dietní železo [Iron, Dietary]
- Termíny
-
železo dietní
-
Dietary Iron
Železo nebo jeho sloučeniny přijímané potravou nebo z potravních doplňků. Dietní železo je důležité pro transport kyslíku a syntézu porfyrinových proteinů hemoglobinu, myoglobinu, cytochromů. Nedostatečný přísun dietního železa může vést k anemii z nedostatku železa.
Iron or iron compounds in FOOD AND BEVERAGES or DIETARY SUPPLEMENTS. Iron is important in OXYGEN transport and the synthesis of the iron-porphyrin proteins such as HEMOGLOBIN; MYOGLOBIN; and CYTOCHROMES. Insufficient amounts of dietary iron can lead to IRON DEFICIENCIES.
- Anotace
- / adv eff: coordinate with disease /etiol, not /chem ind; /ther use: coordinate with disease /diet ther
- DUI
- D019266 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0028693
- Předchozí užití
- Iron (1966-1996)
- Historická pozn.
- 97
- Veřejná pozn.
- 97
Kombinace
- chemie
- železo-chemie
Povolená podhesla
- AG
- agonisté
- AN
- analýza
- AI
- antagonisté a inhibitory 1
- AD
- aplikace a dávkování 24
- CS
- chemická syntéza
- HI
- dějiny
- EC
- ekonomika
- PK
- farmakokinetika 3
- PD
- farmakologie 6
- IM
- imunologie
- IP
- izolace a purifikace
- CL
- klasifikace
- BL
- krev 1
- ME
- metabolismus 22
- UR
- moč
- CF
- mozkomíšní mok
- ST
- normy 2
- PO
- otrava
- AE
- škodlivé účinky 4
- TU
- terapeutické užití 12
- TO
- toxicita
- RE
- účinky záření
- SD
- zásobování a distribuce