lysinoalanin [Lysinoalanine]
N(6)-(2-amino-2-karboxyethyl)-L-lysin. Neobvyklá aminokyselina (nikoli dipeptid), která byla nalezena v bílkovinách vařených potravin. Vzniká v potravinách, které jsou zahřívány nebo ošetřeny zásadami. Podílí se na vzniku nefrocytomegalie u potkanů.
N(6)-(2-Amino-2-carboxyethyl)-L-lysine. An unusual amino acid, not a dipeptide, which has been found in proteins of cooked foods. It is formed in food that is heated or treated with alkali. Has been implicated in nephrocytomegalia in rats.
- Anotace
- "an unusual amino acid...found in proteins of cooked foods"
- DUI
- D008241 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0012839
- CAS
- L-Lysine, N6-(2-amino-2-carboxyethyl)-
- Předchozí užití
- Alanine (1966-1978); Dipeptides (1966-1978); Lysine (1966-1978)
- Historická pozn.
- 91(79); was see under LYSINE 1979-90
- Veřejná pozn.
- 91; was see under LYSINE 1979-90
Povolená podhesla
- AG
- agonisté
- AA
- analogy a deriváty
- AN
- analýza
- AI
- antagonisté a inhibitory
- AD
- aplikace a dávkování
- CS
- chemická syntéza
- CH
- chemie
- HI
- dějiny
- EC
- ekonomika
- PK
- farmakokinetika
- PD
- farmakologie
- IM
- imunologie
- IP
- izolace a purifikace
- CL
- klasifikace
- BL
- krev
- ME
- metabolismus
- UR
- moč
- CF
- mozkomíšní mok
- ST
- normy
- PO
- otrava
- AE
- škodlivé účinky
- TU
- terapeutické užití
- TO
- toxicita
- RE
- účinky záření
- SD
- zásobování a distribuce