Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Živiny potenciálně nedostatkové v rostlinné stravě a jejich možné rostlinné zdroje
[Potentially deficient nutrients in plant diets and their possible plant sources]

Eva Kudlová

. 2022 ; 77 (2) : 25-28.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

Způsob stravování na základě potravin rostlinného původu má potenciální nedostatek těch živin, jejichž zdrojem jsou převážně živočišné potraviny. Specifickým výběrem rostlinných potravin, jejich vhodnou úpravou a používáním doplňků stravy je možné sestavit veganskou stravu, při které nedochází k nedostatku živin. Článek shrnuje možné rostlinné zdroje potenciálně kritických živin ve veganské stravě, mezi něž patří bílkoviny, n-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová), vitaminy D, B2 a B12, vápník, železo, jod, zinek a selen.

Diet based on foods of plant origin is potentially deficient in those nutrients, the source of which is mainly animal food. By specific plant food selection, their appropriate preparation, and the use of food supplements, it is possible to compile a vegan diet that does not lack nutrients. The article summarizes possible plant sources of potentially critical nutrients in the vegan diet that include protein, n-3 long chain fatty acids (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid), vitamins D, B2 , and B12, calcium, iron, iodine, zinc, and selenium.

Potentially deficient nutrients in plant diets and their possible plant sources

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc22025727
003      
CZ-PrNML
005      
20221116132515.0
007      
ta
008      
221021s2022 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kudlová, Eva, $d 1953- $7 jo2002105438 $u Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha
245    10
$a Živiny potenciálně nedostatkové v rostlinné stravě a jejich možné rostlinné zdroje / $c Eva Kudlová
246    31
$a Potentially deficient nutrients in plant diets and their possible plant sources
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Způsob stravování na základě potravin rostlinného původu má potenciální nedostatek těch živin, jejichž zdrojem jsou převážně živočišné potraviny. Specifickým výběrem rostlinných potravin, jejich vhodnou úpravou a používáním doplňků stravy je možné sestavit veganskou stravu, při které nedochází k nedostatku živin. Článek shrnuje možné rostlinné zdroje potenciálně kritických živin ve veganské stravě, mezi něž patří bílkoviny, n-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová), vitaminy D, B2 a B12, vápník, železo, jod, zinek a selen.
520    9_
$a Diet based on foods of plant origin is potentially deficient in those nutrients, the source of which is mainly animal food. By specific plant food selection, their appropriate preparation, and the use of food supplements, it is possible to compile a vegan diet that does not lack nutrients. The article summarizes possible plant sources of potentially critical nutrients in the vegan diet that include protein, n-3 long chain fatty acids (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid), vitamins D, B2 , and B12, calcium, iron, iodine, zinc, and selenium.
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a dieta vegetariánská $x škodlivé účinky $7 D014676 $2 czmesh
650    17
$a dieta veganská $x škodlivé účinky $7 D000067269 $2 czmesh
650    _7
$a deficit železa $x terapie $7 D000090463 $2 czmesh
650    _7
$a nedostatek vitaminu B12 $x terapie $7 D014806 $2 czmesh
650    _7
$a nedostatek vitaminu D $x terapie $7 D014808 $2 czmesh
650    _7
$a avitaminóza $x terapie $7 D001361 $2 czmesh
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 77, č. 2 (2022), s. 25-28 $w MED00011119
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2022/03/ziviny.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
990    __
$a 20221021104803 $b ABA008
991    __
$a 20221116132510 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1850345 $s 1177023
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2022 $b 77 $c 2 $d 25-28 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK109 $d 20221116 $a NLK 2022-20/kv

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...