• Something wrong with this record ?

Individualizovaná suplementovaná dieta u nemocných v pravidelném dialyzačním léčení s malnutricí
[Individualized supplemented diet in patients on regular dialysis with malnutrition]

Vladimír Teplan, O. Mengerová, J. Růžičková

. 1997 ; Roč. 3 (č. 1) : s. 28-33.

Language Czech Country Czech Republic

Proteino- energetická malnutrice představuje jeden z nejzávažnějších problémů u nemocných v dlouhodobém diolyzočním léčení. Její incidence je vysoká především u rizikových nemocných, kde dosahuje až 50% Velké multicentrické studie prokázaly přímou korelaci mezi poklesem hladiny albuminu o incidencí úmrtí v diolyzočním progromu.Malnutrice má nepříznivý vliv i na incidenci morbidity. v souboru 42 nemocných (28 mužů o 14 žen léčených pravidelnou hemodiolýzou v průměru 36,4 měsíce (475 ±146 HD) s laboratorně i klinicky významnými známkami malnutrice (albumin < 35 g/l,transferln 2 < g/l, WQ (gly+glu+ser+tau.leu+ileu-Hvai-t-met) > 2,02, BMl (body moss index) < 22%, byl nejprve formou 14.denního dietního dotazníku zhodnocen nutričně-energetický profil jejich stravy.No základě laboratorních parametrů o zhodnocení dietních zvyklostí byl pro jednotlivé nemocné vypracován dlouhodobý dietní režim respektující jak přítomnou metobolickou poruchu,tak výběrem potravin i chutbvé zvyklosti nemocných. Nemocní byli rozděleni do několika základních skupin: hyperkalemle, hyperfosfatemie, hyperllpoprotelnemle, diabetes, těžká metabollcká acldoza, jiné metabolické poruchy a kombinace více poruch. V těchto skupinách byl pomocí počítačového programu DIETA připraven skupinový dietní rozpis, který byl u jednotlivých nemocných dále potravinově individualizován. Diety byly dle potřeby suplementovány perorálními nutříčními roztoky obsahujícími bílkoviny,energii,vitaminy o stopové prvky. Tak bylo dosaženo velmi dobré dietní adherence a dlouhodobé komplionce.Kontrolnínl vyšetření po 2 měsících prokázalo významné zlepšení sledovaných nutričních parametrů (p<0,01,t-test).

Protein-energy malnutrition poses one of the most challenging problems in patients on long-term dialysis treatment. Its Incidence is high, especially in patients at risk where It reaches 50%. large multicentric studies have demonstrated a direct correlation between a decreose in albumin levels and mortality rotes on patients on dialysis programme. Besides, malnutrition has an adverse effect on morbidity. Forty-two patients (28 men and 14 women) treated by regular hemodialysis for a mean 36.4 month i475±146 HD) with laboratory and clinically important signs of malnutrition (albumin<35 g/l, transferrin<2 g/1, WQ gly+glu+ser+tau:leu+ileu+val+met)>2.02 BMI/Body Moss lndex/>22% were first evaluated, using a 14-day dietary questionnaire, in terms of the nutrltlonal/energy profile of their diet. Based on laboratory parameters and evaluation of dietary habits, a long-term dietary regimen was developed for each patlents taking into account both the existing metabolic disorder and their taste which got reflected in food selection. The patients were divided into several basic groups: those with hyperkalemia, hyperphosphatemia, hyperlipoproteinemia, diabetes, severe metabolic acidosis, other metabolic disorders, and a combination of several disorders. Using a DIETA computer program, dietary schedules were developed for each of the above groups and furher lndividualized for each patient. The diets were supplemented, as necessary, with oral nutritional solutions containing proteins, energy, vitamins, and trace elements. The result was very good dietary adherence and long-term compliance. Follow-up examination after 2 months revealed significant Improvement of the nutritional parameters monitored (p<0.01, t.-test).

Individualized supplemented diet in patients on regular dialysis with malnutrition

Individualizovaná suplementovaná dieta u nemocných v pravidelném dialyzačním léčení s malnutricí = Individualized supplemented diet in patients on regular dialysis with malnutrition /

Individualized supplemented diet in patients on regular dialysis with malnutrition /

Bibliography, etc.

Lit: 20

Bibliography, etc.

Souhrn en

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc97013296
003      
CZ-PrNML
005      
20180911122721.0
008      
970900s1997 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Teplan, Vladimír $4 aut
245    10
$a Individualizovaná suplementovaná dieta u nemocných v pravidelném dialyzačním léčení s malnutricí = $b Individualized supplemented diet in patients on regular dialysis with malnutrition / $c Vladimír Teplan, O. Mengerová, J. Růžičková
246    11
$a Individualized supplemented diet in patients on regular dialysis with malnutrition
314    __
$a Institut klinické a experimentální medicíny. Klinika nefrologie. Pracoviště specializovaných laboratoří, Praha, CZ
504    __
$a Lit: 20
504    __
$a Souhrn en
520    3_
$a Proteino- energetická malnutrice představuje jeden z nejzávažnějších problémů u nemocných v dlouhodobém diolyzočním léčení. Její incidence je vysoká především u rizikových nemocných, kde dosahuje až 50% Velké multicentrické studie prokázaly přímou korelaci mezi poklesem hladiny albuminu o incidencí úmrtí v diolyzočním progromu.Malnutrice má nepříznivý vliv i na incidenci morbidity. v souboru 42 nemocných (28 mužů o 14 žen léčených pravidelnou hemodiolýzou v průměru 36,4 měsíce (475 ±146 HD) s laboratorně i klinicky významnými známkami malnutrice (albumin < 35 g/l,transferln 2 < g/l, WQ (gly+glu+ser+tau.leu+ileu-Hvai-t-met) > 2,02, BMl (body moss index) < 22%, byl nejprve formou 14.denního dietního dotazníku zhodnocen nutričně-energetický profil jejich stravy.No základě laboratorních parametrů o zhodnocení dietních zvyklostí byl pro jednotlivé nemocné vypracován dlouhodobý dietní režim respektující jak přítomnou metobolickou poruchu,tak výběrem potravin i chutbvé zvyklosti nemocných. Nemocní byli rozděleni do několika základních skupin: hyperkalemle, hyperfosfatemie, hyperllpoprotelnemle, diabetes, těžká metabollcká acldoza, jiné metabolické poruchy a kombinace více poruch. V těchto skupinách byl pomocí počítačového programu DIETA připraven skupinový dietní rozpis, který byl u jednotlivých nemocných dále potravinově individualizován. Diety byly dle potřeby suplementovány perorálními nutříčními roztoky obsahujícími bílkoviny,energii,vitaminy o stopové prvky. Tak bylo dosaženo velmi dobré dietní adherence a dlouhodobé komplionce.Kontrolnínl vyšetření po 2 měsících prokázalo významné zlepšení sledovaných nutričních parametrů (p<0,01,t-test).
520    9_
$a Protein-energy malnutrition poses one of the most challenging problems in patients on long-term dialysis treatment. Its Incidence is high, especially in patients at risk where It reaches 50%. large multicentric studies have demonstrated a direct correlation between a decreose in albumin levels and mortality rotes on patients on dialysis programme. Besides, malnutrition has an adverse effect on morbidity. Forty-two patients (28 men and 14 women) treated by regular hemodialysis for a mean 36.4 month i475±146 HD) with laboratory and clinically important signs of malnutrition (albumin<35 g/l, transferrin<2 g/1, WQ gly+glu+ser+tau:leu+ileu+val+met)>2.02 BMI/Body Moss lndex/>22% were first evaluated, using a 14-day dietary questionnaire, in terms of the nutrltlonal/energy profile of their diet. Based on laboratory parameters and evaluation of dietary habits, a long-term dietary regimen was developed for each patlents taking into account both the existing metabolic disorder and their taste which got reflected in food selection. The patients were divided into several basic groups: those with hyperkalemia, hyperphosphatemia, hyperlipoproteinemia, diabetes, severe metabolic acidosis, other metabolic disorders, and a combination of several disorders. Using a DIETA computer program, dietary schedules were developed for each of the above groups and furher lndividualized for each patient. The diets were supplemented, as necessary, with oral nutritional solutions containing proteins, energy, vitamins, and trace elements. The result was very good dietary adherence and long-term compliance. Follow-up examination after 2 months revealed significant Improvement of the nutritional parameters monitored (p<0.01, t.-test).
650    _2
$a dialýza $7 D003956
650    _2
$a protein-energetická malnutrice $7 D011502
650    _2
$a dieta $7 D004032
650    _2
$a lidé $7 D006801
700    1_
$a Mengerová, O. $4 aut
700    1_
$a Růžičková, J. $4 aut
700    1_
$a Kašlíková, J. $4 aut
773    0_
$w MED00011138 $t Aktuality v nefrologii $g Roč. 3, č. 1 (1997), s. 28-33 $x 1210-955X
910    __
$a ABA008 $b B 1994 $c 914a $y 0 $z 0
990    __
$a 20060522 $b ABA008
991    __
$a 20180911123131 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 1997 $b Roč. 3 $c č. 1 $d s. 28-33 $i 1210-955X $m Aktuality v nefrologii $x MED00011138
LZP    __
$b přidání abstraktu

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...