• Something wrong with this record ?

Alergie nejen na broskev - gibberellin-regulated proteiny
[Not only peach allergy – gibberellin-regulated proteins]

Jitka Poláková, Petr Panzner, Tomáš Vlas

. 2024 ; 26 (1) : 28-32.

Language Czech Country Czech Republic

Document type Review

Termínem gibberellin-regulated proteins je označována skupina alergenů zkoumaná v posledních letech v souvislosti se zkříženými pylově potravinovými alergiemi (pollen/food allergy syndrome). Gibereliny jsou skupinou fytohormonů figurující v ochraně rostlin, mají baktericidní, virucidní a fungicidní účinky. Fungují jako růstové hormony a vylučují se při zrání, ale i při stresu rostlin. Jedná se o antimikrobiální peptidy o molekulové hmotnosti 7–8 kDa bohaté na cystein, jejichž struktura je obdobná v celé řadě vyšších rostlin. Díky vysokému obsahu cysteinu jsou termostabilní a acidorezistentní, proto jsou považovány za rizikové potravinové alergeny, schopné vyvolat závažné alergické reakce. Klinické projevy potravinové alergie na gibberellin-regulated proteiny jsou poměrně charakteristické, jsou jimi otok obličeje (zvláště očních víček) a laryngeální otok. Alergické reakce bývají se závažnějším průběhem zvláště tehdy, pokud jsou přítomny další faktory (tělesná náma- ha, léčba nesteroidními antiflogistiky, inhibitory proteinové pumpy, vliv alkoholu, infekce, menstruace apod.). Dosud bylo identifikováno 9 těchto alergenních proteinů různých rostlinných zdrojů pylových Cry j 7, Cup s 7, Jun a 7, potravinových Pru p 7, Pru m 7, Pun g 7, Cit s 7, Pru av 7, Cap a 7. Byly popsány i dvě nealergenní molekuly – applemaclein, snakin-1. K primární senzibilizaci dochází nejspíše prostřednictvím inhalační alergie na pyl cypřišovitých.

Gibberellin-regulated proteins are a group of allergens investigated in recent years in relation with pollen/food allergy syndrome. Gibberellins are a group of phytohormones, which play role in plant protection, have bactericidal, virucidal and fungicidal effects, function as growth hormones and are secreted during ripening process, but also during plant stress. These proteins are antimicrobial peptides with a molecular weight of 7–8 kDa, rich in cysteine, which stucture is very conserved across a wide number of higher plants. Due to their high cysteine content, they are thermostable and acidoresistant, which is why they are considered as a risky food allergens capable of causing serious allergic reactions. Clinical symptoms of gibberellin-regulated proteins allergy are quite characteristic, including facial swelling (especially eyelid oedema) a laryngeal tightness. Allergic reactions to GRPs tend to be more severe, especially if co-factors are present (exercise, nonsteroid – antiinflammatory drugs or proton pump inhibitors therapy, alcohol, infection, menstruation and others). So far 9 allergenic gibberellin-regulated proteins have been identified from different plant sources pollen Cry j 7, Cup s 7, Jun a 7 and food Pru p 7, Pru m 7, Pun g 7, Cit s 7, Pru av 7, Cap a 7 and 2 non-allergenic applemaclein, snakin-1. Most probably primary sensitization occurs through inha- lation allergy to cypress pollen.

Not only peach allergy – gibberellin-regulated proteins

Bibliography, etc.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24015288
003      
CZ-PrNML
005      
20250211111912.0
007      
ta
008      
240808s2024 xr bd f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Poláková, Jitka $7 xx0321426 $u Ústav imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice Plzeň
245    10
$a Alergie nejen na broskev - gibberellin-regulated proteiny / $c Jitka Poláková, Petr Panzner, Tomáš Vlas
246    31
$a Not only peach allergy – gibberellin-regulated proteins
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Termínem gibberellin-regulated proteins je označována skupina alergenů zkoumaná v posledních letech v souvislosti se zkříženými pylově potravinovými alergiemi (pollen/food allergy syndrome). Gibereliny jsou skupinou fytohormonů figurující v ochraně rostlin, mají baktericidní, virucidní a fungicidní účinky. Fungují jako růstové hormony a vylučují se při zrání, ale i při stresu rostlin. Jedná se o antimikrobiální peptidy o molekulové hmotnosti 7–8 kDa bohaté na cystein, jejichž struktura je obdobná v celé řadě vyšších rostlin. Díky vysokému obsahu cysteinu jsou termostabilní a acidorezistentní, proto jsou považovány za rizikové potravinové alergeny, schopné vyvolat závažné alergické reakce. Klinické projevy potravinové alergie na gibberellin-regulated proteiny jsou poměrně charakteristické, jsou jimi otok obličeje (zvláště očních víček) a laryngeální otok. Alergické reakce bývají se závažnějším průběhem zvláště tehdy, pokud jsou přítomny další faktory (tělesná náma- ha, léčba nesteroidními antiflogistiky, inhibitory proteinové pumpy, vliv alkoholu, infekce, menstruace apod.). Dosud bylo identifikováno 9 těchto alergenních proteinů různých rostlinných zdrojů pylových Cry j 7, Cup s 7, Jun a 7, potravinových Pru p 7, Pru m 7, Pun g 7, Cit s 7, Pru av 7, Cap a 7. Byly popsány i dvě nealergenní molekuly – applemaclein, snakin-1. K primární senzibilizaci dochází nejspíše prostřednictvím inhalační alergie na pyl cypřišovitých.
520    9_
$a Gibberellin-regulated proteins are a group of allergens investigated in recent years in relation with pollen/food allergy syndrome. Gibberellins are a group of phytohormones, which play role in plant protection, have bactericidal, virucidal and fungicidal effects, function as growth hormones and are secreted during ripening process, but also during plant stress. These proteins are antimicrobial peptides with a molecular weight of 7–8 kDa, rich in cysteine, which stucture is very conserved across a wide number of higher plants. Due to their high cysteine content, they are thermostable and acidoresistant, which is why they are considered as a risky food allergens capable of causing serious allergic reactions. Clinical symptoms of gibberellin-regulated proteins allergy are quite characteristic, including facial swelling (especially eyelid oedema) a laryngeal tightness. Allergic reactions to GRPs tend to be more severe, especially if co-factors are present (exercise, nonsteroid – antiinflammatory drugs or proton pump inhibitors therapy, alcohol, infection, menstruation and others). So far 9 allergenic gibberellin-regulated proteins have been identified from different plant sources pollen Cry j 7, Cup s 7, Jun a 7 and food Pru p 7, Pru m 7, Pun g 7, Cit s 7, Pru av 7, Cap a 7 and 2 non-allergenic applemaclein, snakin-1. Most probably primary sensitization occurs through inha- lation allergy to cypress pollen.
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    17
$a potravinová alergie $x diagnóza $7 D005512 $2 czmesh
650    17
$a gibereliny $x imunologie $x metabolismus $7 D005875 $2 czmesh
650    07
$a cypřiš (rod) $x škodlivé účinky $7 D029781 $2 czmesh
650    17
$a Prunus persica $x škodlivé účinky $7 D000068239 $2 czmesh
650    07
$a alergeny $x imunologie $7 D000485 $2 czmesh
650    07
$a zkřížené reakce $x imunologie $7 D003429 $2 czmesh
650    07
$a rizikové faktory $7 D012307 $2 czmesh
655    07
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
700    1_
$a Panzner, Petr, $d 1958- $7 nlk19990073658 $u Ústav imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice Plzeň
700    1_
$a Vlas, Tomáš $7 jx20090623009 $u Ústav imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice Plzeň
773    0_
$t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 26, č. 1 (2024), s. 28-32 $w MED00011406
856    41
$u https://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu = web stránka
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
990    __
$a 20240807134634 $b ABA008
991    __
$a 20250211111907 $b ABA008
999    __
$a kom $b bmc $g 2131168 $s 1227169
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2024 $b 26 $c 1 $d 28-32 $i 1212-3536 $m Alergie $n Alergie (Praha Print) $x MED00011406
LZP    __
$c NLK197 $d 20250211 $a NLK 2024-29/dk

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...