lysinoalanin [Lysinoalanine]
N(6)-(2-amino-2-karboxyethyl)-L-lysin. Neobvyklá aminokyselina (nikoli dipeptid), která byla nalezena v bílkovinách vařených potravin. Vzniká v potravinách, které jsou zahřívány nebo ošetřeny zásadami. Podílí se na vzniku nefrocytomegalie u potkanů.
N(6)-(2-Amino-2-carboxyethyl)-L-lysine. An unusual amino acid, not a dipeptide, which has been found in proteins of cooked foods. It is formed in food that is heated or treated with alkali. Has been implicated in nephrocytomegalia in rats.
- Anotace
- "an unusual amino acid...found in proteins of cooked foods"
- DUI
- D008241 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0012839
- CAS
- L-Lysine, N6-(2-amino-2-carboxyethyl)-
- Předchozí užití
- Alanine (1966-1978); Dipeptides (1966-1978); Lysine (1966-1978)
- Historická pozn.
- 91(79); was see under LYSINE 1979-90
- Veřejná pozn.
- 91; was see under LYSINE 1979-90
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AA
- analogy a deriváty 0
- AN
- analýza 0
- AI
- antagonisté a inhibitory 0
- AD
- aplikace a dávkování 0
- CS
- chemická syntéza 0
- CH
- chemie 0
- HI
- dějiny 0
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 0
- PD
- farmakologie 0
- IM
- imunologie 0
- IP
- izolace a purifikace 0
- CL
- klasifikace 0
- BL
- krev 0
- ME
- metabolismus 0
- UR
- moč 0
- CF
- mozkomíšní mok 0
- ST
- normy 0
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 0
- TU
- terapeutické užití 0
- TO
- toxicita 0
- RE
- účinky záření 0
- SD
- zásobování a distribuce 0