• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Nutriční podpora ve stáří – preference a účinnost různých forem sippingu
[Nutritional support in old age – preferences and effectiveness of different forms of sipping]

S. Gaisl, V. Mezera, O. Sobotka

. 2025 ; 105 (1) : 41-49.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc25012100

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Cílem studie bylo zhodnotit přijatelnost a účinnost pěti různých forem sippingu u geriatrických pacientů s nutričním rizikem. Do pětitýdenního výzkumu bylo zařazeno 21 seniorů z domovů pro seniory, kteří hodnotili chuť, konzistenci, pocit nasycení a celkovou spokojenost s jednotlivými formami sippingu: Compact, Standard, Glycid, Juice a Pyré. Výsledky ukázaly, že největší oblibě se těšily formy Compact a Standard díky chutnosti, snadné konzumaci a vhodnému objemu. Glycid sipping byl hodnocen jako nejvíce sytící a dobře tolerovaný. Naopak Pyré sipping byl nejméně preferovaný kvůli obtížím s konzumací a nepříjemné konzistenci. Celkově 47 % účastníků považovalo sipping za účinný, 24 % za spíše účinný a žádný účastník jej nepovažoval za neúčinný. Studie zdůrazňuje význam individualizace nutriční podpory u seniorů s ohledem na jejich preference, což může vést k lepší adherenci a zlepšení jejich zdravotního stavu.

The aim of the study was to evaluate the acceptability and effectiveness of five different forms of sipping in geriatric patients at nutritional risk. The five-week study included 21 seniors from nursing homes who assessed the taste, consistency, satiety, and overall satisfaction with each form of sipping: Compact, Standard, Glycid, Juice, and Purée. The results showed that the most preferred forms were Compact and Standard due to their palatability, ease of consumption, and suitable volume. Glycid sipping was rated as the most satiating and well-tolerated. In contrast, the Purée sipping was the least preferred due to consumption difficulties and unpleasant texture. Overall, 47% of participants considered sipping effective, 24% found it rather effective, and none regarded it as ineffective. The study highlights the importance of individualizing nutritional support for seniors based on their preferences, which can lead to better adherence and improved health outcomes.

Nutritional support in old age – preferences and effectiveness of different forms of sipping

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc25012100
003      
CZ-PrNML
005      
20250603135551.0
007      
ta
008      
250513s2025 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Gaisl, S. $u Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Hradci Králové Ústav nelékařských studií $7 _AN122549
245    10
$a Nutriční podpora ve stáří – preference a účinnost různých forem sippingu / $c S. Gaisl, V. Mezera, O. Sobotka
246    31
$a Nutritional support in old age – preferences and effectiveness of different forms of sipping
520    3_
$a Cílem studie bylo zhodnotit přijatelnost a účinnost pěti různých forem sippingu u geriatrických pacientů s nutričním rizikem. Do pětitýdenního výzkumu bylo zařazeno 21 seniorů z domovů pro seniory, kteří hodnotili chuť, konzistenci, pocit nasycení a celkovou spokojenost s jednotlivými formami sippingu: Compact, Standard, Glycid, Juice a Pyré. Výsledky ukázaly, že největší oblibě se těšily formy Compact a Standard díky chutnosti, snadné konzumaci a vhodnému objemu. Glycid sipping byl hodnocen jako nejvíce sytící a dobře tolerovaný. Naopak Pyré sipping byl nejméně preferovaný kvůli obtížím s konzumací a nepříjemné konzistenci. Celkově 47 % účastníků považovalo sipping za účinný, 24 % za spíše účinný a žádný účastník jej nepovažoval za neúčinný. Studie zdůrazňuje význam individualizace nutriční podpory u seniorů s ohledem na jejich preference, což může vést k lepší adherenci a zlepšení jejich zdravotního stavu.
520    9_
$a The aim of the study was to evaluate the acceptability and effectiveness of five different forms of sipping in geriatric patients at nutritional risk. The five-week study included 21 seniors from nursing homes who assessed the taste, consistency, satiety, and overall satisfaction with each form of sipping: Compact, Standard, Glycid, Juice, and Purée. The results showed that the most preferred forms were Compact and Standard due to their palatability, ease of consumption, and suitable volume. Glycid sipping was rated as the most satiating and well-tolerated. In contrast, the Purée sipping was the least preferred due to consumption difficulties and unpleasant texture. Overall, 47% of participants considered sipping effective, 24% found it rather effective, and none regarded it as ineffective. The study highlights the importance of individualizing nutritional support for seniors based on their preferences, which can lead to better adherence and improved health outcomes.
650    17
$a nutriční podpora $2 czmesh $7 D018529
650    17
$a křehkost $2 czmesh $7 D000073496
650    07
$a potrava speciální $2 czmesh $7 D005526
650    07
$a průzkumy a dotazníky $2 czmesh $7 D011795
650    07
$a lidé $2 czmesh $7 D006801
650    07
$a senioři $2 czmesh $7 D000368
700    1_
$a Mezera, Vojtěch $7 xx0231137 $u Pardubická nemocnice Geriatrické centrum $u Fakultní nemocnice Hradec Králové III. interní gerontometabolická klinika
700    1_
$a Sobotka, Ondřej $u Fakultní nemocnice Hradec Králové III. interní gerontometabolická klinika $7 xx0252804
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 105, č. 1 (2025), s. 41-49
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2025-1-7/nutricni-podpora-ve-stari-preference-a-ucinnost-ruznych-forem-sippingu-140512 $y Meditorial
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
990    __
$a 20250513 $b ABA008
991    __
$a 20250603135547 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2324121 $s 1249195
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2025 $b 105 $c 1 $d 41-49 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 140512
LZP    __
$c NLK182 $d 20250603 $b NLK111 $a Meditorial-20250513

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...