• Something wrong with this record ?

Postbiotika nebo probiotika?
[Postbiotics or probiotics?]

Jaroslav Zelenka, Nikola Vrzáčková

. 2023 ; 33 (2) : 22-24.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Kromě známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literatuře čím dál častěji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou připadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen důraz na přítomnost životaschopných mikroorganismů, ale přesto je očekáván výrazný pozitivní účinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, po‐ stbiotika jsou jejich metabolické produkty, např. kyselina mléčná a máselná, které samy o sobě vykazují mohutné fyziologické účinky a potenciál pozitivně ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, např. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.

Along the well‐known probiotics and prebiotics, the concept of so‐called paraprobiotics and postbiotics appears more and more often in professional and popular literature. In both cases, these are products of microbial fermentation, where the presence of viable micro‐ organisms is not emphasized, but a significant positive effect on the health of the consumer is still expected. While paraprobiotics are inactivated microorganisms, postbiotics are their metabolic products, e.g. lactic and butyric acid, which in themselves show powerful physiological effects and the potential to positively influence our health. Microbial cultures, such as fermented foods, can therefore be‐ nefit us even if they do not contain live germs.

Postbiotics or probiotics?

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc23014138
003      
CZ-PrNML
005      
20231129001326.0
007      
ta
008      
230914s2023 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Zelenka, Jaroslav, $d 1980- $7 xx0190812 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
245    10
$a Postbiotika nebo probiotika? / $c Jaroslav Zelenka, Nikola Vrzáčková
246    31
$a Postbiotics or probiotics?
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Kromě známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literatuře čím dál častěji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou připadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen důraz na přítomnost životaschopných mikroorganismů, ale přesto je očekáván výrazný pozitivní účinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, po‐ stbiotika jsou jejich metabolické produkty, např. kyselina mléčná a máselná, které samy o sobě vykazují mohutné fyziologické účinky a potenciál pozitivně ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, např. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.
520    9_
$a Along the well‐known probiotics and prebiotics, the concept of so‐called paraprobiotics and postbiotics appears more and more often in professional and popular literature. In both cases, these are products of microbial fermentation, where the presence of viable micro‐ organisms is not emphasized, but a significant positive effect on the health of the consumer is still expected. While paraprobiotics are inactivated microorganisms, postbiotics are their metabolic products, e.g. lactic and butyric acid, which in themselves show powerful physiological effects and the potential to positively influence our health. Microbial cultures, such as fermented foods, can therefore be‐ nefit us even if they do not contain live germs.
650    17
$a probiotika $7 D019936 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
653    00
$a postbiotika
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
700    1_
$a Vrzáčková, Nikola $7 xx0307919 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
773    0_
$t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 33, č. 2 (2023), s. 22-24 $w MED00011027
856    41
$u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y p $z 0
990    __
$a 20230914135448 $b ABA008
991    __
$a 20231129001322 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1982250 $s 1200461
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2023 $b 33 $c 2 $d 22-24 $i 1210-1737 $m Bioprospect $x MED00011027
LZP    __
$c NLK197 $d 20231129 $a NLK 2023-31/kv

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...