Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Balení ovoce a zeleniny
[Fruit and vegetable packaging]

Mrlík, M., Rajchl, A., Vápenka, L.

. 2022 ; 77 (1) : 2-5.

Status minimal Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Potraviny jsou baleny z několika důvodů: kvůli ochraně před znehodnocením, snazší manipulaci a předání informací o produktu zákazníkovi. To platí i pro ovoce a zeleninu, které ovšem mají některé vlastnosti, jimiž se odlišují od zpracovaných potravin. Jedná se o živá pletiva, ve kterých probíhají metabolické procesy, vyměňují s okolní atmosférou plyny a mohou ztrácet vlhkost. Volbou vhodného obalu a podmínek skladování lze tyto změny zpomalit, čímž lze prodloužit jejich skladovatelnost, a tedy předcházet vzniku potravinového odpadu.

Food is packaged for several reasons: to protect it from deterioration, to make it easier to handle and to pass on product information to the customer. This also applies to fruits and vegetables, which, however, have some characteristics that distinguish them from processed foods. They are live tissues with active metabolic processes, they exchange gases with the surrounding atmosphere and can lose moisture. These changes can be slowed down by choosing suitable packaging and storage conditions, which can extend their shelf life and thus prevent the generation of food waste.

Fruit and vegetable packaging

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22008271
003      
CZ-PrNML
005      
20220323110252.0
007      
ta
008      
220317s2022 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Mrlík, Michal $7 xx0271086 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
245    10
$a Balení ovoce a zeleniny / $c Mrlík, M., Rajchl, A., Vápenka, L.
246    31
$a Fruit and vegetable packaging
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Potraviny jsou baleny z několika důvodů: kvůli ochraně před znehodnocením, snazší manipulaci a předání informací o produktu zákazníkovi. To platí i pro ovoce a zeleninu, které ovšem mají některé vlastnosti, jimiž se odlišují od zpracovaných potravin. Jedná se o živá pletiva, ve kterých probíhají metabolické procesy, vyměňují s okolní atmosférou plyny a mohou ztrácet vlhkost. Volbou vhodného obalu a podmínek skladování lze tyto změny zpomalit, čímž lze prodloužit jejich skladovatelnost, a tedy předcházet vzniku potravinového odpadu.
520    9_
$a Food is packaged for several reasons: to protect it from deterioration, to make it easier to handle and to pass on product information to the customer. This also applies to fruits and vegetables, which, however, have some characteristics that distinguish them from processed foods. They are live tissues with active metabolic processes, they exchange gases with the surrounding atmosphere and can lose moisture. These changes can be slowed down by choosing suitable packaging and storage conditions, which can extend their shelf life and thus prevent the generation of food waste.
700    1_
$a Rajchl, Aleš, $d 1980- $7 xx0170622 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
700    1_
$a Vápenka, Lukáš $7 mzk20191060133 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 77, č. 1 (2022), s. 2-5 $w MED00011119
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/baleni-ovoce-a-zeleniny/ $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 0 $z 0
990    __
$a 20220317125350 $b ABA008
991    __
$a 20220323111228 $b ABA008
999    __
$a min $b bmc $g 1770976 $s 1159465
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2022 $b 77 $c 1 $d 2-5 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
LZP    __
$a NLK 2022-14/dk

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...