-
Something wrong with this record ?
Živiny potenciálně nedostatkové v rostlinné stravě a jejich možné rostlinné zdroje
[Potentially deficient nutrients in plant diets and their possible plant sources]
Eva Kudlová
Language Czech Country Czech Republic
- MeSH
- Avitaminosis therapy MeSH
- Iron Deficiencies therapy MeSH
- Diet, Vegan * adverse effects MeSH
- Diet, Vegetarian * adverse effects MeSH
- Humans MeSH
- Vitamin B 12 Deficiency therapy MeSH
- Vitamin D Deficiency therapy MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Způsob stravování na základě potravin rostlinného původu má potenciální nedostatek těch živin, jejichž zdrojem jsou převážně živočišné potraviny. Specifickým výběrem rostlinných potravin, jejich vhodnou úpravou a používáním doplňků stravy je možné sestavit veganskou stravu, při které nedochází k nedostatku živin. Článek shrnuje možné rostlinné zdroje potenciálně kritických živin ve veganské stravě, mezi něž patří bílkoviny, n-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová), vitaminy D, B2 a B12, vápník, železo, jod, zinek a selen.
Diet based on foods of plant origin is potentially deficient in those nutrients, the source of which is mainly animal food. By specific plant food selection, their appropriate preparation, and the use of food supplements, it is possible to compile a vegan diet that does not lack nutrients. The article summarizes possible plant sources of potentially critical nutrients in the vegan diet that include protein, n-3 long chain fatty acids (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid), vitamins D, B2 , and B12, calcium, iron, iodine, zinc, and selenium.
Potentially deficient nutrients in plant diets and their possible plant sources
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc22025727
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20221116132515.0
- 007
- ta
- 008
- 221021s2022 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kudlová, Eva, $d 1953- $7 jo2002105438 $u Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha
- 245 10
- $a Živiny potenciálně nedostatkové v rostlinné stravě a jejich možné rostlinné zdroje / $c Eva Kudlová
- 246 31
- $a Potentially deficient nutrients in plant diets and their possible plant sources
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Způsob stravování na základě potravin rostlinného původu má potenciální nedostatek těch živin, jejichž zdrojem jsou převážně živočišné potraviny. Specifickým výběrem rostlinných potravin, jejich vhodnou úpravou a používáním doplňků stravy je možné sestavit veganskou stravu, při které nedochází k nedostatku živin. Článek shrnuje možné rostlinné zdroje potenciálně kritických živin ve veganské stravě, mezi něž patří bílkoviny, n-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová), vitaminy D, B2 a B12, vápník, železo, jod, zinek a selen.
- 520 9_
- $a Diet based on foods of plant origin is potentially deficient in those nutrients, the source of which is mainly animal food. By specific plant food selection, their appropriate preparation, and the use of food supplements, it is possible to compile a vegan diet that does not lack nutrients. The article summarizes possible plant sources of potentially critical nutrients in the vegan diet that include protein, n-3 long chain fatty acids (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid), vitamins D, B2 , and B12, calcium, iron, iodine, zinc, and selenium.
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 650 17
- $a dieta vegetariánská $x škodlivé účinky $7 D014676 $2 czmesh
- 650 17
- $a dieta veganská $x škodlivé účinky $7 D000067269 $2 czmesh
- 650 _7
- $a deficit železa $x terapie $7 D000090463 $2 czmesh
- 650 _7
- $a nedostatek vitaminu B12 $x terapie $7 D014806 $2 czmesh
- 650 _7
- $a nedostatek vitaminu D $x terapie $7 D014808 $2 czmesh
- 650 _7
- $a avitaminóza $x terapie $7 D001361 $2 czmesh
- 773 0_
- $t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 77, č. 2 (2022), s. 25-28 $w MED00011119
- 856 41
- $u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2022/03/ziviny.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 187 $c 141 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20221021104803 $b ABA008
- 991 __
- $a 20221116132510 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1850345 $s 1177023
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2022 $b 77 $c 2 $d 25-28 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $x MED00011119
- LZP __
- $c NLK109 $d 20221116 $a NLK 2022-20/kv