Insulin binding to erythrocytes and fatty acid composition of erythrocyte membrane phospholipids in healthy men
Jazyk angličtina Země Nizozemsko Médium print
Typ dokumentu časopisecké články
PubMed
2646038
DOI
10.1016/0009-8981(89)90167-8
PII: 0009-8981(89)90167-8
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- dospělí MeSH
- erytrocytární membrána analýza MeSH
- erytrocyty metabolismus MeSH
- fosfolipidy krev MeSH
- inzulin metabolismus MeSH
- kyseliny arachidonové krev MeSH
- kyseliny linolové krev MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- mastné kyseliny krev MeSH
- membránové lipidy krev MeSH
- receptor inzulinu fyziologie MeSH
- Check Tag
- dospělí MeSH
- lidé středního věku MeSH
- lidé MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- Názvy látek
- fosfolipidy MeSH
- inzulin MeSH
- kyseliny arachidonové MeSH
- kyseliny linolové MeSH
- mastné kyseliny MeSH
- membránové lipidy MeSH
- receptor inzulinu MeSH
The relationship between specific insulin binding to insulin receptors on erythrocytes and erythrocyte membrane phospholipid fatty acid pattern was evaluated in 11 healthy men. A significant negative correlation between insulin binding and the proportion of w-6 family essential fatty acids, especially linoleic acid (r = -0.82, p less than 0.01) and arachidonic acid (r = -0.73, p less than 0.05) in erythrocyte membrane was found. On the other hand significant positive correlation between insulin binding and the content of nonessential fatty acids (r = +0.65, p less than 0.05) was seen. Data presented support the hypothesis that the fatty acid composition of membrane phospholipids may modify properties of insulin receptors.
Citace poskytuje Crossref.org