• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Monitoring dietární expozice - slavíme 30. výročí
[Dietary exposure monitoring - celebrating 30th anniversary]

Jiří Ruprich, Irena Řehůřková, Marcela Dofková, Jitka Blahová

. 2024 ; 69 (3) : 90-92. [pub] 20240930

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc24022959

Státní zdravotní ústav je od roku 1994 pověřen garantováním Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. V letošním roce (2024) slavíme 30. výročí založení tohoto systému. Cílem systému je dosáhnout systematického a transparentního hodnocení negativních vlivů, které působí na českou populaci. Důležitou roli hraje dietární expozice. Pro monitorování dietární expozice je třeba znalost národní spotřeby potravin na individuální úrovni, určení nejvýznamnějších druhů potravin v obvyklé dietě, jejich běžná kulinární úprava, kombinace do kompozitních vzorků k laboratorní analýze zájmových chemických látek, výpočet expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika pro spotřebitele. V současné době probíhá dvouletý cyklus 2024–2025 dle nastaveného systému. Během předchozího cyklu (2022–2023) byly vzorky potravin odebírány v 8 obdobích, 4 regionech v 96 různých prodejnách, na 40 místech republiky. Také bylo provedeno 8 online nákupů. Nakoupeno bylo celkem 3 432 individuálních vzorků potravin. Potraviny byly kulinárně zpracovány a smíchány do 143 jednotlivých typů kompozitních vzorků. Celkem bylo za dvouleté období zpracováno 880 regionálních a 220 reprezentativních kompozitních vzorků pro chemickou analýzu na cca 70 chemických látek. Výsledky jsou rámcově srovnávány dlouhodobě jako trend vývoje chronické expoziční dávky u kontaminantů a vývoje adekvátnosti přívodu u nutrientů. Vědecky podložené hodnocení zdravotních rizik na základě dat monitoringu dietární expozice již přispělo k obhájení některých rozhodnutí příslušných orgánů ČR i na mezinárodní úrovni s významnými finančními dopady.

Since 1994, the National Institute of Public Health has been entrusted with guaranteeing the Environmental Health Monitoring System. This year (2024), we celebrate the 30th anniversary of the establishment of this system. The goal of the system is to achieve a systematic and transparent assessment of environmental and health effects that affect the Czech population. Dietary exposure plays an important role. The monitoring of dietary exposure requires the knowledge of the national food consumption at an individual level, determination of important foods in the usual diet, usual culinary preparations, combination into composite samples for laboratory analysis of chemical substances of interest, and calculation of exposure doses and characterization of the health risk for consumers. Currently, the two-year cycle 2024/2025 is taking place according to the set system. During the previous cycle (2022/2023), food samples were taken in 8 periods and 4 regions of the country. Totally 96 purchases in 40 different places across the whole country plus 8 online purchases were made. A total of 3,432 individual food samples were collected. The foods were culinary processed and mixed into 143 individual types of composite samples. In total, 880 regional and 220 representative composite samples were analyzed for approximately 70 chemical substances over a two-year period. The results are broadly compared in the long term to monitor a trend in the development of the chronic exposure dose for contaminants and the intake adequacy for nutrients. The health risks assessment based on dietary exposure monitoring data has among others contributed to better governmental decisions with significant positive economic impacts.

Dietary exposure monitoring - celebrating 30th anniversary

Citace poskytuje Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24022959
003      
CZ-PrNML
005      
20250227173951.0
007      
ta
008      
250213s2024 xr f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.21101/hygiena.a1865 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Ruprich, Jiří, $d 1954- $7 ola2002110019 $u Státní zdravotní ústav, Praha
245    10
$a Monitoring dietární expozice - slavíme 30. výročí / $c Jiří Ruprich, Irena Řehůřková, Marcela Dofková, Jitka Blahová
246    31
$a Dietary exposure monitoring - celebrating 30th anniversary
520    9_
$a Since 1994, the National Institute of Public Health has been entrusted with guaranteeing the Environmental Health Monitoring System. This year (2024), we celebrate the 30th anniversary of the establishment of this system. The goal of the system is to achieve a systematic and transparent assessment of environmental and health effects that affect the Czech population. Dietary exposure plays an important role. The monitoring of dietary exposure requires the knowledge of the national food consumption at an individual level, determination of important foods in the usual diet, usual culinary preparations, combination into composite samples for laboratory analysis of chemical substances of interest, and calculation of exposure doses and characterization of the health risk for consumers. Currently, the two-year cycle 2024/2025 is taking place according to the set system. During the previous cycle (2022/2023), food samples were taken in 8 periods and 4 regions of the country. Totally 96 purchases in 40 different places across the whole country plus 8 online purchases were made. A total of 3,432 individual food samples were collected. The foods were culinary processed and mixed into 143 individual types of composite samples. In total, 880 regional and 220 representative composite samples were analyzed for approximately 70 chemical substances over a two-year period. The results are broadly compared in the long term to monitor a trend in the development of the chronic exposure dose for contaminants and the intake adequacy for nutrients. The health risks assessment based on dietary exposure monitoring data has among others contributed to better governmental decisions with significant positive economic impacts.
520    3_
$a Státní zdravotní ústav je od roku 1994 pověřen garantováním Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. V letošním roce (2024) slavíme 30. výročí založení tohoto systému. Cílem systému je dosáhnout systematického a transparentního hodnocení negativních vlivů, které působí na českou populaci. Důležitou roli hraje dietární expozice. Pro monitorování dietární expozice je třeba znalost národní spotřeby potravin na individuální úrovni, určení nejvýznamnějších druhů potravin v obvyklé dietě, jejich běžná kulinární úprava, kombinace do kompozitních vzorků k laboratorní analýze zájmových chemických látek, výpočet expozičních dávek a charakterizace zdravotního rizika pro spotřebitele. V současné době probíhá dvouletý cyklus 2024–2025 dle nastaveného systému. Během předchozího cyklu (2022–2023) byly vzorky potravin odebírány v 8 obdobích, 4 regionech v 96 různých prodejnách, na 40 místech republiky. Také bylo provedeno 8 online nákupů. Nakoupeno bylo celkem 3 432 individuálních vzorků potravin. Potraviny byly kulinárně zpracovány a smíchány do 143 jednotlivých typů kompozitních vzorků. Celkem bylo za dvouleté období zpracováno 880 regionálních a 220 reprezentativních kompozitních vzorků pro chemickou analýzu na cca 70 chemických látek. Výsledky jsou rámcově srovnávány dlouhodobě jako trend vývoje chronické expoziční dávky u kontaminantů a vývoje adekvátnosti přívodu u nutrientů. Vědecky podložené hodnocení zdravotních rizik na základě dat monitoringu dietární expozice již přispělo k obhájení některých rozhodnutí příslušných orgánů ČR i na mezinárodní úrovni s významnými finančními dopady.
650    17
$a dietární expozice $x analýza $7 D000074341 $2 czmesh
650    07
$a monitorování životního prostředí $x metody $7 D004784 $2 czmesh
650    07
$a kontaminace potravin $x analýza $7 D005506 $2 czmesh
650    07
$a ochrana veřejného zdraví $7 D062486 $2 czmesh
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
700    1_
$a Řehůřková, Irena $7 xx0143389 $u Státní zdravotní ústav, Praha
700    1_
$a Dofková, Marcela $u Státní zdravotní ústav, Praha $7 xx0238728
700    1_
$a Blahová, Jitka $u Státní zdravotní ústav, Praha $7 _AN079121
773    0_
$t Hygiena $x 1802-6281 $g Roč. 69, č. 3 (2024), s. 90-92 $w MED00011019
856    41
$u https://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202403-0003_monitoring-dietarni-expozice-8211-slavime-30-vyroci.php $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 2003 $c 342 a $y p $z 0
990    __
$a 20241206 $b ABA008
991    __
$a 20250227173935 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2270213 $s 1234964
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2024 $b 69 $c 3 $d 90-92 $e 20240930 $i 1802-6281 $m Hygiena $x MED00011019
LZP    __
$c NLK183 $d 20250227 $b NLK111 $a Actavia-MED00011019-20241206

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...