně bylo hodnoceno 10 kategorií (maso, ryby, mléko tekuté, mléčné výrobky, tuky volné, cukr volný, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny). Podle počtu strávníků za měsíc se pak vypočítala normativní spotřeba. Výsledky: Provedená analýza potvrdila předpoklad, že výživové normy v zařízení školního stravování jsou plněny. U všech deseti analyzovaných komodit spotřebního koše byl splněn limit zákonem stanovených výživových norem. Analýzou bylo zjištěno, že výživové normy ve sledovaném období byly plněny v rozmezí 80-94 %. Nejvíce byla plněna komodita ryby, naopak nejméně mléko. Závěr: I když byl ve všech případech dodržen povolený limit, bylo by vhodné se více zaměřit na plnění komodit mléko a mléčné výrobky a podpořit jejich spotřebu vhodným způsobem (např. připravovat dětem více obilninových kaší a pudingů, přidávat mléko do přílohových kaší, občas zařadit do jídelníčku mléčné polévky, omáčky a mléčné pokrmy jako hlavní chod (kaše a nákypy).
Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařská fakulta Ostravské univerzity
Ústav fyziologie a patofyziologie Lékařská fakulta Ostravské univerzity
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21029535
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20211207133948.0
- 007
- ta
- 008
- 211207s2021 xr ad f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Paulíčková, Eva $7 _AN112450 $u Ústav fyziologie a patofyziologie, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
- 245 10
- $a Analýza výživových norem v předškolním stravování / $c Eva Paulíčková, Martina Polochová, Martina Kovalová, Karin Petřeková
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Úvod: Školní stravování existuje v České republice dlouhou dobu. Jeho začátky sahají až do roku 1945, kdy v době po ukončení druhé světové války byla snaha, aby školní stravování pomohlo zlepšit celkový zdravotní stav dětí. Ovlivňování výživových zvyklostí dětí patří mezi jednu z hlavních priorit veřejného zdraví obyvatelstva České republiky. Cíl: Cílem výzkumného šetření bylo provést analýzu výživových norem v předškolním stravování a zjistit, zda jsou plněny výživové normy v zařízení školního stravování. Metodika: Podklady pro analýzu výživových norem byly získány sběrem dat ze spotřebních košů v zařízení předškolního stravování. Tato data byla analyzována podle jednotlivých komodit uvedených ve spotřebních koších za vybrané časové období. Jednotlivé položky byly sečteny podle druhů potravin a následně bylo hodnoceno 10 kategorií (maso, ryby, mléko tekuté, mléčné výrobky, tuky volné, cukr volný, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny). Podle počtu strávníků za měsíc se pak vypočítala normativní spotřeba. Výsledky: Provedená analýza potvrdila předpoklad, že výživové normy v zařízení školního stravování jsou plněny. U všech deseti analyzovaných komodit spotřebního koše byl splněn limit zákonem stanovených výživových norem. Analýzou bylo zjištěno, že výživové normy ve sledovaném období byly plněny v rozmezí 80-94 %. Nejvíce byla plněna komodita ryby, naopak nejméně mléko. Závěr: I když byl ve všech případech dodržen povolený limit, bylo by vhodné se více zaměřit na plnění komodit mléko a mléčné výrobky a podpořit jejich spotřebu vhodným způsobem (např. připravovat dětem více obilninových kaší a pudingů, přidávat mléko do přílohových kaší, občas zařadit do jídelníčku mléčné polévky, omáčky a mléčné pokrmy jako hlavní chod (kaše a nákypy).
- 700 1_
- $a Polochová, Martina $7 _AN112451 $u Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
- 700 1_
- $a Kovalová, Martina $7 xx0236136 $u Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
- 700 1_
- $a Petřeková, Karin $7 xx0213177 $u Ústav fyziologie a patofyziologie, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny. Zpravodaj pro školní a dietní stravování $x 1211-846X $g Roč. 76, č. 5 (2021), s. 66-69 příl. $w MED00011119
- 773 0_
- $t Zpravodaj školního stravování $g č. 5 (2021), s. 66-69 $w MED00155606
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2021/11/normy1.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20211111145928 $b ABA008
- 991 __
- $a 20211207133946 $b ABA008
- 999 __
- $a min $b bmc $g 1731876 $s 1150088
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2021 $b 76 $c 5 $d 66-69 příl. $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $o Zpravodaj pro školní a dietní stravování $x MED00011119
- BMC __
- $a 2021 $c 5 $d 66-69 $m Zpravodaj školního stravování $x MED00155606
- LZP __
- $a NLK 2021-47/kv