kvasinky [Yeasts]
- Termíny
-
droždí
kvasnice
Jednobuněčné houbové mikroorganismy. Většina kvasinek patří do třídy vřeckovýtrusných hub, některé však i do třídy hub stopkovýtrusných, a proto společně netvoří taxonomickou skupinu. Netvoří plodnice, množí se zejména nepohlavně a je pro ně charakteristický způsob dělení buněk, takzvané pučení. Kvasinky používané při výrobě lihu, piva, vína a pekařského droždí řadíme k heslu „Saccharomyces cerevisiae“. Termín „kvasnice sušené“ je určený pro kvasnice, které jsou používané pro terapeutické a dietetické účely. (upraveno podle Wikipedie 2020 http://www.cs.wikipedia.org/)
A general term for single-celled rounded fungi that reproduce by budding. Brewers' and bakers' yeasts are SACCHAROMYCES CEREVISIAE; therapeutic dried yeast is YEAST, DRIED.
- Anotace
- not for "yeast" ( = YEAST, DRIED; see note there); most "yeast infections" = CANDIDIASIS or specific but if general or unspecified yeast infect, index under MYCOSES
- DUI
- D015003 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0023086
Povolená podhesla