-
Something wrong with this record ?
Postbiotika nebo probiotika?
[Postbiotics or probiotics?]
Jaroslav Zelenka, Nikola Vrzáčková
Language Czech Country Czech Republic
Document type Review
- Keywords
- postbiotika,
- MeSH
- Humans MeSH
- Probiotics * MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
- Publication type
- Review MeSH
Kromě známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literatuře čím dál častěji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou připadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen důraz na přítomnost životaschopných mikroorganismů, ale přesto je očekáván výrazný pozitivní účinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, po‐ stbiotika jsou jejich metabolické produkty, např. kyselina mléčná a máselná, které samy o sobě vykazují mohutné fyziologické účinky a potenciál pozitivně ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, např. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.
Along the well‐known probiotics and prebiotics, the concept of so‐called paraprobiotics and postbiotics appears more and more often in professional and popular literature. In both cases, these are products of microbial fermentation, where the presence of viable micro‐ organisms is not emphasized, but a significant positive effect on the health of the consumer is still expected. While paraprobiotics are inactivated microorganisms, postbiotics are their metabolic products, e.g. lactic and butyric acid, which in themselves show powerful physiological effects and the potential to positively influence our health. Microbial cultures, such as fermented foods, can therefore be‐ nefit us even if they do not contain live germs.
Postbiotics or probiotics?
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc23014138
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20231129001326.0
- 007
- ta
- 008
- 230914s2023 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Zelenka, Jaroslav, $d 1980- $7 xx0190812 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
- 245 10
- $a Postbiotika nebo probiotika? / $c Jaroslav Zelenka, Nikola Vrzáčková
- 246 31
- $a Postbiotics or probiotics?
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Kromě známých probiotik a prebiotik se v odborné i laické literatuře čím dál častěji objevuje koncepce tzv. paraprobiotik a postbiotik. V obou připadech se jedná o produkty mikrobiální fermentace, kde není kladen důraz na přítomnost životaschopných mikroorganismů, ale přesto je očekáván výrazný pozitivní účinek na zdraví konzumenta. Zatímco paraprobiotika jsou inaktivované mikroorganismy, po‐ stbiotika jsou jejich metabolické produkty, např. kyselina mléčná a máselná, které samy o sobě vykazují mohutné fyziologické účinky a potenciál pozitivně ovlivnit naše zdraví. Mikrobní kultury, např. fermentované potraviny nám tedy mohou prospívat, i pokud neobsahují živé zárodky.
- 520 9_
- $a Along the well‐known probiotics and prebiotics, the concept of so‐called paraprobiotics and postbiotics appears more and more often in professional and popular literature. In both cases, these are products of microbial fermentation, where the presence of viable micro‐ organisms is not emphasized, but a significant positive effect on the health of the consumer is still expected. While paraprobiotics are inactivated microorganisms, postbiotics are their metabolic products, e.g. lactic and butyric acid, which in themselves show powerful physiological effects and the potential to positively influence our health. Microbial cultures, such as fermented foods, can therefore be‐ nefit us even if they do not contain live germs.
- 650 17
- $a probiotika $7 D019936 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 653 00
- $a postbiotika
- 655 _7
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Vrzáčková, Nikola $7 xx0307919 $u Ústav biochemie a mikrobiologie, Vysoká škola chemicko‐technologická v Praze
- 773 0_
- $t Bioprospect $x 1210-1737 $g Roč. 33, č. 2 (2023), s. 22-24 $w MED00011027
- 856 41
- $u http://bts.vscht.cz/sites/default/files/Bioprospect_2_2023_3.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1892 $c 83 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20230914135448 $b ABA008
- 991 __
- $a 20231129001322 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1982250 $s 1200461
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2023 $b 33 $c 2 $d 22-24 $i 1210-1737 $m Bioprospect $x MED00011027
- LZP __
- $c NLK197 $d 20231129 $a NLK 2023-31/kv