-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Monitoring dietární expozice - slavíme 30. výročí
[Dietary exposure monitoring - celebrating 30th anniversary]
Jiří Ruprich, Irena Řehůřková, Marcela Dofková, Jitka Blahová
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- dietární expozice * analýza MeSH
- kontaminace potravin analýza MeSH
- lidé MeSH
- monitorování životního prostředí metody MeSH
- ochrana veřejného zdraví MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
Státní zdravotní ústav je od roku 1994 pověřen garantováním Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. V letošním roce (2024) slavíme 30. výročí založení tohoto systému. Cílem systému je dosáhnout systematického a transparentního hodnocení negativních vlivů, které působí na českou populaci. Důležitou roli hraje dietární expozice. Pro monitorování dietární expozice je třeba znalost národní spotřeby potravin na individuální úrovni, určení nejvýznamnějších druhů potravin v obvyklé dietě, jejich běžná kulinární úprava, kombinace do kompozitních vzorků k laboratorní analýze zájmových chemických látek, výpočet expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika pro spotřebitele. V současné době probíhá dvouletý cyklus 2024–2025 dle nastaveného systému. Během předchozího cyklu (2022–2023) byly vzorky potravin odebírány v 8 obdobích, 4 regionech v 96 různých prodejnách, na 40 místech republiky. Také bylo provedeno 8 online nákupů. Nakoupeno bylo celkem 3 432 individuálních vzorků potravin. Potraviny byly kulinárně zpracovány a smíchány do 143 jednotlivých typů kompozitních vzorků. Celkem bylo za dvouleté období zpracováno 880 regionálních a 220 reprezentativních kompozitních vzorků pro chemickou analýzu na cca 70 chemických látek. Výsledky jsou rámcově srovnávány dlouhodobě jako trend vývoje chronické expoziční dávky u kontaminantů a vývoje adekvátnosti přívodu u nutrientů. Vědecky podložené hodnocení zdravotních rizik na základě dat monitoringu dietární expozice již přispělo k obhájení některých rozhodnutí příslušných orgánů ČR i na mezinárodní úrovni s významnými finančními dopady.
Since 1994, the National Institute of Public Health has been entrusted with guaranteeing the Environmental Health Monitoring System. This year (2024), we celebrate the 30th anniversary of the establishment of this system. The goal of the system is to achieve a systematic and transparent assessment of environmental and health effects that affect the Czech population. Dietary exposure plays an important role. The monitoring of dietary exposure requires the knowledge of the national food consumption at an individual level, determination of important foods in the usual diet, usual culinary preparations, combination into composite samples for laboratory analysis of chemical substances of interest, and calculation of exposure doses and characterization of the health risk for consumers. Currently, the two-year cycle 2024/2025 is taking place according to the set system. During the previous cycle (2022/2023), food samples were taken in 8 periods and 4 regions of the country. Totally 96 purchases in 40 different places across the whole country plus 8 online purchases were made. A total of 3,432 individual food samples were collected. The foods were culinary processed and mixed into 143 individual types of composite samples. In total, 880 regional and 220 representative composite samples were analyzed for approximately 70 chemical substances over a two-year period. The results are broadly compared in the long term to monitor a trend in the development of the chronic exposure dose for contaminants and the intake adequacy for nutrients. The health risks assessment based on dietary exposure monitoring data has among others contributed to better governmental decisions with significant positive economic impacts.
Dietary exposure monitoring - celebrating 30th anniversary
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24022959
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250227173951.0
- 007
- ta
- 008
- 250213s2024 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.21101/hygiena.a1865 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Ruprich, Jiří, $d 1954- $7 ola2002110019 $u Státní zdravotní ústav, Praha
- 245 10
- $a Monitoring dietární expozice - slavíme 30. výročí / $c Jiří Ruprich, Irena Řehůřková, Marcela Dofková, Jitka Blahová
- 246 31
- $a Dietary exposure monitoring - celebrating 30th anniversary
- 520 9_
- $a Since 1994, the National Institute of Public Health has been entrusted with guaranteeing the Environmental Health Monitoring System. This year (2024), we celebrate the 30th anniversary of the establishment of this system. The goal of the system is to achieve a systematic and transparent assessment of environmental and health effects that affect the Czech population. Dietary exposure plays an important role. The monitoring of dietary exposure requires the knowledge of the national food consumption at an individual level, determination of important foods in the usual diet, usual culinary preparations, combination into composite samples for laboratory analysis of chemical substances of interest, and calculation of exposure doses and characterization of the health risk for consumers. Currently, the two-year cycle 2024/2025 is taking place according to the set system. During the previous cycle (2022/2023), food samples were taken in 8 periods and 4 regions of the country. Totally 96 purchases in 40 different places across the whole country plus 8 online purchases were made. A total of 3,432 individual food samples were collected. The foods were culinary processed and mixed into 143 individual types of composite samples. In total, 880 regional and 220 representative composite samples were analyzed for approximately 70 chemical substances over a two-year period. The results are broadly compared in the long term to monitor a trend in the development of the chronic exposure dose for contaminants and the intake adequacy for nutrients. The health risks assessment based on dietary exposure monitoring data has among others contributed to better governmental decisions with significant positive economic impacts.
- 520 3_
- $a Státní zdravotní ústav je od roku 1994 pověřen garantováním Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. V letošním roce (2024) slavíme 30. výročí založení tohoto systému. Cílem systému je dosáhnout systematického a transparentního hodnocení negativních vlivů, které působí na českou populaci. Důležitou roli hraje dietární expozice. Pro monitorování dietární expozice je třeba znalost národní spotřeby potravin na individuální úrovni, určení nejvýznamnějších druhů potravin v obvyklé dietě, jejich běžná kulinární úprava, kombinace do kompozitních vzorků k laboratorní analýze zájmových chemických látek, výpočet expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika pro spotřebitele. V současné době probíhá dvouletý cyklus 2024–2025 dle nastaveného systému. Během předchozího cyklu (2022–2023) byly vzorky potravin odebírány v 8 obdobích, 4 regionech v 96 různých prodejnách, na 40 místech republiky. Také bylo provedeno 8 online nákupů. Nakoupeno bylo celkem 3 432 individuálních vzorků potravin. Potraviny byly kulinárně zpracovány a smíchány do 143 jednotlivých typů kompozitních vzorků. Celkem bylo za dvouleté období zpracováno 880 regionálních a 220 reprezentativních kompozitních vzorků pro chemickou analýzu na cca 70 chemických látek. Výsledky jsou rámcově srovnávány dlouhodobě jako trend vývoje chronické expoziční dávky u kontaminantů a vývoje adekvátnosti přívodu u nutrientů. Vědecky podložené hodnocení zdravotních rizik na základě dat monitoringu dietární expozice již přispělo k obhájení některých rozhodnutí příslušných orgánů ČR i na mezinárodní úrovni s významnými finančními dopady.
- 650 17
- $a dietární expozice $x analýza $7 D000074341 $2 czmesh
- 650 07
- $a monitorování životního prostředí $x metody $7 D004784 $2 czmesh
- 650 07
- $a kontaminace potravin $x analýza $7 D005506 $2 czmesh
- 650 07
- $a ochrana veřejného zdraví $7 D062486 $2 czmesh
- 650 07
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Řehůřková, Irena $7 xx0143389 $u Státní zdravotní ústav, Praha
- 700 1_
- $a Dofková, Marcela $u Státní zdravotní ústav, Praha $7 xx0238728
- 700 1_
- $a Blahová, Jitka $u Státní zdravotní ústav, Praha $7 _AN079121
- 773 0_
- $t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 69, č. 3 (2024), s. 90-92 $w MED00011019
- 856 41
- $u https://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202403-0003_monitoring-dietarni-expozice-8211-slavime-30-vyroci.php $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y p $z 0
- 990 __
- $a 20241206 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250227173935 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2270213 $s 1234964
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2024 $b 69 $c 3 $d 90-92 $e 20240930 $i 1802-6281 $m Hygiena $x MED00011019
- LZP __
- $c NLK183 $d 20250227 $b NLK111 $a Actavia-MED00011019-20241206