glycerol [Glycerol]
- Termíny
-
glycerin
propantriol
-
1,2,3-Propanetriol
1,2,3-Trihydroxypropane
Glycerin
Glycerine
Látka sladké chuti, hygroskopická kapalina rozpustná ve vodě, vzniká zmýdelněním tuků a netuhnoucích olejů; ve formě esterů s mastnými kyselinami je základem tuků (včetně některých fosfolipidů). Uvolnění mastných kyselin z tuků (nezbytné k jejich vstřebání z potravy či využití v metabolismu) uskutečňuje enzym lipáza, resp. fosfolipáza. Ve farmacii se g. využívá pro svou schopnost vázat vodu jako projímadlo (čípky), jako součást některých léků (vehikulum), dř. též k perorální léčbě chronického zvýšení nitrolebního tlaku (edému mozku). Pro schopnost vázat vodu se též hojně užívá v kosmetických přípravcích. (cit. Velký lékařský slovník online, 2017 http://lekarske.slovniky.cz)
A trihydroxy sugar alcohol that is an intermediate in carbohydrate and lipid metabolism. It is used as a solvent, emollient, pharmaceutical agent, or sweetening agent.
- DUI
- D005990 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0009417
- Historická pozn.
- 98
- Veřejná pozn.
- 98; see GLYCERIN 1963-97; for GLYCEROL see GLYCERIN 1976-97
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AA
- analogy a deriváty 8
- AN
- analýza 17
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 19
- CS
- chemická syntéza 2
- CH
- chemie 10
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 2
- PD
- farmakologie 31
- IM
- imunologie 0
- IP
- izolace a purifikace 2
- CL
- klasifikace 0
- BL
- krev 20
- ME
- metabolismus 42
- UR
- moč 0
- CF
- mozkomíšní mok 0
- ST
- normy 0
- PO
- otrava 1
- AE
- škodlivé účinky 5
- TU
- terapeutické užití 28
- TO
- toxicita 1
- RE
- účinky záření 1
- SD
- zásobování a distribuce 0