-
Something wrong with this record ?
Balení ovoce a zeleniny
[Fruit and vegetable packaging]
Mrlík, M., Rajchl, A., Vápenka, L.
Status minimal Language Czech Country Czech Republic
Potraviny jsou baleny z několika důvodů: kvůli ochraně před znehodnocením, snazší manipulaci a předání informací o produktu zákazníkovi. To platí i pro ovoce a zeleninu, které ovšem mají některé vlastnosti, jimiž se odlišují od zpracovaných potravin. Jedná se o živá pletiva, ve kterých probíhají metabolické procesy, vyměňují s okolní atmosférou plyny a mohou ztrácet vlhkost. Volbou vhodného obalu a podmínek skladování lze tyto změny zpomalit, čímž lze prodloužit jejich skladovatelnost, a tedy předcházet vzniku potravinového odpadu.
Food is packaged for several reasons: to protect it from deterioration, to make it easier to handle and to pass on product information to the customer. This also applies to fruits and vegetables, which, however, have some characteristics that distinguish them from processed foods. They are live tissues with active metabolic processes, they exchange gases with the surrounding atmosphere and can lose moisture. These changes can be slowed down by choosing suitable packaging and storage conditions, which can extend their shelf life and thus prevent the generation of food waste.
Fruit and vegetable packaging
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc22008271
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20220323110252.0
- 007
- ta
- 008
- 220317s2022 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Mrlík, Michal $7 xx0271086 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
- 245 10
- $a Balení ovoce a zeleniny / $c Mrlík, M., Rajchl, A., Vápenka, L.
- 246 31
- $a Fruit and vegetable packaging
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Potraviny jsou baleny z několika důvodů: kvůli ochraně před znehodnocením, snazší manipulaci a předání informací o produktu zákazníkovi. To platí i pro ovoce a zeleninu, které ovšem mají některé vlastnosti, jimiž se odlišují od zpracovaných potravin. Jedná se o živá pletiva, ve kterých probíhají metabolické procesy, vyměňují s okolní atmosférou plyny a mohou ztrácet vlhkost. Volbou vhodného obalu a podmínek skladování lze tyto změny zpomalit, čímž lze prodloužit jejich skladovatelnost, a tedy předcházet vzniku potravinového odpadu.
- 520 9_
- $a Food is packaged for several reasons: to protect it from deterioration, to make it easier to handle and to pass on product information to the customer. This also applies to fruits and vegetables, which, however, have some characteristics that distinguish them from processed foods. They are live tissues with active metabolic processes, they exchange gases with the surrounding atmosphere and can lose moisture. These changes can be slowed down by choosing suitable packaging and storage conditions, which can extend their shelf life and thus prevent the generation of food waste.
- 700 1_
- $a Rajchl, Aleš, $d 1980- $7 xx0170622 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
- 700 1_
- $a Vápenka, Lukáš $7 mzk20191060133 $u Ústav konzervace potravin, Vysoká škola chemicko-technologická, Praha
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 77, č. 1 (2022), s. 2-5 $w MED00011119
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/baleni-ovoce-a-zeleniny/ $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20220317125350 $b ABA008
- 991 __
- $a 20220323111228 $b ABA008
- 999 __
- $a min $b bmc $g 1770976 $s 1159465
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2022 $b 77 $c 1 $d 2-5 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $a NLK 2022-14/dk