glycerol [Glycerol] tematický

Termíny

glycerin
propantriol

 

1,2,3-Propanetriol
1,2,3-Trihydroxypropane
Glycerin
Glycerine

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/D005990
Definice

Látka sladké chuti, hygroskopická kapalina rozpustná ve vodě, vzniká zmýdelněním tuků a netuhnoucích olejů; ve formě esterů s mastnými kyselinami je základem tuků (včetně některých fosfolipidů). Uvolnění mastných kyselin z tuků (nezbytné k jejich vstřebání z potravy či využití v metabolismu) uskutečňuje enzym lipáza, resp. fosfolipáza. Ve farmacii se g. využívá pro svou schopnost vázat vodu jako projímadlo (čípky), jako součást některých léků (vehikulum), dř. též k perorální léčbě chronického zvýšení nitrolebního tlaku (edému mozku). Pro schopnost vázat vodu se též hojně užívá v kosmetických přípravcích. (cit. Velký lékařský slovník online, 2017 http://lekarske.slovniky.cz)

A trihydroxy sugar alcohol that is an intermediate in carbohydrate and lipid metabolism. It is used as a solvent, emollient, pharmaceutical agent, or sweetening agent.

DUI
D005990
CUI
M0009417
RN
PDC6A3C0OX
Historická pozn.
98
Veřejná pozn.
98; see GLYCERIN 1963-97; for GLYCEROL see GLYCERIN 1976-97

D Chemikálie a léčiva
D02 organické látky
D02.033 alkoholy
D02.033.800 cukerné alkoholy
D02.033.800.875 trioly
D02.033.800.875.500 glycerol
D02.033.800.875.750 glycerolfosfáty
D02.033.800.875.875 glycerylethery
D09 sacharidy
D09.853 cukerné alkoholy
D09.853.875 trioly
D09.853.875.500 glycerol
D09.853.875.750 glycerolfosfáty