• Something wrong with this record ?

Analýza výživových norem v předškolním stravování

Eva Paulíčková, Martina Polochová, Martina Kovalová, Karin Petřeková

. 2021 ; 76 (5) : 66-69 příl.. (Zpravodaj pro školní a dietní stravování)

Status minimal Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Úvod: Školní stravování existuje v České republice dlouhou dobu. Jeho začátky sahají až do roku 1945, kdy v době po ukončení druhé světové války byla snaha, aby školní stravování pomohlo zlepšit celkový zdravotní stav dětí. Ovlivňování výživových zvyklostí dětí patří mezi jednu z hlavních priorit veřejného zdraví obyvatelstva České republiky. Cíl: Cílem výzkumného šetření bylo provést analýzu výživových norem v předškolním stravování a zjistit, zda jsou plněny výživové normy v zařízení školního stravování. Metodika: Podklady pro analýzu výživových norem byly získány sběrem dat ze spotřebních košů v zařízení předškolního stravování. Tato data byla analyzována podle jednotlivých komodit uvedených ve spotřebních koších za vybrané časové období. Jednotlivé položky byly sečteny podle druhů potravin a následně bylo hodnoceno 10 kategorií (maso, ryby, mléko tekuté, mléčné výrobky, tuky volné, cukr volný, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny). Podle počtu strávníků za měsíc se pak vypočítala normativní spotřeba. Výsledky: Provedená analýza potvrdila předpoklad, že výživové normy v zařízení školního stravování jsou plněny. U všech deseti analyzovaných komodit spotřebního koše byl splněn limit zákonem stanovených výživových norem. Analýzou bylo zjištěno, že výživové normy ve sledovaném období byly plněny v rozmezí 80-94 %. Nejvíce byla plněna komodita ryby, naopak nejméně mléko. Závěr: I když byl ve všech případech dodržen povolený limit, bylo by vhodné se více zaměřit na plnění komodit mléko a mléčné výrobky a podpořit jejich spotřebu vhodným způsobem (např. připravovat dětem více obilninových kaší a pudingů, přidávat mléko do přílohových kaší, občas zařadit do jídelníčku mléčné polévky, omáčky a mléčné pokrmy jako hlavní chod (kaše a nákypy).

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21029535
003      
CZ-PrNML
005      
20211207133948.0
007      
ta
008      
211207s2021 xr ad f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze
044    __
$a xr
100    1_
$a Paulíčková, Eva $7 _AN112450 $u Ústav fyziologie a patofyziologie, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
245    10
$a Analýza výživových norem v předškolním stravování / $c Eva Paulíčková, Martina Polochová, Martina Kovalová, Karin Petřeková
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Úvod: Školní stravování existuje v České republice dlouhou dobu. Jeho začátky sahají až do roku 1945, kdy v době po ukončení druhé světové války byla snaha, aby školní stravování pomohlo zlepšit celkový zdravotní stav dětí. Ovlivňování výživových zvyklostí dětí patří mezi jednu z hlavních priorit veřejného zdraví obyvatelstva České republiky. Cíl: Cílem výzkumného šetření bylo provést analýzu výživových norem v předškolním stravování a zjistit, zda jsou plněny výživové normy v zařízení školního stravování. Metodika: Podklady pro analýzu výživových norem byly získány sběrem dat ze spotřebních košů v zařízení předškolního stravování. Tato data byla analyzována podle jednotlivých komodit uvedených ve spotřebních koších za vybrané časové období. Jednotlivé položky byly sečteny podle druhů potravin a následně bylo hodnoceno 10 kategorií (maso, ryby, mléko tekuté, mléčné výrobky, tuky volné, cukr volný, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny). Podle počtu strávníků za měsíc se pak vypočítala normativní spotřeba. Výsledky: Provedená analýza potvrdila předpoklad, že výživové normy v zařízení školního stravování jsou plněny. U všech deseti analyzovaných komodit spotřebního koše byl splněn limit zákonem stanovených výživových norem. Analýzou bylo zjištěno, že výživové normy ve sledovaném období byly plněny v rozmezí 80-94 %. Nejvíce byla plněna komodita ryby, naopak nejméně mléko. Závěr: I když byl ve všech případech dodržen povolený limit, bylo by vhodné se více zaměřit na plnění komodit mléko a mléčné výrobky a podpořit jejich spotřebu vhodným způsobem (např. připravovat dětem více obilninových kaší a pudingů, přidávat mléko do přílohových kaší, občas zařadit do jídelníčku mléčné polévky, omáčky a mléčné pokrmy jako hlavní chod (kaše a nákypy).
700    1_
$a Polochová, Martina $7 _AN112451 $u Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
700    1_
$a Kovalová, Martina $7 xx0236136 $u Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
700    1_
$a Petřeková, Karin $7 xx0213177 $u Ústav fyziologie a patofyziologie, Lékařská fakulta Ostravské univerzity
773    0_
$t Výživa a potraviny. Zpravodaj pro školní a dietní stravování $x 1211-846X $g Roč. 76, č. 5 (2021), s. 66-69 příl. $w MED00011119
773    0_
$t Zpravodaj školního stravování $g č. 5 (2021), s. 66-69 $w MED00155606
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2021/11/normy1.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 0 $z 0
990    __
$a 20211111145928 $b ABA008
991    __
$a 20211207133946 $b ABA008
999    __
$a min $b bmc $g 1731876 $s 1150088
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2021 $b 76 $c 5 $d 66-69 příl. $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $o Zpravodaj pro školní a dietní stravování $x MED00011119
BMC    __
$a 2021 $c 5 $d 66-69 $m Zpravodaj školního stravování $x MED00155606
LZP    __
$a NLK 2021-47/kv

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...